❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Del 4: 2009 - det bedste år i dit liv ;-) Sund Kost

Skrevet 01-01-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Del 4: 2009 - det bedste år i dit liv ;-) Sund Kost

Hemmelighed # 4: Spis dig til det bedste år i dit liv. Få mere energi, bedre søvn samt et mere atletisk og sundere udseende ved hjælp af tipsene i denne artikel!


Hemmelighed # 4: Spis dig til det bedste år i dit liv

Det ville være let at skrive en hel bog om den sundeste måde at spise, men alt hvad du i virkeligheden behøver er at følge principperne i KISS-metoden (Keep It Simple Stupid). Så det vil jeg prøve at forklare dig mere om her. Hvis du følger disse praktiske og lette råd, vil resultaterne virkelig overraske og imponere dig.

Resultater såsom mere energi, bedre søvn samt et mere atletisk og sundere udseende!

Er du parat?

Men før vi går til det mere praktiske, som vil forandre din krop, så lad os lige gennemgå lidt teori, så du bedre vil kunne forstå logikken i det, jeg nu vil indvie dig i.

Lad os begynde med de virkelig gode nyheder.

Mange mennesker er ikke klar over, at utallige DNA-undersøgelser viser, at vi mennesker genetisk set næsten ikke har ændret os gennem tiderne. I virkeligheden har vi genetisk ændret os mindre end 0,02 % i løbet af de sidste 40.000 år.

Det betyder, at vi rent faktisk er stenalderkroppe, som lever i rumalderen: Vores basisbehov og nødvendigheder er de samme som stenaldermandens.

Når det er sagt, er du så klar over, at indbygget i vores gener findes der et program for optimal sundhed og en slank og atletisk skikkelse?

Ja, din krop ved selv, hvordan den selv skal holde sig sund, slank og vital.

Alt hvad du skal gøre for at få masser af energi og holde dig sund og slank, er blot at holde dig til fødevarer og drikke, som det fra naturens side var meningen, at du skulle indtage. Nemlig de fødevarer og drikke, som dine forfædre spiste og drak. Det er præcis det samme, som hvis du f.eks. kommer diesel på en benzindreven bil eller omvendt. Resultatet kan blive katastrofalt for motoren.

Giv dine gener den rette føde og væske, og de vil udføre deres job perfekt – holde dig sund og frisk. Hvis du giver dine gener noget usundt eller i forkerte mængder, så går de helt grassat, hvilket til slut resulterer i større livvidde, et elendigt udseende, hurtigere ældning – og tidligere død.

Men det er nøjagtigt det, mange af os gør. Vi kommer det forkerte brændstof på motoren (forkert føde og væske). Eller lad os sige det på en anden måde: Du kunne vel heller ikke finde på at give løver græs og giraffer kød, for det ville gøre dem syge og fede.

Det, der i sidste ende fik mine øjne op for vigtigheden af den rigtige kost til min krop var, da jeg læste de følgende, tydelige og indlysende fakta:

• Mere end 98 % af vores krops 100 milliarder celler, inklusive cellerne i vores muskler, organer, tænder og knogler udskiftes hvert år!

• I løbet af den sidste måned er al din hud og cellemembraner blevet fornyet.

• I løbet af de sidste 3 måneder har du fået hel ny blodforsyning.

• I løbet af de sidste 6 måneder er alle dine proteinceller i dine muskler skiftet ud.

Ja, din krop udskiftes faktisk dag for dag udelukkende ved hjælp af den føde og de drikke, du indtager. Hvis du derfor spiser elendige næringsstoffer fra f.eks. fast food, så vil din krop blive genopbygget i overensstemmelse hermed.

Det var nøjagtig det, jeg gjorde for år tilbage. Resultatet heraf var, at jeg var træt og syg det meste af vinteren, og at jeg var på vej til at få nogle alvorlige helbredsproblemer.

Da jeg ændrede mine kostvaner og begyndte at gå tidligere i seng, så udeblev resultatet ikke. Det var forbløffende!

Du har sikkert hørt det før, men vi kan ikke komme uden om kendsgerningen:

“Du er, hvad du spiser”

Så når du spiser en Big Mac eller noget færdigproduceret mad fyldt med kemikalier og dertil drikker cola light, er det så de næringsstoffer, som du ønsker skal erstatte din lillefinger eller dit højre øje?

For det er jo det, der i virkeligheden sker. Det du spiser, bliver en del af DIG.

Når du lever af fødevarer, som er fremmede for dine gener, mad der er dødt eller direkte usundt uden nogen form for næringsværdi, og når det så oven i købet ofte er fyldt med kemikalier. Hvordan kan du så forvente at få en trimmet, atletisk krop?

Vi er ALLE genetisk skabt til at spise det, som vores forfædre kunne jage eller samle i skov og på mark. Langt de fleste af vores helbredsproblemer, som vi lider af i dag, er et direkte resultat af, hvad vi spiser og drikker – eller ikke spiser og drikker. Så nu kommer millionspørgsmålet: Hvad spiste vores forfædre?

De spiste økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø skyllet ned med frisk, rent vand. Kort og godt. Ikke noget andet!

Men er det så det, vi spiser i dag?

Nej!

I bund og grund spiser de fleste mennesker i dag føde, som ikke er i overensstemmelse med deres gener. Og det gør dem fede, syge og gamle før tiden.

Fast food, indpakket mad, mad fyldt med kunstig smag, farvestoffer og sødemidler samt pasteuriseret mælk, hvidt brød, slik, soja, cola, lightprodukter osv. osv.

Alle disse ting er fødevarer, der er fremmede for vores gener. Det er dem, der gør folk fede, trætte, syge, og som får folk til at se ældre ud før tiden. Det er alle disse elendige fødevarer, som skal erstatte cellerne i din krop, hvis du spiser dem.

Det jeg derfor vil sige nu, er meget vigtigt, så læg godt mærke til mine ord. Denne sætning er ikke blot kernen i det at spise sundt, men selve kernen til at leve et langt og et sundt liv:

Det kræver liv at skabe liv

Det jeg mener med disse ord er, at hvis det du spiser er “dødt” og ikke indeholder nogen livskraft, fordi producenten har suget alt liv og kraft ud af det, hvordan kan du så forvente, at det skal skabe liv for dig?

Når du spiser død mad, der kun har lidt eller slet ingen næringskraft i sig (ingen vitaminer, mineraler, enzymer m.fl.), så bliver kroppen nødt til at bruge sine egne oplagrede ressourcer af vitaminer, mineraler, enzymer osv.. til at fordøje og optage denne døde mad. Du må så at sige stjæle næringsstoffer fra din egen krop.

Bogstaveligt talt suger du livskraften ud af din egen krop, når du spiser mad, der er død. Vi kunne også kalde disse fødevarer for falske eller minus-fødevarer, fordi de direkte modarbejder dit helbred og udseende.

Så før du putter noget i munden, så stands lige op et øjeblik. Spørg dig selv om denne mad er fuld af liv, og om den vil medvirke til at vedligeholde eller opbygge den krop, som du drømmer om.

Eller er denne føde i virkeligheden død og ligegyldig, så den kun vil bidrage til, at du bliver fed og syg?

Ville det ikke være en bedre idé at spise det, du genetisk er skabt og programmeret til at spise, så du ikke alene kan holde dig sund og slank, men også bevare dit udseende?

Så her er mine 7 enkle og letanvendelige råd til, hvad du skal spise og drikke for at få en sund og atletisk krop:

1. Spis kun naturlig, økologisk mad
Første trin til at nære din krop for at opnå et evt. vægttab og den rigtige vægt er så vidt muligt at basere din kost på: Frisk økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø, skyllet ned med frisk, rent vand.

Det er den mad, som du genetisk er programmeret til at spise. Det er den mad, som vil holde dig sund og sørge for, at du kan være bekendt at optræde i badetøj på stranden. Her kan du se hvorfor: Når fødevarer som f.eks. grøntsager er blevet sammenlignet i større undersøgelser, viste det sig, at der var op til 15 gange flere næringsstoffer i økologiske grøntsager i forhold til almindelige, konventionelle grøntsager.

Dette er et vigtigt resultat, da disse næringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioxidanter m.fl.) medvirker stærkt til at nedsætte hastigheden på ældningsprocessen. Klik her, hvis du vil læse mere om dette emne:
www.alun.dk/nyhed-oekologi-er-virkelig-bedre.asp

Desuden er det disse næringsstoffer, som er byggestenene til et godt helbred, og endelig er det også dem, der sørger for, at du kan holde dig slank. Hvorfor? Fordi økologisk mad indeholder langt flere næringsstoffer, hvilket betyder, at du ikke behøver at spise så store mængder for at blive mæt. Så på den måde mindsker du risikoen, for at du overspiser.

2. Undgå døde fødevarer – husk at det kræver liv, at give liv
Nu spørger du nok dig selv om, hvad døde fødevarer er. I de fleste tilfælde er det således, at hvis det ikke er økologiske fødevarer i form af kød, fisk grøntsager, frugt, æg, nødder, kerner osv., så er der store chancer for, at maden er død. Her er de 5 værste fødevarer, du kan spise:

A. Undgå alle fødevarer, der er tilsat sukker
For omkring 100 år siden spiste vi i gennemsnit ca. 0,5 kg tilsat sukker, mens vi i dag spiser omkring 150 gange så meget sukker. Før i tiden hørte jeg selv til dem, der spiste omkring 70 kg tilsat sukker om året. Og når vi nu ved, at sukker er tomme, usunde kalorier, er der ikke noget at sige til, at jeg konstant følte mig træt og var syg om vinteren.

Tænk også på, at sukker tilsættes mange fødevarer blot som smagsforstærker, og for at varen kan holde sig længere. Har du nogensinde tænkt over, at der f.eks. i et glas færdigfremstillet hindbærmarmelade kun er 50 g frugt pr. 100 g, mens den samlede sukkermængde er oppe på 45 g pr. 100 g marmelade?

Ved at spise sundere og ved at sørge for at få en god nattesøvn, har jeg nu helt elimineret mit store behov for sukker. Vidste du i øvrigt, at blot en skefuld sukker, kan påvirke immunsystemet i op til 4 timer? Det er blot en af grundene til, at læger er så overbebyrdede med arbejde.

Hvis du i fremtiden sørger for at komme i seng i ordentlig tid hver aften, og du begynder at spise økologisk mad, imens du samtidig holder dig fra sukker (også slik, sodavand, cola osv.), så vil du meget snart opleve, at du får mere energi, at du ser bedre, sundere og friskere ud, og at sygdom vil høre fortiden til.

B. Udelad alle former for korn og mel
Det næste, du bør tænke på at udelade i din kost, er brød – i hvert fald for en tid. Og her gælder det alt brød, uanset om det er kvalitetsrugbrød eller de forskellige typer hvidt brød for slet ikke at tale om kager. Mange mennesker er ikke klar over, at der er et protein i korn, der hedder gluten.

Det anslås, at op imod 50 % af alle er allergiske eller intolerante over for gluten. Her er det også værd at bemærke, at brød er en død fødevare med meget lille næringsværdi. Husk, det kræver liv at give liv. Men mærk efter dig selv, om du ikke får det bedre uden brød.

C. Sandheden om pasteuriseret mælk
Vidste du, at mælk efter at mejerierne begyndte at pasteurisere den ved høje temperaturer, faktisk er blevet en død fødevare, fordi mælkens skrøbelige protein-enzymer bliver beskadiget under processen? I virkeligheden er definitionen på pasteurisering, at alle protein-enzymerne er slået ihjel. Det er en af grundene til, at så mange mennesker, både børn og voksne, er allergiske/intolerante over for mælk.

Mange forskere mener, at mælk kun skal gives til mennesker (og dyr) fra deres moder i opvæksten. Du behøver ikke bekymre dig, om du så får kalk nok, for det får du rigeligt af, hvis du spiser godt med økologiske grøntsager.

Også alle andre pasteuriserede produkter er døde produkter. Frugtjuicer, selv de økologiske, har efter de er blevet pasteuriseret ved ekstremt høje temperaturer ikke meget med frugtjuice at gøre, i virkeligheden er de blot blevet til sukkerbomber.

D. Den misforståede soja
Soja er desværre endnu en misforstået og usund fødevare, som mange stadig tror, er sundt. Det meste soja på markedet er GMO-soja (genmodificeret), og uheldigvis kan soja, medmindre den er fermenteret, tilføre dig ubehagelige mængder af kvindelige hormoner. I virkeligheden svarer det til at give børn p-piller, hvis de får soja i forskellige former. Børn,som spiser meget soja, får derigennem østrogen i en mængde, der svarer til 5 p-piller om dagen.

Ja, det er chokerende. Soja er ikke den sunde fødevare, som den bliver opreklameret til at være. Soja er meget billig at fremstille, og da det er meget profitabelt, ja så annonceres der meget for det. Så undgå så vidt muligt at spise soja (findes i mange produkter), med mindre den er fermenteret, og spis den så kun i små mængder, som japanerne gør.

E. Emballerede madvarer
Vær særlig opmærksom på alle fødevarer, der sælges emballeret. Det gælder både mad og drikke. Cola, pasteuriserede frugtjuicer osv. er kun sukkerbomber, som suger alt liv ud af dig. Hvis du ønsker alternativer til vand, så drik friskpresset juice (gerne friskpressede grøntsagsjuicer) eller koffeinfri te.

Morgenmadsprodukter, fabrikskød og andre emballerede madvarer, er som oftest fyldt med sukker og kemikalier, Det skal få dem til at se bedre ud, lugte bedre og smage af mere samt give dem en lang holdbarhed.

Inden du køber en vare, så tænk først over følgende enkle regler:

3. Hvis dine forfædre ikke spiste det for 10.000 år siden, bør du heller ikke
Dette bringer os tilbage til regel 1, hvor det blev fremhævet, at vores forfædre naturligvis spiste: Økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø, skyllet ned med rent, frisk vand. Hvis du blot gør det 80 % af tiden, så hold godt øje med resultatet, for det vil forbløffe dig! De sidste 20 % kan du så bedre skeje lidt ud.

4. Læs ingredienslisten, før du køber en fødevare
Før du køber en fødevare, så gør dig den ulejlighed at se efter, hvad der rent faktisk er i pakningen. Er det navne på ting, der er lette at udtale, som f.eks. kylling, oksekød og lam, eller er det pasteuriseret mælk, kemiske betegnelser for kunstige farver, sødemidler osv., som er svære at udtale? Hold dig til de enkle ting.

Bare ved at se på ingredienserne vil du forstå, hvad der er sundt, og hvad der er usundt for dig.

5. Jo længere holdbarhedstid der er på varen, jo mere usund er varen for dig
Den lange holdbarhedstid er ikke skabt for din skyld, men for producentens og butikkens skyld. Der er selvfølgelig undtagelser som nødder o. lign., som naturligt har en længere holdbarhed, men generelt så er lang holdbarhed oftest ensbetydende med død mad fyldt med kemikalier.

6. Undgå kunstige kemikalier, farvestoffer, smagsstoffer og konserveringsmidler
For bare hundrede år siden var vi fri for alle disse tilsætningsstoffer, og vi var sundere end i dag, når vi ser bort fra, at f.eks. medicin, bedre hygiejne og avancerede operationer nu holder os længere i live.

Statistikker viser, at hver af os i dag indtager over 10 kg farlige kemikalier om året. Vi spiser dem i vores mad, vi smører dem på kroppen, og vi indånder dem i forurenet luft.

Så blot at læse, hvad der står på varen og kun at komme sund økologisk mad i munden, kan du tage et kæmpeskridt i retning af at forbedre dit helbred.

7. Følg 80/20 reglen
Spis sund og økologisk mad som kød, fisk, grøntsager, frugt osv. i 80 % af tilfældene. Benyt så de sidste 20 % til at have det lidt sjovt med noget, som du godt kan lide, men som måske ikke er helt så sundt, som det burde være. Der er ingen grund til at være fanatisk. Men vær vedholdende og omhyggelige i dit valg af mad.

Hjemme hos os spiser vi så vidt muligt både kød og grøntsager til alle de 3 daglige måltider. Vi veksler mellem forskellige typer af kød og grøntsager for variationens skyld og for at mindske risikoen for at få en fødevareallergi. Hvis du baserer din kost på sund mad, der bygger dit helbred op, så er det i øvrigt forbavsende, hvor lidt du har lyst til at småspise usund mad mellem måltiderne.

Men som sagt er det vigtigt også at have lidt sjov, og vi gør det altså ved at spise rigtig sundt 80 % af tiden, og så bruger vi de sidste 20 % til at skeje lidt ud. For mig personligt betyder det et stykke dejligt Dagoba økologisk chokolade og en stor portion is i weekenderne.

Hvis du følger disse syv enkle regler, så vil du bogstavelig talt forandre din krop. Du vil vågne op om morgenen med mere energi, du vil langsomt komme af med fedtet lige omkring maven, og sygdom vil blive et nærmest ukendt begreb for dig.

Hvis du vil have flere praktiske tips om sundhed og mad, så kan du blot gå ind på min hjemmeside her:
www.alun.dk/sund_kost.asp

Bare se at komme i gang! Jeg er sikker på, at du kan klare det.

Klik her for at gå til del 5: www.alun.dk/livsstil-Det-bedste-aar-2009-del5.asp

Denne film vil også hjælpe dig til at opnå det bedste år i dit liv: www.alun.dk/shop/The-Secret-Dvd-Dansk.asp  


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Personlig udvikling

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley