❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kan ekstra søvn i weekenden hjælpe dig til at tabe mavefedtet?

Skrevet 04-08-2017 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kan ekstra søvn i weekenden hjælpe dig til at tabe mavefedtet?

Ny forskning viser, at det at sove længe i weekenden kan hjælpe dig til vægttab og kan samtidig være en måde at mindske risikoen for hjertekarsygdom, overvægt og andre helbredsproblemer. Få viden om, hvorfor søvn er NØGLEN til et varigt vægttab, og hvordan du får en god nats søvn hver eneste nat!


Men før vi kommer ind på den nye forskning om søvn, vil jeg gerne løfte sløret for en lille hemmelighed:
 
En god nats søvn hver nat er ikke bare nøgleingrediensen til et succesfuldt vægttab, MEN er også NØGLEINGREDIENSEN, der bestemmer dit fremtidige helbred og din lykkefølelse.
 
Derfor er en god nats søvn også fundamentet for ALT, hvad jeg deler med dig på dette website!
 
Jeg vil forklare hvorfor lige om lidt, men lad os først kigge på:
 

Kan ekstra søvn i weekenden hjælpe med til at mindske din talje?

 
Før du går i seng fredag aften, skal du slukke for vækkeuret, trække gardinerne for og sætte din telefon på ”forstyr ikke.”
 
Ifølge ny forskning offentliggjort af tidsskriftet Sleep, kan det at sove længe i weekenden kædes sammen med et lavere BMI (Body Mass Index).
 
Undersøgelsen, som kiggede på søvnvaner og BMI hos 2.156 voksne mennesker, fandt, at de personer, som indhentede et søvnunderskud i løbet af arbejdsugen ved at sove længe i weekenden, havde et BMI, der var en smule lavere end hos dem, der ikke sov længere i weekenden.
 
Disse fund støtter tidligere forskning, som peger på, at jo mindre søvn du får, jo flere kalorier har du tendens til at indtage.
 
Men, og her kommer et vigtigt men, for du bør ikke stå op mere end 1 time senere i weekenden i forhold til hverdagen.
 
Det er bedst at gå tidligt i seng også i weekenden og så stå op 1 time senere næste morgen for ikke at ødelægge kroppens døgnrytme, for det kan koste på sundhedskontoen i det lange løb!
 

Hvorfor er en god nats søvn fundamentet for din sundhed og dit velvære i fremtiden? OG mangel på søvn gør dig FED!

 
Når du kommer for sent i seng, tror din krops fysiologi helt bogstaveligt, at den sulter.
 
Dette sker, fordi vi helt fra begyndelsen af menneskets eksistens er blevet programmeret til at sove synkront med solens cyklus.
 
Vi sover naturligt lidt mindre om sommeren og mere i de kolde og mørke vintermåneder.
 
Hvis vi ikke passer vores søvn, føler kroppen sig bogstaveligt truet på livet.
 
Søvnmangel forårsager øget produktion af ghrelin, også kendt som ”sulthormonet,” hvilket gør dig mere sulten, selvom din krop egentlig ikke behøver de ekstra kalorier.
 
Ghrelin ser også ud til at påvirke hjernens nydelsescenter og får dig til at række ud efter sukkerholdige fødevarer, især om aftenen.
 
Det er også derfor, at når du er træt, har du ikke nogen selvkontrol og kan ikke holde dig fra at spise fødevarer med højt sukkerindhold.
 
Og det er en rigtig god nyhed for dine fedtceller, men ikke for dig og dit ønske om en slank, atletisk og sund krop, da vi jo alle kender farerne ved at spise for meget sukker.
 
Tilmed er din motivation til at motionere og intensiteten ved motion formindsket, når du er træt. Restitutionstiden bliver også længere.
 
Sidst, men ikke mindst, er det også svært at være en glad person, når alt man ønsker er at komme til at ligge i sin seng igen!
 
Ja, at komme i seng i ordentlig tid er uden tvivl det bedste, du kan gøre for både dit helbred og dit humør!
 

Hvad er det optimale tidspunkt at komme i seng på?

 
Mange mennesker taler om de magiske 8 timers søvn.
 
Men det handler ikke bare om antallet af timer, men i endnu højere grad hvornår du går i seng.
 
Din krop restituerer nemlig fysisk mellem kl. 22 og 2 morgen og mentalt mellem kl. 2 og kl. 6 morgen.
 
Så hvis du går i seng ved midnat, har du allerede mistet 50 % af din krops hviletid og restitutionstid, og hvis dette er din normale døgnrytme, risikerer du at blive syg.
 
Så en virkelig god ting at gøre for dit eget helbred er at slukke alt lys så tæt på kl. 22 som muligt.
 
Hvis du normalt går i seng omkring midnat, så foretag ændringen gradvis. Gå i seng en halv time tidligere end normalt med en god bog. Du kunne også overveje at tage et brusebad som optakt til en god nats søvn.
 

7 nøgler til at få en god nats søvn hver eneste nat

  1. Som det første skal du være sikker på at sove i fuldstændig mørke. Vi har både persienner og gardiner for at blokere for alt lys i vores soveværelse. Om vinteren er det en god idé at gå udenfor midt på dagen, selv når det er overskyet, for at få lys på huden. Dette hjælper til med at regulere kroppens naturlige rytme.

  2. Ha´ et vindue åbent for at få frisk luft. Sov i et køligt rum, og ta´ sokker på, hvis det bliver for koldt.

  3. Undgå sukkerholdige fødevarer nogle timer før sengetid, og drik ikke kaffe eller andre koffeinholdige drikke efter kl. 15, da det vil holde dig vågen om natten. Et enkelt glas vin er godt, men for meget alkohol vil forstyrre din søvn!

  4. Kig ALDRIG på din phone eller iPad i sengen, da det skarpe, blå lys vil holde dig vågen på et tidspunkt, hvor du bør falde til ro. Du bør også holde op med at se fjernsyn et par timer før sengetid. Har du et fjernsyn i soveværelset, bør du naturligvis flytte det!

  5. Før jeg blev 30, læste jeg ikke mange bøger, men nu glæder jeg mig hver aften til at ligge i min seng kl. 21.30 og læse i en god bog, indtil jeg bliver træt. Læsning er udviklende og er en glimrende måde at gøre sig klar til en god nats søvn.

  6. Hvis dit hoved er fuldt af tanker, så skriv dem ned på et stykke papir. Dette kan ofte hjælpe med til at berolige hjernen. 

  7. Når du lukker øjnene, så brug nogle få sekunder på at sige tak for alt, hvad du har at være taknemmelig for. Taknemmelighed er så utroligt kraftfuldt!

Konklusion

 
At sløse med søvnen får dig til at spise flere måltider og får dig til at hungre efter sukker og koffein, får dig til at spise flere mellemmåltider, se mere TV og tilbringe mere tid ved computeren.
 
Du bliver højst sandsynligt også mindre motiveret for at motionere, fordi du er for træt.
 
Du har lige læst denne artikel, fordi du tager dit helbred alvorligt.
 
Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er med regelmæssighed og konsekvens i forhold til søvn. Det er fundamentet for dit helbred og dit velvære. Det er simpelthen nøgleingrediensen.
 
Det er helt i orden med en ekstra times søvn i weekenden, men heller ikke mere, for det vil gøre mere skade end gavn.
 
Prøv at komme i seng til tiden hver aften en uge i træk, og du vil blive overrasket over, hvor godt du får det.
 
Sov godt. Sweet dreams.
 
P.S.: Nu tænker du måske, at du ikke har tid til at komme i seng kl. 22 og sove i 8 timer. Men det er slet ikke pointen. Det er ikke, hvor mange vågne timer, du har, men hvad du får udrettet i dine vågne timer. Når du er dejlig udhvilet, vil du VINDE TID, da du vil blive meget mere oplagt og produktiv.
 
Yderligere læsning:
 
Association Between Weekend Catch-up Sleep and Lower Body Mass: Population-Based Study

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Brian skrev denne kommentar:
04-08-2017 19:22:19

Dette passer ikke, på alle mennesker,feks.hvis man er blevet skadet i hjernen, hvor sult hormonet er, føler man det modsatte!!
Det gælder bla. hvis man har Hasimoto, kan nogen individer blive skadet i hjernen..
Jeg selv har ændret min døgnrytme, da jeg har haft en meget omfattende depression, med følger ..
Så jeg tror træner en form for en blanding mellem pilates,yoga, meditation, åndedrætsøvelser og kampsport, det giver mig livsglæde og vitalitet..


Kom med din kommentar

Mest læste i Søvn og afslapning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley