Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

De 7 tegn på, at en person lyver for dig

Skrevet 28-10-2013 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

De 7 tegn på, at en person lyver for dig

Sværger du på at ville sige sandheden, hele sandheden og kun den? Nok ikke, for det antages, at de fleste mennesker lyver 1 eller 2 gange om dagen! Du behøver ikke en løgnedetektor for at finde ud af, om nogen lyver over for dig. Du kan bare tjekke disse 7 tegn på løgn.


Når det drejer sig om at finde ud af, om nogen har løjet, havde Gepetto det nemt. Han skulle bare kigge én gang på Pinocchios voksende næse for at vide besked.

Det virker som om, vi stort set er en nation af løgnere, da det antages, at vi lyver 1 til 2 gange om dagen og i 30 til 38 % af alle vores interaktioner.

Hvorfor vi lyver, er der forskellige årsager til. Omkring 4 – 5-årsalderen, når vi begynder at lyve, gør vi det ikke for at være ondsindede, men snarere for at opnå bevidsthed og for at afprøve sprogets kraft, siger dr. Gail Saltz, en psykiater, der bor i New York.

Senere hen i livet lyver vi for at opnå de ting, vi ønsker, for personlig vinding eller for at beskytte os selv.

Vi fortæller ”hvide løgne” for at beskytte andres følelser, og så er der de patologiske løgnere i blandt os, de mennesker, som føler sig drevet til at lyve til alle tider.

Så med løgnere i blandt os (lyv ikke – vi lyver ALLE fra tid til anden, og selv de ”små, hvide løgne” tæller), er det helt essentielt at kende tegnene på, at nogen måske lyver over for dig.

Her er de 7 klassiske tegn at være på vagt overfor …

7 klassiske tegn på løgn

1. Ingen øjenkontakt.

Generelt vil nogen, der lyver over for dig, ikke kigge dig i øjnene, i det mindste ikke under en vis del af samtalen.

Normalt har folk øjenkontakt i mindst halvdelen af samtalen, så alt derunder kan være mistænkeligt. En faldgrube: Nogle mennesker vil gøre sig meget umage for at holde øjenkontakt, selv om de lyver, simpelthen for at få dig til at tro, at de ikke gør det.

2. Stemmeskift.

Et skift i en persons tonehøjde, stammen, fyldord som øh/øhm eller halsrømning kan indikere løgn.

3. Usædvanligt kropssprog.

Hvis en person er meget urolig med fødderne, rører ved sine hænder, løfter skuldrene, drejer sig væk fra dig eller fører hænderne op til deres hoved (for at røre ved deres hage, næse osv.) – med andre ord, hvis han/hun virker nervøs eller ubehageligt til mode, kan det indikere løgn. Vær også opmærksom på rødmen (eller bleghed) og flere blink med øjnene.

4. Noget lyder forkert.

At komme med udsagn, der modsiger hinanden, eller er inkonsekvente, eller bare ikke lyder helt rigtigt, er sædvanligvis tegn på løgn.

5. Meget i forsvar.

Når en person lyver, vil han/hun blive meget defensiv, nægte at svare på spørgsmål overhovedet og endog beskylde dig for at lyve. Dette kan skyldes, at noget bliver forsøgt skjult.

6. Skifter hurtigt emne.

Hvis nogen lyver, og du skifter emne, vil personen højst sandsynligt være hurtigt med på skiftet. Når en person taler sandt, vil vedkommende sandsynligvis spørge dig, hvorfor du skiftede emne.

7. Humor eller sarkasme.

En skyldig person vil ofte forsøge at skifte emne ved at bruge humor eller sarkasme.

Selvfølgelig er der ikke én adfærd, der med sikkerhed kan fortælle, om en person lyver eller taler sandt. Stol på dit instinkt, og hvis du ikke er helt sikker, er det bedst at få noget bevismateriale, som kan underbygge din anklage.

I stedet for at stole på en specifik adfærd er det bedst at fange en løgner ved at betragte vedkommendes normale adfærdsmønster. Når et adfærdsmønster pludselig forandrer sig, er det med stor sandsynlighed, fordi der er blevet sagt en løgn.

Den bedste måde at fælde en person på er nok at fortælle, at du ikke er vred, men at du ønsker, at han/hun fortæller sandheden. Spørg derefter, om vedkommende fortæller sandheden, og vent på et svar.

Vi som familie arbejder virkelig med vores børn for at skabe et trygt miljø, så de altid kan føle sig trygge ved at komme til os og fortælle sandheden, lige meget hvad der sker. Men det går begge veje, for vi skal være også ærlige over for dem, og det vil ofte sige, at vi skal være konsekvente og ikke vælge den nemme udvej.

Måske burde vi alle indse, at vi ikke kan give, hvad vi ikke selv har.

Eller sagt på en anden måde: Vi kan ikke forvente, at andre mennesker taler sandt, hvis vi ikke er ærlige over for dem.

Det bedste sted at starte med at være ærlig er over for dig selv.

Måske vil denne Gratis e-bog hjælpe dig. 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Martin skrev denne kommentar:
10-05-2011 11:08:35

Sludder - det passer givetvis at en der lyver ofte vil opføre sig i retningen af hvad der er beskrevet, men i beskrivelsen siges der også indirekte at hvis man opføre sig sådan så lyver man sandsynligvis. Dette mener jeg er komplet sludder - beskrivelserne passer til opførselen af en person der finder ubehag ved en given situation. F.eks. en genert person vil ofte opføre sig som beskrevet selvom om hun/han ikke lyver.


cecilie skrev denne kommentar:
11-05-2011 10:50:43

jeg er fuldstændig enig med Martin i at det er helt hen i vejret at sætte disse 7 punkter op på den måde at folk nu vil tænke "hun lyver da vidst" hvis nogen især opfører sig som i pkt 1, 2 og 3. det er netop sådan man opfører sig hvis man er genert, mangler selvtillid osv. Og det er da ikke fedt at de mennesker der i forvejen har det at kæmpe med, nu også skal have at vide at de lyver.... det er da for dumt.


Leoh Alexandar skrev denne kommentar:
11-05-2011 11:34:24

he he det er da meget sødt.. lomme psykologi er altid sjovt at lege med.. Jeg ville personlig selv ha læst lidt NLP og derefter udtalt mig om "lyveri :)


Vis alle kommentarer

Hanne Nielsen skrev denne kommentar:
16-05-2011 20:34:02

Min søn har for vane IKKE at kigge ind i øjnene, da han meget sent fik konstateret sit handikap med synet, og slet ikke vant til det.... av til mor hér, men ..... jo - er derfor enige i de andre udtalelser.


Sahin skrev denne kommentar:
06-06-2011 21:27:40

Hej Allun dine artikler plejer at være rigtig gode den her må du lave lidt om hvis det er dig der har skrevet. næsten alle dine andre artikler har været en fornøjelse at læse:-)


Frede skrev denne kommentar:
29-10-2011 13:03:32

Fedt


Lykke skrev denne kommentar:
06-06-2012 15:22:38

Man skal også passe på ikke at blive paranoid og tro alle lyver bare fordi nogle af de tegn fremstår under en samtale.


Bent Búhr skrev denne kommentar:
22-09-2012 22:27:12

Jeg er enig i alle de tegn på løgne der er beskrevet, men de kan være konfliktende fordi de også er tegn på generthed,dårlig selvtillid, fysiske/motoriske vanskeligheder osv.
noget andet er at der findes 2 slags løgnere, dem så bare lyver, også dem jeg kalder de passive psykopater, det vil sige folk der ikke udviser nogle former for følelser i mens de lyver,altså folk som er iskolde, da disse mennesker har en karakterafvigende personlighed så er det for det meste en psykisk sygdom/lidelse, men passiv psykopati kan også udvikles gennem misbrug/vold i barndommen og det opstår som regelt også hos blandt udsendte soldater og folk der arbejder i zoner af kloden hvor der er megen urolighed og gadekrig, men passiv psykopati kan ligeså godt også findes hos f.eks virksomheds direktører: der findes mange passive psykopater i Danmark, en passiv psykopat er en der ikke udøver vold eller slår folk ihjel, men en person som simpelthen bare er følelseskold.


MonaRasmussen skrev denne kommentar:
28-10-2013 19:28:50

Sådan noget sludder!
Der kan være mange andre grunde til, at man gør nogle af de ting, du skriver her.

Blandt andet kan det ske af angst for, at komme til at gøre noget, som den anden skal tolke som et tegn på løgn, fordi man selv har læst sådanne skøre artikler...

Og hvis man f.eks. er genert, har lavt selvværd eller depression, kan man have svært ved at se folk i øjnene.

Øv, at skulle læse sådan noget pjat. :-(


Jens Anthony skrev denne kommentar:
29-10-2013 10:16:58

HELT ærligt? Det meste af det der´kan man få til at passe på de fleste?!
RIGTIGT er det at der findes en metode udviklet af Italienske mimikere, til at afsløre om folk lyver.. Det eneste genkendelige her er "at en person der lyver kan ofte finde på at føre hånden op til næsen", IMENS eller lige inden de lyver...
Man skal iøvrigt være forsigtig med at dømme (det kunne være at næsen kløede eller folk har en skade på næsen etc) :-) Man skal virkelig være HELT i føling med at betragte ... F.eks. øjenbevægelserne ?? (hallo det kommer bl.a an på "hastigheden" af dem)... Arabere skriverhøjre mod venstre, Europæere skriver omvendt.. Hjernehalvdelene påvirkes heraf... Så hvilken side der kigges til, skal man så være opmærksom på her!


Linda Callesen skrev denne kommentar:
29-10-2013 10:31:44

Se det er jo én vinkel på hvad sandhed er. Der er mange sandheder og virkeligheder. Jeg er af den opfattelse at vi alle fortæller en sandhed der er vigtig - hvis vi taler om at "lyve" så tænker jeg på manipulation. Det er noget ganske andet. Der findes både hverdagsmanipulationer og det egentlige grelle begreb manipulation, der handler om at vi ønsker at opnå noget uden den anden opdager at være en del af gamet. Det skaber vrede som oftest - det skaber også angst og emotioner som at være kedad det. Mit råd er at have en anerkendende tilgang til begrebet "at lyve" så får det lov til at blive noget andet og vi bevarer ligeværdigheden i relationen.


Catherina skrev denne kommentar:
29-10-2013 11:41:12

Sikke dog en gang SLUDDER.
Jeg har autisme og ADD, derfor passer de fleste at de "tegn" på mig i alt kontant jeg har med andre mennesker. Simpelhen fordi jeg ikke har det godt med fremmede og nt'er.

Jeg havde håbet på, at det måske var lidt hen af Lightman fra Lie to me, og ikke engang sludder som brander alle med austime og adhd som løgner 24/7.
SKUFFENDE!.


Helle Hansen skrev denne kommentar:
29-10-2013 11:57:49

Jeg kender en, der har løjet for mig, og tegnene er hver gang de samme, stemmen bliver skinger, han bliver vred, og jeg ønsker bare at få sandheden at vide. Emnet kan til enhver tid starte et skænderi.


Christa skrev denne kommentar:
29-10-2013 11:59:11

"Selvfølgelig er der ikke én adfærd, der med sikkerhed kan fortælle, om en person lyver eller taler sandt. Stol på dit instinkt, og hvis du ikke er helt sikker, er det bedst at få noget bevismateriale, som kan underbygge din anklage."


Marina skrev denne kommentar:
29-10-2013 14:19:36

Jeg er enig med Alun. Alun skriver jo ikke, at alle disse reaktioner ikke kan forekomme i andre sammenhænge. Men hvis du VED at personen lyver, så vil du kunne observere mange af ovenstående reaktioner.Heldigvis er vi udstyret med empati, som ofte fortæller os, når noget ikke stemmer - hvis vi altså lytter til den der indre stemme :-)


Lis skrev denne kommentar:
29-10-2013 16:12:48

fint fif. Jeg tror det værste er at løgneren ikke altid selv ved at han/hun lyver. vi har så mange vaner og overspringshandlinger


Rene skrev denne kommentar:
30-10-2013 00:04:51

De nævnte adfærdsmønstre kan ikke anvendes entydigt, der er alt for mande faldgruber og forskellige årsager til at folk skulle kunne bruge dette til noget...
Læs hellere reel videnskab på området, af den Amerikanske forsker Paul Ekman ( inspiration til Lightman i serien Lie To Me ) en bog der hedder Telling Lies, væsentligt mere præcis videnskab end de syv hjemme strikkede ovenfor, enkelte ting kan måske anvendes i specielle sammenhænge men slet ikke generelt, som der er lagt op til her!


Dansker skrev denne kommentar:
30-10-2013 23:31:30

Jeg er smuk hehe


Jane skrev denne kommentar:
30-10-2013 23:46:42

Som andre også nævner kan det også være tegn på at man har det ubehageligt, og måske har dårligt selvværd. Men der er altså også forskel på løgne. Jeg lyver normalt ikke, men der er altså også ting der ikke rager andre, og som man har lov til at have for sig selv, selv om andre skulle spørge. Fx er det nemmere at lyve med man har glutenallergi, end at sige man prøver at undgå korn generelt, og komme med en kæmpe forklaring på hvorfor, jeg skylder ikke nogen den forklaring. Nogen gange beder folk altså også selv om at man lyver, fx hvis de spørger hvorfor man skal til lægen en dag, er der altså ingen der siger den rigtige grund rager dem. Det svar har de da intet krav på, og det er jo heller ikke sikkert man lige har lyst til at sige at de skal blande sig udenom.


Greatest skrev denne kommentar:
31-10-2013 15:18:13

Sandt.


kai bilgrav skrev denne kommentar:
31-10-2013 16:10:58

disse 7 tegn er stof til efter tanke hvem man taler med, jeg må nok sige man skal være forsigtig med hvem man taler med eller om ,når så det er sagt er det et godt rette snor i skriver om,,


Lone skrev denne kommentar:
31-10-2013 17:26:27

Sådan en gang sludder


Johan skrev denne kommentar:
01-11-2013 17:17:42

Jeg har gennem mange år arbejdet professionelt med at afkode adfærd, i min funktion af sikkerhedsrådgiver. Jeg har læst en stor del af den litteratur der findes på området, heribland Ekman og Morris og et utal af neuropsykologer/neuroforskere heribland Rizzolati og Damasio. For det første er det meget svært at aflæse om folk lyver, ved mindre du kender dem godt. For det andet kræver det omfattende træning i genkendelse af emotionelle ansigtstræk og viden om hvordan følelser i almindelighed påvirker kroppen og sindet. Det de dygtigste professionelle kigger efter er, når en kropsligt udtrykt følelse ikke stemmer overens med den virkelighed der beskrives, men det kræver at den professionelle kender meget til omstændighederne af det der tales om. F.eks. hvis en mand sidder og græder over sin afdøde kone, men hans krop udviser tegn på foragt. Som mennesker er vi naturligt i stand til at aflæse andres kropssprog og vi gør det hele tiden, vi er bare ikke særligt gode til at bevidstgøre disse aflæsninger, da de kommer til udtryk som følelser. Derfor er det også farligt at lytte til en "mavefornemelse" som mange har for vane, da denne kan rumme alt andet end sandheden, men i stedet hvad du synes om den pågældende person. Professionelle løgnere udnytter ofte dette forhold. De sørger for at du kommer til at kunne lide dem, eller at få kontrol over dine følelser, for på den måde får du ikke en negativ mavefornemmelse.


Bjørn skrev denne kommentar:
09-12-2013 11:51:22

For nylig deltog min kone i et julefrokost arrangement med overnatning. Og det betyder at så er jeg tvunget til at synes det er helt i orden, fordi selvfølgelig stoler jeg på hende. Men der var signaler som gjorde mine bekymringer til en reél frygt. Da hun kom hjem rystede hun først, hendes stemme knækkede, hendes kropsprog var usikker... Hun siger hun blev meget fuld, men forsikrer mig samtidig at hun kun blev fornuftig fuld, ikke lige som de andre... Ikke lige som de andre? Der er bare så mange ting i hendes adfærd som gjorde mig utilpas og min frygt skriger at jeg er for dum hvis ikke jeg finder det mistænkeligt at opføre sig sådan...


Mona Rasmussen skrev denne kommentar:
13-03-2014 16:22:45

Lige netop denne "artikel" er - efter min mening - i STOR modstrid med alt, hvad du ellers står for, Alun.
Hvis man skal følge disse tanker, skal man bruge sit liv på at se efter tegn på løgne overalt (= fejl).
Jeg synes, alle andre budskaber fra dig, Alun, mere eller mindre handler om tillid, kærlighed og troen på det gode.
Jeg stemmer for, at du sletter denne artikel, fordi den hverken virker troværdig, positiv, opbyggende eller styrkende for NOGENS personlige udvikling... Tværtimod!
(Efter min mening...)


Mona Rasmussen skrev denne kommentar:
13-03-2014 16:22:58

Lige netop denne "artikel" er - efter min mening - i STOR modstrid med alt, hvad du ellers står for, Alun.
Hvis man skal følge disse tanker, skal man bruge sit liv på at se efter tegn på løgne overalt (= fejl).
Jeg synes, alle andre budskaber fra dig, Alun, mere eller mindre handler om tillid, kærlighed og troen på det gode.
Jeg stemmer for, at du sletter denne artikel, fordi den hverken virker troværdig, positiv, opbyggende eller styrkende for NOGENS personlige udvikling... Tværtimod!
(Efter min mening...)


Hannah skrev denne kommentar:
23-04-2014 12:57:09

Mit liv er en løjn.
Og jeg er mester til at lyve og gennem skue en løjner,
og ingen af disse tegn vikker på en der har løjet længe.


hannah faber skrev denne kommentar:
05-06-2014 12:31:52

Lige læst din artikel.Jeg kender en som lyver rigtig meget.Jeg har lyst til at sige det til ham for det irriterer mig.Ofte er det ikke løgne som gavner ham og når vi snakker sammen igen fortæller hans kone den rigtige historie som jeg slet ikke kan genkende.Hvordan får man sagt det?


Dean skrev denne kommentar:
07-10-2014 15:38:47

Hvorfor overhovedet koncentrere sig om hvorfor folk lyver? De lyver blot for sig selv og tør måske ikke stå ved sig selv. Lad os bare føle os lidt som idioter,i de få minutter mens én står og lyver op i vores åbne ansigt. Det er kun vores ego der får et knæk. Og løgneren får en god dag.


Jakob Søby Froberg skrev denne kommentar:
19-12-2014 20:16:31

Tak skal du have jeg har heletiden været i tvivl om en pige med navn Emilie løg jeg bor sammen med hende på et opholdssted og jeg er så sikker så det er ekstremt tak :)


margit sørensen skrev denne kommentar:
18-03-2015 02:16:59

meget uddybende, beskrivende på en forstående måde. helt igennem en god gennemført beskrivelse af patologisk løgner, med forstående ordvalg


Frederikke skrev denne kommentar:
22-04-2015 19:04:46

hvor dan finder jeg ud af det.


lis- bet skrev denne kommentar:
22-06-2015 19:39:03

Jeg prøver tidt det med at folk lyver for mig min bedste ven er som regl et stort svin hun lyver og fortæler mig ikke noget.hun og en anden skjuller meget får mig . Tak få hjelpen med de her rod dem vil jeg bruge meget frem ober


Gorm skrev denne kommentar:
24-09-2015 15:34:07

Og hvad så hvis personen lyver?Jeg tror hvis det fylder så meget hos en person ,om andre lyver,så skulle vedkommende måske selv have lidt hjælp.Tænk at skulle holde styr på alle de punkter og være tilstede,lyttende og give god feedback til en historie,samtale etc. puha stressende bare at tænke over! :-) Arh der løj jeg nok lidt.. hehe .. Bare en kort tanke men måske ændre jeg mening lige omlidt,er jeg så også en løjner?


Lotte Gravgaard skrev denne kommentar:
14-10-2015 15:33:36

Mange af disse "tegn" på løgn, kan også ses hos personer med autisme. Jeg har Aspergers Syndrome, og er tit blevet beskyldt for at lyve, af partnere og kolleger. Som autist er det nærmest umuligt, og også ulogisk at lyve. Hvis man skal lyve kræver det at man har et svar på rede hånd, som er opdigtet. Det kan simpelt hen ikke lade sig gøre. Jeg er umulig til surprise-parties, og er heller ikke selv vild med overraskelser.
Jeg har ofte ønsket, at gennemgå en løgnedetektortest for at blive "frikendt".


Vedkommer ikke jeg skrev denne kommentar:
14-12-2015 22:42:25

Tror virkelig min veninde lyver. Hun siger altid hun har oplevet alt muligt sindssygt og når hun så fortæller om det siger hun altid øhm/hvad er det nu det hedder og så kan der gå lidt tid inden hun fortæller vidre som om hun liige skulle bygge videre på hendes løng. Ellers så skifter hun bare emne hvilket er skide irreternde.


Patrick skrev denne kommentar:
26-02-2016 22:11:02

Jeg vil sige forsvar og udenom snakken er tydelige tegn og modsigelser af tyderligere udtalelser, ,


jvj skrev denne kommentar:
23-03-2016 16:57:09

fyic tudctu f6tusv 7t dy tdxtd7 ctc


Brian skrev denne kommentar:
22-11-2016 09:44:19

Ja det er det vi lærer fra små. Det hele bygger på en løgn. Start med at spille sorteper.


Anon skrev denne kommentar:
19-09-2017 15:35:50

Ifølge hvem?? Det her er sludder. En person der lyver holder øjenkontakten for at se på den de lyver overfor og se hvordan de tror på den der lyver. Der er nogle specifkke tegn på man lyver kombineret med kropssprog og tonefald, men den kombi i har her er ikke rigtigt. "At trække på skuldrerne" nej kun med det ene da man modsiger sig selv. Men i sidste ende kan man stadog godt fortælle sandheden selvom det er løgn - sålænge man ikke ved det er en løgn.
Få nogle kilder med næste gang for at bakke teksten op. Du kan ikke overbevise folk om dette ud fra mavefornemmelser eller at have snakket med en person eller to. Alle er anderledes, selv følelser er anderledes fra person til person.


Lise skrev denne kommentar:
03-11-2017 22:31:18

Det med at man er defendtiv når man lyver, synes jeg er helt forkert. Jeg bliver ydersgt defendtiv, hcis der er nogen der siger jeg har gjort noget, som er løgn. Jeg bliver mega sur når nogen beskylder mig for noget jeg ikke har gjort. Så det er jeg dybt uenig i.


Lise skrev denne kommentar:
03-11-2017 22:31:48

Det med at man er defendtiv når man lyver, synes jeg er helt forkert. Jeg bliver ydersgt defendtiv, hcis der er nogen der siger jeg har gjort noget, som er løgn. Jeg bliver mega sur når nogen beskylder mig for noget jeg ikke har gjort. Så det er jeg dybt uenig i.


JIMI吴 skrev denne kommentar:
04-11-2018 20:20:55

首席阿里巴巴zzzzzzzzz


weder skrev denne kommentar:
29-01-2019 11:17:03

swqwoeiu


ella skrev denne kommentar:
20-03-2019 19:34:53

det er nogle rigtige gode råd


Kay skrev denne kommentar:
16-08-2021 08:30:04

Jeg har været i et parforhold i mange år og med en lystløgner. Når jeg fangede ham på en stille og pæn måde røg han op i det røde felt,hver gang og gik på angreb. Heldigvis er man ude af det problem. Skal også lige siges han samtidig havde adh se om slet ik gjorde det bedre.


Anita jørgensen skrev denne kommentar:
13-02-2023 12:43:42

Sikke en omgang SLUDDER du har skrevet jeg er dybt uenig.


Anita jørgensen skrev denne kommentar:
14-02-2023 20:27:29

Sikke en omgang SLUDDER du har skrevet jeg er dybt uenig.


Kaj Sørensen skrev denne kommentar:
14-02-2023 20:28:52

Hej med dig jeg hedder kaj


jeppe skrev denne kommentar:
01-05-2023 08:03:05

det er en god aktikel og en om vil læse til advokat kan bruge dette fortsåt det gode arbejde.


Kom med din kommentar

Mest læste i Personlig udvikling

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley