❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Et giftigt kys: Bør du kysse eller ej?

Skrevet 24-11-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Et giftigt kys: Bør du kysse eller ej?

Vær forsigtig med hvad du putter på dine læber og hvem du kysser! Hvorfor? Fordi sidste år blev det afsløret at mange af de læbestifter, som bliver solgt i dag indeholder bly. Og dette inkludere også de ”gode dyre mærker”!


Mere end halvdelen (61 procent) af 33 læbestiftsmærker testet i september 2007 indeholdt blyniveauer varierende fra 0.03 til 0.65 dele pr. million (dpm). En tredjedel af dem indeholdt mere bly, end U.S. Food and Drug Administration’s (FDA) 0.1 dpm grænse for bly i slik.

Det lyder måske chokerende, men der er ikke en grænse for bly i kosmetik. Inklusiv i læbestift!

Ja, du putter det direkte på dine læber. Og ja, du indtager det, når du har det på (en gennemsnitlig kvinde indtager 5kg læbestift i løbet af deres levetid). Men de kan indeholde ligeså meget bly, som fabrikanterne syntes er passende, og de behøver ikke skrive det på ingredienslisten.

Blandt de læbestifter med de højeste blynivauer var:
• L’Oreal Colour Riche “True Red” –- 0.65 dpm
• L’Oreal Colour Riche “Classic Wine” –- 0.58 dpm
• Cover Girl Incredifull Lipcolor “Maximum Red” –- 0.56 dpm
• Dior Addict “Positive Red” –- 0.21 dpm

Jeg tror navne såsom “Toxic Red” eller “Maximum bly rød” ville være mere passende, syntes du ikke?

Studier har vist, at der ikke findes et sikkert niveau af bly, siden det ikke nedbrydes i kroppen og vil akkumuleres i den i løbet af en livstid. Kampagnen for sikker kosmetik (the Campaign for Safe Cosmetics), der foretog læbestiftstudiet forrige år udtaler:

“Bly er en kendt nervegift, der kan forårsage læring-, sprog- og adfærdsproblemer. Bly bliver også forbundet med infertilitet og utilsigtede aborter. Gravide kvinder og unge børn er specielt sårbare overfor udsættelse, da bly nemt krydser moderkagen og kommer ind i fostrets hjerne, hvor den forstyrre en normal udvikling.”

Bly i din læbestift kan komme fra en eller to steder: Farvestoffer, der kan indeholde bly eller som et biprodukt af ingredienser erhvervet fra råmaterialer såsom petroleum, mineralolier eller paraffin.

Den eneste grænse som FDA har etableret er for FD&C farvetilsætninger, der nogle gange bruges i farvede læbestifter, og de er tilladt at indeholde 10-20 dpm af bly!

Alt er tilladt, når det kommer til kosmetik.

Bly er kun begyndelsen på de giftstoffer, der eksistere i din makeup og kosmetik. Ingredienser, du bør passe på inkluderer:

Parabener, et kemikalie der findes i deodoranter til under armene og anden kosmetik. Parabener har vist sig at efterligne virkningen af det kvindelige hormon østrogen, der kan drive væksten af menneskelige brystkræft.

Ftalateter, blødgøringsmiddel (tilstede I næsten tre fjerdedele af 72 produkter testede af the Environmental Working Group), der er blevet forbundet med fødselsdefekter i drenges reproduktive system og lavere spermbevægelighed hos voksne mænd, blandt andre problemer.

Kviksølv, brugt i mascara, gels og selv øjendråber. Dette metal kan skade din hjernefunktion. Se efter det på ingredienslisten, det hedder ”thimerosal.”

Muskus, brugt som duftstof. Kan akkumuleres i din krop og er blevet sammenkædet med hudirritation, hormonforstyrrende og kræft i laboratoriumstudier.

Kunstige duftstoffer, hvilket er blandt de top fem kendte allergener, der kan forårsage astma og udløse astmaanfald. Aromaerne kan også indeholde nervetoksiner og forårsage hormonforstyrrelse.

• Biprodukter lavet af petroleum, brugt i makeup, shampooer (selv børneshampoo), ansigtscremer og mere. Disse kemikalier er blevet kædet sammen med kræft.

Methylchlorisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI),), et kemikalie brugt i shampooer for at forebygge at bakterier udvikler sig, hvilket kan have skadelige effekter på dit nervesystem.
Er nogen læbestifter sikre?

Din kosmetik skal være lige så ren, som den mad du spiser. Ultimativt set, så ender de op det samme sted: Din krop. Se efter produkter, der faktisk har en fortegnelse over deres ingredienser og accepter kun de ting, som du kender.

Du kan også se efter produkter, der er mærket med the Campaign for Safe Cosmetics (kampagnen for sikker kosmetik) mærke “Compact for Safe Cosmetics,” hvilket er et tilsagn om at formulere produkter, der ikke benytter ingredienser der er kendte eller under mistanke for at give skader på helbredet.

En anden god ressource er The Environmental Working Group’s Skin Deep kosmetik sikkerhedsdatabase.

Du kan se igennem mange kategorier af kosmetik her, men vælg kun dem med en lav score (0-2).

De bedste produkter, som jeg har kunnet finde er fra Green People og vi har brugt dem i mit hus i over fem år.

Så vær forsigtig med, hvad du putter på dine læber og også hvem du kysser!

Referencer:

www.alun.dk/shop/oekologisk_hudpleje.asp

www.cosmeticsdatabase.com

www.safecosmetics.org
 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley