Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Ung og smuk med naturlig hudpleje

Skrevet 06-07-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Ung og smuk med naturlig hudpleje

Gennem tiderne er kosmetik blevet brugt for at opnå skønhed, styrke og øget sexualitet. Mænd og kvinder har forskønnet sig for at tiltrække elskere, sinke ældningsprocessen eller for at udkonkurrere fjender.


Oldtidens egyptere levede i Nildalen, der er en rig kilde til fremstilling af naturlig kosmetik, og deres berømte dronning Kleopatra var kendt for sin flittige brug af make up og for sine velplejede og farvede hænder og negle.

Hebræerne brugte olier af oliven, mandler og sesamfrø samt fiskeolier og animalsk fedt til at pleje deres hud og beskytte sig mod solen. Men Romerne begyndte at putte farlige ingredienser i kosmetik så som pulvere af kviksølv til at farve huden og af hvidt bly til at gøre huden hvid.

Det lyder måske vanvittigt at putte sådanne giftstoffer på huden, men den dag i dag er flere af de ingredienser, kosmetikindustrien anvender i deres produkter stærkt sundhedsskadelige.

Nogle tænker måske, at de hellere vil leve i lykkelig uvidenhed end at skulle tage stilling til og ansvar for, hvad de putter på deres hud. Men man kan ikke blindt blive ved med at smøre sig ind i stoffer, der bl.a. accelererer ældningsprocessen og giver allergiske reaktioner for slet ikke at nævne, at de øger risikoen for at udvikle kræft.

Følg rådene i denne artikel og du vil være godt på vej til at undgå disse ting og til at blive smuk på den naturlige måde! 

Hvorfor bekymre mig om kemikalierne i mine hudplejeprodukter? Hvis de var i min mad kunne jeg forstå faren, men jeg putter dem jo bare i mit hår og på min hud.

Din hud er et levende organ, der ikke kun beskytter din krop, men som også absorberer meget af det, den kommer i kontakt med.

De færreste mennesker tænker over, at op til 60% af det, man putter på sin hud, bliver optaget i huden og føres videre ind i kroppen.

Hvis du anvender hudplejeprodukter med petrokemikalier og andre kemiske konserveringsmidler, vil din hud optage disse giftstoffer.

Du kan undgå de toksiske kemikalier, der bruges i megen kosmetik ved at gå over til økologisk hudpleje lavet af naturlige olier og planter.

Reduktionen af de giftstoffer, huden udsættes for, vil i sig selv gøre dig sundere, men det vil også gøre det nemmere for din krop at beskytte dig mod alle de øvrige giftstoffer, den uundgåeligt kommer i kontakt med fra det miljø, du lever i.

Gennem de sidste 50 år er der sket en drastisk stigning i brugen af petrokemikalier i dagligdags plejeprodukter – primært fordi disse kemikalier er billige, øger produkternes holdbarhed og er nemme for producenterne at anvende. 

Din huds miljøregnskab

Bruger du konventionelle plejemidler på din hud og i dit hår, risikerer du at blive syg af nogle af de giftige kemikalier, de indeholder. De langsigtede virkninger af disse skrappe kemikalier både på din krop og på miljøet er endnu ukendte.

Det er vigtigt at huske på, at Moder Natur har sørget godt for os og at opskriften på et sundt, smukt og ungt udseende ikke er at finde i en tube fuld af kemi. Men hvis du ønsker naturlige plejemidler, er du nødt til at vide, hvad du søger.

Du må lære at læse inholdsdeklarationerne og nægte at stille dig tilfreds med halvnaturlige produkter.

Brug ikke kosmetik, der indeholder kunstige farvestoffer. Er shampoen f.eks. unaturligt grøn eller blå, indeholder den sandsynligvis giftige kemikalier.

10 ting du kan gøre for at beskytte dig selv og din familie

Vidste du, at der ikke er nogen lov, der påbyder producenterne af kosmetik at teste deres produkter for sundhedsmæssig forsvarlighed?

Eller at branchens eget testpanel kun har sikkerhedstestet 11% af de omkring 10.5000 ingredienser, der indgår i markedets helse- og skønhedsprodukter?

Grundet denne mangel på information har den amerikanske miljøorganisation Environmental Working Group (www.ewg.org) udviklet hjemmesiden Skin Deep, en online sikkerhedsguide med dybdegående information om ca. 15.000 produkter – make up, cremer, læbepomade, deodorant, solcremer, tandpasta, hårfarve og mange andre populære emner.

Her følger nogle af de vigtigste råd.

1. Fokus på ingredienserne.
Den nuværende lovgivning påbyder ikke producenterne at have hold i deres markedsføring af produkterne, så stol ikke på producentens egen mærkning som ”naturlig”, ”allergivenlig”, ”hudvenlig” og ”økologisk”. Læs det med småt og tjek alle ingredienserne. Nedenfor finder du en liste af nogle af de stoffer, du bør undgå.

2. Pas på sæberne.
Sæbe fjerner skidt fra hudens overflade, men ved at bruge den forkerte sæbe risikerer du også at fjerne din huds egne naturlige olier.

En mildere naturlig sæbe som f.eks. Celtic Sea Soap kan hjælpe på tør hud og reducere dit behov for kunstig tilførsel af fugt via cremer.

3. Rynk på næsen af tilsatte duftstoffer.
Duftstoffer kan skabe allergiske reaktioner, og produkter, der er erklærede “parfumefri” indeholder ofte duftstoffer, der giver produktet en neutral lugt.

Tjek indholdsdeklarationen for en sikkerheds skyld. Hvis du ser ordet ”fragrance”, “duft” eller “parfume”, så lad produktet stå på hylden.

4. Drop hårfarven.
Mange hårfarver indeholder kultjæreingredienser, der kædes sammen med kræft.

5. Brug ikke babypudder.
Flere almindelige ingredienser i almindelige pudderprodukter mistænkes for at øge kræftrisikoen, og de kan alle skade lungerne, hvis de indåndes. Brug i stedet en babysalve eller lotion af god kvalitet.

6. Børst fluortandpastaen af.
Børn spiser tandpastaen, og indtag af kunstigt fluor sammenkædes fra flere sider med knoglekræft hos drenge. Der er en grund til myndighedernes advarsel på fluortandpastatuberne. Vælg for en sikkerheds skyld en tandpasta uden fluor.

7. Hold igen med neglelakken, især hvis du er gravid.
Det er et produkt, der oftest indeholder stoffer, der forbindes med medfødte handicaps og andre problemer. Hvis du alligevel bruger neglelak, så husk altid at lakere negle i et godt ventileret rum eller udendørs. Når noget har en ubehagelig lugt som den kraftigt lugtende neglelak, er det et klart signal om, at det ikke er godt for dig.

8. Skær ned på barbersprit, parfume og eau de toilette.
De indeholder meget ofte phtalater og parabener, ingredienser, der forbindes med medfødte handicaps, testikelkræft og brystkræft.

9. Gør dit liv enklere med færre produkter til personlig pleje.
Mon ikke du kan undvære nogle af alle de produkter, du bruger dagligt – eller måske bare bruge dem kun til særlige lejligheder? Derved vil du reducere den potentielle sundhedsrisiko, mange kosmetikprodukter udgør.

10. Se efter naturlige alternativer.
Dette er det vigtigste skridt at tage. Der findes faktisk gode, økologiske kropsplejeprodukter på markedet. Ved at bruge dem i stedet for de konventionelle tager du et kæmpe skridt i den rigtige retning for din og din families sundhed og gode helbred. 

Ingredienser, du bør undgå

For at finde ud af, om et produkt er sundhedsmæssigt forsvarligt, må du læse indholdsdeklarationen. Alle ingredienser skal fremgå og de skal listes i nedadgående orden, dvs. med den ingrediens, der er mest af først, derefter den ingrediens, der er næstmest af osv.

Hvis noget på deklarationen ikke ser naturligt ud, er det det sikkert heller ikke. Du kan rette henvendelse til producenten, slå det op på www.ewg.org eller sørge for at holde dig til velrenommerede mærker, der interesserer sig for forbrugernes sundhed.

Her følger en ukomplet liste af stoffer, du bør gå udenom. Du kan begynde detektivarbejdet med det samme; se på etiketterne på produkterne i badeværelset og i resten af huset. Hvor mange af dem er sundhedsmæssigt forsvarlige? Hvor mange bør du smide væk og erstatte af sundere alternativer?

Du kan finde information om langt flere stoffer ved at søge på www.ewg.org

Kultjære: Alle de syntetiske farvestoffer, der bruges i læbestifter, hårfarver og flere shampoer fremstilles af kultjærestoffer. Disse erstattede naturlige farver i starten af det 20. århundrede.

Kultjærestoffer forbindes med hovedpine, kvalme, træthed, kræft, hudproblemer, allergier og depressioner. Den nemmeste måde at spotte kultjære er ved at tjekke etiketten for syntetiske farvestoffer, der typisk ser således ud: ”yellow 10”, ”blue 1”, ”violet 2”.

Formaldehyd: Findes i neglelak, sæbe, shampo og hårvækstmidler. Det er også det kemikalie, man bruger til at konservere døde mennesker, og som indgår i det kunstige sødemiddel Aspartam.

Formaldehyd kan forårsage træthed, kræft, sklerose, skader på nervesystemet og meget mere.

Aluminium: Findes i langt de fleste deodoranter, neglelak, øjenskygge, eye liner, ansigtsglimmer og mascara på markedet. Aluminium er en kendt nervegift, der også kan skade hjerte og lunger, give brystkræft (fra deodoranter), forårsage barnløshed og føre til udvikling af Alzheimers.

Sodium Lauryl Sulphate (SLS) også kaldet Natrium Laureth Sulfat (NLS): Findes i 90% af alle shampoer, shower gels og i mange tandpastaer. Dette giftige kemikalie bruges for sine skummende egenskaber, men det fjerner hudens naturlige olier og efterlader den tør og sårbar.

SLS kan gå i forbindelse med mange af de andre kemikalier, der findes i flere skønhedsprodukter og danne toksiske stoffer.

Talkum: Findes i rouge, øjenskygge, ansigtspudder og flydende foundations. Talkum er kræftfremkaldende.

Syntetiske duftstoffer: I bare et produkt kan en syntetisk duft bestå af mere end 200 forskellige kemiske ingredienser. Det er derfor så mange er allergiske over for dem og får hudirritationer, men faktisk er der også mange, der bliver direkte dårlige af parfumerne.

Phtalater: Findes i mange af markedets mest brugte hårsprays, deodoranter, neglelakker, parfumer osv. De kan skade lever, nyrer, lunger og forplantningssystemet.

Parabener: Disse konserveringsmidler bruges i langt det meste kosmetik på markedet. De forlænger produkternes holdbarhed betragteligt, men de forøger også betragteligt din risiko for at få kræft.

Brugt på drenegebørn (jo, babypleje indeholder også masser af parabener!), kan parabenerne ødelægge deres mulighed for engang at blive fædre. Parabenerne bærer navne som “methylparaben”, ”ethylparaben”, ”propylparaben” og ”butylparaben”. Se efter naturlige konserveringsmidler som f.eks. Aloe vera på etiketten.

Derfor hjælper økologisk hudpleje dig til at opnå optimalt helbred

Per definition er økologisk hudpleje fri for alle former for sprøjtemidler og andre stoffer, der kan skade dit helbred.

Gentagen eksponering for forurenende stoffer som pesticider sættes i forbindelse med kræft, svækkelse af immunforsvaret, problemer med nervesystemet, barnløshed og hormonel ubalance.

Din krop kan udrense en vis mængde af de giftstoffer, du kommer i kontakt med, fordi den er skabt til at beskytte dig mod dem. Men hvis du hver eneste dag udsætter din krop for kemikalier, vil det få fatale konsekvenser for dit helbred.

Disse kemikalier er overalt, i den mad, du spiser, i den luft, du indånder, i det vand, du drikker og som vi har set i de produkter, du dagligt smører din krop ind i. Mange af os udsættes for så store mængder kemi hver dag, at vore kroppe ikke kan klare det.

Børn og spædbørn, der endnu ikke har udviklet deres immunforsvar og som har en lavere kropsvægt er langt mere sårbare, ligesom de, der lider af en kronisk sygdom.

Det er måske nok umuligt at undgå alle de giftstoffer, der findes i miljøet omkring os, men du kan reducere kroppens kemiindtag ved at bruge økologiske kropsplejeprodukter. Du vil opdage, at så snart din hud ikke længere udsættes for giftstoffer, vil din generelle sundhedstiltstand også bedres!

Har du ikke lyst til at lege detektiv med indholdsdeklarationerne, kan du med ro i sindet købe økologiske produkter som Green People.

Green Peoples produkter er fuldstændigt frie for: SLS (sodium lauryl/laureth sulfat), parabener, lanolin, syntetiske duftstoffer, farvestoffer, petrokemikalier, ethyl alkohol, PABA solfilter, urea, PEG, DEA, TEA, aluminium, hudirriterende emulgatorer og skrappe skummende præparater.

Få mere info om naturlig hudpleje klik her 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Sussie Vestergaard skrev denne kommentar:
23-04-2011 23:19:15

Sig mig hvor kommer din dokumentation fra? Jeg vil gerne vide mere om deodoranter og brystkræft, samt den betragtelige risiko for kræft, som parabener aniveligt skulle være skyld i.
Selvfølgelig sker der da en eller anden form for reaktion, når man fodrer en mus med 60 gange den mængde parabener et menneske udsættes for dagligt. -Men er det forskning?? Eller kun en latterlig måde at give uvidende mennesker endnu en bekymring? Du burde undersøge dine artikler og kilder noget bedre, for det her er da det pure opspind, og desuden pinligt!


Natja skrev denne kommentar:
09-02-2012 19:14:00

Hej:)Jeg er selvfølgelig enig i at kemikalier i kosmetik produkter er meget usunde og burde tjekkes grundigt efter, men her i Danmark har vi jo en sikkerhed i bl.a. Svanemærket, Blomsten og i den blå stjerne der symbolisere et allergivenligt produkt og så er der franske økomærker som ecocert. Hvorfor nævner du ikke dem? det er jo en god sikkerhed sammen med et godtt tjek af indholdsdeklarationen.


Belinda skrev denne kommentar:
21-11-2012 12:43:13

Til forfatteren: Økologisk er ikke lig med, at der ikke er parabener osv. i produkterne! Der skal du vælge svanemærket eller blomsten, for at være sikker - desværre findes dette mærke ikke på make-up endnu, men så må man jo tjekke ingredienserne. Og Sussie V., jeg ved ikke, om der er kommet decideret bevis på, at parabener er skadelige. Idéen er dog stadig, at det er forholdsvist uskadeligt, men de er stadig mistænkte for at være skadelige, og det er også grunden til at bl.a. svanemærket udelukker parabener fra deres produkter.


Vis alle kommentarer

Aben skrev denne kommentar:
18-12-2012 16:15:15

Det, der er farligt er den COCKTAIL af kemikalier vi udsættes for hver dag: fra rengøringsmidler, shampoo, make up, smagsstoffer i madvarer, berøring af plastikmaterialer, dampe fra møbler og tæpper, indånding af bilos og skorstensrøg osv osv. Derfor giver det stor mening, at undgå flest mulige kemikalier.


Paynis poop skrev denne kommentar:
27-02-2015 09:25:36

Bic boi


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley