❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Hvorfor blev du født med bare tæer?

Skrevet 31-07-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvorfor blev du født med bare tæer?

Du er skabt til at gå på bare tæer, og der er mange grunde til, at du så tit som muligt bør smide skoene. Se her, hvorfor sko ødelægger dine fødder, og hvad fordelene er ved at gå på bare tæer.


Kom indenfor! Lad som om du var hjemme - tag dine sko af …

Nu hvor du sidder ned og slapper af, så prøv at overveje hvorfor du blev født med bare tæer? Eller prøv at tænke over hvornår du sidst gik rundt udenfor uden sko på?

Hvis du er som de fleste moderne mennesker, rører dine fødder sjældent jorden. Men naturen har faktisk skabt dig og mig til at gå rundt på bare tæer, og det er der en grund til.

Her skal vi se på, hvorfor sko ikke blot deformerer dine fødder, men faktisk også kan føre til skader, samt på, hvorfor det at gå rundt på bare tæer indendørs og særligt udendørs på græsset og på jorden er en af de simpleste og billigste måder at bevare et godt helbred.

Vi spilder milliarder på sko

Hvert år bruger vi milliarder af kroner på fodtøj - modesko, arbejdssko, sportssko, vandresko osv. Modesko er spidse eller har høje hæle osv., sportssko giver os mere affjedring, mere støtte og efter sigende mere komfort.

Men fodspecialister mener, at de mere og mere fancy og sofistikerede sko, vi tvinger vores fødder ned i, ikke blot deformerer vore fødder, men også gør fod- og benmusklerne dovne, fysisk underudviklede og mere udsatte for skader.

Dette sammenholdt med det faktum, at vore omgivelser har ændret sig betragteligt gennem de sidste 100 år (vi har gjort veje og fortove osv. flade) bevirker, at kun en lille del af foden stimuleres, når vi går.

Fodens anatomi

Din fods anatomi svarer til din hånds anatomi, idet foden har 26 knogler, 33 led og mere end 100 muskler, sener og ledbånd.

Ligesom alle andre muskler i din krop skal fodens muskler bruges og vedligeholdes for at de holdes sunde.

I dine fodsåler og dine tåspidser findes mere end 200.000 nerveender, og ser man på føddernes størrelse, må det være den tætteste koncentration af nerveender i din krop.

Vore nervetætte fodsåler udgør den eneste berøringsflade med vore fysiske omgivelser. Uden nerverne ville vi miste balancen og orienteringssansen.

Når du går barfodet, er ca. 80% af din fod i kontakt med jorden, men hvis du ser på dine skosåler er det tydeligt, at du ikke har særlig meget kontakt med jorden.

Hvorfor er sko usunde og hvordan får du igen sunde fødder?

Desværre får unaturlige skønhedsidealer mange mennesker til at putte deres fødder i smalle sko, sko med høje hæle, alt for tykke såler eller med meget spidse snuder, i tunge sko, sko med såler, der tillader meget lidt kontakt med jorden og dermed minimal nervestimulering, eller i sko med alt for meget svangstøtte.

Alt dette forårsager usynlige deformiteter og risiko for skader. Men en stor del af skader forårsaget af moden eller af uvidenhed kan der - uanset din alder - rettes op på blot ved at sørge for at gå barfodet så meget som muligt.

Selv i en fremskreden alder og efter mange års brug af sko kan du styrke fodens muskler, sener og led og genoprette en stor del af fodens naturlige sundhed og udseende. Husk blot at starte i det små, dvs. hvis du slet ikke er vant til at gå på bare tæer, så start med at tage skoene af et par timer hver dag og øg gradvist denne periode.

Du kan godt få både ømme fødder og ømme ben i starten, ja faktisk vil mange mennesker få muskelømhed op igennem hele kroppen. Det er fordi du ved at gå på bare tæer aktiverer nogle muskler, du ikke er vant til at bruge.

Ironisk nok er det tætteste, vi nogensinde har været på en "ideel" sko, den originale enkle letvægts-mokkasin med blød sål og uden hæl, der kan dateres mere end 14.000 år tilbage.

Den bestod af et stykke blødt læder pakket rundt om foden og holdt fast med ugarvede læderremme. Den havde universel pasform og tillod perfekt biomekanisk funktion uden at lægge begrænsninger på fodens bevægelser eller på gangen.

Et naturligt gangmønster er biomekanisk umuligt for enhver moderne skobærende person, fordi alle sko automatisk gør det naturlige unaturligt. Og ingen terapi, mekanisk udstyr eller indlæg, uanset hvor præcist de er skabt til lige præcis dig, kan gøre din gang fuldstændigt naturlig igen. Kropsholdning, balance, bevægelse og vægtfordeling ændres alle unaturligt af sko.

Fordele ved at gå på bare tæer

I sin bog "Take Off Your Shoes and Walk" konkluderer fodlæge Doctor Simon J. Wikler D.S.C., at: "Stort set alle sko der i dag bæres af mænd og kvinder i den vestlige civilisation har meget lille relation til den menneskelige fods facon og, at de fleste fodproblemer hos voksne mennesker enten ville være ikke-eksisterende eller være langt mere begrænsede hvis de som børn havde haft ordentlige sko eller, endnu bedre, havde gået barfodet."

Doctor Wikler forklarer at:

Der findes ingen tegn på, at de første mennesker havde fodlidelser som vi ser hos det moderne menneske.

Først i Middelalderen ser man de første fodproblemer hos mennesker.
Med opfindelsen af høje hæle og spidse sko begyndte folk at få de alvorlige fodgener, vi ser i dag.

Sko deformerer ikke blot dine fødder over tid, ofte overbeskytter de dine fødder til en sådan grad, at mange af fodens muskler bliver dovne fordi de ikke bliver brugt.

Folk, der går med bare tæer, har ofte:

- Velformede fødder med blød hud og lige tæer, uden knuder, knyster, ligtorne, forkrøblede tæer eller hård hud på de forkerte steder.

- Flottere ben fordi alle kroppens muskler aktiveres blidt og konstant når man går naturligt.

- Bedre evne til at sprede tæerne.

- Stærkere muskler i fødder og ben.

- Øget smidighed og balance end dem, der aldrig har gået barfodet.

- Øget fleksibilitet i deres benmuskler.

- Forbedret holdning og dermed langt mindre forekomst af lændesmerter.

- Mindre risiko for at få svampeinfektioner fordi svamp kræver et mørkt, varmt og fugtigt miljø for vækst, hvilket gør sko og sokker på en fod uden udluftning for sved til et fremragende sted for dem. At eksponere sine fødder for solens ultraviolette stråler, for og for kontakt med naturlig jordbund ødelægger de ubudne gæsters vækstmuligheder.

- Forbedret kredsløb fordi bevægelsen fra frie fødder aktiverer en masse muskler i fødder og ben, hvilket hjælper med at pumpe blodet tilbage til hjertet. Denne bevægelse vil ikke være lige så effektiv, hvis din fod er begrænset i en sko, særligt ikke i en sko, der passer din fod dårligt.

Aktiveringen af musklerne forhindrer blodophobning i fødder og ben, hvilket mindsker presset på hele kredsløbet og sænker blodtrykket. Det er forklaringen på, at man anbefaler at gå med bare tæer for at forebygge hjerte/kar-problemer.

- Bedre kontakt med naturen fordi den livgivende energi der kaldes Chi (eller Qi eller Prana) kun kan optages gennem fodsålerne. Jordens Chi optages automatisk og ubevidst når man går barfodet, hvilket kan være en af grundende til, at det er så afslappende at gå uden sko på og til, at øvelser, der har til formål at styrke kroppen og afslappe bevidstheden (som yoga, tai chi, martial arts) også typisk udføres barfodet.

I Tyskland, Østrig og Schweiz kan man besøge "barfodsparker" og gå på "sansestier" - med mudder, grene, træstammer, sten og mos under fødderne - for at få hvad der svarer til zoneterapi.

Zoneterapeuter har længe anbefalet at gå på et ujævnt underlag for at stimulere de såkaldte "akupunkter" på fodsålerne. Zoneterapi bygger på ideen om, at tryk på bestemte steder på foden er i direkte forbindelse til de tilsvarende organer og på en eller anden måde forbedrer disses funktion.

Løb barfodet og undgå skader

Du synes måske det lyder mærkeligt at løbe på bare tæer, men den australske fysioterapeut Michael Warburtons er af en anden mening: I en forskningsartikel fra 2001 konkluderede han, at det at løbe barfodet reducerer sandsynligheden for at forstuve anklerne og for at få kroniske fodskader som fasciitis plantaris.

At have sko på øger faktisk risikoen for forstuvninger, fordi sko fjerner løberens opmærksomhed fra fodens position.

Desuden sagde den legendariske Stanford atletiktræner Vin Lananna: “Jeg er overbevist om, at sportsfolk, der har trænet på bare tæer løber hurtigere og har færre skader. Det er simpel logik.” Vin sendte jævnligt sine sportsfolk gennem deres træningsrunder på bare tæer på græsset på Universitetets golftræningsbane.

Andre trænere er enige med ham, og henleder opmærksomheden på afrikanske og Caribiske løberes styrke (og modstandsdygtighed mod skader) i fødder og ankler - løbere, der har leget og løbet på bare tæer gennem stort set hele deres opvækst.

Laboratorieforsøg har vist, at energiforbruget ved løb reduceres med omkring 4% når fødderne ikke er lukket inde, og det udgør altså en stor potentiel forbedring af præstationen!

På trods af disse åbenlyse fordele ses bare tæer meget sjældent på eliteplan, og der er ikke offentliggjort officielle studier af barfodet løb under simulerede eller ægte konkurrencer.

Naturligvis er der brug for mere forskning for at bestemme om løbere bør løbe barfodet. Spørgsmålet er, om man i tilvænningsperioden risikerer at skade sine fødder ved at skære dem, med slidsår, brandsår eller bare generelt at slide for meget på fødderne indtil man har vænnet sig til at undvære sko.

Du blev født med bare tæer - Fivefingers kopierer naturens værk

Jeg har altid holdt af at gå på bare tæer, men efter jeg trådte på en hveps og siden skar min fod på et glasskår, har jeg været lidt mere forsigtig. Så da min ven Mathew Walden, der er en meget anerkendt osteopat og fodekspert (han har for nylig skrevet en forskningsartikel om fødder), viste mig sin store stolthed - hans nye par Fivefingers sko som han havde købt i New York, begyndte jeg straks at se alle fordelene ved at gå barfodet kombineret med skoens beskyttelse.

Fivefingers giver dig din naturlige gang tilbage ved at give dig kontakt til underlaget, blidt at sprede dine tæer for at styrke fodens muskler, ved at øge fodens bevægelsesregister og ved generelt at forbedre fodens sundhed.

Ligesom når du går barfodet, får du med Fivefingers stimuleret dine fod- og benmuskler til større balance, smidighed og styrke og får automatisk rettet din rygsøjle op og forbedrer din holdning, hvilket kan reducere eller forebygge lændesmerter.

Efter at have brugt Fivefingers i 2 måneder er jeg blevet overbevist om, at disse unikke “sko” udgør et enestående alternativ til konventionelt fodtøj.

Fivefingers er det første og eneste stykke fodtøj, der giver den opløftende og naturlige følelse af at gå barfodet - kombineret med beskyttelse mod skarpe eller spidse genstande og en skridsikker Vibram sål.

Efter bare nogle uger med disse mærkelige og utrolige sko kan jeg mærke fordelene ved, at mine fødder langsomt men sikkert får deres naturlige form igen: Øget fleksibilitet og styrke i fødder og ben samt en generel følelse af velvære.

Jeg har brugt dem til at gå med, til at løbe på græsset og i skoven, samt til Swissboldtræning med vægte. Andre mennesker har brugt Fivefingers til windsurfing, kitesurfing, hiking, trekking osv.

Konklusion

Når du går på bare tæer, bevæger du dig ligesom da du var barn - føler dig frem - legende, nysgerrigt og dog målrettet og selvsikkert.

Du genopdager glæden ved at gå, trampe, hoppe, danse og løbe på alle slags underlag. At gå på bare tæer er ikke bare sjovt og dejligt, det er også rigtig godt for dine fødder og din krop.

Er du stadig skeptisk over hvor vigtigt det er at gå på bare tæer, så prøv at tage dine sko af og se på dine tæer. Har du smukke fødder med lige tæer der peger lige ud fra fødderne? Ser dine fødder ud som babyfødderne på billedet ovenfor? Nej, vel?

Hvis du er som de fleste mennesker i den vestlige verden og hver dag propper dine fødder ned i sko, så er dine fødder og tæer deformerede, og du har dermed øget risiko for skader.

Jeg blev selv ret chokeret, da jeg sammenlignede mine fødder (35 år med sko på) med min 14 dage gamle søns fødder, der selvfølgelig aldrig har været i et par sko. Hans fødder er jo rent faktisk dejlige at se på, og det er ikke ret tit, man kan sige det om voksnes fødder, men det mest slående er, at hans tæer er lange og lige og stritter lige ud fra hans fod. Derimod er mine tæer som de fleste voksne menneskers: Krogede og mast sammen.

Naturen har skabt os til at gå på bare tæer. Studier viser, at det at gå på bare tæer giver stærkere fødder, og at stærkere fødder giver en stærkere krop, forbedret kredsløb og at en naturlig gang forbedrer smidighed og balance.

Hvornår går du oftest på bare tæer? Det er garanteret på stranden, derhjemme på gulvtæppet, på det kølende græs om sommeren, og altså hver gang du har brug for at slappe af, og hvad giver det dig? Det føles garanteret afslappende og opkvikkende på én gang, ikke?

Så hvorfor ikke bare tage dine sko af lige nu? Det vil give dig fornemmelsen af at få kontakt til naturen igen, og hvis du er bange for at komme til at træde på noget skarpt eller slå din fod, så er Fivefingers en rigtig god investering.
 

Forkæl dig selv og køb et par lækre fivefingers her

Kilder:

- www.barfusspark.info/en/health.htm

- www.unshod.org/pfbc/pfrossi2.htm

- www.sportsci.org/jour/0103/mw.htm

- New scientist December 2005


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jette Bille skrev denne kommentar:
25-05-2011 10:44:58

Hej jeg har flere par fivefingers selv, bl.a også løbeskoene og jeg har også løbet med dem og får den der fine oplevelse som i skriver om, nu er mit problem bare at jeg allerede HAR skadet mine fødder, så jeg har en nedsunket forfod på venstre fod og en hælspore på højre, tror i der vil være mulighed for at disse skader kan forsvinde/mindskes ved at gå mere barfodet?
mvh Jette


Christian Z Witt skrev denne kommentar:
25-05-2011 11:00:19

Fik ikke nærlæst hele artiklen, men vil alligevel gerne dele min oplevelse af at gå i bare fødder / Five Fingers.

Efter lidt over 1 md. brug af mine Five Fingers, kan jeg fysisk se at min fod er blevet stærkere, feks. kan jeg nu så småt se at mine tæer er blevet mere fleksible og jeg kan også skabe mellemrum mellem dem - det har jeg aldrig kunne før. Dertil kommer at jeg har løbet ude såvel som inde og det er helt vildt hvor dejligt det føles at man kan mærke sit underlag, det lyder dumt men hvis man lige prøver at tage en af de andre sanse fra sig selv f.eks sit syn, så sætter man lige pludselig pris på at kunne se, og nøjagtigt sådan er det os med barfods kontakten til underlaget.

Så jeg kan kun anbefale alle at kaste sig ud i det og begynde at gå på bare fødder. Et par vibrams Fivefingers er et super supplenment som jeg selv bruger ved hvert træningspas inde såvel som udendørs, og i takt med at vejret er blevet bedre også bruger i fritiden.


Helle Hansen skrev denne kommentar:
25-05-2011 11:03:59

Smider skoene så snart det er muligt, og en tur langs vandet er bare herligt på bare fødder.


Vis alle kommentarer

Anne skrev denne kommentar:
25-05-2011 15:18:47

Jeg går næsten altid uden sko når jeg kan komme til det! Men så går jeg bare i strømper. tror I at det giver det samme at gå i strømpefødder som det gør at gå barfodet ?


KGM skrev denne kommentar:
25-05-2011 17:55:29

Synes det er ærgerligt man ikke kan få Fivefingers hvor man ikke kan se tæerformen, synes nemlig det ser lidt åndsvagt ud. For de lyder jo rigtig gode! Hader selv at gå med sko!


KGM skrev denne kommentar:
25-05-2011 17:56:03

Synes det er ærgerligt man ikke kan få Fivefingers hvor man ikke kan se tæerformen, synes nemlig det ser lidt åndsvagt ud. For de lyder jo rigtig gode! Hader selv at gå med sko!


FL skrev denne kommentar:
25-05-2011 20:40:37

Dejligt Fivefingers er kommet på marked, har altid undret mig over at ens føder skal lukkes sådan inde.
Alun en anden tanke jeg har til Fivefingers er fx. at der kan være en dimension/størrelse mere nemlig tæernes længde på Fivefingers. Hvis du forstår hvad jeg mener. Det er jo ikke alle der har lige lange/korte tæer !!! Ultimativt må være at få en fivefingers sko der passer præcis til ens fod. Var det ikke noget du kunne gå videre med og udvikle skoen endnu bedre.


FL skrev denne kommentar:
25-05-2011 20:40:59

Dejligt Fivefingers er kommet på marked, har altid undret mig over at ens føder skal lukkes sådan inde.
Alun en anden tanke jeg har til Fivefingers er fx. at der kan være en dimension/størrelse mere nemlig tæernes længde på Fivefingers. Hvis du forstår hvad jeg mener. Det er jo ikke alle der har lige lange/korte tæer !!! Ultimativt må være at få en fivefingers sko der passer præcis til ens fod. Var det ikke noget du kunne gå videre med og udvikle skoen endnu bedre.


FL skrev denne kommentar:
25-05-2011 20:41:22

Dejligt Fivefingers er kommet på marked, har altid undret mig over at ens føder skal lukkes sådan inde.
Alun en anden tanke jeg har til Fivefingers er fx. at der kan være en dimension/størrelse mere nemlig tæernes længde på Fivefingers. Hvis du forstår hvad jeg mener. Det er jo ikke alle der har lige lange/korte tæer !!! Ultimativt må være at få en fivefingers sko der passer præcis til ens fod. Var det ikke noget du kunne gå videre med og udvikle skoen endnu bedre.


JVH skrev denne kommentar:
10-06-2011 08:47:15

Efter små 8 mdr med løbetræning i VFF er mit løb blevet mere frit og flydende. Min ofte tilbagevendende skinnebensbetændelse har jeg intet mærket til efter jeg er begyndt at træne i VFF (ej heller selv om jeg stadig 1-2 gange om ugen løber i alm. sko da jeg nu er vennet til midt/forfodsløb) VFF er simpelthen en fantastisk nydelse at have på, og man føler sig mere fri, som der også står i artiklen... og endnu federe blir det når løbeturen hedder trail løb eller "bare" føre ud på skovens små stier :-)
VFF gør den "barfodedet" fordel lettere da man ikke længere behøver være så nervøs for glasskår og andre skarpe ting det kan ligger på vejene, og med et par FlowTrek er man også "barfodet" om vinteren :-)
Helt igennem en fantastisk "sko"


kim skrev denne kommentar:
08-10-2011 22:27:59

Super artikel. skal løbe 56k i morgen i fivefingers. Så nu må vi se hvordan det går:-)


Anette Christensen skrev denne kommentar:
22-05-2012 10:43:46

Bare en tilføjelse til din liste over hvorfor vi skal gå med bare fødder. Jorden afgiver desuden negativt ladede elektroner, bedre kendt som antioxidanter. Antioxidanterne gør at du restituerer hurtigere, og en masse andet.


charlotte Birch Pedersen skrev denne kommentar:
22-05-2012 17:39:14

Jeg bruger 5fingers som behageligste fodtøj idet jeg har udfordringer med balancen pt. Først kun indendørs af forfængelighed, så udenfor og overalt. Portugisisk fisker sagde på stranden"Dine fodspor ser ud som om du går på bare tæer".Ældre kvinder får sig et grin når de ser skoformen og mener de må være gode i forhindring af knyster. Ja en god sko.


Anna skrev denne kommentar:
31-07-2013 18:07:08

Jeg holder mig helt fra at gå i høje hæle, men er nu ikke gået over til bare fødder. Kan godt lide flade spidse sko som f.eks. dem her: http://eclair.dk/spidse-sko/
Tænker de heller ik er så dårlige for fødderne?


Kim skrev denne kommentar:
28-07-2014 18:53:56

Det er egentlig sjovt, at du nævner at gå barfodet kan afhjælde hård hud - min moder går stort set barfodet året rundt, hun har ret meget hård hud.


Britta skrev denne kommentar:
12-08-2014 18:17:21

Ejj.... betyder det så, at vi skal gå nøgne rundt? Vi blev vel født med bare fødder, fordi husholdersken i livmoderen ikke kan holde hverken tøj eller sko tørre...

Når man har lidt pronation i anklen, så er bare fødder ikke altid sagen. Det har jeg, og formentlig pga. for meget bare fødder og i øvrigt ikke alt for godt støttende fodtøj som barn.


Thomas skrev denne kommentar:
17-02-2016 21:06:15

Jeg har nu i over 1 år gået barfodet så meget som muligt både sommer og vinter. Den hårde hud på foden under storetæerne er væk. Jeg nyder den nye kontakt. Især en tur ud i sneen på bare fødder er underskøn.


Angelina Campbell skrev denne kommentar:
26-11-2019 05:50:12

Do not forget! Such Once a year!
Black Friday! Discount -70%

http://ali.pub/44pomr

The biggest sale of clothing, shoes, electronics, phones, auto, health and beauty products, products for children and adults, and much more
====================================================================================

http://ali.pub/44pomr


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley