Skrevet 17-01-2012 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Mange af de store producenter markedsfører deres shampoo som ”naturlig”. De skriver f.eks. på produktet, at det indeholder ”planteekstrakt”, ”urteekstrakt”, ”kildevand”, ”blomsternektar”, "mandelmælk” o.m.m.
Lige meget hvor naturlig en shampoo fremstår, så sørg for at granske ingredienserne nøje, før du køber den, for mange af de mest populære shampooer indeholder sundhedsskadelige stoffer.
Men hvordan finder man ud af, hvad der gemmer sig bag de latinske eller engelske betegnelser, der står i deklarationen?
The Ecologist (uafhængigt og en meget troværdig hjemmeside) har udarbejdet en letanvendelig guide til shampooingredienser og i det følgende vil vi gennemgå de mest almindelige.
Også kaldet SLS eller NLS.
SLS er et skummemiddel, der fjerner de naturlige olier fra hår og hovedbund og får shampooen til at trænge bedre ind.
SLS trænger meget nemt ind i hud og hår og bliver forholdsvist længe i vævet (især i hjerne-, hjerte- og levervæv).
Stoffet findes i omkring 90 % af alle shampooer og i en lang række andre kropsplejeprodukter som tandpastaer og cremer. SLS er blevet forbudt i skumbad fordi det svækker hudens naturlige forsvar og forårsager kløe og infektioner.
SLS indgår også i industrielle rengøringsmidler og som irritator i forsøg når man skal teste effekten af beroligende salver.
SLS trænger ind i blodet og transporteres rundt i kroppen, hvor det ophober sig i hjerne, hjerte, lunger, lever og øjne. Det forbliver længe i vævet og kan have følgende konsekvenser:
Kræft: SLS kan reagere med andre kemikalier (bl.a. Cocamide MEA se nedenfor) og danne kemiske forbindelser, der kan forårsage kræft.
Hormonforstyrrelser: SLS kan opføre sig som et hormon i kroppen og skabe ubalance i hormonsystemet.
Stoffet kan bl.a. opføre sig som østrogen og have betydning for menneskets forplantningsevne.
Øjenskader: SLS optages særligt nemt af cellerne i øjnene (også selvom man ikke får shampooen i øjnene, SLS går som sagt i blodbanen hvorfra øjnene optager det). SLS skader øjnenes udvikling og funktion – især hos børn.
Hårtab: SLS dræber på længere sigt hårrødderne og hårene vil et efter et falde af – det er bare ikke alle, der bemærker det, fordi der som regel vokser nye hår ud andre steder på hovedet.
Sart hud og svækket forsvar: Huden udgør en stor del af kroppens naturlige forsvarsværk, men SLS fjerner de naturlige olier hvormed huden efterlades udtørret, svækket og lettilgængelig for diverse mikroorganismer som svampe og bakterier. Dette øger desuden din risiko for allergiske reaktioner.
Parfume får shampooen til at dufte godt og ”naturligt”, f.eks. af ”blomsternektar” eller af ”mandelmælk”.
Der findes på markedet omkring 5000 parfumestoffer, hvoraf de 95% er laboratoriefremstillede – og mange af dem ud fra petroleum.
De egentlige ingredienser holdes hemmelige fordi duftstoffer ikke kan patenteres.
Petroleum-baserede ingredienser kan forårsage kræft, ubalance i centralnervesystemet, fosterskader og allergiske reaktioner.
Dette stof binder vandet i shampooen og giver den sit ”silke-touch”.
Propylen glycol er et petrokemikalie, der udgør den primære ingrediens i bremsevæske og i anti-frostvæsker. Propylen glycol findes i det meste kosmetik som mascara og babypleje.
Stoffet betragtes som en nervegas og har i øvrigt vist sig at forårsage betændelser i huden samt lever- og nyreskader i dyreforsøg.
Det kan føre til forøget cellevækst og virke lokalirriterende på huden.
EDTA gør rengøring nemmere ved at binde skidt og spor af tungmetaller.
Stoffet tilsættes bl.a. shampoo, vaskemidler, landbrugets kemiske sprøjtemidler og medicinalindustriens produkter.
EDTA er svært nedbrydeligt så når først det findes i miljøet opløser det tungmetaller hvormed disse kan indgå i fødekæden.
Tungmetaller er giftige for mennesker og forårsager både adfærdsvanskeligheder, hukommelsesbesvær og fysiske skavanker.
Stoffet i sig selv virker også irriterende på øjne og hud.
Benævnes eksempelvis CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053.
Farvestofferne har til formål at give shampooen en flot eller ”naturlig” farve (f.eks. grøn hvis shampooen markedsføres som ”urteshampoo”)
De nævnte farver er blot 4 ud af flere hundrede syntetiske og petrokemikalske farvestoffer, der bruges i næsten alle shampooer.
Selv i en hvid shampoo er der stor sandsynlighed for, at der findes masser af farvestoffer.
De færreste farvestoffer er undersøgt tilstrækkeligt for deres langsigtede virkninger, men mange af dem giver umiddelbare allergiske reaktioner, og flere er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Benzoic acid er et konserveringsmiddel og et opløsningsmiddel.
Stoffet indeholder kræftfremkaldende enzene og toluene, der er under kraftig mistanke for at forstyrre hormonbalancen og forårsage fosterskader.
Stoffet forårsager umiddelbart irritationer af luftveje, øjne og hud.
Diazolidinyl urea er antibakterielt og frigiver formaldehyd, der bl.a. er kræftfremkaldende på langt sigt. På kort sigt virker stoffet irriterende på øjne og hud.
Disse parabener er billige og effektive konserveringsmidler, der bruges i langt de fleste shampooer på markedet.
Parabener er under kraftig mistanke for at være kræftfremkaldende.
De opfører sig som østrogen i din krop og brugt på drengebørn (babypleje indeholder også masser af parabener) kan parabener ødelægge drengenes mulighed for engang at blive fædre.
Parabener forårsager desuden ofte allergiske reaktioner.
Parabenerne bærer navne som “methylparaben”, ”ethylparaben”, ”propylparaben” og ”butylparaben”. Ser du sådanne navne på etiketten bør du vælge shampooen fra; dette er om muligt endnu mere vigtigt, hvis det er til dine børn.
Gå hellere efter produkter med naturlige konserveringsmidler som f.eks. Aloe vera.
Sodium chlorid er kemisk fremstillet salt.
Det bruges til at opnå en bedre konsistens i shampooen.
Så længe man holder brugen af sodium chlorid til udvortes brug (som i shampoo) synes der ikke at være svære bivirkninger.
Dette stof bruges for sine antibakterielle egenskaber. Har i laboratorieforsøg vist sig at forårsage lungekræft og at skade DNA. Indholder 17,7 % formaldehyd, der er et lokalirriterende og kræftfremkaldende stof og skaber en toksisk reaktion i 20% af de mennesker, der udsættes for det.
Dette stof får shampooen til at skumme nemt og rigeligt.
Cocamide MEA har vist sig kræftfremkaldende i forsøg på dyr.
stoffet indeholder momoethanolamine, der reagerer med SLS (se ovenfor) og skaber det kræftfremkaldende nitrosamin.
Producenterne af kosmetik gør alt, hvad de kan for at tjene penge. Hop ikke på deres anprisninger af egne produkter som ”naturlige”.
Køb en økologisk shampoo fra et mærke, du har tillid til og læs altid indholdsdeklarationen nøje.
Vær særligt omhyggelig når det gælder dine børn, der er endnu mere sårbare overfor de stoffer, mange shampooer indeholder.
Der er i øvrigt ingen grund til at bruge shampoo på spædbørn, vask blot deres hår med vand.
Er du på udkig efter en god økologisk shampoo, kan vi anbefale Green People.
Green People shampoo fås med aloe vera til tørt eller normalt hår, med rosmarin til fedtet hår og kløende hovedbund, eller som intensive repair til skadet eller behandlet hår.
Kilde: The Ecologist, www.theecologist.org
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Claus skrev denne kommentar:
17-01-2012 10:25:36
Det er skræmmende at man køber en shampoo der er godkendt af Astma-Allergi Forbundet til sit barn og så finder ud af at det indeholder alt muligt (ja undskyld udtrykket) lort. Farvel og tak til Green Kids Shampoo og Shower Gel samt Neutral Shower Gel
Karina Jørgensen skrev denne kommentar:
17-01-2012 10:27:43
Kan kun tilslutte mig Claus´ kommentar..Er meget surt overrasket over Neutrals indhold af SLS! ØV!
Linda skrev denne kommentar:
19-01-2012 08:10:22
Jeg sidder med 3 naturlige shampoos, hvor de alle får den absolutte 1. plads hvad farlige indholdsstoffer angår - alle de kemiske stoffer er kryddert med lækre olier fra diverse frugter og kerner...
Gud ved, om der findes en nem opskrift til en naturlig hjemmelavet shampoo?
Berit Asmussen skrev denne kommentar:
19-01-2012 08:36:36
Hvis det skal være let, er det en god idé, at gå efter svanemærket i kombination med astma-allergi Danmarks Blå krans. Naturlige duftstoffer er mindst lige så allergifremkaldende som syntetiske - og sådan er det faktisk med rigtig mange stoffer. Hvis du vil have mere at vide om de forskellige indholdsstoffer, som du kan se på dine produkter - kan du slå dem op på Informationscenter for Miljø & Sundheds hjemmeside: forbrugerkemi.dk - du kan også gå direkte til vores side om kemikalier i produkter, ved at skrive www.kemiinfo.dk
Eva Gaia skrev denne kommentar:
19-01-2012 09:35:21
Der findes rigtig mange forskellige mærkninger, og det er selvfølgelig godt at vi er kommet så langt, at man kan se forskel på de forskellige produkter. Men man skal alligevel være kritisk og gennemgå ingredienslisten, for der er mange tilsætninger, som er under mistanke for at være kræftfremkaldende, men som stadig godkendes af EU, så det er ingen gatanti. Der er flere og flere før forbudte, ansete farlige tilsætningr, som pludselig er blevet lovlige igen, på anbefaling af det som kaldes forbrugernes organisation Codex Alimentarius, men som også er industriens selvbestaltet talerør for forbrugeren. Meget svært at gennemskue for almindelige mennesker. Svanemærket handler mest om emballagen, at den bla. kan genanvendes og er nedbrydelig. Selvom naturen i sig selv kan give mange allergiske reaktioner, så er jeg overbevist om, at jo mere vi vender kroppen til syntetiske produkter, bl.a. syntetiske parfumer, desto sværre er det, at trives og helbredes gennem naturlige midler. Fordi vi tilsidst opnår intolerens overfor næsten alt, selv milde naturlige dufte. Så tjek selv uanset hvad der siges og skrives. Tak for en informativ liste.
Line skrev denne kommentar:
19-01-2012 10:23:43
Veldig bra med mer opplysning om dette! Kan du ta tak i tannkremer også, Alun?
Louise skrev denne kommentar:
19-01-2012 11:48:11
Har altid haft sart hud, og underlige reaktioner som kunne minde om allergi. Har derfor i ca 15 år været MEGET konsekvent med forsøge at undgå produkter med alt mulig skrammel i, og betalt det det kostede. Det har fungeret fint, og hud mm har haft det godt. Pga div livsomstændigheder måtte jeg revurdere budgettet til personlig pleje og købe supermarkedsprodukter. Så efter 4 x hårvask ser 1/3 af mit ansigt sådan ud: rød, fortykket og skællende hud med små bumselignende blærer. Og det klør som ind i H... Tankevækkende! Skræmmende! Og dybt fustrende...
Så 1000 tak for listen.
Den gør det meget lettere at handle udfra samme logik som ved fødevarer: undgå så mange tilsætningsstoffer som muligt, kend de få E-numre som ikke har til formål at sminke et skodprodukt og kend dem som er direkte skræmmende - fx 'aroma', som ofte er syntetiske duftstoffer fra kosmetikbranchen, som aldrig har været testet for egnethed som fødevare!
jeppe skrev denne kommentar:
19-01-2012 12:02:53
Hvad med helt at lade være med at bruge shampoo? Det har jeg gjort nu i 3-4 måneder, og mit hår lugter slet ikke grimt og er ej heller fedtet! Håret er selvrensende, så shampoo burde være unødvendig.
Jeg ved godt det kan være underligt, hvis man har været vant til at bruge det i mange år. Men man kan vel sige, at det er blevet en del af vores forfængelige samfund.
Her kan I også læse om, og få inspiration af en kvinde, som ikke har brugt shampoo i et år:
http://anjalysholm.dk/ikke-brugt-shampoo-et-aar/
Jane skrev denne kommentar:
19-01-2012 18:33:29
Man kan også bare bruge rasul, som er naturligt vulkansk ler-jord. Det har jeg vasket mig med i et år nu, både håret og kroppen. Man bliver mindst ligeså ren som med sæbe og shampoo, og mit hår bliver slet ikke tørt og skællende. Det gjorde det ellers med shampoo, også selv om den var uden tilsætningsstoffer, og så naturlig som muligt.
Sus Enebo skrev denne kommentar:
19-01-2012 20:01:27
At en shampoo eller andet er deklareret med atsma og allergiforbundet er IKKE en godkendelse af produktet! Det betyder kun, at man kan henvende sig til forbundet og få en fuldstændig deklarering!! Desværre er der ikke mange, der ved dette!! :/
Malene gram skrev denne kommentar:
20-01-2012 12:25:04
Hvad er der så i jeres shampoo. Må vi have lov at se ingredienslisten? er der fx mest vand i? hvilket konserveringsmiddel er der så i shampooen?
alun skrev denne kommentar:
20-01-2012 13:20:46
Aqua (pure water from plant ingredients), Glycerin (plant-derived humectant), Decyl glucoside (gentle foaming agent from corn), Cocamidopropyl betaine (mild foaming agent from coconut), Cocamidopropyl betainamide mea chloride (mild foaming agent, thickener from coconut), *Aloe barbadensis (aloe vera) powder, *Olea europaea (olive) oil, Aroma [#*Lavandula angustifolia (lavender) oil, *Lavandula hybrida super (lavandin) oil], *Linalool (from essential oil). *organic. (#Fairly Traded).
Ankie skrev denne kommentar:
20-01-2012 17:41:02
En rå æggeblomme er glimrende til hårvask. Og en gang om ugen er rigeligt :-)
vimala skrev denne kommentar:
22-01-2012 14:21:16
Hej - en god artikel. Dette er oplysninger, jeg har søgt efter og ofte undret mig over. Tak for den.
Dit link til theecologist.org er dog slet ikke fyldelstgørende som kilde. Hvis jeg søger på shampoo, fremkommer blot link til steder på nettet, hvor jeg kan købe disse produkter. Der findes et andet link http://www.theecologist.org/ (mon det var det, du ville ha henvist til?) men på denne side, kan jeg heller ikke finde den originale artikel.
Du anbefaler Green People. Kender du noget til Urtekrams Rhassoul shampoo?
På forhånd tak.
Og dybt skuffende også at Mellisa shampoo "naturprodukt" og "naturlig... shampoo". Vi sender dem denne artikel og ligeså til dem, der uddeler svanemærket.
Vh Vimala
vimala skrev denne kommentar:
22-01-2012 14:21:34
Hej - en god artikel. Dette er oplysninger, jeg har søgt efter og ofte undret mig over. Tak for den.
Dit link til theecologist.org er dog slet ikke fyldelstgørende som kilde. Hvis jeg søger på shampoo, fremkommer blot link til steder på nettet, hvor jeg kan købe disse produkter. Der findes et andet link http://www.theecologist.org/ (mon det var det, du ville ha henvist til?) men på denne side, kan jeg heller ikke finde den originale artikel.
Du anbefaler Green People. Kender du noget til Urtekrams Rhassoul shampoo?
På forhånd tak.
Og dybt skuffende også at Mellisa shampoo "naturprodukt" og "naturlig... shampoo". Vi sender dem denne artikel og ligeså til dem, der uddeler svanemærket.
Vh Vimala
Maiken Andreasen skrev denne kommentar:
08-03-2012 14:47:01
Hej.
Tak for god info. Jeg har super meget god erfaring med shampoo og balsam fra Sonya, som indeholder Aloe Vera som nr. 1 og er uden SLS, SLES og parabener. De har to varianter. Jeg sender gerne indhold på begge hvis det har interesse. I kan bare sende en mail.
Venlig Hilsen Maiken
Camilla Jensen skrev denne kommentar:
06-08-2012 09:04:44
Glimrende artikel! Jeg kan varmt anbefale den shampoo som det danske firma Soulglow laver. Den er uden parabener og indeholder heller ikke SLS. Den kan fås i specialbutikker, hos grønne frisører og på nettet via www.soulglow.dk
EAH skrev denne kommentar:
29-11-2012 09:04:13
Altså, hvis SLS blandes sammen med COCAMIDE MEA fremkalder kræft og min dyre shampoo fra Origins, som ellers skulle være så sund - indeholder begge overnævnte kemikalier. Vil det så sige, at jeg har fået kræft?
Hvor stor er sandsynligheden for alle disse ting?
Håber faktisk på hurtigt tilbage svar :)!
- E
Tanja skrev denne kommentar:
24-04-2013 17:38:32
John Masters Organics laver de mest fantastiske, naturlige hårprodukter :) Jeg bruger dem nu på andet år, og mit hår har aldrig haft det bedre. Min hovedbund er også mere end tilfreds - jeg vasker hår 1, max. 2 gange om ugen, og det er uden at opleve, at håret bliver fedtet eller fladt.
Tidligere har jeg brugt frisørprodukter såsom Redken, men efter et par måneder blev det tydeligt, at den glans håret til start fik, bare var et resultat af de imponerende mængder silikone.
thomas skrev denne kommentar:
18-09-2013 10:25:23
Hvordan kan man sikre sig at en shampo er økologist, selvom fordi det står på?
Christopher Oliver Thyde skrev denne kommentar:
19-11-2014 14:43:10
Hej
Vi er en gruppe på Roskilde HTX der er i gang med et teknologi projekt. Vi arbejder om der kommer skadelige stoffer ud i miljøet når vi bruger plejeprodukter som f.eks. shampoo, balsam, håndsæbe m.m ved i noget om det?
Tak på forhånd
Bent skrev denne kommentar:
25-04-2016 09:51:49
Hej. Artikel vedr. shampoo. God oplysning og forklaring men forstår simpelthen ikke at i anbefaler Green People.Der er også problematiske stoffer i deres shampoo.Prøv og gennemgå deres indholdsstoffer og du / i vil se at der er skrevet en masse artikler om bl.a. cocamidopropyl Betaine.Prøv nogle engelske artikler.
Kib skrev denne kommentar:
10-04-2017 17:51:56
Ikke helt korrekt link ovenfor (- eller måske er det grundet ønske om salg/interesse for andre ting), men du kommer ikke til shampoo-en direkte, men via "omvej" - efter linket gå ud til venstre i menuen der, så får du det, hvis det alene er green shampo, man er interesseret i.
Marina skrev denne kommentar:
31-08-2017 20:58:18
Skræmmende læsning!! Tak for det.