Skrevet 13-04-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Jeg er godt klar over, at jeg har lovet meget, men denne oplysning er særlig vigtig for dig og din familie lige NU, fordi foråret er den bedste tid på året til at opnå de fordele, der er ved solens helbredende stråler.
Lad os begynde med den nyhed, der chokerede sundhedseksperter:
Forskere fra det berømte Karolinska Institute i Sverige, som fulgte 30.000 kvinder, fandt, at de kvinder, der undgik naturligt sollys, eller som smurte sig ind i solfilter, hver gang de gik udenfor, faktisk fordoblede deres risiko for præmatur død.
Ja, for lidt solskin øger drastisk risikoen for at dø af ALLE årsager, fordi kroppen kommer til at mangle D-vitamin og de andre helbredende effekter, solen giver.
Undersøgelsen fandt, at efter 20 år var 2.545 forsøgspersoner døde, og forskerne var overraskede over at finde frem til, at de kvinder, som aldrig solbadede i sommermånederne, havde en dobbelt så stor risiko for at dø af en hvilken som helst årsag.
Omvendt havde de kvinder, som regelmæssigt tilbragte tid i solen og lod huden optage D-vitamin fra solens ultraviolette B-stråler (UVB), en meget lavere risiko for tidlig død.
Denne undersøgelse lægger sig op ad tidligere forskning med 450.000 mennesker, som viste, at udsættelse for sollys gav en markant lavere risiko for mange kræftformer.
Denne oplysning er særlig vigtig for os danskere, for Danmark har den højeste kræftforekomst i verden.
Til trods for, at udsættelse for sollys ofte får skylden for at være den mest prominente årsag til hudkræft, fandt undersøgelsen fra Karolinska Institute, at sollys har beskyttende fordele.
Færre kvinder i gruppen, der blev udsat for sollys, udviklede melanoma, og de samme kvinder havde også en 10 % mindre risiko for at dø af hudkræft sammenlignet med de kvinder, der undgik solen.
Da mere end halvdelen af verdens befolkning nu menes at være i underskud med D-vitamin, kan denne forskning ikke komme på et bedre tidspunkt.
D-vitamin skabes i kroppen gennem udsættelse for sollys, og mangel på D-vitamin er kendt for at øge risikoen for sukkersyge, tuberkulose, sklerose og engelsk syge.
Der er set en markant stigning af tilfælde af engelsk syge de seneste 15 år, hvor det er blevet mere populært at anvende solcreme.
Tidligere forskning har vist, at D-vitamin kan øge overlevelsesraten for kvinder med brystkræft, mens D-vitamin-mangel samtidig sættes i forbindelse med mere aggressive former for hudkræft.
Når du nyder solens stråler, får du hurtigt og nemt øget dit D-vitamin-niveau. Hjemme hos os kombinerer vi solens sunde stråler med indtagelse af en skefuld torskelevertran hver dag.
Sollys giver adskillige vigtige sundhedsfordele udover selve D-vitamin-syntesen, som du ganske enkelt ikke kan opnå fra fødevarer eller kosttilskud!
Var du f.eks. klar over?
1. Byg langsomt, gradvist og naturligt din tid i solen op, lige som vores forfædre gjorde det. Det bedste tidspunkt at solbade på er i foråret og tidlig sommer, da dette langsomt bygger vores tolerance for solen op. Lad være med at proppe al din solbadning ind i 2 – 3 ugers ferie på hele året.
2. Hyppige, korte solbadninger er bedre end lange.
3. Morgensolen synes at være mere gavnlig for helbredet end andre tider på dagen, selvom videnskabsmænd er usikre på årsagen hertil. Dette forklarer nok, hvorfor gamle kulturer såsom kineserne lægger stor vægt på at motionere tidligt på morgenen.
I dag ser man i parker overalt i Kina mennesker, der praktiserer Tai Chi og Qigong. I Indien begynder man dagen med Solhilsenen.
4. Undgå direkte sollys midt på dagen, når solens lys er stærkest. Vær opmærksom på, at overflader som vand, sand og beton reflekterer solens ultraviolette stråler – du risikerer at blive forbrændt, selvom du sidder i skyggen!
5. Det er vigtigt for huden at få solens fulde spektrum af stråler, så undgå at bruge kemisk solbeskyttelse som solcreme eller sunblock, medmindre det er absolut nødvendigt.
6. Undgå på alle måder at blive forbrændt, så beskyt dig med tøj, når det er nødvendigt. Som en sidste udvej kan du, hvis du har behov for solcreme, vælge en af de sundere, økologiske udgaver såsom Green People med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF 20).
7. De fleste mennesker gør sig det ikke klart, at hvis du kommer det på huden, drikker du det faktisk! Hvis du kigger på ingredienslisten bag på flasken, vil du finde mange kemikalier, som ikke er sunde at få på huden. Køb i stedet en sundere, økologisk udgave som Green People.
8. Vær også forsigtig på overskyede dage. På en gråvejrsdag køles solens stråler ned, og det kan give en falsk tryghedsfølelse.
9. Hvad du spiser, og hvor sund du er, influerer meget på, hvordan din hud reagerer på sollyset. Jo bedre din kost er, jo større fordele og jo bedre beskyttelse får du af solen. En sund kost består af frisk, økologisk kød, fisk, masser af grøntsager, frugt, nødder og rent vand. Begræns te, kaffe, forarbejdede fødevarer og junkfood.
10. Solbriller skal IKKE benyttes. Vores øjne har lige så meget brug for solens helbredende stråler som resten af kroppen. Du skal bare undlade at kigge lige ind i solen.
Mere og mere forskning beviser, hvad vi hele tiden har vidst.
Naturen ved bedst.
Så kom udenfor så ofte som muligt for at nyde den helbredende sol på din hud.
Bare sæt dig, eller læg dig ned, og lad solen udrette, hvad naturen har i sinde: Sænke dit stressniveau og give dit immunforsvar et boost på samme tid. Få så meget sol som overhovedet muligt uden at blive forbrændt.
Solfilter skal KUN anvendes ved lang tids ophold i stærkt sollys midt på dagen. En bedre løsning er at beskytte sig med passende tøj.
Byg din soleksponering op gradvist (start i foråret). Dette vil ikke bare forbedre din sundhed, få dig til at se og føle dig yngre, men vil også give dig et afslappende og samtidig opkvikkende energiboost.
Nyd det!
Referencer og yderligere læsning:
Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden. Journal of Internal Medicine. Volume 276, Issue 1, pages 77–86, July 2014
Denne undersøgelse er blevet offentliggjort i The Journal of Internal Medicine.
Lin SW, Wheeler DC, Park Y, Cahoon EK, Hollenbeck AR, Michal Freedman D, Abnet CC. Prospective study of ultraviolet radiation exposure and risk of cancer in the U.S. Int J Cancer. 2012 Apr 26. doi: 10.1002/ijc.27619.
The Healing Sun, Richard Hobday
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Lars Dybvad skrev denne kommentar:
14-04-2015 08:25:02
Tak for en virkelig interessant og vigtig artikel. Det vil jeg afgjort tage alvorligt og forsøge om det ikke kunne give mit helbred et livsvigtigt løft. Det er jo stik modsat af hvad vi er blevet belært om de seneste 20 år. Og det har jeg rettet mig efter. bl.a. grundet angst. Jeg vil absolut se om det I skriver kan hjælpe mig. Venlig hilsen Lars Dybvad
Steen Kielsholm Jørgensen skrev denne kommentar:
14-04-2015 11:57:49
Endelig nogen som på skrift bekræfter min teori igennem mange år. Solen er naturens gave til alt liv på jorden - også mennesket. Men selvfølgelig kan alting overdrives!! Jeg har igennem mange år og så tidligt på året som muligt og med "overtøj på" dyrket den sunde forårssol - men med måde! Det er ligesom om at netop forårssolen har en særlig "velbefindende effekt". Grundlaget til at modtage højsommerens stærke brændende stråler er hermed lagt. Også fuglene nyder solen i fulde drag. De -(solsorten)- sætter sig på græsset med spredte vinger, lukkede øjne, åbent næb vendt direkte mod solen. Jeg anvender aldrig solcreme, så hellere kortere tid i solen. Mvh. een af Solgudens tilbedere!
Janus skrev denne kommentar:
14-04-2015 12:01:57
@lars dybvad, enig og jeg har stillet mig selv det spørgsmål mange gange.
Hver gang jeg har researchet i forskellige "anbefalinger" er jeg altid kommet frem til det stik modsatte af hvad den gængse og accepterede holdning er.
Så det overrasker mig ikke voldsomt at sol er godt i moderat mængder, det er virker ærligt talt også en smule hysterisk at solen er så farlig når man tænker på at vi har levet på jorden i adskillige (100?)tusinder år.
Det forunderlige er at jo flere anbefalinger om ernæring, livsstil oa. jo flere syge mennesker får vidiabetes, demens / alzheimers, cancer mv.
Mie Mortensen skrev denne kommentar:
14-04-2015 12:20:41
Hvor dejligt at læse din artikel. Har nydt solen i mange år, men med sund fornuft. Har aldrig været enig i alle disse dystre profetier, som de seneste år er dukket op. I år vil jeg nyde solen endnu mere. Takket være din artikel. Og det er ganske sandt, at D vit mangel er ganske alvorligt. Så lad os nyde solen, men med fornuft og ikke alle mulige og umulige cremer. Tak for en fin artikel.☀️Mvh Mie
Alice Worsøe skrev denne kommentar:
14-04-2015 14:15:04
Rigtig god artikel, jeg savner bare lidt vejledning angående børn i solen.
Venlig hilsen Alice
Søren Bonderup skrev denne kommentar:
14-04-2015 17:06:49
jeg har brugt godt en halv time på at finde noget om det her på Karolinska Institute i Sverige hjemmeside.
Der står absolut intet om dette på deres side.
og når noget lyder for godt til at være sandt så er det nok fordi det ikke er det.
Men man vil gerne høre det man selv syndes er rigtigt.
ser frem til at du lægger Karolinska Institute i Sveriges artikel som du her beskrives frem som dokumentation.
mvh Søren Bonderup
Søren Bonderup skrev denne kommentar:
14-04-2015 17:06:57
jeg har brugt godt en halv time på at finde noget om det her på Karolinska Institute i Sverige hjemmeside.
Der står absolut intet om dette på deres side.
og når noget lyder for godt til at være sandt så er det nok fordi det ikke er det.
Men man vil gerne høre det man selv syndes er rigtigt.
ser frem til at du lægger Karolinska Institute i Sveriges artikel som du her beskrives frem som dokumentation.
mvh Søren Bonderup
Kirsten Sørensen skrev denne kommentar:
14-04-2015 21:12:34
Jeg er også selv soldyrker. Jeg tror til gengæld ikke solens stråler er sunde, hvis man hver dag sæber sig ind og derved dræber de bakterier, der beskytter huden.
Christa Una Ryholt skrev denne kommentar:
15-04-2015 16:25:52
Søren Bonderup, hvis du følger linket i artiklen, havner du i den videnskabelige artikel, der henvises til. Hvis du undersøger Journal of Internal Medicine, er det et nordisk peer-reviewed videnskabeligt tidsskrift, og chefredaktøren er tilknyttet Karolinska Instituttet. Peer-reviewed skal det være for at være anerkendt i videnskabelige sammenhænge.
Morten skrev denne kommentar:
15-04-2015 21:23:02
Har I tænkt over at Kræftens Bekæmpelse er en privat virksomhed, som bla bliver støttet af Matas og andre kosmetik producenter, der er interesseret i at få solgt deres solfaktor. Matas mf er store annoncører på div medier og hvilke medier tør være kritisk overfor deres storkunder?
Hvad er kræftens bekæmpelse uden kræft .... Lidt hårdt sat op, men deres skræmmekampagner er ikke objektive og retvisende i deres skræmmekampagner. KB gør bestemt en god sag overfor ramte og deres pårørende, respekt for det.
birgitte krag henriksen skrev denne kommentar:
16-04-2015 07:29:48
Hej, dette er ikke noget nyt for mig, jeg har vidst det, siden jeg var barn. D-vitamin er vitalt for alle, og især her i Norden med vort sparsomme sollys, er det vigtigt at få dækket sit behov.
lene skrev denne kommentar:
16-04-2015 16:22:04
Dejligt at læse. Da jeg er lys i huden, rødhåret, fregnet og har skønhedspletter, fik jeg at vide på sygehuset til tjek for modermærker at jeg ikke måtte gå ud uden at komme solcreme på - hele året. Nu står der selvfølgelig ikke noget om modermærker i artiklen men jeg tænker også at jeg kan tåle lidt sol med omtanke. Og jeg vil gerne leve længe :-)
marla skrev denne kommentar:
17-04-2015 07:33:58
bestemt meget spændende og givende læsning. Vil nok være mere forsigtig i middagstimerne og benytte morgenstålerne i stedet. Dejlig læsning !
Alex Bloch skrev denne kommentar:
18-04-2015 12:16:34
God tekst, forvirrende overskrift. Risikoen vil og er altid 100%)
Stig Ryholm skrev denne kommentar:
19-04-2015 14:59:51
Dejligt at det som altid har været godt for sjæl og legeme nu forhåbentligt kan blive normalt igen. Her i Norden er solen aldrig så stærk andet end man med behørigt hensyn bør dyrke den. Mary fonden er sammen med kræftens bekæmpelse offer for en politisk korrekthed , den offentlige mening, som PH advarede mod at sætte sig op mod, derfor er det forløsende at førende videnskabsfolk gør oprør imod den stereotype angst for solens stråler, og godt at denne viden bliver delt.
Måske skal man også lige vende tarmkræft statistikken , som viser at Danmark desværre er førende på det felt. Hvad er det nu kræftens bekæmpelse og offentlige sundheds myndigheder råder til , jo det et at spise groft rugbrød med mange kerner . Bortset fra Danmark og Nordtyskland er det særdeles unormalt i resten af verdenen at spise rugbrød og hvidt brød overdosseret med kerner. Bare tag sydpå og check brødet der , hvidt brød uden kerner, og de har markant lavere tarmkræft tilfælde end i Danmark, selv Sverige har modificeret rugbrød til en slags kernefrikage, og ligger med meget færre tilfælde end Danmark. Så måske skal man også lige kikke anbefalingerne omkring at spise groft brød med mange kerne efter i sømmene , statistikken ved sammenligning med øvrige lande taler sit tydelige sprog, og så nytter det ikke at trække rygekortet, for idag ligger vi på niveau med de ssmmenlignende lande.
Brian skrev denne kommentar:
21-04-2015 12:00:58
Denne artikel er stort set identisk til din artikel fra sidste år og bygger på samme studie. Derfor får du også lige samme kommentar....
Jeg har kigget lidt på det omtalte studie og jeg håber i det følgende at skabe en forståelse for hvorfor man ikke skal modtage sundhedsråd fra personer som ikke er kvalificereret til at give sundhedsråd.
Jeg vurderer at det ikke er et specielt godt studie og Jeg har listet en række svagheder ved studiet og ting som jeg mener forklarer resultaterne:
• Det vigtigste er nok at referencegruppen har generelt dårligere uddannelse, indkomst og højere comorbiditet. De har også højere BMI og er mindre fysisk aktive. Derudover har de en højere andel af Missing, dvs. formentlig lavere deltagelse både initielt og ved follow up. Grupperne har altså mange andre forskelle end soleksponering. Syge mennesker solbader og rejser mindre. Rige mennesker tager oftere på ferie og lever længere. Derudover har man ikke angivet aldersforskel for de 2 grupper. Derudover….
• Deres overskrift sun avoidance is a risk factor er det eneste resultat der kunne være noget om. De skriver også selv at det er det de fokuserer på: De 6 % som er reference gruppe og som er absolut mindst eksponeret (aldrig solbader, hverken vinter, sommer, solarie, solferie) kunne have en højere dødelighed.
• Deres dichotomisering af de fire spørgsmål gør at man får et upræcist mål for gradient. Denne opdeling er optimeret for referencegruppen nul men ikke for gradienten 1-4.
o En mere detaljeret skala vil give: 0=01=1-32 =2-63= 3-94= 4-12. Deres 1-3 score og deres 2-4 score er i virkeligheden overlappende.
o Grupperne 1-4 ’s HR er også overlappende i tabel 2 og har alle 0.7 i deres konfidens interval = ingen forskel.
o De viser i virkeligheden kun forskel mellem dem som hverken solbader sommer eller vinter, går i solarie eller tager på solferie vs. de resterende 94 %.
• Deres justering for fysisk aktivitet er ikke tilstrækkelig (aldrig, gåtur, hård fysisk aktivitet) og der er stor andel unknown
• Deres justering for BMI har kun 3 grupper (<25, 25-30, >30) mod 4 normalt (undervægt som ikke er med er normalt associeret til all-cause mortality) og der er stor andel unknown
• De spørger kun til decideret solbadning om sommeren vinteren solferien og solariet. Mange mennesker solbader ikke men er alligevel meget udendørs. Yngre Mennesker solbader generelt mere(og lever længere end ældre). Spørgsmålet burde være mere generelt om udendørs færden. Ikke desto mindre svarer ca. 94 % at de solbader i en eller anden grad om sommeren. Deres mål for uv-eksponering er altså ikke særlig godt til at adskille grupperne efter uv-eksponering, men kun til at isolere dem som aldrig solbader.
• De ældste i kohorten har med stor sandsynlighed ikke anvendt solarie(de har været 55 ved solariets frembrud i 1980). De vil således figurere som ikke-brugere og have større risiko for at dø end unge (solariebrugere) i registreringsintervallet. De har ikke angivet gennemsnitsalder for grupperne (aktiv soleksponering og ikke aktiv soleksponering)
• Veierød et al. har lavet en lignende større undersøgelse, med bedre design der ikke viser gradient og viser at der ikke er denne sammenhæng. Der er bl.a. kun aldersspredning på 20 år samt d-vit måling. Derudover har de spurgt mere indgående til soleksponering over helt livsforløb. Dette studie er på trods af samme ophavsland og emne desuden kun citeret for også at have enkelt resultat der viser sammenhæng mellem solferie og lavere dødelighed, men ikke modsatrettede resultater, f.eks. at der ikke er sammenhæng med solarie, skoldninger og andre mål for eksponering.
• WB Grant (sunlight research forum) er citeret +10 gange samt Michael Holick (D-vitamin fortaler), hvilket godt kunne tyde på manglende objektivitet.
• Deres metodebeskrivelse er generelt uklar. De har ikke noget flowdiagram, der viser antal personer i div. grupper på relevante tidspunkter samt antal censurerede. Det er uklart om man har anvendt alder som kontinuert eller kategorisk variabel.
• Deres hypotese er d-vitamin baseret, men de har ikke målt d-vitamin og deres proxy er ikke særlig god….
Det eneste artiklen i virkeligheden viser er at det ikke er godt at sidde inde hele tiden, men ikke at der er sundhedsfordele ved decideret solbadning....
Line skrev denne kommentar:
10-06-2015 23:27:02
Så fedt med en bekræftelse på den måde, jeg og især min søster har gjort de seneste par år (især sidste år). Vi kunne bare mærke, det føltes bedre. Lidt men hyppigt som sagt og INGEN kemikalier på huden, der så suges ind i kroppen, medmindre det er yderst nødvendigt. Skønt!
Ib René skrev denne kommentar:
19-07-2015 17:20:46
"Solbadning kan mindske din risiko for at dø med op til 50 %" står der i overskriften.
Normalt er risikoen for at dø 100%, men hvis jeg følger jeres råd, er der 50% chance for at jeg ikke dør.
Det er værd at prøve!!
Søren Pedersen skrev denne kommentar:
23-05-2016 14:26:51
Forfriskende artikel. Jeg ser altid frem til sommerens komme. Den skaber fornyet energi
Ann Levin skrev denne kommentar:
15-06-2016 08:53:50
Dejligt at få videnskabeligt bekræftet, at vi har naturligt behov for sollys ligesom andre dyr og planter :-)
Gunner Ødum skrev denne kommentar:
15-06-2016 09:22:04
Læste en artikel for 5-10 år siden ang. mangel på D vitamin som årsag til bl. a. Prostatakræft. Siden har jeg spillet golf uden kasket. I vinterperioden spiser jeg 50 mikrogram daglig og får målt D vitamin i blodet 1-2 gange årligt. God og spændende artikel, som er troværdig i min optik. Har været læge i 45 år.
Maibritt S. skrev denne kommentar:
16-06-2016 09:28:55
Denne viden vil jeg så gerne dele - også med min familie.
1000 Tak!