Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Stress af - Reducér din stress og få en gladere hverdag

Skrevet 08-12-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Stress af - Reducér din stress og få en gladere hverdag

Stress er uundgåeligt i livet, men det er vigtigt at finde måder at reducere og forebygge stressende situationer og at reducere dine negative reaktioner på stress. Når først du har identificeret de typer af stress faktorer, der påvirker dig, må du finde ud af, hvordan du skal håndtere problemet.


Klokken er 18 og du er lige blevet færdig med endnu en udmattende 10-timers arbejdsdag. Der ligger stadig en stabel papirer du skulle have ordnet på dit bord og der er en masse ubesvarede e-mails i din inbox.

Du sidder nu i myldretidstrafikken og prøver på at sætte dig selv op til at tage i fitnesscenteret på vejen hjem. I stedet for at være opmærksom på trafikken og lade dit arbejde blive på kontoret, laver du lister i hovedet over de ting, du ikke nåede på arbejdet og over de ting, du skal nå, når du kommer hjem.

Det virker som om tiden bare flyver afsted og der ikke er nok timer i døgnet.

Inden du når hjem og får lavet aftensmad er klokken blevet 8 og du orker bare ikke at tage opvasken og rydde huset op. Men du er nødt til at forberede et vigtigt møde til i morgen tidlig.

Du kommer ikke i seng før kl. 01 og det virker som om at du lige er faldet i søvn da vækkeuret ringer. Klokken kan da ikke allerede være 7? Du springer ud af sengen af frygt for at falde i søvn igen.

Du tumler ud i køkkenet for at få noget kaffe. Pludselig har du kun et kvarter til at få et bad, spise og komme ud af døren før det bliver myldretid. Mens du starter bilen kommer du i tanker om, at du igen ikke nåede at få morgenmad. Det er kun tirsdag, men du føler, at det må være mindst torsdag. Det kan ikke blive weekend tidligt nok.

Lyder dette som dig eller som nogen, du kender? Selvom din dag måske ikke er lige så stresset som beskrevet her, udgør stress en større og større del af mange menneskers liv.

Men for meget stress kan ikke blot reducere din livskvalitet og din lykke, det kan også gøre dig alvorligt syg og gammel før tid. I tidligere stress artikler har vi fokuseret på, hvordan for meget stress kan gøre dig syg. Har du endnu ikke udført vores gratis stress test kan du gøre det nu på dette link: www.alun.dk/stresstest.asp.

I denne artikel vil vi forsyne dig med praktiske værktøjer som du kan bruge til at styre og kontrollere dit stress niveau. Disse værktøjer er meget effektive, så selvom du ikke ser dig selv som stresset, kan du stadig få noget ud af at læse denne artikel og bruge nogle af teknikkerne i dit liv, for de vil hjælpe dig til at blive mere effektiv og få et langt bedre helbred.

Forstå stress

Når du er udsat for en negativ stress reaktion sender dit nervesystem et signal, der sætter kroppen i et alarmberedskab kaldet “kæmp eller flygt”. Kæmp eller flygt alarmberedskabet er skabt for at beskytte kroppen når den er i fare. Kroppen forbereder sig dermed på at forsvare sig mod en fare eller et angreb.

Dette gøres ved at frigive al den energi der er nødvendig for at forberede sig på raseri eller på en pludselig bevægelse. Kæmp eller flygt beredskabet gør, at der frigives adrenalin, at kroppen øger blodtilstrømningen til musklerne og væk fra andre organer der ikke er nødvendige i forbindelse med et forsvar, ændrer fordøjelsesprocessen, øger blodtrykket, hjertrytmen og vejrtrækningen og får pupillerne til at udvide sig.

Under sportsbegivenheder, selvforsvar, flugt fra en tiger el.lign er kæmp eller flygt helt essentielt for dig. Men hvis disse forandringer i kroppen forekommer når du hverken skal kæmpe eller flygte, men arbejder ved computeren for at overholde en deadline, eller fordi du bliver sur på nogen, eller bekymrer dig konstant om din økonomi el.lign kan det være virkelig farligt for dig, gøre dig deprimeret, svække dit immunforsvar og i sidste ende lede til alvorlige sygdomme.

Klarhed: Identificér dine kilder til stress

Det første skridt man må tage for at få styr på sin stress er at identificere kilderne til den. Definér den urovækkende situation klart på papir – omkring halvdelen af alle problemer kan løses bare ved at definere dem klart -

”En korrekt diagnose udgør den halve kur”.

Den bedste måde, du kan gør dette, er ved at gå til et roligt sted hvor du ikke bliver forstyrret og medbringe nogle stykker blankt papir og noget at skrive med. Naturen er ofte et godt sted at tænke over hvad der bekymrer dig og i det hele taget over vigtige ting.

Når du er begyndt at slappe lidt af så begynd at skrive alle de ting ned, der stresser dig. Gå derefter 2 skridt bagud og tænk over, hvad du har skrevet ned, så du virkelig forstår, hvor din stress kommer fra. En anden god strategi er at sætte sig ned med en god ven, et familiemedlem eller en professionel rådgiver og bare snakke.

Mens du snakker, så lyt til, hvad du siger, og på den måde vil du snart have fundet ind til problemets kerne.

Fordi stress er uundgåeligt i livet er det vigtigt at finde måder at reducere og forebygge stressende situationer og at reducere dine negative reaktioner på stress. Når først du har identificeret de typer af stress faktorer, der påvirker dig, må du finde ud af, hvordan du skal håndtere problemet.

Du skal ikke stikke af fra problemerne eller tro, at de vil løse sig selv. Det bliver de kun værre af. Følgende er de 10 fundamentale strategier til at reducere stress og erstatte det med glæde.

1. The Law of Attraction: “Du bliver hvad du tænker”.

For at ændre på dit stress niveau kræver det, at du ”ser lyset”. Der går et stykke tid før du ser dig omkring og endelig finder ud af, at du ikke er offer for dine problemer, men at du selv skaber dem. Udfordringen er, at det er menneskets natur at se på alt og alle omkring os, ikke blot for at beskylde, men også for at finde svaret på vores problemer.

Men succesen kommer først i det øjeblik, du begynder at se tilbage på personen i spejlet.

Det er let at anklage omgivelserne for din stress. Men problemet med den filosofi er, at når du anklager faktorer uden for dig selv, får du en selvudslettende tilgang til livet. Du tror, at du ikke har magt, og at du intet kan gøre for at få kontrol over din stress.

Du sætter også ansvaret for dit liv uden for dig selv mens det i virkeligheden er inden i dig, og det er en stor fejltagelse!

Stressens egentlige årsag er at finde inden i dig selv. Det er den måde, du ser på og administrerer dit liv, der forårsager det meste af din ulykke og dine problemer. Dette er faktisk godt nyt: Den nemmeste ting i verden er at ændre sig selv.

Det kan være svært at ændre på andre mennesker, familie, job og situationer kan være umulige at ændre. Men du kan ændre dig selv her og nu.Så som Nike siger: “Just do it”.

Hvis du ønsker at reducere din stress og erstatte den med glæde er det meget vigtigt, at du forstår ”The Law of Attraction”. Når du gør det, vil du se lyset og vågne op i en fantastisk ny verden, hvor du styrer dit liv, din glæde og din skæbne.

At se lyset vil tillade dig at begynde at tage ansvar for dine stress producerende omgivelser og begynde at skabe den fred og glæde, du er født til at have inden i dig.

Jeg vil gerne understrege dette udsagn fordi det virkelig er nøglen til succes i livet. Lad os se på denne sætning:

“Du bliver hvad du tænker på”.

Hvad betyder det egentlig? Ganske enkelt, Universet vil bringe det ind i dit liv, som du fokuserer på. Så for at reducere eller eliminere din stress eller for at blive glad og have succes eller opnå noget, du har brug for, skal du fokusere positivt på det, du ønsker, der skal ske, ikke på, hvad du ikke ønsker, der skal ske.

”Mere af det samme giver mere af det samme” så hvis du konstant bruger din energi på negative tanker eller fokuserer på, hvor stresset eller ulykkelig, du er, vil du blot skabe mere stress og ulykke i dit liv. Men hvis du erstatter de negative tanker med positive som dine drømme eller mål, vil du opleve en fantastisk forandring.

Dette er hovedårsagen til, at dine forbilleder er, som de er, eller har opnået det, de har; de fokuserer på den succes, de ønsker og tænker positivt på de gode ting, de ønsker at opnå i livet. Så tag fra nu af din skæbne og alt, hvad der sker dig i dine egne hænder.

Tag ansvar for dine tanker; begynder du at tænke negativt, så erstat disse tanker med positive, fokuser på de ting, du ønsker, der skal ske dig, ikke på det, du er bange for. Tænk gode, glade tanker, sig dem højt, ophold dig i et positivt miljø, omgiv dig med positive mennesker, med ting, du kan lide, og tag ansvar for dit eget liv.

Husk på The Law of attraction; “DU bliver hvad du tænker”!

2. Gør det, du kan lide

Enhver er født til at være et geni, der er ingen undtagelser. Du – som ethvert andet individ på denne planet – har dine særlige evner, der langt overgår alle andres. Du skal bare bruge lidt tid til at finde dem og forstå det geni, du har inden i dig.

Den bedste måde at gøre det på, er ved at begynde med at se på alle de ting, du elsker at gøre. Er du revisor og har altid drømt om at blive brandmand, så udlever du ikke din drøm, for du gør ikke det, du har lyst til, og er ikke det, du gerne vil have andre ser dig som.

Så tænk på, hvad du elsker at gøre og hvad du gerne vil huskes for. Sæt dig mål og find ud af, hvad du skal gøre for at opnå det, du vil med livet; Fokusér på det, du ønsker, der skal ske dig og ikke på, hvad du ikke ønsker, der sker.

Accepter nederlag som en del af det, at opnå noget, og begynd langsomt men sikkert på at bruge mere af din tid på ting, du kan lide at gøre. Du behøver ikke at foretage drastiske karriereændringer, Rom blev ikke bygget på én dag, men jo mere tid, du bruger på at foretage dig ting, du elsker at gøre, jo mindre stresset og jo gladere vil du blive.

3. Effektiv planlægning – skab mere tid til ting du nyder.

Med god udnyttelse af tiden kan du bruge mere tid på det, du kan lide at lave, få mere kvalitetstid med familie og venner og som sidegevinst vil du øge din produktivitet og effektivitet, hvilket vil hjælpe til at reducere din stress. 
 

A. Gode råd til at spare tid.

Du kan spare tid ved at fokusere, koncentrere, delegere og prioritere tid til dig selv. Den mest effektive måde at gøre det på er ved at planlægge mindst en time hver fredag eftermiddag på at planlægge næste uge.

Hvis du disciplinerer dig selv til ikke blot at gøre dette men til også at prioritere dine pligter efter vigtighed og i overensstemmelse med dine mål, vil du hurtigt se en stor forskel i din produktivitet og du vil spare en masse tid.

Det er også vigtigt at planlægge tid til aktiviteter, du nyder; Det skal jo ikke alt sammen være rent arbejde uden tid til sjov! Med dette i baghovedet:

Mål. Sæt både langsigtede og kortsigtede mål. Det er vigtigt at skrive sine mål ned. Se vores artikel om mål for mere info.

Ugeplan. Disciplinér som sagt dig selv til at sætte dig ned hver fredag eftermiddag og planlæg den kommende uge. Gennemgå planen enten søndag aften eller som det første mandag morgen. Husk, at hvis du fejler i at planlægge, planlægger du at fejle. Du kan endvidere lave en månedlig eller en seks-måneders plan baseret på dine mål.

• Prioritér. Skal stress håndteringen lykkes, må du få fuldstændig kontrol over aktiviteterne i din dagligdag. Dette betyder, at du må planlægge din dag og prioritere de vigtigste opgaver.

Skab tidsrum dedikeret vigtige opgaver. Dette er ikke blot den største udfordring, man kan møde; evnen til at forblive fokuseret og målrettet er sandsynligvis også den sjældneste og mest efterspurgte kvalifikation på arbejdsmarkedet. De fleste af vore vigtige opgaver er meget tidsforbrugende. Planlæg og organisér din dag på en måde så dette tidsforbrug allokeres og du får udført de opgaver, din succes afhænger af.

Lær at sige fra. Lad være med at overbebyrde dig. Tager du for meget på dig, skaber du stress. Bestem på forhånd, at du vil sige nej til mindre vigtige ting, der bruger af din tid.

Fokus. Gør én ting ad gangen. Når du prøver på at gøre for mange ting på én gang, tager hver enkelt ting som regel længere tid, end hvis du fokuserede på den alene. Så prioritér dine opgaver og når du først er begyndt på én, så gør den 100 % færdig før du går videre til den næste.

Koncentration. Minimér forstyrrelser og afbrydelser. Bed folk om at lade dig have et bestemt tidsrum hvor du ikke forstyrres.

Uddelegér. Bed en anden om at tage nogle af dine opgaver. Det er ikke altid vigtigt at have alt ansvaret.

• Planlæg tid til sjov. Hvis du bruger hvert øjeblik af dagen på at være effektiv, vil du føle, at du aldrig har tid til dig selv. Denne følelse kan faktisk gøre din arbejdstid mindre effektiv og produktiv.

Det gode ved at prioritere og være målrettet er, at i det øjeblik, du gør de to ting, vil du begynde at få en utrolig følelse af kontrol og velvære. Efterhånden som du arbejder dig mod fuldførelsen af dine vigtigste opgaver, vil du føle et flow af energi og entusiasme.

Når du fuldender noget, der føles relevant og vigtigt for dit arbejde og for dig selv, får du et skud energi. Dit selvværd forbedres. Du får det godt med dig selv. Du vil have en dejlig følelse af at gøre målelige fremskridt mod mere succes i din karriere.

Du føler, at du gør en forskel. Modsat vil det at arbejde på små opgaver med lav prioritet blot få dig til at føle dig mere og mere stresset. Selv hvis du færdiggør et dusin eller hundreder af disse små og irrelevante opgaver, vil du ikke føle tilfredsstillelse.

Her er to ideer, du kan bruge med det samme til at koncentrere dig målrettet om, hvor du skal prioritere og bruge din tid.

Start med at analysere dit arbejde og dine mål før du begynder at lave din ugeplan og før du starter hver ny dag. Spørg derefter dig selv “Hvilken enkelt opgave ville, hvis jeg udførte den hurtigt og godt, have den største indflydelse på mit arbejde?”

Hvad det så end er, så gå i gang med den opgave med det samme. Når du er gået i gang med en vigtig opgave må du hele tiden disciplinere dig selv ved at gentage: “Tilbage til arbejdet, tilbage til arbejdet, tilbage til arbejdet!” Dette vil holde dig fokuseret og på sporet indtil du er blevet færdig med opgaven.

B. Evaluér dine prioriteringer for at styre din stress.

Forsøget på at finde tid til at gøre alle de ting, du gerne vil, eller som du skal gøre, giver ofte stress, fordi der aldrig er nok timer i døgnet til at nå alt. Men når først du er kommet ind i en vane med at lave en månedlig, en ugentlig og en daglig plan og med at prioritere din tid i overensstemmelse med dine mål og med, hvad der er vigtigt for dig, vil den tid, du investerer i planlægning være mere end godt givet ud.

Dette vil tillade dig at bruge mere tid på dine prioriteringer og på at opnå mere, og dermed reducere stress og frigive mere tid til fritidsinteresser og ting, du nyder. Det kræver blot lidt disciplin hver fredag eftermiddag!

Prioritér din tid ved at lave en liste med alle de ting, du behøver, eller som du ønsker at gøre (opgave, pligter eller aktiviteter) på en given dag, uge eller måned. Se på den liste og sæt den vigtigste aktivitet øverst, den næstvigtigste aktivitet som nr to osv.

Gennemgå dernæst listen og sæt de vigtigste ting ind i din ugeplan. Start altid dagen med ting, du absolut må gøre den dag – den vigtigste opgave. Det er ofte den ting, du har mindst lyst til at gøre, men når først den er gjort, vil det give dig tilfredsstillelse og en god fornemmelse for resten af dagen, hvilket ofte vil medføre at endnu flere ting bliver gjort!

Det næste, du bør gøre, er at evaluere hvor du bruger det meste af din tid. Stemmer dette overens med dine prioriteringer og dine mål? Du kan gøre dette effektivt ved at opdatere din ugeplan hver dag, så du har en optegnelse over, hvordan du har brugt din tid.

Ved ugens udgang bør du læse resultatet igennem før du laver en plan for den følgende uge. Tag dernæst 2 skridt tilbage og se om du er nødt til at disciplinere dig selv mere til at bruge mere tid på de rigtige ting og mindre tid på ting, der er mindre vigtige.

Formålet med dette system er ikke blot at få gjort flere ting og være mere effektiv, men også at klargøre den måde, du foretager dine prioriteringer, og hvordan du vælger at bruge din tid. Acceptér det faktum, at dit liv er en læringsprocess.

Du er ikke nødt til (og kan sandsynligvis heller ikke) færdiggøre ethvert projekt eller opnå ethvert mål i dit liv i den nærmeste fremtid. Hvis et af dine mål har en lavere prioritet for dig, så acceptér, at du kan arbejde videre på dette mål senere i livet.

4. Stress lindrende øvelser: Tai Chi og Qi Gong.

Fysisk aktivitet hjælper dig ikke blot til at lindre den øjeblikkelige stress, du føler, fordi det hjælper dig til at tænke klarere, det giver dig også øjeblikkeligt velvære, og det kan også hjælpe din krop til at være bedre forberedt på fremtidig stress ved at gøre dig sundere og fysisk stærk.

Det velvære, du oplever, mens du udfører øvelserne, fremkaldes af naturligt beroligende kemikalier kaldet endorfiner, der frigives i hjernen og giver dig dejlig afslapning og foryngelse.

Hemmeligheden er at få lige nøjagtigt nok af den rette træning og ikke mere. Et program af regelmæssig (3-5 gange om ugen), træning (kombination af vægt- og udholdenhedstræning) lindrer stress og giver dig en bedre nattesøvn.

Men vær sikker på, at du tillader din krop at restituere sig fuldstændigt efter hvert træningspas, ellers risikerer du overtræning, et svækket immunsystem og øget stress.

Prioritér altid vægttræning frem for konditionstræning, da det har flere helbredsfremmende virkninger som at vedligeholde eller øge muskelmasse, hvilket bl.a. stimulerer kroppen til at forbrænde fedt og i øvrigt til at holde sig selv sund. Udstrækning af stramme muskler er også en god måde at stresse ned og til at afslappe spændte muskler.

Tai Chi og Qi Gong (udtales “chi gung”) er traditionelle kinesiske øvelser, der er meget effektive til at hjælpe dig til at slappe af og stresse af. De er baseret på to ideer:

1. Energi kaldet qi eller chi strømmer gennem kroppen ad "energi veje" kaldet meridianer. Hvis strømmen af chi blokkeres eller kommer ud af balance et sted på vejen, kan du blive syg. Man dyrker tai chi og qi gong for at øge energien (chi eller qi) og forbedre helbredet ved hjælp af blide, yndefulde, gentagne bevægelser.

2. Alt i naturen, herunder din krop, består af to modsatrettede kræfter kaldet ”yin” og ”yang”. Når disse kræfter er i balance giver det godt helbred. Man udfører tai chi og qi gong bevægelserne for at forsøge at genoprette kroppens balance mellem yin og yang.

Tai chi består af en række øvelser, der enten udføres meget langsomt eller meget hurtigt for at flytte kroppens chi. Man bruger tai chi som en metode til at kombinere meditation og bevægelse og dermed forbedre og vedligeholde sit helbred.

Qi Gong involverer forskellige bevægelser som du kan udføre i en hvilken som helst rækkefølge. Nogle almindelige Qi Gong bevægelser er at løfte og sænke armene, at bevæge hovedet fra side til side samt at gnubbe sine ører, fødder og hænder.

Tai Chi og Qi Gong er ikke blot fantastiske til at reducere stress, de kan også forbedre holdning, balance, koordination, udholdenhed og smidighed samt hjælpe til at vedligeholde godt helbred og livskvalitet.

5. Grin mere – det fjerner stress.

Mange studier har vist, at humor er et af de bedste midler mod stress. Latter og lykkefølelse frigiver de samme “lykke” endorfiner i vore kroppe som fysiske øvelser gør. Jo mere vi griner, des flere endorfiner frigives der og jo bedre har vi det.

Mens stress frigiver adrenalin og cortisol, der kan undertrykke vort immunforsvar og gøre os mere udsatte for sygdomme, er det blevet bevist, at et godt grin fra hjertet sænker stress hormonerne og styrker vort immunforsvar. Ved du hvor meget voksne griner i forhold til børn?

Man har målt, at voksne i gennemsnit ler 4 gange dagligt mens børn i gennemsnit ler over 400 gange om dagen. Så lej en sjov film eller læs en sjov bog eller brug tid sammen med glade mennesker der er sjove at være sammen med og kan lide at grine af gode vittigheder og lad disse lykke endorfiner flyde!

6. Udtryk dine følelser og få ro i sindet.

Det ser ud til, at det at skrive om sine stressende eller traumatiske oplevelser kan hjælpe med at reducere stress og helbredsproblemer forårsaget af stress.

En af de bedste måder at gøre dette er at tage ud til at stille sted, meget gerne ude i naturen, medbringende et stort stykke blankt papir og nogle farveblyanter og skrive ned hvad der stresser dig eller gør dig ked af det.

Når først det er kommet ned på papiret vil du ofte have nemmere ved at bearbejde situationerne men også begynde at se mulige løsninger.

Desuden er det også vigtigt at snakke om din stress med familie og venner eller eventuelt en professionel rådgiver. At græde og at le er gode, naturlige måder at komme af med sin anspændthed og sine frustrationer på.

Begge dele udgør en naturlig følelsesmæssig helbredelsesmetode. En ting, du aldrig må gøre, er at hobe stress op inden i dig. Det gør ikke blot tingene værre, det kan gøre dig alvorligt syg. Find på en måde at komme ud med det på, og at slappe af og begynd så at arbejde på muligheder for at stresse af.

7. Kvalitetstid alene.

Planlæg noget tid til dig selv dagligt eller i hvert fald to-tre gange om ugen på din ugeplan. Tid hvor du kan forkæle dig selv, f.eks. kan lave noget lækker mad til dig selv, gøre noget, du godt kan lide eller bare slappe af med en god bog eller tage dig en lille lur.

Sluk for telefonen, luk døren og sæt et ”vil ikke forstyrres” skilt på; tag dig tid til dig selv, aftal en date med dig selv.

Hvis du afsætter tid til at slappe af, vil din hjerne ofte bedre være i stand til at bearbejde dine problemer og måske finde på nogle løsninger. Føler du, at du ikke har nok tid til at gøre de ting, du godt kan lide, så er det et signal om, at du har brug for at planlægge din tid bedre som beskrevet tidligere i denne artikel.

Livet er for kort til kun at arbejde og ikke have det sjovt, så prioritér tid til dig selv og gør noget, du nyder, og som får dig til at slappe af. Det kan f.eks. være:

At besøge et sted, du aldrig har været før eller deltage i en aktivitet, du ikke har prøvet før. Det kan give dig det nye perspektiv, du har brug for. Gør noget kreativt – skriv et digt, mal et billede, Lyt til musik, gå en tur i naturen, leg med dit kæledyr, skriv en historie, spil på et musikinstrument; alle den slags ting kan hjælpe dig til at fokusere på noget andet end dine stressende problemer; det vigtigste er, at du nyder den aktivitet, du vælger.

Sørg også for at rydde ud i de aktiviteter, der bare nager dig og ikke er vigtige for dit liv lige nu. Det er også en god idé at sørge for at tage på ferie regelmæssigt for at komme helt væk fra det hele og oplade batterierne.

8. Træk vejret.

Dyb, afslappende vejrtrækning er en hurtig, nem og effektiv måde at stresse af på. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Din vejrtrækning bør være langsom, dyb, afslappet og regelmæssig. Man bør aldrig anstrenge sig for at trække vejret, bare slappe af ved at gøre det.

Når du trækker vejret ind, bør din mave spiles ud, træk ikke vejret med brystkassen, det er ikke naturligt. Er du i tvivl om, hvordan du skal trække vejret ordenligt, så prøv at lægge hænderne på maven og sørg for, at den udvider sig, når du trækker vejret ind.

Mens du trækker vejret, så bare slap af og klar hjernen; føler du, at det er svært ikke at tænke over alle de ting, du skal nå og som stresser dig, så prøv at tælle dine ind- og udåndinger.

Du vil snart opdage, at du begynder at slappe af og får mere og mere energi! Start med 5 minuter ad gangen og brug så gradvist mere og mere tid på at slappe af på denne måde.

9. Spis rigtigt.

Man kan ikke komme uden om, at “Du er hvad du spiser” og det, du spiser, kan have stor indflydelse på din evne til at bearbejde situationer, der forårsager stress. Jo sundere, du spiser, des sundere bliver din krop, og jo bedre er du rustet til at håndtere din stress.

Du er fra naturens side skabt til at spise kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder og frø og kun drikke rent vand og intet andet! Lever du efter dette 80% af tiden, vil du være godt på vej til at få en sund krop, der bedre kan modstå stress.

Følg rådene i kostsektionen her på hjemmesiden, for du behøver al den energi og mentale styrke, du kan få ved at give din krop den rigtige ernæring.

10. Få nok søvn.

Mangel på søvn er en af de værste og mest stressende ting, vi kan byde vores krop. Vi har brug for mindst 8-9 timers søvn hver nat, men de fleste af os får kun 7 timer. Får du ikke nok søvn, giver du ikke kroppen mulighed for mentalt og fysisk at forynge sig selv.

Det bedste tidspunkt for din krop at sove på og lade op er mellem kl. 22 og 06, så hvis du går i seng omkring midnat mister du vigtig kvalitetstid til foryngelse. Eksperter mener, at 1 times søvn før midnat tæller for to timers søvn efter midnat.

Når du er veludhvilet har du ikke blot mere energi og mindre risiko for at blive syg, du vil også være bedre i stand til at håndtere stressende situationer. Så prioritér hvile og sluk lyset kl. 22!

Ting du bør undgå når du er stresset.

Pas på med ikke at spise for meget eller for lidt eller at overdrive med stimulanser som kaffe, cola, cigaretter og alkohol eftersom disse kan påvirke stress negativt. Prøv at undgå skænderier på arbejdet, derhjemme eller med dine venner. Prøv i stedet at omgås glade, positive mennesker så meget som muligt.

At kritisere og tale negativt om dig selv er det værste, du kan gøre. Husk på Law of Attraction; “Du bliver hvad du tænker”. Negative tanker vil kun få dig til at få det værre, fordi negative tanker blot producerer flere negative tanker.

Det er ok at et par negative tanker sniger sig ind en gang imellem, men i stedet for at dvæle ved dem så prøv med det samme at erstatte dem med positive tanker, husk på, at du som menneske er priviligeret fordi du har kontrol over dit sind og dine tanker.

Det tager kun 21 dage at erstatte gamle vaner med nye, så hvis du arbejder hårdt på at få en positiv mental attitude, vil du snart få det.

Konklusion

Ligegyldigt hvor god en plan, du lægger, vil du komme ud for potentielt stressende situationer. Arbejde, forhold, skole, studier, personlige eller familiære helbredsproblemer, økonomiske problemer, ja selv positive begivenheder som bryllupper eller et nyt barn, der kommer til verden, kan være stressende.

Det vigtige er, hvordan du håndterer situationen. Stress bliver først negativt når DIN REAKTION er negativ. Faktisk er stress en fuldstændigt selvskabt plage. Det er den måde, du reagerer på stress, der skaber en negativ reaktion i din krop.

Du kan vælge ikke at blive stresset eller at se på det positive i en given situation. Det er i virkeligheden den måde, du ser på verden, der er vigtig; er flasken halvt tom eller halvt fyldt?

Hvor negativ eller hvor positiv en reaktion på stress er, er afgørende for, hvor meget emotionelt oprør og skade der vil blive forårsaget på din krop og dit sind. Det er dig, der vælger, om du vil være stresset eller ej, om du vil beklage dig og lade livets udfordringer besejre dig, eller om du vil være positiv, glad og sund og rask!

Det tager kun 21 dage at få nye vaner. Så skift de negative tanker ud med positive og bliv ved med det i tre uger, så vil du være godt på vej mod et mindre stresset og et gladere og lykkeligere liv.

Det vigtigste at forstå, ikke blot i forhold til stress men i forhold til alt i livet, er:

The Law of Attraction: “Du bliver hvad du tænker”!

Dette er ganske enkelt den mest magtfulde og fantastiske sætning, du nogensinde vil få at læse. Men du skal ikke bare læse den. Du skal lukke den ind i din bevidsthed og dit hjerte. Begynd med det samme på at tage ansvar for dit liv, dine handlinger og dine tanker.

Fordi alt hvad du tænker på, tror på og føler for bliver til din virkelighed. For at få Law of Attraction til at arbejde for dig, skal du gentage for dig selv de ord, billeder og tanker, der stemmer overens med dine drømme og mål og du vil på den måde trække dem ind i dit liv.

Sæt dig et mål, skriv det ned så detaljeret som muligt, tænk på det, forestil dig, at du har opnået dette mål, og du vil være et langt skridt på vejen mod at få din drøm til at gå i opfyldelse. Når du har nået dette mål, så sæt dig et nyt.

Dernæst skal du lave en liste over alle de ting, du er bekymret eller stresset over. Begynd så at udtænke en plan for, hvordan du kan ændre dit liv. Effektiv planlægning og styring af tiden kan løse mange problemer. Disciplinér dig selv til at sætte dig ned hver fredag eftermiddag og planlæg den følgende måned og uge.

Ryd planen for alle aktiviteter der bare er belastninger og ikke rigtig vigtige for dit liv lige nu. Afsat noget tid til dig selv, en aftale med dig selv mindst 2-3 gange om ugen. Tid til dig selv alene til at lave noget, du godt kan lide.

Når du planlægger din uge, så husk også at afsætte tid til andre vigtige stress lindrende teknikker som f.eks. øvelser, sjov, vejrtrækning, at spise god og sund mad, at sove mindst 8 timer osv. Alle disse aktiviteter er fantastiske til at forebygge, reducere og lindre stress.

En af de fantastiske ting ved mennesket er, at vi bestemmer over vores egen fremtid. Vi er personligt ansvarlige for alt hvad der sker os.

Vi har stor magt fordi vi bliver til det, vi tænker og tror på; så fokusér på de gode ting, der sker dig og vil ske dig, sæt positive mål, tag ansvar for dine tanker og for dit liv og ved hjælp af Law of Attraction vil du være på det rette spor mod et liv fyldt med sundhed og glæde og uden stress!

Kilder:

David Allen: Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity
Brian Tracy: Maximum Achievement
Paul Chek: Eat move and be Healthy

Lider du af stress? Lær hurtige og effektive redskaber til at reducere stress her!

Hvor stresset er DU? Klik her og tag vores Gratis stress test.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Vivi Navntoft skrev denne kommentar:
04-05-2010 13:27:33

Tak for en rigtig god hjemmeside med masser af vejledning og gode råd.


Jørgen A Jensen skrev denne kommentar:
16-09-2010 01:32:34

Der findes så meget rigtigt i det jeg lige har læst, ingen tvivl om det, men hvor det plager mig at stress stort set altid bliver sat sammen med ens job... vi kender historien: karriere-manden blev forladt af sin kone... men sidder jeg alene, og er stresset af det derhjemme, og jobbet har forladt mig??? er lige blevet fyret, eller opsagt som jo lyder lidt pænere, jeg havde et fint job som tømrer ansat ved kommunen, hvor jeg skulle sørge for børneinstitutionerne, med sikkerhed for børnene i højsædet, men derudover også alment tømrerarb. Nu er min situation så sådan, at jeg har en kæreste med ADHD, og hun har en datter på 14 år med ADHD (min "pap"datter, har "haft" hende siden hun var 6 år) og sammen har vi en datter på 5½ år (som sansynlighvis ikke har ADHD) min stress kommer ikke fra jobbet men fra min fritid med famillien, jeg tager ikke jobbet med hjem, men famillien med på jobbet... Jeg er nede med stress, på det høje plan, og gør og har gjort hvad jeg kunne for at komme "op på hesten igen" Jeg havde en periode hvor jeg drak øl til jeg gik i gulvet, bare for at få ro i hovedet, jeg gik i behandling, og har helt styr på det nu, troede et øjeblik at det at jeg drak var fejlen, og var ked af min opførsel, men stolt af at jeg havde gjort noget ved det... mit midlertidige misbrug var dog ikke "fejlen", problemerne var der stadigvæk da jeg kom tilbage. Min situation lige nu er, at jeg elsker mine tre piger, har mistet mit job, og aner ikke hvad jeg skal gøre, ved bare at mine kræfter pt ligger hos de tre piger og mit sidste krudt (hvis det når dertil) vil blive brændt af for hende på 5½ som har oplevet så meget dumt i sit unge liv pga moderens og søsterens ADHD... gør det mig til et ondt menneske??
Det her var ikke for at hælde vand ud af ørende, men for at få frem at stress ikke kun er noget man får på jobbet.


Trine Simonsen skrev denne kommentar:
24-10-2011 19:15:22

Hejsa.
Super god artikel!
Jeg bliver bare en smule bange, da jeg kun er 19 år, og slet ikke er klar til at få stillet diagnosen Stress. Jeg går i gang med min uddannelse til næste sommer, og det sidste jeg har brug for er at have stress.
Mvh Trine


Vis alle kommentarer

anni jensen skrev denne kommentar:
02-10-2012 07:53:05

Hold da op en artikel.. Jeg synes det er meget vigtigt at man selv er med til at forebygge stress.. MEN når først skaden for alvor er sket er det ikke så ligetil selv at agere. Hvis stressen har sat sine spor er det ikke altid muligt at "tænke" sig positiv. Det er en meget hård dom du kommer med , at alle problemer i forhold til stress er selvskabte.. det lyder meget uproffesionelt. Mennesker kan få stress af forskellige årsager som ikke nødvendigvis stammer fra at have for travlt. Det kan for mange menneskers vedkommende være stress der sidder i dit nervesystem fra f.eks. barndom, traumatiske oplevelser,en periode med angst for a


Jørgen Sørensen skrev denne kommentar:
16-09-2013 19:46:38

Hejsa
God belysende artikel om stress.
Ang. specielt min egen situation er jeg MEGET stresset, og det falder tilbage på min barndom, hvor jeg på en måde blev opflasket med stress.Utryghed i lange baner i de første 20 år af mit liv.Denne opvækst har fulgt mig hele livet igennem.
Desangående har jeg et spørgsmål:For nogle år siden hørte jeg, at en sådan barndom sætter sig spor i resten af livet.Dette skulle være konstateret i en amerikansk undersøgelse,og denne lidelse skulle hedde noget bestemt.-Har nogen her en viden om denne undersøgelse?
I så fald vil jeg blive dybt taknemlig!
På forhånd TAK
KH Jørgen Sørensen


laila skrev denne kommentar:
03-01-2015 08:45:18

Tusind tak for en super overskuelig og for mig aktuel artikel, som selvfølgelig kræver egen indsats på forskellige niveauer. Jeg arbejder som psykoterapeut og var til for nylig ganske ubevidst og overbevidst om at jeg fint kan håndtere mit stress niveau og klare mig selv. Alligevel med min egen åbenhed og min mands rummelighed har jeg opdaget at jeg nu er der, hvor min krop siger og har sagt de sidste halve år eller mere, at det er yderst nødvendig at lave og lære nye strategier. Jeg starter med et besøg hos min egen læge på mandag og gemmer og bruger denne gode artikel.Jeg ville ønske at de mennesker der står mig nærmest også på min arbejdsplads som delvis er i psykiatrien, havde lagt mærke til mine symptomer, som jeg hat haft over alt for lang tid nu. Måske er jeg super god til at lade som om at alt er fint. Godt jeg er blevet bevidst om nu, at her skal der stoppes op, forhåbentlig inden at noget går helt galt for mig. Kærlige hilsner fra Laila


John Johansen skrev denne kommentar:
15-03-2015 10:22:04

Er 67 år. Gået ned med stress utallige gange, indlagt på psykiatrisk ligeledes utallige gange med vidt forskellige diagnoser, således også nu. Kan ikke se frem p.g.a. dårlig økonomi-nedbrudt fysisk og psykisk. Træner Fitness dgl.


Lena skrev denne kommentar:
03-10-2017 14:41:32

Super gode råd, der er i hvert fald mange ting som jeg vil tage med mig på min rejse. En rejse ud i at finde tilbage til den positive tanke gang, og at det ikke er de andre der giver mig stress, men mig selv. Tak


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley