❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Slut, prut: Hvordan undgår du luft i maven?

Skrevet 20-10-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Slut, prut: Hvordan undgår du luft i maven?

For meget luft i maven, prutter, bøvser osv. er ikke bare ubehageligt; det kan også være flovt og tilmed smertefuldt. Hvis oppustethed, luft i maven eller bøvsning forstyrrer dine dagligdag, eller selv hvis luft i maven eller bøvsning kun er et moderat problem for dig, og du ønsker at begrænse det, så kig på disse almindelige årsager, og hvad du kan gøre ved dem.


Vidste du, at så meget som 7 % af befolkningen klager over overdreven eller generende bøvsning, og at 11 % rapporterer om hyppig oppustethed?

Det er normalt for mennesker at prutte i gennemsnit 10 gange om dagen.

At slippe luft ud op til 20 gange om dagen er stadig væk anset for at være normalt.

Er 10 til 20 gange normalt for dig? Kom nu, vær ærlig.

Hvis du er i tvivl om du har problemer med bøvsning og prutning, så spørg din sidemand om et ærligt svar!

Har du mere luft i maven end du bryder dig om, eller har du et hvilket som helst andet sundhedsproblem, så overvej at være taknemmelig for det.

Her får du at vide, hvorfor:

Lyt til din krop og vær taknemmelig!

Din krop er en vidunderlig størrelse, for den giver dig hele tiden feedback på, hvad du gør. Hvis flere i verden bare ville stoppe op og lytte en kort stund til, hvad vores krop har at fortælle os, ville vi nok blive overraskede over, hvordan den altid prøver at hjælpe os hvert eneste sekund i døgnet.

Hvis du har mere luft i maven end normalt, så er det et tydeligt tegn på, at din krop ønsker at gøre forandring. Og hvis luft i maven og smerter på grund af dette påvirker din dagligdag, kan det skyldes en tilstand, der skal tages alvorligt.

Så overvej først at være taknemmelig for, at din fantastiske krop sender dig signaler, og lyt derpå til, hvad den har at sige. Her vil du finde svaret, hvis du er stille nok og lytter opmærksomt.

Hvis du har luft i maven, er her nogle årsager til problemet, og om lidt vil jeg beskrive nogle simple løsninger, som kan hjælpe dig:

1. Du sluger for meget luft

Når du sluger for meget luft, vil det komme ud igen enten som en bøvs eller en prut, eller ende i maven, hvor det forårsager oppustethed.

Normalt kommer ca. halvdelen af luftudslippet fra luft, vi sluger, men når vi sluger for meget luft, er andelen større. Mange vaner kan øge mængden af luftindtaget, som f.eks.

 • At spise for hurtigt
 • At drikke for hurtigt
 • At drikke med sugerør
 • At spise tyggegummi eller sutte på pastiller o.l.
 • At have løse tandproteser
 • At være nervøs
 • Rygning

Herudover kan det at tygge sukkerfrit tyggegummi eller spise sukkerfrit slik være specielt problematisk, fordi visse kunstige sødestoffer, så som sorbitol, maltitol, mannitol, xylitol og andre sukkeralkoholer, kan forstærke oppustethed, fordi de trækker vand ind i tarmene.

2. Du er stresset

Når du føler dig stresset, øges dine stresshormoner og forårsager, at din mave og din tyktarm går i kramper, i stedet for bare at trække sig normalt sammen. Tilmed opmuntrer stress til trøstepisning af junk-food, som kan føre til endnu mere oppustethed.

Klik her for at tage vores GRATIS Stress Test

3. Du spiser for meget frugt eller drikker for meget sodavand

Lige som nogle mennesker er laktose-intolerante (se nedenfor), er andre fruktose-intolerante, og deres kroppe kan ikke fordøje sukker ordentligt. Hvis du bemærker, at du har luft i maven efter at have spist frugt eller drukket sodavand (som ofte indeholder fruktose), er dette måske tilfældet for dig.

Mennesker, som er fruktose-intolerante, behøver ikke at undgå frugt helt, men kan i stedet spise det i små portioner, eller vælge frugt med lavt indhold af fruktose, som melon og abrikoser, i stedet for f.eks. æbler og pærer, som har et højt indhold af fruktose.

Igen handler det om at lytte til de signaler, din krop sender dig, og derefter tage de nødvendige forholdsregler.

4. Du bevæger dig ikke nok

Motion hjælper til med at pumpe væsker gennem kroppen og forbedrer fordøjelsen. Jeg har opdaget, at når jeg løfter vægte, bliver min træning ofte afbrudt af, at jeg skal på toilettet.

Det er ganske givet pumpeeffekten af træningen, som får mit fordøjelsessystem i gang, hvilket er en positiv bivirkning ved at motionere, og specielt ved at lave benbøjninger i forbindelse med vægtløftning.

Hvis de indre mekanismer ikke fungerer, som de skal, så har Paul Chek skrevet en fremragende bog, Eat, Move and Be Healthy, som forklarer, hvordan du kan lave en øvelse, der hedder ”Breathing Squats” (åndedrætsøvelse/benbøjning), som ikke bare giver hele kroppen energi på nogle få minutter, men også hjælper på fordøjelsen.

Det er værd at forsøge!

Er luft i maven et problem for dig, så bør du overveje, om du motionerer nok.

5. Du er laktose-intolerant

Nogle mennesker har problemer med at fordøje mælkesukkeret laktose, fordi de ikke producerer nok af et enzym (laktase), som behøves for at nedbryde laktose. Laktose, som ikke er blevet fuldstændigt nedbrudt, vil føres til tyktarmen, hvor det vil blive nedbrudt og omdannet til luft.

Hvis du mener, at du er laktose-intolerant, så prøv at undgå alle mejeriprodukter i nogle få dage og se, om problemet forsvinder.

Vidste du at hvis din krop er allergisk eller intolerant over for mælk eller andre fødevarer, kan du have f.eks have problemer med at tabe dig, mangler energi eller har luft i maven.

Det anslås at 45% lider af en form for fødevareintolerans.

Hvis du gerne vil vide om du er intolerant overfor visse typer af fødevarer, så har vi gode erfaringer med denne test.

Test og se om du er intolerante overfor f.eks. mælk eller en af de andre 58 fødevarer, og fjern derefter den pågældende fødevare fra din kost, og se resultatet inden for dage

Hvis du gerne vil vide hvad en fødevareintolerans helt præcist er, så klik her.
 

Selv om jeg ikke personligt er laktose-intolerant, kan min krop ikke lide pasteuriseret mælk eller andre mejeriprodukter lavet på pasteuriseret mælk. Men i aften vil jeg teste det igen og spise noget flødeis efter min sushi-tur til København.

Det er vigtig at nyde livet en gang i mellem ;-)

6. Du spiser “prutte”-mad

Visse fødevarer giver mere luft end andre, og vores evne til at absorbere og tåle de luftarter, der produceres, er individuel. De fødevarer, du er sensitiv overfor, afhænger muligvis af din unikke Metabolic Type (stofskiftetype).

Lyt til din krop, og overvej, hvis du let får luft i maven, at begrænse dit indtag af kendte luftfremkaldere, så som:

 • Baked beans, limabønner og linser
 • Rosenkål, kål osv.
 • Kornprodukter (brød, ris, pasta etc.)
 • Frugt som beskrevet ovenfor
 • Sodavand, danskvand osv. med kulsyre
 • Tyggegummi

Endvidere, hvis du oplever stærkt ubehag efter at have spist visse kornsorter, er du måske sensitiv over for hvede, eller lider af en sygdom, der hedder cøliaki.

7. Du indtager medicin

Visse medikamenter, så som dem, der nedsætter fordøjelsesenzymer eller indeholder ufordøjelige sukkerstoffer som laktulose eller sorbitol, kan forårsage symptomer forårsaget af luft i maven.

Antibiotika (penicillin osv.) kan også forårsage for meget luft, fordi det ødelægger den naturlige bakterieflora i tyktarmen, hvorved det bliver vanskeligere at nedbryde visse fødevarer med luft til følge.

Konklusion: Hurtige råd til at undgå luft i maven og oppustethed

Overdreven luft i maven og oppustethed er sjældent farligt, men du kan mildne ubehaget og de flove udslip ved at følge disse hurtige og nemme tips:

 • Spis og drik langsomt. At tage dig god tid kan hjælpe til ikke at sluge så meget luft. Undgå også at drikke med sugerør. Ja, sænk farten, og nyd hver eneste mundfuld, som var det din sidste. Denne sidste sætning var skrevet lige så meget for mig selv som for dig!
 • Undgå kulsyreholdige drikke og øl. Disse drikke udløser luftarten kuldioxid.
 • Hold op med at spise tyggegummi og sødt. Når du tygger tyggegummi eller sutter på hårdt slik, sluger du mere luft end normalt. En del af det, du sluger, er luft. Tyggegummi giver mig altid luft i maven, og som en negativ bivirkning bliver jeg også meget sulten af det.
 • Vær opmærksom på de føde- og drikkevarer, som giver dig ubehag, og undgå eller begræns disse.
 • Vær opmærksom på, at når du ryger, inhalerer du også slugt luft. Er det på tide at holde op med at ryge?
 • Tjek dine tandproteser. Dårligt tilpassede tandproteser kan forårsage luftslugning, når du spiser eller drikker.
 • Bevæg kroppen. Motion hjælper på fordøjelsen. Hvis du ønsker specifikke, energigivende øvelser, som også giver din fordøjelse et skub, så læs denne bog: Eat, Move and Be Healthy.
 • Reducér stress før sengetid. Gå tidligt i seng. Hvis du mener, at stress forårsager fordøjelsesproblemer, som resulterer i luft i maven, er den første ting, jeg ville gøre, at være sikker på, at jeg gik i seng i ordentlig tid. En god nats søvn er den bedste modgift, jeg kender, mod stress. Overvej ligeledes at udføre nogle afslappende øvelser som Tai Chi eller Qi Gong. Hvis du imidlertid er ramt af alvorlig stress, så søg hjælp! Vi har alle brug for hjælp ind i mellem.

Overordnet handler denne artikel, som mange andre på dette site, om at lytte til din vidunderlige krop. Din krop er den eneste, du har, og hvis du behandler den med respekt, vil den gengælde din kærlighed med et langt og sundt liv ;-)

Min krop fortæller mig, at den ikke kan lide, at jeg spiser for sent om aftenen, specielt hvis jeg spiser meget eller er en sukkergris.

Hvilke signaler sender din krop dig?

P.S.: Hvis du har kommentarer eller gode råd, så skriv dem venligst nedenfor. Tak.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Dorte skrev denne kommentar:
02-11-2010 08:58:09

Hej Alun,

Tak for endnu en spændende mail og skønt at opdage, at jeg ligger indenfor normalområdet, når jeg troede noget andet:-).

I går tænkte jeg på, at jeg godt kunne tænke mig at se en artikel fra dig efter, at du har læst bogen: "Kræft er ikke en sygdom" af Andreas Moritz, findes i øvrigt også på engelsk.

Den har virkelig flyttet noget hos mig og jeg er overbevist om, at du ville kunne lide den og sikkert lære en masse nyt.

Mange hilsner
Dorte


Karin skrev denne kommentar:
02-11-2010 09:26:47

Kære Alun

Tak fordi du tog emnet op.
Jeg har opdaget, at sukker gør mig meget oppustet så nu forsøger jeg at undgå det. Svært, når man nu så godt kan lide schokolade - men heldigvis er mørk schokolade meeget sundt ...-)

Det er spændende ting du tager op og jeg glæder mig altid til at læse nyt fra dig. Bliv endelig ved !

PS: Kunne du ikke skrive lidt om kvinders overgangsalder og hvad vi kan gøre for at mildne den lidt ?

Mange hilsner
Karin


Sølve skrev denne kommentar:
02-11-2010 09:55:30

Tak for en god og oplysende artikel, det med fructose intolerencen gav mig noget at tænke over. Det skal afprøves. Mange hilsner Sølve.


Vis alle kommentarer

Sølve skrev denne kommentar:
02-11-2010 09:55:41

Tak for en god og oplysende artikel, det med fructose intolerencen gav mig noget at tænke over. Det skal afprøves. Mange hilsner Sølve.


Helle skrev denne kommentar:
02-11-2010 10:43:51

Hej. Tak for en god artikkel til et "træls" problem. Jeg havde en overgang så dårlig mave og havde behov for at være tæt på et toilet. Jeg undgår, sukker, hvedemel som er i MEGET og kaffe. Nu er jeg faktisk et nyt menneske. Køb groft brød hos en god bager og få garanti på de ikke bruger hvedemel! Hilsen Helle


Lone skrev denne kommentar:
02-11-2010 14:06:37

Hej Alun.
Tak for de gode råd - godt at blive mindet om at gøre det rigtige!
Men hvad gør man så, når man som jeg får medicin som forårsager mundtørhed, og direkte bliver opfordret til at tygge tyggegummi, for tændernes skyld? Jeg er selv opmærksom på det problematiske i det sukkerfrie tyggegummi - ved du, om der er et alternativ?
mange hilsner
Lone


jan sloth skrev denne kommentar:
02-11-2010 20:21:23

Kanon artikel. Jeg ligger på over 150 prutter om dagen, så nu ved jeg hvordan jeg kan reducere dette antal.


gerti skrev denne kommentar:
04-11-2010 16:17:49

Hej Alun,
altid glad for dine artikler.
Du glemte, at hvis man lukker munden, når man tygger, undgår man også at få luft med ned - desuden forstyrrer man ikke omverden med smasken (:-))


Merete skrev denne kommentar:
05-11-2010 09:07:27

Hvor får man fat på testmaterialet?


Carmen skrev denne kommentar:
13-11-2012 10:31:10

Hej Alum
Tak for din dejlig nyhedsbrev, som ofte indeholder emner jeg finder interessante og behandlet på en tydelig og oplysende måde.
Jeg vil gerne tilslutte mig Dortes bøn om en gennemgang af bogen "kræft er ikke en sygdom" af Andreas Moritz.
Flere nærstående mennesker har fået denne diagnose og det sætter noget i gang hos mig.

Mange hilsner
Carmen


Tanja Tr. skrev denne kommentar:
13-11-2012 20:39:23

Efter jeg begyndte at spise efter principperne i stenaldermad, er jeg stort set sluppet af med luft i maven. Det var virkeligt slemt før og meget generende. Kosten gjorde det for mig:-)


Jane skrev denne kommentar:
15-11-2012 00:39:17

Ja og glem ikke alle de frygtelige grøntsager som kål og spinat. Ved godt rosenkål er nævnt, men det er vist også det hele. Jeg tror slet ikke man er skabt til at æde alle de fibre, jeg har det i hvert fald ikke godt med dem.


simon skrev denne kommentar:
03-03-2013 00:33:27

Hej Alun.

Jeg er en dreng på 17, og har haft maveproblemer i cirka 2 - 3 år nu, jeg ved ikke rigtig hvad det skyldes. Jeg dyrker meget motion, og spiser sundt. Jeg har det meget dårligt med det. Jeg bliver forstyret hele tiden med for meget luft som bliver omdannet til prut. Jeg har det meget skidt når jeg sidder i klassen, bussen eller når jeg bare sidder/ligger ned. Jeg har været til min læge som ikke hjælp. Jeg har taget Aeropax i et par uger som ikke hjælp.


Stefan skrev denne kommentar:
30-06-2013 13:47:51

Jeg får ondt og luft i maven efter at have spist ris, brød og pasta. Men hvad skal jeg så erstatte disse fyldeprodukter med, uden at det bliver for besværligt? Det er jo nemt at koge lidt ris eller pasta. Er det bedre at spise brune ris?


Tina skrev denne kommentar:
06-09-2013 17:21:38

Hold da op - jeg tror der er noget i vejen med mig - 20 prutter er kun lige om formiddagen for mig - Plus jeg tit får ondt i maven i løbet af dagen og det hjælper at jeg går ud på toilettet og prutter lidt. Nogle gange har jeg total mavepine at jeg bliver nødt til at blive hjemme fra praktik for på dén måde at kunne prutte lidt og få tømt lidt ud i det.


Martin skrev denne kommentar:
25-09-2013 03:39:18

Fejl:

Vidste du at hvis din krop er allergisk eller intolerant over for mælk eller andre fødevarer, kan du have f.eks have problemer med at tabe dig, mangler energi eller har luft i maven.


Fantastisk artikel! Tusind tak. Jegper mejeriprodukter!-)


Gaspad skrev denne kommentar:
09-10-2013 23:18:54

Du burdte ikke skrive flere usaglig og tumpede artikler, der oser af googlede informationer. Det er pnlig læsning!!!


Mohammad skrev denne kommentar:
03-05-2014 18:31:18

Kunne du ikke bare overordnet set, skrive, at for meget protein giver luft i maven, istedet for, at nævne, ris, bønner, rosenkål, pasta, osv?
Det er jo disse kulhydrater og proteiner der er med til at give luft i maven.


Pia nielsen skrev denne kommentar:
29-06-2014 15:11:19

Hvad kan man spise hvis man er laktoseintolerent?


Anette Rasmussen skrev denne kommentar:
21-10-2014 09:46:55

Hej
Jeg ved godt man kan få luft i maven af div kål-men come on-det er mad. Og mad med vitaminer og mineraler oven i købet!
Hvorimod kunstige sødestoffer, farvestoffer og konserveringsmidler er kemi, som ikke hører hjemme i en sund krop.
Ved godt at mange synes det er lettere at undvære kål end cola ligt eller fast food. Men kan vi ikke undvære de kunstige sødemidler og kemien-ja så må vi tage prutterne med.Ligesom når vi spiser kål.
Det handler bare om at vælge sin prut.
Lad os nu gøre det så simpelt som muligt, så alle kan være med.


Thorbjørn Fritzbøger skrev denne kommentar:
21-10-2014 13:01:43

Du burde ikke opfordrer folk til at undgå fødevarer der giver luft i maven. for det forholder sig sådan at den nyeste videnskab viser at de fleste af de sygdomme vi i dag går og slås med skyldes ubalance i tarmfloraen, nogle fødevarer indeholder inulin som er et langkædet sukkerstof som optages i tyktarmen via bakterier, og det har vist sig at den moderne kost fremkalder uheldige bakterier, mens inulin fodrer de gode bakterier som er så vigtige for vores helbred, så vi bør faktisk gå efter de fødevarer der giver flatulens, foruden dem du nævner så er jordskogger, løg og porrer ting som indeholder meget inulin og altså giver flatulens.
Så hvis du går og småfiser er du altså sund-)


Kirstine skrev denne kommentar:
21-10-2014 13:44:17

Frugt og grønt som indtages rå, altså uden at det er varmebehandet giver generelt meget lugt i maven (og lind mave). Skal vi så holde op med at spise sundt for at undgå prutter?


cynthia padi skrev denne kommentar:
21-10-2014 16:16:17

Jeg fandt ud af at jeg fik luft i maven når jeg spiste brød og mad lavet af al slags korn. Det samme sker når jeg drikker mælk eller når jeg spidser andre mælkeprodukter. Disse og og kager, slik og andre søde sager. Det gårde så at jeg ikke kunne tabe mig lige meget hvor godt jeg prøver på at tabe mig. Nej er siden holdt op med at spise brød og mad fra al slags korn og holdt op med at drikke mælk. Jeg spiser heller ikke mere kager eller slik. Det har resulteret i at jeg har tabt mig så meget .Så tak for denne indslag.


Janus skrev denne kommentar:
22-10-2014 05:53:45

Hej Kirstine

Jeg synes ikke helt det er det som står i artiklen.
Generelt er det jo en dårlig idé at spise for meget frugt pga. fructosen og de grøntsager som giver luft i maven er for det meste stivelsesholdige grøntsager eller hvide kål.

Hvis du så samtidigt indtager brød/ kornprodukter, så....

Spis mådeholdent med frugt, undgå søde frugter. Spis grønne grøntsager, spinat, broccoli osv.

Spis aldrig brød, undgå alt slags sukker. Spis under ingen omstændigheder stevia medmindre det er ægte.


Allan skrev denne kommentar:
22-10-2014 08:25:28

Jeg er Paleo menneske, og har desværre tendens til at drikke meget kaffe, (Americano, stærk), og spise hurtigt. Selv om jeg lever sundt på alle andre områder, så er der kort process fra min krop. Prutteri.
Venlig hilsen
Allan


jens ottesen skrev denne kommentar:
15-11-2014 22:45:02

Hej Alun
Meget interessant læsning.
Jeg hører til den gruppe, der har kulitis, men har i mange år kunne "styre" min sygdom.
Nu har jeg så haft en periode med rigtig meget luft i maven og efterfølgende gener ved toiletbesøg.
Men nu har jeg lige fået at vide hos en "klog" mand, at jeg HELT skal undgå hvedemel. Det er virkelig en prøvelse.
Men det passer fint med jeres beskrivelse.
Og det ser sandelig også ud til at give positive resultater.

Mvh. Jens


Jørgen skrev denne kommentar:
13-04-2015 17:25:02

Fantastiske råd, det har hjulpet mig på min irritabel tyktarm, bare det, at læse din artikel. mange tak :)


annelise skrev denne kommentar:
17-07-2015 09:35:21

Jeg tror det jeg lider af er nervøs mave. Hver morgen når jeg vågner er det første jeg tænker på, får jeg nu ondt i maven i dag. Jeg kan pludselig få diare, pludselige mavesmerter halsbrand, kvalme. Får meget ondt i maven ved mælkeprodukter, bruger mælk i kaffe . nogle gange tror jeg det er luft jeg skal af med, men så er der noget med (hvad er det hele for noget) og nu skal jeg på ferie


Simone skrev denne kommentar:
19-03-2016 19:39:19

Jeg er så træt af at være oppustet døgnets 24 timer og føles af man prutter hele tiden. Det har gjort jeg ikke har lyst til at have en kæreste føler mig slet ikke lækker med sådan en ballon mave hele tiden;(


Mona Mønster skrev denne kommentar:
08-08-2016 09:00:50

Har haft piben/hvæsen i mit bryst, især om natten,
ved ikke om det er astma/har kol moderat.
Har fået Penicillin til 10 dage, men allerede her efter 2-3 døgn, ligner jeg en som har trommesyge,også løs afføring, og mit piveri i brystet er ikke blevet bedre.
Tager youghurt og mælkesyre bakterier ved siden af, gør jeg noget forkert??


Filippa skrev denne kommentar:
26-08-2016 22:10:48

Hej Alun
Selv om jeg ikke er rigtig voksen og ikke har job. Så har jeg åbenbart strees. Ret surt :(


Henning skrev denne kommentar:
28-02-2017 21:13:40

Du har glemt en ting - Sukker ! Raffineret sukker giver mig enormt meget luft i maven.
Laktose er en kompliceret affære - Jeg er testet for laktoseintolerans og er ikke intolerant. Men alligevel får jeg både luft og dårlig mave af for store mængder mælkeprodukter, samt en masse andre dårligdomme, bl.a. bihulebetændelser i et væk.


Poul Calmann-Hinke skrev denne kommentar:
20-06-2017 09:58:33

Halløj Alun, Så længe siden vi har haft kontakt. Til januar blev jeg 80 år, men har det stadig godt og er fit. Træner roning 10-20 km 2-3 gange om ugen plus daglige gårture, morgen-yoga (min egen tllpasset min sindstilstand og mine behov). Desuden cykling og havearbejde. Maria har set også fortsat godt trods slidgigt i anklerne.

Nu til sagen: I din artikel om luft i maven mangler du at skrive et afsnit om vigtigheden af, at du trækker vejret korrekt hele tiden, nemlig ved "at bruge mavemusklerne til ind- og udåndning".

Jeg er ikke på din mailing list længere. Kan du sætte mig ind?
Poul


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley