❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

For lidt søvn gør dig fed og gammel

Skrevet 13-01-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

For lidt søvn gør dig fed og gammel

Nogle af jer der læser dette tænker sikkert: Hvordan kan for lidt søvn øge min livvidde og fremme ældning?


Jeg har en vigtig nyhed til dig: Flere og flere undersøgelser viser, at mangel på søvn gør folk fede og gamle før tid, da de ikke kan kontrollere deres trang til sukker, fordi de er trætte.

Mangel på søvn får dig til at overspise og øger din trang efter søde sager, som gør dig fed, syg og gammel!

Det virker på denne måde:

Du har et hormon, der undertrykker appetitten kaldet leptin. Leptin frigøres fra kroppens fedtceller, og er med til at fortælle hjernen, at det er på tide at stoppe med at spise.

Du har også et appetitstimulerende hormon kaldet ghrelin, som produceres i maven og fremkalder sult.

Når du ikke får en hel nats søvn, så stiger kroppens produktion af ghrelin og produktionen af leptin falder.

Resultatet er en trang til sukkerholdige fødevarer. Præcis det du skal undgå, hvis du vil have et godt helbred.

Forskere har fastslået, at jo mindre folk sover, des højere er tendensen til fedme og overvægt. Hvorfor? Fordi en for høj produktion af leptin svarer til at brænde sit lys i begge ender. I sidste ende bliver hjernes leptin receptorer resistente.

Dette resulterer i, at hjernen mister evnen til at sende signaler om at holde op med at spise, så du begynder at tage på. Det er derfor, at overvægtige mennesker altid er sultne, fordi bremsen på deres appetit og trang til søde sager mangler.

Så bare ved at gå i seng til tiden kan du tage et kæmpeskridt i kampen for at slippe af med dit overflødige fedt. Så det næste logiske spørgsmål vil være. Hvad er en god nats søvn?

Jeg tror, at de færreste er klar over, hvor vigtigt det er at sove hele natten. 8 timers søvn er det absolutte minimum for de fleste af os og endnu flere ville have gavn af at sove i 9 timer.

Det er ikke kun et spørgsmål om at få 8 til 9 timers søvn hver nat. Det er også vigtigt, at du får dem på de rigtige tidspunkter i løbet af døgnet. Det skyldes, at din fysiske restitution foregår mellem kl. 22 og 02 og den psykologiske mellem 02 og 06.

Så hvis du går i seng ved midnat, og står op kl. 8 har du mistet halvdelen af din fysiske restitutionsperiode, selvom du har sovet 8 timer. Det vil vise sig i det lange løb som rynker under øjnene, flere sygedage og mere fedt.

Prøv på om vinteren allerede at gå i seng ved 21 tiden. De øvrige måneder er kl. 22 ideelt.

Mange folk tror desuden, at de kan vinde tid ved at sove mindre. Men det handler ikke om, hvor meget tid du har til rådighed, men om hvordan du udnytter den. Hvis du har sovet godt om natten, vil du være meget mere produktiv, mere energisk og være mere koncentreret. Slutresultatet vil være, at du får udført mere på kortere tid.

Der ligger en masse sandhed i udtrykket ‘skønhedssøvn’. Det er fordi, at kroppen har mulighed for at reparere cellerne og forynge din krop og sjæl, mens du sover. Det er livsvigtigt, at du giver kroppen mulighed for at restituere om natten. For mange søvnløse nætter vil vise sig i dit ansigt og også gå ud over dit helbred

Så en GRATIS og nem måde at holde sig slank og smuk på, er simpelthen at gå i seng til tiden!

Hvis du vil læse en omfattende artikel om, hvordan du får en effektiv skønhedssøvn, så klik her: www.alun.dk/livsstil-sov-godt-guide-til-god-nattesoevn.asp


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Iben Jørgensen skrev denne kommentar:
09-11-2011 11:00:28

I det afsnit der starter med "Forskere har fastslået... står der "fordi en for høj produktion af leptin.... Skal der ikke stå ghrelin? Ellers kan jeg ikke finde logikken i det.
Hilsen
Iben Jørgensen
PS. hvorfor skal man svare på et regnestykke????


Kom med din kommentar

Mest læste i Søvn og afslapning

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley