❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Få mere energi og se yngre ud med en god nats søvn

Skrevet 20-08-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Få mere energi og se yngre ud med en god nats søvn

Mennesket sover igennem en tredjedel af dets liv, og stadigvæk undervurderer alt for mange af dem søvns betydning for helbredet.


Faktisk er mennesket det eneste dyr, som konstant flytter grænsen for søvn – og forsøger at fungere uden nok af den.

At springe søvn over, er en opskrift på katastrofe. For eksempel kan for lidt søvn:

1. Gøre dig tyk: Mennesker som sover mindre end syv timer om natten, har en tendens til at være tykkere end folk, som sover mere. Dette kan være fordi, at søvnmangel ændrer forbrændingen.

Leptin, hormonet som signalere mæthed falder, imens ghrelin der signalerer sult stiger. Dette får din appetit til at stige.

Du bliver ikke kun mere sulten, du vil også få en stærk lyst til sukker og fødevarer, der ikke kun vil tilføje kilo på sidebenene, men som også er stærkt usunde!

2. Skade din hjerne: Mangel på søvn kan måske forårsage, at din hjerne stopper med at producere nye celler. Og en enkelt nat med kun fire, fem eller selv seks timers søvn kan påvirke din evne til at tænke klart.

Desuden kan søvnmangel forårsage forandringer i din hjerneaktivitet svarende til den oplevet af folk med en psykisk lidelse.

3. Forøge din chance for kræft: Hvor godt du sover, kan dramatisk påvirke din hormonbalance i kroppen. Dette kan forstyrre din søvn/vågen cyklus også kaldet din døgnrytme. En forstyrret døgnryme kan påvirke kræfts fremfærd via skift i hormonerne såsom melatonin, som din krop producere imens den sover.

4. Øge din risiko for diabetes: For lidt søvn kan reducere dine niveauer af leptin, hvilket muligvis kan få dig til at tage på i vægt og derefter udvikle diabetes.

5. Fremskynde aldringen: Kun at få et par timers søvn kan hindrer fordøjelsen og hormonproduktionen på en måde, der er sammenlignelig med effekten af aldring.

Studier har også forbundet søvnmangel med hjertekarsygdomme, for højt blodtryk og hjerteanfald. Det er imens du sover, at din krop laver det meste af sin regenererin. Ikke at få nok søvn kan formindske dit immunforsvar og hæmme din evne til at bekæmpe sygdomme.

I nutidens samfund er evnen til at klare sig med mindst mulig søvn, set som en præstation der er en hædersmedalje værdig. Nuvel, du tror måske at du kan fungere med kun en smule søvn, men du kan ikke narre din krop. Al koffein i verden kan ikke gøre det op for en god nats søvn.

 

Hvor meget søvn har du brug for?

Generelt set har voksne brug for et sted imellem otte og ni timers søvn om natten.

Du har muligvis mere brug for søvn i perioder med sygdom eller psykisk stress. Vinter er også en periode, hvor de fleste har brug for mere søvn. Gravide kvinder har ofte brug for adskillige flere timers søvn end normalt i løbet af de første tre måneder af deres graviditet.

En tommelfingerregel er: Hvis du føler dig træt, når du står op, så får du formentlig ikke nok søvn. Mange af os har bestemte tider, som vi skal vågne om morgnen, så for mange af os betyder mere søvn, at vi skal gå tidligere i seng.

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Søvn og afslapning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley