❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Din krop er unik - sådan bliver DU slank

Skrevet 16-02-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Din krop er unik - sådan bliver DU slank

Vi ser det som en selvfølgelighed, at mennesker er meget forskellige af udseende. Dog er de færreste af os opmærksomme på den forskel som også eksisterer inden i kroppen og hvad det betyder når vi spiser.


Præcis ligesom der ikke eksisterer to ens fingeraftryk, varierer vores indre struktur fra organer til cellevægge meget fra individ til individ. Din krop er helt unik og har brug for sin unikke kost for at blive slank og sund.

Mange af verdens førende ernæringseksperter har etableret en ”one size fits all diet” med en eksakt procentdel af kulhydrater, proteiner og fedt, som de mener kan applikeres til alle.Standarddiæter og ernæringsråd tager ikke højde for det faktum, at vi mennesker af genetiske årsager er meget forskellige fra hinanden både biokemisk og i ”metabolic type”.

Den største hemmelighed indenfor ernæring er, at "en diæt, der virker på én person, kan gøre en anden syg”. Med andre ord er vi alle forskellige i den måde, vores krop forarbejder føden og udnytter de forskellige næringsstoffer på.

På samme måde som nogle bilmotorer er bygget til at køre på diesel og andre på benzin, er din krop bygget til at fungere bedst på en bestemt ”energikilde” – et bestemt forhold mellem proteiner, kulhydrater og fedt.

Forskellige personer udviser meget stor variation i den hastighed, deres celler omdanner føde til energi. Denne hastighed er primært genetisk bestemt, og for at kroppen kan fungere optimalt, skal denne energiomdannelse være i balance.

Forskellige personers behov er meget forskellige og afspejler et bredt kontinuum. I den ene ende af spektret er de personer, som meget hurtigt omdanner føde til energi – de har derfor behov for føde, der forbrændes langsommere, for at vedligeholde deres metaboliske type og fungere optimalt, dvs. mad som fx protein og fedt (fx kød, fisk, nødder etc.).

I den anden ende af spektret er de personer, som omdanner føde til energi langsommere – disse personer har behov for føde, der forbrændes hurtigere, dvs. føde som er højt i kulhydratindhold og har lavt fedtindhold (fx grøntsager og frugt etc.). Det kan være, du passer ind i en af disse to yderkategorier eller det kan være, at din krops behov for ernæring er et eller andet sted midt imellem. 

Forskellige personer har forskellige behov for ernæring

Din krops behov for ernæring er primært bestemt af din genetiske baggrund, dvs. dine forfædre, og de er igen afhængige af deres forfædres tilpasning til geografi, klima og tilgængelige fødevarer. Med andre ord er en kost, der er sund for mennesker i fx Afrika, ikke nødvendigvis sund for mennesker i den anden ende af verden, fx i Skandinavien.

Mennesker, der stammer fra varme tropiske områder omkring ækvator har ofte et stort behov for en kost med et højt kulhydratindhold som fx frugt, grøntsager og kornprodukter.

Disse næringsstoffer er mest forenelige med den genetisk bestemte unikke kropsstruktur personer fra disse egne har – næringsstoffer, der vil kunne give dem energi til et aktivt liv i varme, fugtige egne af verden. Deres kroppe er simpelthen ikke skabt til at forarbejde store mængder animalsk fedt og protein.

Omvendt er personer fra de kolde, nordiske klimaer, som fx Danmark ikke genetisk programmeret til at kunne overleve på lette vegetariske retter. De tenderer til at brænde energi hurtigt, og derfor har de behov for en større mængde tungere føde, som fx protein og fedt i deres diæt for at kunne fungere optimalt.

Danske, skotske, irske og andre relaterede kulturer har i mange tusinde år fungeret på en kost med et meget højt indhold af især fede fisk. Dette, kombineret med det kolde klima, gør, at personer med disse rødder har et større behov for fedt (og ikke hvilken som helst slags fedt, men de sunde omega-3 fedtsyrer) og kvalitetsprotein end andre kulturer.

It is more important to know what kind of patient has a disease than what kind of disease a patient has Hippocrates – the father of medicine, 4 century B.C.Så i bund og grund er vejen til en sund kost at finde ud af din etniske baggrund og forsøge at spise den type mad, dine forfædre gjorde.

Der er imidlertid to problemer med dette koncept: For det første har mennesker af meget forskellig etnisk og kulturel baggrund i dag rejst fra kontinent til kontinent og integreret sig og dermed mixet de forskellige aner.

Derfor har langt de fleste af os mange forskellige slags etnisk blod i os, og mange af os lever ikke i det klima, vi stammer fra. For det andet er din etniske baggrund ikke den eneste faktor, der er bestemmende for din krops metaboliske og biokemiske behov.

Din krops behov for næringsstoffer er også under stærk påvirkning fra det ydre miljø og den livsstil, du fører. Og dette er noget, der har ændret sig dramatisk inden for de sidste hundrede år. Kvaliteten af luften, vandet og jorden har ændret sig.

Det samme gælder vores livsstil. Vi er over millioner af år udviklet til en høj grad af fysisk aktivitet. For at kunne overleve skulle mennesket kunne løbe, gå, jage og fiske. Men dette har ændret sig inden for meget kort tid. I dag bruger vi derfor hovedparten af vores tid indenfor, i kunstig belysning, udsættes for alle mulige unaturlige kemikalier, og i det hele taget lever vi et ikke-fysisk aktivt liv foran tv og computerskærme.

For at kunne identificere de fødevarer (forhold af protein, fedt og kulhydrater), der passer bedst til dig, se www.metabolictyping.dk for mere info.

Læs mere om slanke, fedme og overvægt her 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Slank

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley