❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Sådan skaber du nye, sunde vaner for livet

Skrevet 05-05-2022 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Sådan skaber du nye, sunde vaner for livet

Her er en trin-for-trin-guide til at få opbygget gode, sunde vaner og bryde de dårlige lige her og nu. Vi har alle nogle vaner, vi gerne vil lave om på! Hvilke vaner vil du gerne ændre på? De fleste af os har allerede gjort forsøg på at ændre de vaner, der ikke gør noget godt for os, til bedre vaner, men det er ofte meget vanskeligt. Den gode nyhed er dog, at en professor på Stanford har en formel (bittesmå forandringer = bemærkelsesværdige resultater), som virkelig virker, og hans formel kan, hurtigere end du kan forestille dig det, fjerne irriterende vaner og udskifte dem med nye, som gavner og tjener dig. Er du klar til at komme i gang?


Lad os begynde med et spørgsmål? Hvorfor er Instagram så populær? 

Svar:

Instagram er så NEMT, og du skal bare klikke tre gange for at uploade et billede.

Skaberne af Instagram har som mange andre succesrige mennesker været studerende hos BJ Fogg, professoren fra Stanford, som har revolutioneret menneskers adfærd med sin banebrydende forskning i vaner.

Denne artikel vil give dig en opsummering af BJ´s arbejde, så du kan komme i gang lige her og nu med at forandre de vaner, som ikke længere tjener dig, til vaner, der vil forbedre dit liv.

Trin 1 – forandring af din identitet

Sand adfærdsforandring er i virkeligheden en forandring af din identitet. Du påbegynder måske en vane, fordi du føler en motivation, men den eneste grund til, at du fortsætter med den, er, at den bliver en del af din identitet – du bliver bogstavelig talt en ny person.

Enhver kan jo et par gange få overbevist sig selv om, at det er sundt at dyrke fitness eller spise sundt, men hvis du ikke ændrer din overbevisning bag vanen, så er det vanskeligt at holde fast i forandringerne i det lange løb.

Målet er ikke at læse en god bog, men snarere at blive læseren.

Målet er ikke at løbe et maraton, men at blive løberen.

Når du har gentaget en fortælling om dig selv i årevis, er det let at falde i den fælde at tro, at det er en kendsgerning.

For at give et eksempel fra da vores børn var små, så skulle min kone og jeg ofte op om natten for at se til dem. Det fik mig i den uheldige fælde, at jeg begyndte at fortælle mig selv den historie, at jeg ikke altid sov godt om natten, selvom børnene efterhånden begyndte at sove igennem. Det meste af tiden sov jeg faktisk ret godt om natten, men der har været perioder i løbet af de seneste 10 år, hvor jeg ikke har sovet godt, og min fortælling om mig selv blev, at ”jeg sover ikke altid godt om natten.”

Dårlig søvn blev en del af mig, og det var ikke, før jeg begyndte at forandre min identitet til en person, der altid sover godt om natten og vågner frisk og udhvilet om morgenen, at jeg fik vendt tingene.

Så det første trin til at skabe en ny, positiv vane eller forandre en gammel vane, der ikke længere er gavnlig for dig, er at ændre på den historie, du fortæller dig selv, ændre identitet og blive en ny person.

Hold lige en pause med at læse, og overvej, hvilken ny historie du gerne vil fortælle dig selv.

Vil du gerne være løber? Eller en, der er god til at læse bøger? Eller en, der investerer i sit helbred hver eneste dag?

Skriv din nye historie ned på et stykke papir nu.

Gå ikke glip af denne mulighed for forandring – gør det nu!

Trin 2 – gør det soleklart (en trigger er nødvendig)

Lad os tage det eksempel, at den nye vane, du gerne vil skabe, er at komme ud at løbe tre gange om ugen, og den nye historie, du fortæller dig selv (og din nye identitet), er at blive løber. Nu skal du gøre det meget klart for dig selv.

Du har brug for en trigger, når du kommer hjem fra arbejde, så du ikke glemmer din nye identitet – så placér et par løbesko et sted, hvor du ser dem, hver gang du åbner hoveddøren. Måske endda et sted, hvor du vil falde over dem, når du træder ind ad døren. 

Din nye vane er indlysende, fordi du ser triggeren hver dag.

Og denne trigger minder dig om din nye identitet!

Et lille skift i forhold til, hvad du kan se, kan føre til et stort skift i forhold til, hvad du kan gøre.

Sådan lykkedes det mig sidste år (efter mange års forsøg) at komme ind i en daglig vane med at meditere. Jeg placerede ganske enkelt en pude på gulvet i mit hjemmekontor, og det er det første, der møder mine øjne, når jeg går derind!

Det modsatte virker også godt. Du skal bare placere din fjernbetjening et sted, hvor du ikke kan se den, og placere en bog på det sted, hvor fjernbetjeningen plejer at være.

Trin 3 – nemt at udføre og samtidig realistisk

Hvis vi fortsætter med eksemplet om at blive løber, så er alt, hvad du skal gøre at tage løbeskoene på og gå ud ad døren. Det er nemt at gøre, så din mulighed for at blive løber ser god ud.

Er du i dårlig form og har et mål om at komme til at løbe et maraton i løbet af fire uger, så er det næsten helt sikkert, at du ikke kommer i mål.

Hvis du kigger på de vaner, der fylder det meste af dit liv, vil du opdage, at det er ting, der er nemme at udføre. Vaner som at scrolle på telefonen, se fjernsyn og tjekke mail stjæler så meget af vores tid, fordi de kan udføres næsten uden indsats.

Kig lige på din skærmtidsfunktion, og opdag, hvor meget tid du ”spilder” på din telefon hver dag. Vil du gerne være mindre på din telefon? Så slet Facebook, WhatsApp osv. Så vil du øjeblikkelig være mere til stede med din familie.

At påbegynde nye vaner og vedligeholde dem skal være nemt og realistisk!

Begynd altid småt!

Trin 4 – bittesmå babyskridt, små vaner (begynd SMÅT)

Når du tager dine løbesko på for første gang, efter at du har set din trigger, og du herefter påbegynder dit nye eventyr, er det vigtigt, at du begynder småt med bittesmå babyskridt.

Hvis du ikke har løbet, siden du bar barn, og derefter løber 10 kilometer i første forsøg, så er det sandsynligt, at det vil gøre ondt, og du vil hade hvert eneste skridt. Når du vågner næste morgen, vil du være så øm, at du næsten ikke kan komme ud af sengen!

Resultatet bliver, at din motivation til at komme ud at løbe igen vil være lig nul, og du vil få et par løbesko i overskud, som du ikke får brugt.

Her er en bedre metode!

Trin 5 – gør det til en behagelig og SJOV oplevelse (succes skaber succes)

Den første gang du vil i gang med at løbe, bør du give dig selv en virkelig vellykket oplevelse ved bare at gå en tur på 10 minutter.

Det synes måske for nemt, men det er, fordi de fleste af os ikke indser, at den største fejl vi begår, når vi forsøger at skabe nye vaner, er, at vi i begyndelsen sætter barren for højt.

Succes skaber succes og giver dig motivation til at fortsætte, indtil vanen bliver en opløftende vane og en del af din identitet.

Så gå tilbage til Trin 4, og start SMÅT.

At begynde småt med bittesmå skridt er NØGLEN til succes.

Så start din “løbekarriere” med at gå den første uge, og derefter kan du gå og skiftevis lunte langsomt, indtil du opbygger din form, så du er i stand til at løbe fem eller 10 kilometer, eller hvad du nu synes, fungerer bedst for dig.

Denne formel (som fungerer ved alle vaner) vil hjælpe dig med at blive vinder hver gang, og den succes, du opnår, vil gøre løb til en behagelig aktivitet og vil stærkt øge muligheden for, at det bliver en vane!

Her er et virkelig godt eksempel, som BJ deler i sin bog.

BJ ville gerne få en ny, sund vane med at bruge tandtråd.

Så hvad gjorde han?

Han begyndte med kun at bruge tandtråd mellem to tænder, og da han følte sig klar, brugte han tandtråd mellem tre tænder, og så fortsatte han på denne måde, indtil han fik gjort det til en daglig vane at få renset alle mellemrummene mellem sine tænder.

Trin 6 – du skal fejre dine succeser

Dette er vigtigt, så undervurdér ikke dette trin.

Hver eneste gang du har været ude at løbe eller har fået brugt tandtråd, skal du fejre din succes. Råb “YES,” klap i hænderne, hop af glæde.

Enhver form for fejring fungerer, fordi din hjerne så producerer glædeshormoner, som påvirker dit DNA og forstærker din nye vane. 

Trin 7 – hvis det er muligt, så find en kammerat at dele de nye vaner med!

Nogle gange er det lettere at skabe nye, sunde vaner, hvis du har en ven at dele dem med. Det kunne være en løbepartner eller en ven, du kan mødes med til yoga eller i fitnesscentret. Det kan være at blive medlem af en bogklub eller melde dig til et sprogkursus.

Overvej, om det ville gøre det nemmere for dig at få nye, opløftende vaner, hvis du havde en person at dele dem med, men lad være med at bruge det som en undskyldning for ikke at forandre dig, hvis du ikke kan finde en!

Hold nu en kort pause, og tænk over, hvilke vaner du kunne tænke dig at forandre, og brug så de 7 trin i formlen ovenfor for at nå dine mål!

Konklusion

For enten at skabe nye vaner eller bryde gamle vaner, er du nødt til at ændre din identitet og ændre på, hvem du er.

Nu har du muligheden for at holde en pause, mens du læser denne artikel, og bruge et øjeblik på at tænke over, om der er nye vaner, du gerne vil opleve i din hverdag, som vil øge din livskvalitet.

Hvilke nye vaner kunne du tænke dig?

Er lige nu og her ikke et fremragende tidspunkt og sted at komme i gang?

Husk på, at enhver vane aktiveres af et tegn, og vi lægger mere mærke til meget synlige tegn som at tage guitaren ud af skabet, lade løbeskoene ligge, hvor du falder over dem, sætte vitaminerne på køkkenbordet. Du ved godt, hvad du skal gøre!

Ingen adfærd sker uden et varsel. Uden et varsel vil din motivation ikke betyde noget. Intet varsel – ingen adfærd. Så let er det. 

At skabe dine egne omgivelser giver dig fuld kontrol og lader dig blive arkitekt i dit eget liv. Skab din egen verden i stedet for bare at være forbruger i den.

Hvordan kan DU skabe din EGEN verden, hvor det er rigtigt at gøre de rigtige ting?

Den gode nyhed er, at en lillebitte handling, en lille bid, måske føles ubetydelig i første omgang, men den gør det muligt for dig at få det momentum, du behøver for at blive klar til større udfordringer og hurtigere fremskridt. Før du ved af det, har du spist hele elefanten!

Spis den første bid. Hvilken sund vane vil du gerne skabe lige nu?


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Vibe skrev denne kommentar:
04-05-2022 23:32:15

Tak, jeg havde lige brug for det. Jeg ved det jo godt, men et lille kærligt skub indimellem er dejligt.


Tina Erlund skrev denne kommentar:
07-05-2022 22:40:33

En rigtig klog artikel . Specielt det du skriver at en ny vane er forandring af identitet. At skrive ens nye personlighed ned og tænke over hvilke en personlighed man ønsker.
Og små skridt er jo så rigtig og giver så meget mening
Tak for mange gode råd . Nu skal jeg igang med at bliver ikke en løber / det har jeg været , men nu en vandre .
De Bedste Hilsener fra Tina


Kom med din kommentar

Mest læste i Personlig udvikling

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley