❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Den enkle vej til effektiv søvn - 8 råd du kan bruge til noget

Skrevet 27-04-2022 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Den enkle vej til effektiv søvn - 8 råd du kan bruge til noget

Kæmper du med at få en god nats søvn eller med at falde i søvn? Så læs mine super effektive tips til en frisk og veludhvilet start på dagen. En god nats søvn er uden tvivl det vigtigste, og mest effektive, du kan gøre for dit velvære og din sundhed. Læs videre, så du kan komme i gang med at forkæle dig selv.


Mange af os har problemer med enten at falde i søvn, eller vågne om natten og ligge søvnløse i noget der føles som uendeligt. Måske ender du hos egen læge der kvitterer med sovepiller på recept.

MEN…den naturlige, dybe, genopbyggende søvn kan slet ikke sammenlignes med den søvn du får på sovepiller. De dybe, rolige søvnstadier bliver nemlig forstyrret af indholdet i sovepillerne og på sigt kan det have alvorlig påvirkning af dit helbred, dit velvære og din hjernes funktion.

Kæmper du, eller en du kender, med at få en regelmæssig god nats søvn? Så læs med her:

8 enkle råd til en rigtig god nats søvn (hver nat)

1. Få dagslys – Hvis du ikke får nok dagslys fra morgenstunden så forstyrrer du din døgnrytme og forskubber aftenens produktion af melatonin (det neurotransmitterstof der fortæller din krop at det er tid til at blive søvnig).

2. Undgå kaffe og koffeinholdige drikke efter kl. 14. Det kan godt være du får energi her-og-nu men faktisk er halveringstiden på koffein omkring 6 timer. Så hvis du drikker en kop kaffe kl.16, vil kroppen stadig kunne mærke koffein stimulationen kl. 22 om aftenen.

Et enkelt glas vin kan være en god ting, men for meget alkohol vil ødelægge din søvn, og det samme gælder for sukker (chokolade, kage osv.). Både i løbet af dagen og især ved sengetid!

3. Brug ALDRIG din skærm i sengen. Skærmlyset holder din krop vågen og stimulere din hjerne på et tidspunkt, hvor du burde geare ned og slappe af. Så “glem” ipad, telefon og bærbar i stuen og husk at slukke for fjernsynet – helst 2 timer før du ønsker at falde i søvn.

Har du et fjernsyn i soveværelset, er det unødvendigt at sige, at det skal flyttes et andet sted hen! Ny forskning viser, at når blåt lys rammer øjnene, mindskes den naturlige dannelse af melatonin, som udskilles fra hjernens koglekirtel.

Utilstrækkelig melatonin = dårlig søvn!

4. Mange eksperter taler om de magiske 8 timers søvn. Men hvornår er det optimalt at gå i seng?
Det handler ikke kun om hvor mange timer du sover, men også om hvornår du går i seng. Mellem kl. 22 - 02 restituerer din krop sig fysisk, og mellem kl. 02 og 06 restituerer du psykisk.
Så hvis du går i seng kl. 24, halverer du altså din krops mulighed for at hvile, genopbygge sig selv og komme sig.

Hvis det endda er en fast døgnrytme, at gå i seng kl. 24, så risikerer du at blive syg. Start med at “trappe ned” og gå i seng en halv time tidligere af gangen, gerne med en god bog, eller prøv med et rart brusebad lige inden sengetid, så hjælper du kroppen på vej til søvnen.

5. Er der helt mørkt? Vi bruger både persienner og gardiner for at lukke alt lys ude af vores soveværelse. Hvis du også lader vinduerne stå åbne, så får du ovenikøbet frisk luft. Hvis du fryser, så prøv at sove med et par dejlige varme sokker på.

6. Før jeg blev 30 år, læste jeg kun få bøger, men nu glæder jeg mig virkelig til at gå i seng. For når jeg går i seng, omkring kl. 21.30, så er det med en god bog. Jeg læser til jeg bliver søvnig. Læsning bidrager til selvudvikling og er på samme tid en god måde at falde ned på og blive klar til en god nats søvn.

7. Få tankerne ud af hovedet. Skriv dine tanker ned på et stykke papir. Det kan nemlig hjælpe med at berolige hjernen. Jeg skriver ofte i min dagbog, hvilket er utrolig afslappende.

8. Taknemmelighed med lukkede øjne. Når du lukker dine øjne, så brug et par sekunder på at være taknemmelig, det er så utrolig kraftfuldt! Hvis du skriver dagbog, så skriv hver aften 3 ting ned, som du er taknemmelig for.

Konklusion
Det bedste du kan gøre for dit helbred, og din lykke, er uden tvivl regelmæssig og god søvn.

Nu tænker du måske, at du ikke har tid til at gå i seng kl. 22 og sove i 8 timer.

Men…det handler ikke om, hvor mange timer du er vågen, men hvad du får udrettet i de timer, du er vågen.

Når du er veludhvilet, vil du FÅ TID FORÆRENDE, fordi du bliver mere produktiv.

Prøv at følge rådene ovenfor i 2 uger (og del med dem, du holder af), så vil du snart mærke magien ved at vågne veludhvilet og frisk, klar til at skabe en spændende dag.

P.S.: De fleste af os vil gerne tabe et par kilo, typisk om taljen, men hvis du ikke får styr på sengetiderne, vil du aldrig nogensinde komme af med dine bildæk. Hvorfor? Det forklarer jeg her!


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Søvn og afslapning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley