❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Solbadning: Sådan får du kulør på den sunde måde

Skrevet 19-06-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Solbadning: Sådan får du kulør på den sunde måde

Pæn kulør eller sund hud? Det ene behøver ikke at udelukke det andet. Her følger nogle råd til, hvordan du kan nyde sommeren og få det bedste ud af solen samtidig med, at du passer på din og familiens hud.


Sådan bliver solbadningen sikker:

• Foretræk hyppige, korte solbadninger frem for lange, intensive udsættelser for sollys.

• Vær forsigtig på overskyede dage eller når der blæser en kølig brise: Selvom du ikke har det så varmt, når de fleste ultraviolette stråler frem til din krop.

• Jo sundere du er, jo bedre reagerer din hud også på solen. I din kost bør du fokusere på frisk kød, fisk, masser af grøntsager, frugter, nødder og frisk vand. Begræns forbruget af te, kaffe, spiritus, snacks og junk food.

• Se solcreme som den sidste udvej. Hvis solen er så stærk, at du risikerer at blive forbrændt uden beskyttelsesmiddel, er det bedre helt at undgå solbadning.

Selvom brugen af diverse solbeskyttelsesmidler bliver kraftigt anbefalet mod solskoldning og på trods af risikoen for at få hudkræft, er der mange gode grunde til at undgå midlerne:

For det første opfordrer solbeskyttelsesmidlerne indirekte folk til at opholde sig længere tid i solen end de ellers ville have gjort, og der er meget der tyder på, at denne længere tids påvirkning i virkeligheden øger risikoen for hudkræft.

Solbeskyttelsesmidler beskytter kun mod UVB strålerne og ikke mod UVA strålerne. UVA trænger dybere ned i huden end UVB og flere og flere undersøgelser tyder på, at det er denne virkning, der kan udvikle hudkræft og for tidlig aldring af huden.

For det andet indeholder langt de fleste solcremer en mængde kemikalier og stoffer, som ikke er sunde for din hud eller din krop. Vores hud absorberer næsten alt og mange af de uheldige stoffer optages i vores krop. ”If it´s on your skin, you´re drinking it!”.

Vil man nyde solen i sikkerhed anbefaler vi solcreme fra Green People, der bl.a. er udnævnt til markedets bedste solcreme 2006 • Undgå for alt i verden at blive solskoldet. Og hvis det betyder, at du bliver nødt til at bruge et solbeskyttelsesmiddel, så vælg så vidt muligt et økologisk præparat med en høj solbeskyttelsesfaktor på +20.

Påfør midlet mindst 20 minutter inden du går ud i solen og gentag mindst hver anden time. Benyt et vandafvisende produkt til badning og sport.

Sørg for at bruge tilstrækkeligt med solbeskyttelsesmiddel: Mindst en teskefuld til ansigt, ører og nakke, en teskefuld til arme og ben og endnu mere til kroppen, hvis den ikke er dækket af tøj.

• Husk, at intet solbeskyttelsesmiddel kan udelukke alle solens stråler, så brug det sammen med noget beskyttende tøj, en bredskygget hat og evt. nogle gode solbriller. Bomuld og hør er gode stoffer til varmt vejr – og sørg for at klæde dig i lyst, let og varmereflekterende tøj.

• Vores øjne har lige så meget – eller måske endnu mere bruge for de helbredende stråler fra solen som andre dele af kroppen. I virkeligheden skal man egentlig ikke bruge solbriller, hvis man vil udnytte solens gavnlige stråler.

Du behøver blot at lukke dine øjenlåg, når du solbader, da de gode stråler vil trænge gennem dine øjenlåg. Se dog aldrig direkte mod solen eller en ellipse omkring solen, da det kan skade dine øjne for livet.

• Undgå så vidt muligt direkte sol midt på dagen, når solens stråler er stærkest. Husk også at overflader som vand, sand og cement reflekterer de ultraviolette stråler så meget, at du hurtigere bliver forbrændt, og at du faktisk kan blive forbrændt selv om du sidder i skyggen.

• Udsæt aldrig små børn under 6 måneder for direkte sollys, da deres hud er meget sart og let kan blive ødelagt for resten af livet. Hver gang et stykke hud bliver solskoldet eller forbrændt af solen stiger risikoen for senere at få hudkræft det pågældende sted.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley