❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

På ski: Få mere ud af din skiferie

Skrevet 09-02-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

På ski: Få mere ud af din skiferie

Himlen er blå og frostklar, solen og vinden prikker i dine kinder, du er ét med den smukke natur, du har en dejlig følelse af frihed... At stå på ski er uden tvivl en af de bedste måder at slappe af på samtidig med, at man får rørt sig. Få mest ud af det når du står på ski ved at følge nedenstående råd før og under din skiferie.


Træning før du tager på skiferie.

Længe før du begynder at pakke kufferten til din skiferie, bør du forberede din krop med noget skitræning.

Her finder du en artikel om, hvordan du skal træne før skiferien.

Ved at følge den vil du ikke bare reducere risikoen for både ømme muskler og skader betydeligt, du vil også få meget mere ud af din skiferie, simpelthen fordi du vil kunne klare mange flere og sværere nedkørsler uden at blive træt.

Varm op før du tager ud på ski

Når du er på skiferie er det essentielt hver eneste dag at få din krop klar til dagens skiløb. Dette bør du begynde på før du forlader hotelværelset eller hytten: Lav nogle lette strækøvelser for at vække de muskler, du skal bruge hele dagen. Når du så er kommet op med liften, så brug igen nogle minutter på at varme op før du begynder nedkørslen.

Du er sikkert utålmodig efter at komme ned ad bakken, men de fem minutter, du taber i starten ved at varme op, er godt givet ud og kan spare dig for ømme muskler eller for en skade og en ødelagt skiferie.

Det er også en god idé at løbe stille og roligt den første dag, måske de første par dage for ikke at overbelaste kroppen.

Stræk ud efter ski

Ved at strække ud efter den sidste nedkørsel forebygger du ømme muskler og får nemmere ved at komme ud af sengen næste dag og - hurtigt på ski igen. 

Mad der giver dig energi til at stå på ski hele dagen

Det er fysisk krævende arbejde at stå på ski. For at sikre dig, at du kan stå på ski hele dagen og for at reducere risikoen for en skade er det vigtigt at give din krop den rigtige næring:

Morgenmad der giver energi til at stå på ski hele dagen
Morgenmad er dagens vigtigste måltid og dette måltid er om muligt endnu vigtigere når du skal ud og slå dig løs på skipisterne dagen lang. Morgenmaden bør startes med et stort glas vand og bør desuden indeholde noget kød og nogle grøntsager, der vil give dig langt mere energi end ”konventionel” morgenmad og som vil holde dig gående langt op ad dagen.

Hvis du ikke kan undvære kornprodukter, så sørg i det mindste for at supplere dette med et par æg eller noget bacon.

Mellemmåltider, der giver energi når du står på ski
Spis en snack et par timer efter morgenmaden, og i øvrigt hvis du føler, at dit blodsukker falder.

Gode snacks til skiløb kan være frugt som æbler eller bananer, en trail mix (en blanding af nødder og tørrede frugter) et kogt æg eller en eller anden form for koldt kød.

Gå langt uden om de kommercielle sportsbarer, der findes på markedet. Selvom de er praktiske, er de for stort set alles vedkommende ikke andet end kraftigt forarbejdet og næringsmæssigt tom junk food med en masse tilsætningsstoffer i. Hvis du vil have en sportsbar er den eneste, jeg kan anbefale ”the organic food bar”.

Skiferie skal også være en nydelse, og hvis du har lyst til lidt chokolade på pisten i ny og næ skal du bare sørge for, at den er økologisk og at den har et højt kakaoindhold – og dermed et lavt sukkerindhold som f.eks DAGOBA - økologisk chokolade. Chokolade bør dog ikke udgøre et helt mellemmåltid!

Hold væskebalancen ved lige når du står på ski.
På ski kommer man let til at undervurdere vigtigheden af at få nok væske; luften er kold og man lægger derfor ikke så meget mærke til, hvor meget man egentlig sveder når man står på ski.

Tag en flaske vand med dig i rygsækken og put gerne lidt havsalt som Celtic Sea Salt i, det binder væsken, og du undgår dermed at skulle på toilettet hele tiden. Drik lidt og ofte hele dagen.

Frokost når du står på ski
Vær forberedt på, at det kan være svært for ikke at sige umuligt at opdrive en sund frokost når du står på ski. Tag derfor noget mad med. Din frokost bør IKKE baseres på brød, du bør hellere sikre dig, at den indeholder nok protein, fedt og kvalitets kulhydrater i form af noget kød og nogle grøntsager.

Kan du ikke undvære brød, så sørg for, at det er rugbrød med masser af smør og kød på, og husk også nogle rå grøntsager. Undgå hvidt brød, der har et højt GI (Glykæmisk Index), og vil give store udsving i dit blodsukker!

After ski
Det sociale aspekt er noget af det vigtigste, når man tager på skiferie. After ski er en dejlig måde at slappe af sammen med vennerne og snakke om, hvad man har oplevet i løbet af dagen.

Men husk, at hvis du drikker en masse alkohol på tom mave, vil du ikke blot betale prisen i form af at blive meget hurtigt fuld, men også i form af tabt velvære resten af aftenen og måske også næste morgen. Sørg derfor for at spise noget protein og noget fedt (der reducerer alkohols negative effekt på dit blodsukker) før du går til after ski!

Aftensmad der gavner din krops restituering efter ski
Din aftensmad bør også baseres på kød, fisk og grøntsager og skylles ned med rent vand. Dette vil give din krop de byggesten, den har brug for, til at reparere og genopbygge musklerne samt kulhydrater til at genopfylde energireserverne. Hvis du ikke konsekvent spiser sundt, vil du dag for dag blive mere og mere træt og dermed få mindre ud af din skiferie.

Pas på solen når du står på ski

Man kan let blive forbrændt når man står på ski fordi sneen reflekterer solens stråler, hvormed du udsættes for mere end dobbelt dosis sol.

Sørg for at bruge en solcreme uden syntetiske kemikalier som f.eks. Green People økologisk solcreme. Husk også at bruge solbriller eller skibriller af god kvalitet.

Andet udstyr når du står på ski

Det er en rigtig god idé at tage svedtransporterende undertøj på; for det første er det behageligere mens solen bager og du koger, for det andet undgår du at blive kold igen når solen går væk og du holder op med at svede.

Køb også en god rygsæk til din skiferie; den skal tillade dig at bruge armene (den skal ikke være for bred). I rygsækken kan du bl.a. have mad / snack, vand, solcreme, en ekstra trøje, dine skibriller når vejret er godt, og du bruger solbriller, og dine solbriller når du bruger skibriller.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley