❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Vælg det rigtige køkkenudstyr

Skrevet 14-02-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Vælg det rigtige køkkenudstyr

Undgå at forvandle sund økologisk mad til usund, ved at bruge det forkerte køkkenudstyr. Når du laver mad er det ligeså vigtigt, som selve kvaliteten af den mad du laver. Læs videre, og lær at vælge det rigtige køkkenudstyr for et godt helbred.


Vidste du, at når du opvarmer køkkenudstyr, der er belagt med teflon og andre slip-let overflader, så udsendes der dampe, der kan dræbe fugle og potentielt gøre folk syge?

Du kan undgå udsættelse for disse dampe fra Teflon og andet slip-let køkkenudstyr, ved at udfase dit hjemmebrug af disse produkter. Hvis du har råd til at erstatte dit slip-let køkkenudstyr nu, så gør det. Hvis ikke, så gør det til en finansiel prioritet at gøre det i fremtiden.

Statistikker fra the Cookware Manufacturers Association (Foreningen for producenter af køkkenudstyr) indikere at 90 procent af alt køkkenudstyr i aluminium, som blev solgt i 2001 var beklædt med slip-let kemikalier, såsom Teflon. (Cooks Illustrated, September 2002)

Kemikalier og små giftige partikler fra Teflon, der frigives af varm Teflon, dræber husholdningens kælefugle og kommer ind i din krop via din mad, samt de dampe som du indånder. Mindst fire af disse kemikalier bliver aldrig nedbrudt i miljøet, og er almindeligt fundet i menneskeblod.

Forbrugere der er bekymret over effekten af Teflon på det menneskelige helbred og miljø, burde overveje disse alternativer. 

Rustfrit stål køkkenudstyr

Rustfrit stål er et fantastisk alternativ til slip-lets madlavningsoverflade. De fleste kokke er enige om at rustfrit stål bruner maden bedre end slip-let overflader.

I deres 2001 anmeldelse af sauteringspander, valgte Cooks Illustrated, et uafhængigt blad, rustfrit stålpander i stedet for ellers identiske slip-let modeller. De anbefaler også rustfrit stål stegepander i forhold til slip-let. 

Støbejern køkkenudstyr

Støbejern forbliver et godt alternativ til slip-let køkkenudstyrs overflade. Lodge, Amerikas ældste familieejet køkkenudstyrsproducent, omtaler deres køkkenudstyr som ”Natural non-stick.”.

 Støbejern kan forvarmes til temperatur, der vil brune kød og er i stand til at modstå temperatur i ovnen, der er et godt stykke over, hvad der bliver anset som sikkert for slip-let pander. Støbejern er ekstremt holdbart og kan nu købes forhærdet, klar til brug.

Andre overflader til madlavning

På grund af Teflonbelægningens slip-let overflader ikke er velegnet til at brune mad, har der været et skub i udviklingen for at finde andre ”Slip-let” køkkenudstyrsbelægninger, der vil tillade brugen af højere temperaturer og stadigvæk være nem at rengøre.

Nogle eksempler inkludere keramisk titanium og porcelænsemaljeret støbejern. Begge disse overflader er slidstærke, bedre til at brune mad end PTFEs (Teflon) slip-let belægning, og kan puttes i opvaskemaskinen. 

Farerne ved Teflon køkkenudstyr

Ifølge en test bestilt af Environmental Working Group (EWG) kan køkkenudstyr, der er belagt med Teflon og andre slip-let overflader, i løbet af to til fem minutter på en traditionelt komfur komme op på temperaturer, hvor belægningen knækker og afgiver giftige partikler og gasser.

Giftige partikler og gasser der er sammenkædet med hundrede, måske endda tusinder af kælefugles død samt medvirkende til at gøre et ukendt antal mennesker syge hvert år.

I en ny test foretaget af en universitetsprofessor indenfor madsikkerhed blev en almindelig slip-let stegepande forvarmet på et konventionelt elektrisk komfur og nåede 391 grader (736 fahrenheit) i løbet af 3 minutter og 20 sekunder med stadig stigende temperaturer imens testen blev bragt til ophør.

En Teflonpande nåede 383 grader (721 fahrenheit) på bare fem minutter under samme testforhold.

DuPonts (Teflon leverandør) studier viser, at Teflon afgiver giftige partikler ved 230 grader. Ved 360 grader afgiver Teflonpander mindst seks giftige gasser, deriblandt 2 kræftfremkaldende, 2 globale forurener, og MFA, et kemikalie giftig for mennesker selv ved lave doser.

Ved temperaturer som DuPont forskere siger nåede 538 grader (1000 fahrenheit) nedbrød slip-let belægningen til en kemisk kampmiddel kendt som PFIB og en kemisk analog af WWII nervegassen fosgen.

Så nu ved du, hvor du skal putte dine Teflonpander hen!

Det bedste køkkenudstyr, som jeg har fundet er Saladmaster. Det er dyrt, men jeg har udelukkende brugt det i 4 år og er efter min mening det værd!


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

anja skrev denne kommentar:
20-08-2010 09:47:32

http://programmer-dyn.tv2.dk/basta/article.php/id-5198022:pyramidespil-forkl%C3%A6dt-som-grydesalg.html

tjek lige denne artikel ang. saladmaster


kirsten ranch skrev denne kommentar:
11-04-2011 10:36:41

Jeg har købt en EvaTrio stålpande. Jeg har et problem med, at der kommer en belægning der brænder på, så jeg må rengøre panden under tilberedningen af maden. Er der nogen der kan fortælle mig, om jeg gør noget forkert? Mvh Kirsten


Christinna skrev denne kommentar:
03-12-2014 11:09:01

Hvor kan jeg købe Saladmaster henne, for på deres hjemmeside, ligner det ikke, at man kan bestille dem?
På forhånd tak!
mvh
Christinna


Vis alle kommentarer

Betina.holbaek skrev denne kommentar:
07-04-2015 12:41:22

Tak for en rigtig god og oplysende artikel. Jeg har køb pander og gryder fra Scanpan de sidste par år, og er virkelig blevet glad for hver og en. Scanpans pander og gryder har en non-stick overflade, så jeg kan stege alt mad uden meget fedtstof. Derudover er de 100 % fri for PFOA. Det er et hit i mit køkken!
Du kan læse om dem her http://www.scanpan.dk/produceret-i-danmark

Ønsker plot at dele budskabet, så andre får den samme gode oplevelse, som jeg har haft.


Martin skrev denne kommentar:
01-11-2015 11:56:14

Hej. God og informativ artikel. Vi har tre støbejernspander mærket Copco købt i 1978. De er stadig som nye og er fantastiske i brug. Og så er de jo fremragende til induktion. Mvh Martin


Dennis Christensen skrev denne kommentar:
08-12-2015 22:56:48

Hej Alun
Jeg sætter stor pris på dit forretningskoncept og det giver mig stor værdi som kunde. Derfor vil jeg gerne gøre dig opmærksom på, at saladmaster er et bedrageri foretagende, som pusher deres produkter igennem et pyramide spils koncept - 70.000 kr!??? Tv2 har skrevet en artikel, den kan googles. Mvh.


Astrid Anna Bradtberg skrev denne kommentar:
11-05-2016 09:51:19

Tak for informativ og brugbar artikel.
Har du mulighed for at linke til de undersøgelser og artikler du referere til i artiklen?


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley