❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Mere muskelmasse, øget stofskifte og højere fedtforbrænding

Skrevet 10-02-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Mere muskelmasse, øget stofskifte og højere fedtforbrænding

Den vigtigste faktor for din fedtprocent og dermed størrelsen af dine elskovshåndtag er dit stofskifte. Stofskiftet, også kaldet metabolismen er den hastighed hvormed din krop forbrænder og udnytter energi. Læs her, hvordan du øger dit stofskifte.


Når du spiser mere end du forbrænder, vil den ekstra mængde energi bliver lagret i kroppen primært som fedt. Hvis din krop senere skulle få brug for mere energi, vil den bruge den mest effektive energikilde – dit fedtvæv.

Alle celler i kroppen bruger fedtvæv som energikilde. Men dine muskler kræver betydeligt mere energi end andet væv, idet de altid er i arbejde. På grund af det omfattende arbejde, dine muskler dagligt udfører, kan de sammenlignes med små fedtforbrændningsovne.

 De er uovertrufne i deres måde at forbrænde kalorier på, og 18 gange mere effektive end fx fedtceller. Dette er grunden til, at kombinationen af træning og tilstrækkeligt indtag af protein for at kunne bibeholde eller øge din muskelmasse, er centralt i vores fedttabs-koncept.

Når du opbygger muskelmasse, bliver din krop til en mere effektiv fedtforbrændningsovn og dit stofskifte øges. Dette giver dig mulighed for at spise mere uden at tage på i vægt. Med denne viden i baghovedet har du svaret på, hvorfor det er vigtigt at kende forskellen på fedttab og vægttab (tab af muskelmasse).

Væk med badevægten

Hvis du udelukkende fokuserer på vægttab og konstant skal se tallene på din badevægt, begår du en stor fejl. Din badevægt fortæller dig nemlig ikke noget om, hvor meget fedt, du har tabt.

Husk at et vægttab kan bestå af såvel vand, kulhydrat, fedt eller vital muskelmasse. Tro det eller ej, det er faktisk muligt at forbrænde fedt og øge muskelmassen samtidig med, at din vægt er konstant.

Faktisk er det muligt at reducere dine elskovshåndtag og samtidig blive væsentligt mere tonet og markeret uden, at du har tabt et eneste kilo, fordi muskelmasse vejer 22% mere end fedt.

Badevægte siger intet om, hvad der sker med dine elskovshåndtag. Overvej derfor at sætte badevægten ind i skabet og fokusér i stedet på, hvordan dit tøj sidder, og hvordan du ser ud. Eller endnu bedre, køb en Fedt-måler som f.eks. Accumeasure og check selv din fedtprocent en gang om måneden. Den vil fortælle dig, hvorvidt det er fedt eller muskelmasse, du har tabt. 

Slankekure virker ikke

Hvis du forsøger at sulte det uønskede fedt væk, kæmper du en kamp, du ikke kan vinde. For at få vedvarende resultater er du nødt til at arbejde sammen med din krop og ikke imod den. Lav-kalorie diæter forårsager beskeder og instrukser til din hjerne om at sætte stofskiftet ned, øge antallet af enzymer, der fremmer fedtsyntesen og lagringen, og stimulerer din appetit – alt sammen for at forebygge yderligere vægttab.

 Dette er faktisk en overlevelsesmekanisme som din krop har ”arvet”. Dine forfædre havde behov for en mekanisme til at bevare kropsfedtet i perioder, hvor fødeudbuddet var mindre, og denne mekanisme fungerede særdeles godt. Uheldigvis for personer, der gerne vil tabe sig, fungerer denne ”fedtbevarings-mekanisme” fortsat i dag.

Hvis du spiser færre kalorier end din krop forbrænder, skaber du et energi-underskud. For at udfylde dette underskud og få den energi, du har brug for, for at fungere optimalt, bruger din krop af dens fedt, kulhydrat og protein-lagre. Så i princippet virker det bare at skære i kalorie-forbruget og dermed den mængde mad, du dagligt spiser. Men det er imidlertid ikke så nemt igen, at snyde din krop.

Årsagen til, at lav-kalorie-slankekure mislykkes er, at de nedsætter stofskiftet, hvilket bevirker, at du er nødt til at skære yderligere i kalorie-indtaget for at kunne bibeholde vægttabet. Bemærk, at vi her anvender ordet vægttab, idet din krop også ofrer den essentielle muskelmasse og opbruger den lagrede kulhydratmængde for at kunne få energi nok.

Muskeltabet er katastrofalt, idet det yderligere nedsætter stofskiftet. Husk, at din muskelmasse er kroppens fedt-forbrændningsovne. Muskler bruger energi, selv når du sover. Fedt er i bund og grund bare et depot. Så effekten af sultdiæter er: kun små vægttabs-resultater, mindsket motivation, en stor appetit, flere fedt-lagrings-enzymer og et lavere stofskifte – alt sammen årsag til, at diæten opgives.

Og her kommer det største problem: Hvis du går tilbage til dine gamle spisevaner og kalorieindtag med en mindre muskelmasse og et lavere stofskifte – tager du på i vægt, igen. Du kan spise mindre og stadig tage på i vægt. De fleste personer tager oftest den tabte vægt på igen og mere til end før diæten.

Denne cyklus af vægttab -og øgning bliver ofte beskrevet som yo-yo diæt-effekten. Kort og godt, er sultdiæter en opskrift, der kun kan mislykkes. 

Opbyg muskelmasse, øg dit stofskifte og forbrænd fedt

Så hvis du er overvægtig eller bare gerne vil komme i form til sommer ved at smide et par kilo fedt, er det essentielt, at du øger dit stofskifte for at få holdbare resultater. Men hvordan gør du det? Det er faktisk meget simpelt. Du skal bare øge din muskelmasse.

Der er to faktorer, der er vigtige for at opbygge muskelmasse. For det første bør du træne med en kombination af vægttræning og det korrekte udholdenhedstræningsprogram (se træningssektionen for flere detaljer).

Dette vil stimulere din krop til at opbygge muskelmasse. For det andet skal du spise tilstrækkeligt med protein for at give din krop de rigtige byggesten til at bygge muskler. Husk at dit stofskifte er direkte korreleret med din muskelmængde. Med andre ord: Jo flere muskler des højere stofskifte, jo højere stofskifte, desto mere energi har din krop brug for.

Efterhånden som vi ældes er det endnu mere vigtigt at bibeholde muskelmassen. Efter de 30 år begynder muskelmassen langsomt at mindskes (primært pga. hormonelle faktorer). Dette er årsagen til, at vi tenderer til at blive tykkere med alderen. Derfor er det endnu vigtigere aktivt at gøre noget for at bibeholde kroppens muskelmasse når vi bliver ældre. 

Kvinder får ikke maskuline kroppe

Nogle gange bliver kvinder lidt skræmte, når de hører al denne snak om muskler. Kvinder er ofte ivrige efter at tabe fedt og forstår godt vigtigheden af motion. Men når det kommer til vægttræning, er de ofte bange for at blive en hel Arnold Schwarzenegger.

Der er ingen grund til bekymring. For det første fylder fedt meget mere end muskler. Dette betyder, at når du erstatter fedtet på hofterne eller lårerne med den samme vægtmængde muskler, vil både hofterne og lårene blive meget mindre.

For det andet har Arnold noget, kvinder ikke har: det mandlige kønshormon. Af hormonelle grunde kan kvinder simpelthen ikke få lige så store muskler som mænd, uanset hvor hårdt de træner.

De muskuløse kvinder vi ser i bodybuilding-blade har brugt oceaner af tid på at træne, og ofte suppleret det med brug af farlige steroider. Så der er ingen grund til bekymring piger!

Vægttræning og tilstrækkeligt indtag af protein vil kun øge dit stofskifte, tone dine muskler på en feminin måde og resultere i et yngre udseende. 

Konklusion

Så budskabet er: Fundamentet til et vellykket fedttabsprogram er at bibeholde og øge dit stofskifte. Et meget simpelt princip, men med forbløffende effekt. Du kan opnå et øget stofskifte ved en kombination af vægttræning (alletiders måde at opbygge styrke, muskelmasse, styrke led og knogler og forebygge knogleskørhed) og den rigtige aerobiske træning.

Derudover kræves indtagelse af tilstrækkelig mængde kvalitetsprotein for at give kroppen næring til at øge din muskelmasse. Denne ekstra muskelmasse vil give dit stofskifte et spark, og dermed giver det dig mulighed for at forbrænde flere kalorier hver dag, selv når du ser tv.

Læs mere om slanke, fedme og overvægt her 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

René skrev denne kommentar:
14-02-2012 23:36:55

Meget interessant og brugbar læsning.

" For det andet skal du spise tilstrækkeligt med protein for at give din krop de rigtige byggesten til at bygge muskler. Husk at dit stofskifte er direkte korreleret med din muskelmængde. Med andre ord: Jo flere muskler des højere stofskifte, jo højere stofskifte, desto mere energi har din krop brug for."

Ligger du evt. Inde med en kostplan?

Mvh. René


René skrev denne kommentar:
14-02-2012 23:37:04

Meget interessant og brugbar læsning.

" For det andet skal du spise tilstrækkeligt med protein for at give din krop de rigtige byggesten til at bygge muskler. Husk at dit stofskifte er direkte korreleret med din muskelmængde. Med andre ord: Jo flere muskler des højere stofskifte, jo højere stofskifte, desto mere energi har din krop brug for."

Ligger du evt. Inde med en kostplan?

Mvh. René


René skrev denne kommentar:
14-02-2012 23:37:04

Meget interessant og brugbar læsning.

" For det andet skal du spise tilstrækkeligt med protein for at give din krop de rigtige byggesten til at bygge muskler. Husk at dit stofskifte er direkte korreleret med din muskelmængde. Med andre ord: Jo flere muskler des højere stofskifte, jo højere stofskifte, desto mere energi har din krop brug for."

Ligger du evt. Inde med en kostplan?

Mvh. René


Vis alle kommentarer

René skrev denne kommentar:
14-02-2012 23:37:05

Meget interessant og brugbar læsning.

" For det andet skal du spise tilstrækkeligt med protein for at give din krop de rigtige byggesten til at bygge muskler. Husk at dit stofskifte er direkte korreleret med din muskelmængde. Med andre ord: Jo flere muskler des højere stofskifte, jo højere stofskifte, desto mere energi har din krop brug for."

Ligger du evt. Inde med en kostplan?

Mvh. René


carina pedersen skrev denne kommentar:
20-04-2012 09:14:14

hej går til tae Bo-Energy&FLOW-zumba samlagt 8-9 timer hver uge startet 2 januar har tabt 6-8 kg på knap 4 mdr hvad jeg jo syntes er for lidt,men kan godt se min krop har ændret sig ,,men hvad skal jeg dog spise for vægten osse vil gå ned,jeg vejede 86 kg da jeg startet og nu 80 kg men ville gerne ned på 70 kg,ville jo osse være dejligt at kunne se det på vægten,men jeg har sat hele 2012 af til at komme ned i vægt,de siger godt nok man skal spise 6 gange om dag i små posioner men det kan jeg ikke bliver ca 4 gange ,men syntes virkelig jeg knokler for at komme af med kg,håber du måske kunne gi mig et svar på hvad jeg gør forkert mvh carina


henrik skrev denne kommentar:
07-08-2012 06:48:03

Dette er en god vejledning til et sund opbygning af kroppen. Jeg fortrækker nu selv at indtage foreksempel 1000 kcal om dagen også udøve motion hvilke giver mig en forbrnding på omkring 800. Derefter styrketræner jeg i en times tid .. jeg kan godt selv se at det er en usund måde at gå ned i vægt på, men det giver gode resultater!!! Jeg lavede denne rutine 5 gange om ugen og tabte ca. 4-5 kilo om ugen! Samtidig blev jeg mere muskuløs!


Elvi skrev denne kommentar:
13-09-2012 20:24:41

Klar tale. Tak for det! o)


Johnny skrev denne kommentar:
07-05-2013 14:37:32

Hej
OPBYG MUSKELMASSE, ØG DIT STOFSKIFTE OG FORBRÆND FEDT.
God informativ læsning. Jeg er lidt overvægtig 179 høj / 88 kilo. Træner tung vægttræning og lidt cardio 4 gange om ugen. Jeg har forstået at man ikke kan smide fedt og opbygge muskelmasse samtidig? mit spørgsmål erfor at opbygge muskelmasse skal man ligge 3-500 kal over den daglige kalorieforbrug - er det stadig muligt at smide fedt forme kroppen? Mvh Johnny
ps jeg er ligeglad med vægten - vil gerne af med fedt.


André Sørensen skrev denne kommentar:
28-10-2013 22:46:52

hej.
jeg kunne rigtig godt tænke mig at komme til at ha flot krop igen jeg er 22år men jeg kan ikke rigitg selv lave en plan over hvordan det skal gøres, er det sådan at du/i kan lave en kost plan og trænings plan for hvordan og hvad jeg skal gøre.
venter spændt på dit/jeres svar.
mvh. André


Júlíus skrev denne kommentar:
19-01-2014 13:57:07

Hej. Jeg er helt med på, at ved at opbygge muskelmasse øger du dit stofskifte, men i og med at kroppen så er i en anabolisk tilstand så bliver der ikke tæret af fedtdepoterne imens. Fedtreducering, så vidt jeg har forstået det, sker når kroppen er i overvejende katabolisk tilstand, altså nedbrydende tilstand. Derudover, for at øge muskelmassen skal kroppen være i energioverskud. Ville så ikke en kombination af træning mhp vedligeholdelse af muskelmasse og kostomlægning, hvor kalorieindtag er mindre end energibehovet samtidig med, at man sørger for at få nok protein for at undgå tab af muskelmasse, være det første skridt for at tabe fedt? Når fedtmassen er så kommet ned på ønsket niveau, så ville være oplagt at øge muskelmassen.


Emma skrev denne kommentar:
25-01-2016 15:57:46

Hej
Jeg vil gerne vide min præcise BMR eller basal stofdkifte, keg kender min fedtprocent og min muskel masse, men hvordan regner man det ud. Jeg har jo fået flere muskler, så den er vel ikke det samme som før.
Jeg er 162 cm
19 år
Vægt: 54 kg
Fedtprocent: 17,6 % / 9,7 kg
Muskelmasse: 43 kg
FFM: 45,2 kg


Kom med din kommentar

Mest læste i Slank

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley