Nytårsmenu 2015 - Sund, skøn og lækker

Skrevet 27-12-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Nytårsmenu 2015 - Sund, skøn og lækker

Her er nytårsmenuen 2015 til en uforglemmelig aften. Har du styr på din nytårsmiddag? Nemt og lækkert forslag til din nytårsmenu i år.


Lækker forret: Carpaccio (frit efter opskrift fra Stenalderkost af Thomas Rode) Til 8 personer

Ingredienser:

  • Ca. 800 g afpudset okseinderlår
  • 1 spsk. dijonsennep
  • 1 dl citronolie (eller revet skal af økologisk citron rørt med 1 dl olivenolie)
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 1 rød peber (eller orange eller gul)
  • 24 syltede perleløg
  • 24 macadamianødder
  • 2 – 3 avocadoer
  • Creme fraiche 38 %
  • Lidt frisk rucola, oregano, basilikum og bredbladet persille

Tilberedning:

Dagen før vikles kødet op i film og lægges i fryseren natten over. Tag det frosne kød ud, 10 minutter inden det skal tilberedes. Skær det i skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv. Smør dine 8 flotteste tallerkner med et tyndt lag sennep, og læg kødet herpå.

Pensl med citronolie, og krydr med salt og peber. Skær peber ud i tynde strimler. Halvér perleløgene, og dryp dem af på papir. Halvér nødderne, og rist dem på en tør pande med lidt salt. Fjern skal og sten fra avocadoerne, og skær avocadokødet i skiver.

Anret peber, perleløg, nødder og avocado dekorativt på carpaccioen, og sæt små klatter creme fraiche. Skyl krydderurterne, og drys friske blade over anretningerne.

Hovedret - Ovnbagt torsk med salsa (frit efter opskrift fra Stenalderkost af Thomas Rode) Til 4 personer

Ingredienser:

  • Fisk:
  • 4 flotte torskefileter med skind a ca. 100 g
  • Olivenolie
  • Havsalt
  • Peber
  • Salsa:
  • 8 tomater: 2 grønne, 2 røde, 2 gule og 2 orange tomater
  • 1 agurk i små tern
  • 2- 3 jalapeno chilifrugter, renset for kerner og indmad
  • 1 middelstort løg
  • ½ bundt koriander
  • ½ tsk. havsalt
  • 3 tsk. limesaft

Tilberedning:

Forvarm ovnen til 120 – 130 grader. Smør et ildfast fad med olivenolie, og læg torskestykkerne i. Drys med salt og peber, og dæk med stanniol.

Sæt fadet i ovnen, og bag fisken forsigtigt i ca. 25 – 30 minutter, indtil skindet nemt lader sig trække af.

Lav salsaen, mens fisken er i ovnen: Flå alle tomaterne ved at sætte en passende mængde vand til at koge. Skær blomsten på tomaterne ud, og skær et kryds i toppen. Sænk tomaterne ned én ad gangen i det spilkogende vand i ca. 30 sekunder, eller indtil skindet netop løsner sig fra kødet, dér hvor krydset er skåret.

Kom derefter tomaterne i iskoldt vand et minuts tid. Derefter kan du nemt flå skindet af. Tag derefter kernerne ud af tomaterne, og si saften fra (gem den). Skær tomatkødet i fine terninger. Hak agurken i små tern. Pil løget, og hak det fint. Skyl og hak krydderurterne.

Bland alle ingredienserne til salaten, også saften fra tomaterne, smag til med salt og peber, og justér balancen med limesaft. Gem lidt koriander til pynt.

Servér torsken med salsaen over, og afslut med et drys koriander.

Bedre end Cheesecake (fra Raw Food af Jens Casupei og Vibeke Kaupert)

Ingredienser:

  • Bund:
  • 2½ dl macadamia- eller hasselnødder
  • 5 dadler
  • ½ dl kokosmel
  • Fyld:
  • 6 dl cashewnødder (ligget i blød i 2 timer)
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl vand
  • 1 dl honning
  • 1 dl kokosolie
  • 1 stk vanilje
  • ¼ tsk havsalt

Pynt: 250 g friske bær (jordbær, hindbær, blåbær osv.) + 1 plade 70 % chokolade til chokoladesauce

Blend macadamianødderne og de 5 dadler i en foodprocessor, indtil massen er fast. Belæg en tærte- eller springform med bagepapir eller film, og drys kokosmelet ud derpå.

Fordel massen i formen. Kom alle ingredienserne til fyldet i en foodprocessor, og blend indtil konsistensen er ensformig. Fordel fyldet jævnt i formen.

Kom formen i køleskabet, indtil cheesekagen har en fast konsistens. Halvér de friske bær, og placér dem oven på kagen. Server evt. med chokoladesauce lavet af 70 % chokolade smeltet over vandbad.

Blåbærtærte (fra Raw Food af Jens Casupei og Vibeke Kaupert)

Ingredienser:

  • Bund:
  • 3 dl nødder
  • 2 dl tørrede abrikoser
  • Fyld:
  • 6 dl blåbær
  • 4 dl cashew- eller macadamianødder
  • 3 spsk. agavenektar eller honning
  • 1 – 2 spsk. rå kakaopulver

Tilberedning:

Tjek, om abrikoserne er godt svampede, og ellers læg dem i blød i et par timer. Mal nødderne til mel med en blender eller en kaffekværn. Kom nødder og abrikoser i en foodprocessor, indtil de former sig til en kugle.

Læg et stykke bagepapir i en tærteform, så det dækker bunden og kanten, og pres dejen rundt i formen med en dejskraber. Dejen skulle gerne dække både bunden og siderne. Stil dejen i køleskabet.

Tø blåbærrene op, hvis de har været frosne. Ellers kom de fleste af dem direkte i en blender, men gem en lille håndfuld til pynt. Tilsæt ligeledes nødder, agavenektar/honning og kakao i blenderen, og blend, indtil alle nødder er helt nedbrudte, og konsistensen er cremet.

Hæld blåbærcremen ned i tærteformene, og pynt med de resterende bær. Stil tærten i køleskabet i et par timer før servering.

Denne tærte smager vidunderligt og har den flotteste farve.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Mona Grønbæk skrev denne kommentar:
27-12-2013 19:02:40

Den menu ser bare så lækker ud,den må jeg prøve.


carina skrev denne kommentar:
28-12-2013 18:25:20

Den menu lyder ret lækker men vil nu nøjes med at lave desserten, for resten af vores menu er bestemt på forhånd :-)


vibeke selmeczi skrev denne kommentar:
28-12-2014 09:31:09

Det lyder rigtig lækkert. Jeg vil benytte nogle af opskrifterne til min nytårsaften. Plejer ellers at lave tiramizu


Vis alle kommentarer

Inge skrev denne kommentar:
30-12-2014 09:52:02

super Menu den vil jeg prøve :-)
Tak for et fantastisk år ønsker jer alle et Rigtigt nytår :-)
Inge


Kom med din kommentar

Mest læste i Opskrifter

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser