❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Bør du bruge solcreme? Eller er solcreme i virkeligheden farlig?

Skrevet 20-06-2022 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Bør du bruge solcreme? Eller er solcreme i virkeligheden farlig?

Var du klar over, at 60 % af, hvad du smører på din hud, bliver absorberet af kroppen? Derfor drikker du bogstavelig talt alt, hvad du kommer på huden. Endvidere viser ny forskning, at solbadning kan reducere din risiko for at dø med 50 %, men kun hvis du ikke bruger solcreme. Så gør solcreme mere skade end gavn? Dette vil måske overraske dig …


Den gode nyhed er, at denne artikel kan hjælpe dig med at holde dig ung, sund og smuk.

Før vi undersøger nærmere, hvorvidt solcreme er gavnlig eller ikke, så lad os kigge på ny, spændende forskning:

Sund solbadning kan halvere din risiko for tidlig død med 50 % 

Videnskabsmænd fra det berømte Karolinska Institute i Sverige, som har fulgt 30.000 kvinder, fandt, at de kvinder, som undgik naturligt sollys, eller som smurte sig ind i solcreme, hver gang de opholdt sig udenfor, faktisk fordoblede deres risiko for at dø for tidligt.

For lidt solskin øger nemlig drastisk risikoen for at dø af ALLE årsager, fordi kroppen kommer i underskud med D-vitamin og går glip af solens andre helbredende kvaliteter.

Denne undersøgelse bekræfter tidligere forskning med 450.000 mennesker, som viste, at udsættelse for sollys resulterede i en markant lavere risiko for mange kræftformer.

Denne oplysning er især vigtig for os danskere, for Danmark har desværre den højeste forekomst af kræft i verden.

Var du klar over, at når du kommer det på din hud, drikker du det?

Ja, 60 % af de plejeprodukter, du kommer på din hud, absorberes af kroppen. Så hvis det er på din hud, drikker du det bogstaveligt! Dette gælder for alle cremer, bodylotions, parfumer og selvfølgelig solcreme.

Men når du specifikt kigger på de ingredienser, som findes i størstedelen af solcremer, er mange af dem giftige og bestemt ikke noget, du ønsker at smøre på din hud!

Så det første, du bør overveje, er at anvende en økologisk solcreme af god kvalitet.

Men kig på ingredienserne, og vær sikker på, at den som minimum indeholder 80 % økologiske ingredienser.

De fleste solcremer indeholder titaniumdioxid som blokerende faktor, og denne ingrediens er ikke økologisk, og derfor er ikke muligt at nå op på 100 % økologiske ingredienser.

Jeg fortæller dig dette, fordi mange hudplejeprodukter hævdes at være økologiske, men når du kigger på etiketten, har nogle af dem kun 2 til 3 % økologiske ingredienser.

Ja, alt for mange produkter lover højt og helligt at være økologiske, men når man kigger på ingredienserne, er det en helt anden historie.

Latterlige EU-regler tillader firmaerne at oplyse, at deres produkter er økologiske, selvom kun nogle få procent i virkeligheden er økologiske. Denne falske markedsføring bør straks stoppes!

Hjemme hos os har vi og vores børn de seneste 15 år brugt solcreme fra Green People..

Det er den bedste, min kone og jeg kan finde. Jeg er sikker på, at der er andre gode solcremer på markedet. Du kan selv gå på opdagelse.

Men her er en oplysning, som måske vil overraske dig:

Skal du anvende solcreme? Eller er solcreme faktisk sundhedsskadelig?

Svaret er både JA og NEJ.

På den ene side bør du lade være med at anvende solcreme, hvis du gerne vil drage fordel af solens helbredende effekt. At få sol direkte på huden er en af de bedste ting, du kan gøre for dit helbred. Særlig tidligt på morgenen og sent om eftermiddagen!

At blive forbrændt af solen er derimod IKKE spor sundt!

Så jeg foreslår, at du solbader uden at blive forbrændt og dækker dig til, inden du får for meget sol.

Brug solhat, t-shirt osv. til at beskytte dig mod for meget sol, og anvend kun solcreme som sidste udvej. Tøj er langt bedre end at udsætte huden for kemikalier.

10 essentielle råd for sikkerhed i solen: Hvornår er det optimalt at solbade?

1. Gå langsomt og gradvist frem med solbadningen, ligesom vores forfædre gjorde det.

Det bedste tidspunkt at solbade på er om foråret og i den tidlige sommer, da dette langsomt vænner vores hud til solen. Begå ikke den fejl at proppe al din solbadning koncentreret ind i 2 – 3 ugers ferie. Mange korte solbadninger er bedre end få lange.

2. Morgensolen synes at være allermest gavnlig for helbredet, selvom videnskabsmænd er usikre på årsagen hertil.

Der er nok en god forklaring på, at gamle kulturer såsom kineserne lægger stor vægt på at motionere tidligt på morgenen. I dag ser man overalt i parker i Kina mennesker, der praktiserer Tai Chi og Qigong, og i Indien starter man dagen med Solhilsenen.

3. Du bør undgå direkte sollys midt på dagen, når solens lys er stærkest.

4. Husk på, at overflader som vand, sand og beton genspejler solens ultraviolette stråler – du risikerer derfor at blive forbrændt, også selvom du sidder i skyggen!

5. Huden har brug for solens fulde spektrum af stråler, så brug kun kemisk solbeskyttelse som solcreme eller sunblock, når det er absolut nødvendigt.

6. Undgå på alle måder at blive forbrændt, så beskyt dig med tøj og solhat, når det er nødvendigt. Som en sidste udvej kan du anvende en af de sundere, økologiske solcremer med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF 20).

7. Som sagt gør de fleste mennesker sig det ikke klart, at alt, hvad du kommer på huden, drikker din krop! Hvis du kigger på etiketten bag på flasken, vil du finde mange kemikalier, som faktisk er giftige.

Køb i stedet en sundere, økologisk udgave.

8. Vær også forsigtig på gråvejrsdage. På en overskyet dag afkøles solens stråler, og det kan give en falsk tryghedsfølelse.

9. Både din kost og din generelle helbredstilstand influerer meget på, hvordan din hud reagerer i solen. Jo bedre din kost er, jo større fordele og jo bedre beskyttelse får du af solen.

En sund kost består af frisk, økologisk kød, fisk, masser af grøntsager, frugt, nødder og rent vand. Begræns forarbejdede fødevarer og junkfood.

10. Gå IKKE med solbriller. Vores øjne har mindst lige så meget brug for solens helbredende stråler som resten af kroppen. Dog skal du selvfølgelig undlade at kigge direkte ind i solen.

Konklusion: Bør du anvende solcreme, eller er solcreme sundhedsskadelig?

Forskning bliver ved med at bekræfte, hvad vi hele tiden har vidst.

Naturen ved altid bedst.

Kom udenfor så ofte, du har mulighed for det, for at nyde den helbredende sol på din hud.

Sæt dig, eller læg dig ned, og lad solen sænke dit stressniveau og give dit immunforsvar et boost på samme tid. Få så meget sol som overhovedet muligt uden at blive forbrændt.

Solfilter skal KUN benyttes ved lang tids ophold i stærkt sollys midt på dagen. Det er en bedre løsning at beskytte sig med passende tøj.

Byg din soleksponering gradvist op lige fra foråret. Sådan forbedrer du ikke bare din sundhed, men du kommer også til at føle dig og se yngre ud, og du vil få et afslappende og opkvikkende energiboost.

Nyd solens helbredende stråler!

Referencer og yderligere læsning:

Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden. Journal of Internal Medicine. Volume 276, Issue 1, pages 77–86, July 2014 Lin SW, Wheeler DC, Park Y, Cahoon EK, Hollenbeck AR, Michal Freedman D, Abnet CC.

Prospective study of ultraviolet radiation exposure and risk of cancer in the U.S. Int J Cancer. 2012 Apr 26. doi: 10.1002/ijc.27619.

Solbadning kan mindske din risiko for at dø med op til 50 %


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lisbeth skrev denne kommentar:
18-07-2015 00:07:51

Jeg har vidst det - måske pga allergi så blver man mere bevidst om hvad man smører sig i -


Jeannette skrev denne kommentar:
20-07-2015 10:18:56

Dejligt du deler denne forskning, men hvor har du det fra, at øjnene har brug for solen? Jeg har selv prøvet at skade mine øjne med ultraviolette stråler, så det har jeg ret meget respekt for at undgå.


Jeannette skrev denne kommentar:
21-07-2015 10:12:44

Dejligt du deler denne forskning, men hvor har du det fra, at øjnene har brug for solen? Jeg har selv prøvet at skade mine øjne med ultraviolette stråler, så det har jeg ret meget respekt for at undgå.


Vis alle kommentarer

Kamma Gundgaard Schou skrev denne kommentar:
21-07-2015 12:00:04

Tusind tak for en rigtig god artikel, som bekræfter meget af det, jeg har levet efter.


Kamma Gundgaard Schou skrev denne kommentar:
21-07-2015 12:00:28

Tusind tak for en rigtig god artikel, som bekræfter meget af det, jeg har levet efter.


Kamma Gundgaard Schou skrev denne kommentar:
21-07-2015 12:02:14

Tusind tak for en rigtig god artikel, som bekræfter meget af det, jeg har levet efter.


Anita skrev denne kommentar:
21-07-2015 14:11:59

Jeg vidste det godt, men der er rigtig mange mennesker, som ikke tror på, at alt det vi smører på huden også kommer ind i kroppens baner. Jeg smører mig kun ind i noget, som jeg også kan indtage.


Kamille L. Böttzauw skrev denne kommentar:
21-07-2015 22:54:41

Brug kokosolie, der er ganske uskadeligt og samtidig virker som solcreme.


Helle OLin skrev denne kommentar:
22-07-2015 11:59:56

Jeg har aldrig nogensinde set, hørt eller læst om folk som er blevet forbrændt i skyggen. Hvor har I den oplysning fra?


Laila Hansen skrev denne kommentar:
23-07-2015 09:25:54

Hej.
Tænk engang, at det faktisk er lykkedes vores forældre, at gøre noget rigtigt i denne "du må ikke-det er farligt" verden.
Da jeg var barn i starten af 70'erne blev der ikke brugt solcreme. Forældrene holdt øje med vores hud og inden vi blev forbrændte, blev vi udstyret med en let skjorte og legen kunne fortsætte.
Det er da betryggende at vide at man har fået en god og sund start på livet men hjemmeavlede sunde råvarer og D-vitaminer fra solen :-)


Michael skrev denne kommentar:
22-06-2022 09:12:11

Kan du ikke bruge kilder når du laver påstande, det virker "mindre end optimalt" når man bruger til som 60% uden at underbygge det med noget.
Tak.


Kurt Andersen skrev denne kommentar:
22-06-2022 09:34:48

Det er smertende, som akademiker, at se hvordan forskningsresultater bliver forvrænget selv om forskerne i denne artikel bidrager til det.
Der er tale om en korrelation, som forskerne har fundet, men det kan ligeså godt være fordi de kvinder som undgår at komme ud i solen træffer dette valg af en årsag. Bare et eksempel: de har dårligt helbred i forvejen, de er deprimerede, har ingen at gå ud sammen med, altsammen noget der kan ligge bag.
Specielt den sidste konklusion er forfærdelig: Solbadning kan mindske din risiko for at dø med op til 50%. Det er sgu langt ude, jeg sætter mig ud i solen og lever til jeg bliver 130, fedt!


Radoje skrev denne kommentar:
22-06-2022 09:34:56

Hej ALUN ! TAK for god artikel
men hvor kan man så købe økologiske gode solcvremer henne? hvorfor fremgår det ingen steder af artiklen ?.


Bente Jakobsen skrev denne kommentar:
22-06-2022 14:44:54

Ja, sund fornuft igen. Da jeg var barn var alle børn solbrune. Nu er de pakket ind i creme og heldragter. For mig besynderligt.
Vi skal altid se på hvem der tjener penge på hvad.


alice brohus skriver skrev denne kommentar:
05-07-2022 09:18:18

TAK Alun. Det er så KÆMPE fint at du deler, jeg ved det, men jo flere der får det at vide jo bedre. Desværre fortæller "autoriter" os sjældent "sandheden". Specielt indenfor vores Sundhedsvæsen, som næsten glemmer Kroppens selvhelbredende kraft. Sol, Lys og Latter alice


alice brohus skriver skrev denne kommentar:
05-07-2022 09:18:41

TAK Alun. Det er så KÆMPE fint at du deler, jeg ved det, men jo flere der får det at vide jo bedre. Desværre fortæller "autoriter" os sjældent "sandheden". Specielt indenfor vores Sundhedsvæsen, som næsten glemmer Kroppens selvhelbredende kraft. Sol, Lys og Latter alice


Kom med din kommentar

Mest læste i Livsstil

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley