❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Dårlig søvn kan øge din talje med 3 cm fedt!

Skrevet 25-03-2023 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Dårlig søvn kan øge din talje med 3 cm fedt!

Dårlig søvn giver ekstra fedt om livet, er konklusionen på forskning, som konkluderede, at personer, som kun sov 6 timer om natten, havde en 3 cm større talje end dem, der fik 9 timers søvn. Og ikke bare øgede den dårlige søvn personernes taljemål, men samtidig også deres risiko for sukkersyge, hjertekarsygdom etc.


Jeg er af den overbevisning, at en god nats søvn ikke bare er nøgleingrediensen til succesfuldt vægttab, MEN også er nøglen, der regulerer dit fremtidige helbred og dit mentale velvære.
 
Derfor er en god nats søvn fundamentet for ALT, hvad jeg deler på dette website!
 
Resultaterne af dette studie foretaget af The University of Leeds  omfattede 1615 voksne personer, som rapporterede, hvor længe de sov og samtidig holdt regnskab med deres fødevareindtag. Der blev også holdt øje med andre indikatorer på generel metabolisk sundhed såsom blodtryk, kolesterolniveau, blodsukker og skjoldbruskkirtlens funktion såvel som forholdet mellem vægt og taljemål.
 
De personer, der sov i 6 timer eller mindre pr. nat, havde taljemål, der i gennemsnit var 3 cm større end hos dem, der sov i 9 timer.
 
Kortere søvn blev også sat i forbindelse med et mindsket niveau af det gode kolesterol, som hjælper til med at fjerne fedt fra kroppen og beskytte mod lidelser som hjertekarsygdom. 
 
Dr. Greg Potter, forsker i stofskiftelidelser på Leeds Universitet, siger: “Antallet af overvægtige personer er fordoblet på verdensplan siden 1980.”
 
”Overvægt medvirker til udvikling af mange sygdomme, først og fremmest type 2-diabetes. Indsigt i hvorfor folk tager på i vægt, har afgørende konsekvenser for folkesundheden.”
 

Hvordan ved du, om du sover nok?

 
Professor Nathaniel Kleitman, fysiolog og pionér indenfor søvnforskning, har fundet frem til en meget simpel test, der kan afsløre, om du lider af søvnmangel:
 
Tag en ske, gør dit soveværelse mørkt, og gør dig parat til at tage en lur tidligt på eftermiddagen.
 
Sæt en metalbakke på gulvet ved siden af din seng, og hold skeen over bakken, mens du lægger dig til at sove.
 
Vær sikker på at kigge på klokken, før du lægger dig til rette, og skriv om nødvendigt tidspunktet ned. Når du så falder i søvn, og skeen rammer bakken og vækker dig igen, skal du øjeblikkelig kigge på klokken igen og bemærke, hvor meget tid der er gået.
 
Hvis du faldt i søvn indenfor 5 minutter, betyder det, at du lider af svær søvnmangel.
 
Hvis det tog dig 10 minutter at falde i søvn, er det stadig et tegn på, at du kunne have brug for mere søvn. Hvis du derimod holdt dig vågen i 15 minutter, inden du faldt i søvn, er du formodentlig veludhvilet.
 
Hvis du ikke har en ske og en metalbakke, kan du stadig tage testen ved at sætte din alarm til at ringe efter 15 minutter og så se, om du faldt i søvn, inden alarmen lød. 
 

Sådan gør søvnmangel dig OVERVÆGTIG!

 
Når du ikke går i seng i ordentlig tid, vil din krops fysiologi bogstaveligt tro, at den sulter. Ja, den vil tro, at den sulter, for siden begyndelsen af vores eksistens er vi blevet programmeret til at sove og vågne synkront med solens cyklus.
 
Vi sover naturligt lidt mindre om sommeren og lidt mere om vinteren.
 
At sløse med søvnen er helt bogstaveligt en trussel mod vores overlevelse.
 
Søvnmangel afstedkommer, at ghrelin, også kendt som ”sulthormonet,” øges voldsomt og gør dig sulten, når du i virkeligheden ikke behøver at spise.
 
Ghrelin synes også at påvirke din hjernes nydelsescenter og få dig til at række ud efter SUKKERHOLDIGE fødevarer, især om aftenen.  
 
Af samme grund har du ingen selvkontrol, når du er træt, og kan ikke holde dig selv fra fødevarer med højt sukkerindhold.
 
Det er virkelig godt nyt for dine fedtceller, men ikke så godt for dit ønske om en veltrænet, slank, atletisk krop eller bare sund krop, for vi kender jo alle farerne ved at spise for meget sukker.
 
Derudover er din tilskyndelse til at ville træne og din intensitet ved træning mindsket, når du er træt, og din restitution bliver ringere. 
 
Og sidst, men ikke mindst er det svært at være en glad og positiv person, når du bare vil se dyner!
 
Konsekvent at komme i seng på det rigtige tidspunkt er uden tvivl det bedste, du kan gøre for dit helbred og dit humør!
 

Hvornår er det optimalt at gå i seng?

 
Mange mennesker taler om de magiske 8 timers søvn.
 
Men det handler ikke kun om antallet af timers søvn, men lige så vigtigt om hvornår du går i seng.
 
Ser du, din krop restituerer fysisk mellem kl. 22 og kl. 2 og mentalt mellem kl. 2 og kl. 6.
 
Så hvis du går i seng omkring midnat, har du mistet halvdelen af din krops mulighed for at hvile, reparere sig selv og restituere, OG hvis det er din normale døgnrytme, risikerer du at gøre dig selv syg.
 
Så hvis der er en ting, du vil gøre for dit helbred, så sluk lyset så tæt på kl. 22 som muligt.
 
Hvis du normalt går i seng omkring midnat, så gør overgangen glidende. Gå i seng en halv time tidligere end normalt med en god bog. Overvej endda at tage et brusebad før sengetid for at gøre dig afslappet.
 
Nu tænker du måske, at du ikke har tid til at gå i seng kl. 22 og sove i 8 timer. Men det er ikke pointen. Det handler ikke om, hvor mange vågne timer du har til rådighed, men hvor meget du får udført i dine vågne timer. 
 
Når du er veludhvilet, vil du FÅ TID FORÆRENDE, fordi du vil blive meget mere produktiv.
 

7 nøgler til at få en god nats søvn hver eneste nat

 
1. Som det først skal du være sikker på at sove i et komplet mørkt rum. Vi sover med både gardiner og persienner for at blokere udefrakommende lys i vores soveværelse. Om vinteren er det også en god idé at komme udenfor i frokostpausen, selv på gråvejrsdage, for at få lys på huden. Dette er med til at regulere din krops naturlige rytmer. 
 
2. Sov med åbne vinduer for at få frisk luft. Sov i et koldt rum, og tag eventuelt sokker og andet på for at holde varmen.
 
3. Undgå sukkerholdig mad i timerne inden sengetid, og drik ikke kaffe eller koffeinholdige drikke efter kl. 15, da det vil holde dig vågen. Et enkelt glas vin kan være fremragende, men for meget alkohol vil ødelægge søvnen!
 
4. Kig ALDRIG på din smartphone, iPad osv. i sengen, da lyset herfra vil holde din krop vågen og stimulere din hjerne på et tidspunkt, hvor du skulle slappe af. Det er også en god idé at slukke for fjernsynet, og helst 2 timer før du ønsker at falde i søvn. Det er helt unødvendigt at sige det, men har du et fjernsyn i soveværelset, så flyt det!
 
5. Før jeg fyldte 30 år, læste jeg kun få bøger, men nu ser jeg frem til at gå i seng omkring 21.30 med en god bog og læse, til jeg er træt. Læsning er en fremragende måde at udvikle sig selv på og samtidig gøre sig parat til en god nats søvn.
 
6. Hvis dit hoved er fyldt med tanker, så skriv dem ned på papir, da dette ofte vil hjælpe hjernen til at slappe af. 
 
7. Når du lukker dine øjne, så brug nogle sekunder på at sige tak for alt, hvad du er taknemlig for. Taknemlighed er så utrolig kraftfuld!
 

Konklusion

 
Søvnmangel får dig til at spise mere mad, længes efter sukker og koffein, og får dig til at spise flere usunde mellemmåltider, se mere TV og bruge mere tid på din computer, og du træner mindre, når du er træt. 
 
Jeg kan ikke fremhæve det nok, at en konsekvent livsstil med god søvn er fundamentet for dit helbred og dit humør - for ikke at nævne en slank, atletisk krop.
 
Ja, det er ganske enkelt den allervigtigste ingrediens.
 
Sov nu sødt.
 
Yderligere læsning:
 
Longer sleep is associated with lower BMI and favorable metabolic profiles in UK adults.
 
Søvn & afslapning: Vågn op fyldt med energi

Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Sanne klyvet skrev denne kommentar:
24-10-2017 19:28:39

Det er virkelig god læsni g.. Jeg har blandet vagter dvs at jeg arb både om natten og har også dagvagt...jeg er meget fokuseret på min søvn både dag og nat... og syntes at det går okay sover ikke helt så meget om dagen som om natten.. men ved du om det er en god ting at spise noget om natten og Hvad? Eller at spise intet..?


Daisy Johannesen Lolk skrev denne kommentar:
29-03-2023 18:54:31

Jeg har svære søvnproblemer, men 2mg cirkadin (melatonin depot) og antihistamin på recept hjælper mig, og nu sover jeg ca 8 timer hver nat.
Det har desværre ikke hjulpet på min appetit/sukkertrang eller mit taljemål :-(
Gælder det ikke, når man skal tage noget for at sove?
Mvh Daisy


Kom med din kommentar

Mest læste i Slank

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley