❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Opbygge og få gavn af en sund hjerne (og krop) hele livet her!

Skrevet 14-06-2021 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Opbygge og få gavn af en sund hjerne (og krop) hele livet her!

Vores mest dyrebare gave er vores hjerne. Den gør det muligt for os at lære, elske, tænke, bevæge os, skabe og endog opleve glæde. Den er vores indgangsport til vores følelser, til at opleve livet på et dybt plan og til vores evne til at have varige, intime relationer. Den gode nyhed er, at du bogstavelig talt kan superoplade din hjerne (og krop) ved bare at foretage dig nogle enkle ting regelmæssigt! Her er dit vejkort og din plan til at fastholde en sund og sygdomsfri hjerne hele livet.


Din hjerne er forbløffende. Den producerer 70.000 tanker om dagen, og den er lige så unik som dit fingeraftryk. Den er hurtigere end en hvilken som helst computer og har stort set ubegrænset lagringskapacitet. Du, jeg og alle andre på denne smukke planet er i sandhed genier.

Ja, jeg mener helt ærligt, at vi ALLE er genier, hvis vi bare tager os tid til at finde vores unikke talenter.

På minussiden oplever vi desværre flere og flere degenerative hjernesygdomme som Parkinson, Alzheimer og demens.

Det er imidlertid muligt at opbygge og bevare en sund hjerne gennem hele livet, og den gode nyhed er, at det faktisk er meget nemmere, end du tror.

I denne artikel vil jeg give dig en opsummering af de bedste tips til at få glæde af en sund hjerne gennem livet, og samtidig vil jeg give dig links til artikler, som giver mere uddybende forklaringer.

Er du klar til at komme i gang?

Sov dig til en sund hjerne

Alle de artikler om sundhed og fitness, som jeg deler med jer, begynder med søvn. Selvom det synes at være ”trendy” for nogle mennesker at se, hvor lidt søvn de kan nøjes med, så er en god nats søvn hver eneste nat den hellige gral til sundhed og god form, og det gælder også for hjernen.

Hvis du kun vil gøre én enkelt ting for din hjerne og din krop, så gå i seng i ordentlig tid, og du vil opleve mere energi, tænke klarere, forbrænde mere fedt og få gjort mere på kortere tid (ja, du vil faktisk spare tid, fordi du er frisk).

Når vi sover, renser hjernen sig selv for alle de affaldsstoffer, som den producerer i løbet af dagen. Hvis du ikke får nok kvalitetssøvn, vil alle disse affaldsstoffer ikke blive fjernet, og et af disse stoffer er beta-amyloid, som er blevet sat stærkt i forbindelse med udvikling af Alzheimer.

Så vær nu god at slukke for Netflix og i stedet gå i seng og nyde at læse en god bog, og så hedder det ellers ”sluk lyset” senest kl. 22.

Skær ned på skærmtid – få et sundt forhold til din smartphone osv.

Gør det nu – tjek lige din skærmtid på telefon. Lige nu! Hvor mange timer er du hver dag på din telefon på sociale medier, sms, e-mail, og hvor meget tid bruger du på at surfe på nettet?

Læg nu oveni dette al den tid til, som du dagligt bruger på din computer eller på at se fjernsyn.

Jo, der er bestemt fordele ved at have en supercomputer i lommen, men tænk på din telefon som en elektrisk cykel. Det er sjovt og nemt, men øger ikke din form og gør dig doven.

Var du klar over, at når du får en sms fra en ven eller et like på et opslag på Facebook, så producerer din krop neurotransmitteren dopamin i din hjerne. Problemet er, at vi bogstavelig talt er skabt sådan, at vi er afhængige af den glædesfølelse, vi får af dopamin.

Teknologi har med lynets hast forandret forløbet af menneskets historie. Lynet kan lyse himlen op, men også slå ned i dit hus – det handler helt om, hvordan du bruger teknologien.

Du har valget lige nu. Vil du bruge teknologien fornuftigt, eller skal den styre dit liv?

Forpligt dig til at træffe sunde valg lige nu med hensyn til din telefon, tablet, computer osv.

Skriv nu den aftale, du lige har indgået med dig selv, ned, og placér den et sted, hvor du vil se den hver dag!

Spis og drik disse superfødevarer for at få et sundt hjerneliv!

Hvordan sikrer du dig, at din hjerne er så sund og energisk, som den bør være? Nu har vi kigget på søvn og skærmtid, så lad os nu kigge på, hvilket brændstof en sund hjerne har brug for!

Vand – din hjerne består af ca. 80 % vand, så drik et stort glas vand som det allerførste om morgenen, og bliv ved med at drikke vand eller te i løbet af dagen!

Avokado – din hjerne består overvejende af fedt, og avokadoer er en superkraft fyldt med sundt fedt.

Blåbær – de kraftfulde antioxidanter i dette lækre bær beskytter din hjerne mod skader. Andre bær er også superføde for hjernen!

Broccoli – vidste du, at mennesker, der spiser masser af broccoli, klarer sig bedre i hukommelsestests?

MØRK chokolade – det er fyldt med flavonoider, som forbedrer de kognitive funktioner. Jo mørkere, des bedre!

Æg – de er en god kilde til adskillige næringsstoffer af betydning for hjernesundhed inklusive vitaminerne B6, B12, folinsyre og cholin!

Grønne bladgrøntsager – spinat (min favorit), kål, bladbede og grønkål er smækfyldt med hjernevenlige næringsstoffer såsom folat, jern, kalk og E- og K-vitamin.

Laks, sardiner og kaviar er spækket med omega-3-fedtsyrer, som er kendt for at være utrolig gavnlige for hjernen.

Frø og nødder – de indeholder store mængder omega-3-fedtsyrer og antioxidanter. Macadamianødder og chiafrø smager vidunderligt blandet med yoghurt og kokosflager!

Fibre – enhver omtale af sunde fødevarer for hjernen ville være ufuldstændig uden at kigge på ”den lille hjerne” i din tarm, nemlig dit mikrobiom. Fibre sættes i forbindelse med mindre inflammation, hvilket kan betyde mindre kognitivt forfald og hukommelsessvigt med alderen og mindsket risiko for neurodegenerative sygdomme.

Fibre såsom porrer, løg, hvidløg osv. bidrager til et sundt mikrobiom, og det er her, din hjernesundhed nok starter!

Klik her for at lære mere om vigtigheden af dit mikrobiom.

Du grubler måske over, hvilke fødevarer der er de værste for din hjernes sundhed? Her kan du få at vide, hvilke fødevaredjævle der er de værste for sunde hjerner!

Læg nu artiklen fra dig, og tag dig en kort pause, hvor du tænker over, hvor mange af disse sunde hjernefødevarer du kan få indarbejdet i din ugentlige madplan. Herefter laver du en indkøbsliste og ved godt, hvad du så skal foretage dig!

Velbekomme!

Læs dig til en sund hjerne

Jeg læste ikke ret meget, før jeg blev 30 år, men nu læser jeg 30 til 40 minutter hver aften, inden jeg falder i søvn. Det er en fremragende måde at slutte en travl dag på og en fantastisk investering i mit helbred og min spirituelle rejse.

Daglig læsning er også en virkelig god måde at træne sin hjerne på og holde den i form. Jeg læser sjældent aviser, da negativiteten ikke gavner mig. Jeg har lige læst ”Autobiography of a Yogi” for tredje gang. Hvilken slags bøger interesserer dig?

Og hvordan kan du gøre læsning til en fornøjelig del af din dag og på samme måde investere i din hjernes fremtidige sundhed?

Du skal udfordre din hjerne

Vores kroppe kan lide at blive udfordret, og vores hjerner trives ved at lære nye ting.

Jeg er begyndt at børste tænder med min venstre hånd i stedet for min dominerende højre hånd, og endda samtidig med at jeg balancerer på et ben. Dette gør jeg for at stimulere forskellige dele af min hjerne, og det tvinger mig også til at være til stede.

Når jeg træner, skifter jeg konstant mellem forskellige bevægelser og prøver nye ting.

Mens jeg skriver denne artikel, sidder jeg på en træningsbold.

Enkle ting virker også.

Måske påbegynder du en daglig meditationsrutine? Eller lærer et nyt sprog? Eller en hvilken som helst ny færdighed, du har lyst til at opnå.

Vi bliver aldrig for gamle til at lære noget nyt!

Hvad kan du foretage fra nu af, som du synes er sjovt og som på samme tid udfordrer den grå substans mellem ørerne?

Bevæg din krop for at forbedre din hjernes sundhed

Brug det, for ellers du mister det. Tænk lige over det et øjeblik. Hvis du brækker armen og har gips på i en længere periode, så vil din arm bestemt ikke være stærkere, når du får gipsen af.

Din arm vil derimod være svag og fungere ringe. Din hjerne har det på samme måde, og det er grunden til, at vi skal træne og udfordre den regelmæssigt.

Det er også årsagen til, at jeg ovenfor har foreslået at gøre læsning til en behagelig, daglig vane og at finde nye hobbyer, du synes om, som kan udfordre din hjerne.

Samtidig skal du også huske at træne resten af kroppen. Den gode nyhed er, at på kun få minutter om ugen kan du holde dig selv sund og fit. Klik her for sjov inspiration til motion.

Kom ud i naturen for at forbedre din hjernes sundhed

Moder Natur er så vis, for hun helbreder os på sin kærlige måde, når vi nyder hendes vidunderlige skønhed. Sæt tid af hver eneste uge til at komme udenfor og mærke den friske luft i dit ansigt og solens varme på din hud og al skønheden omkring os.

Det kan være en gåtur på stranden, en cykeltur i skoven eller bare at komme udenfor i haven, og når du befinder dig der, så husk at røre ved planterne og tale med træerne. Jeg laver ikke sjov!

At tilbringe tid i naturen er en hellig gave, som mange af os har glemt, og mens du er der, så husk at slukke din iPhone, så du kan nyde lyksaligheden uden forstyrrelser.

Du er nu fri for stress

Vi er kun skabt til at skulle udholde korte perioder med stress såsom at løbe væk for vores liv fra en farlig tiger, men vi er ikke skabt til de stressniveauer, mange af os oplever 24/7 i dag pga. søvnmangel, usund brug af teknologi, dårlige kostvaner, inaktivitet og mangel på naturoplevelser.

Et konstant højt stressniveau er det sidste, du ønsker, hvis du gerne vil have en sund og knivskarp hjerne hele livet.

Den gode nyhed er, at hvis du går i seng i ordentlig tid, kommer udenfor dagligt, indtager godt brændstof til hjernen og dyrker noget motion, slukker din telefon og bare slapper af, så smelter din stress væk helt bogstaveligt.

Konklusion

Nu har du en plan at gå ud fra og et vejkort, så du kan opbygge og drage nytte af en sund hjerne (og krop) for livet.

Som med alt andet gælder det også her, at hvis du konsekvent foretager dig nogle enkle, positive ting, så vil du helt bogstaveligt opleve mirakler.

Den grå substans mellem dine ører, din fantastiske hjerne, er en hellig gave, som kan give dig enorm glæde og nydelse i mere end 100 år.

Investér i den nu. Få Integreret de otte sunde hjernetips i din daglige rutine. På den måde foretager du en klog investering i din fremtidige sundhed og lykke.

Nyd rejsen!

P.S.: Tiden er kommet til at beslutte dig. Du har et vigtigt valg, du må træffe. Enten kan du forlade denne artikel nu, eller også kan du tage dig en kort pause, hvor du fordøjer og tænker over, hvad du lige har læst, og derefter skrive tre handlingstrin ned, som du vil forpligte dig til at udføre dagligt for at opbygge en sund hjerne (og krop) for livet. Investér i dig selv. Du fortjener det!

Yderligere læsning

Hvilke syv fødevarer er de værste for din hjernes sundhed?


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jorunn Ninni Mehammer skrev denne kommentar:
03-05-2021 13:54:44

Tusen takk for denne flotte informasjonen.
Enkel og praktisk. Virkelig inspirerende!


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley