Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Træthed, Tør Hud, Vægtøgning? Tjek hellere din skjoldbruskkirtel

Skrevet 15-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Træthed, Tør Hud, Vægtøgning? Tjek hellere din skjoldbruskkirtel

Din skjoldbruskkirtel er en lille sommerfugl formet kirtel i dit halsområde, der indeholder thyroglobulin protein. Et protein der binder sig til jod for at danne hormoner, der derefter har en indflydelse på i bund og grund alle organerne, vævet og cellerne i din krop.


En skjoldbruskkirtel lidelse opstår, når for meget eller for lidt thyroglobulin protein i din skjoldbruskkirtel binder sig til jod, og deraf producere for mange eller for få hormoner.

To nøglehormoner produceret af din skjoldbruskkirtel er triiodothyronin (T3) og thyroxin (T4).

Disse hormoner hjælper oxygen med at komme ind i cellerne, og det gør din skjoldbruskkirtel til den styrende kirtel af dit stofskifte.

Der er en række forskellige problemer, der kan forårsages af din skjoldbruskkirtel, men en af de mest almindelige er hypothyroidisme;

En sygdom, hvor din skjoldbruskkirtel producerer for få hormoner. Hypothyroidisme påvirker i omegnen af 80 procent af mennesker med en skjoldbruskkirtel sygdom. 

Min bedstemor har kæmpet med hypothyroidisme i mere end 30 år.

En anden almindelige lidelse er en nodulus (lille knude) på din skjoldbruskkirtel, eller du kan også udvikle det
modsatte af hypothyroidisme, kendt som hyperthyroidisme, hvor din skjoldbruskkirtel er overaktiv.

Skjoldbruskkirtel sygdomme, kan hvis den går ubehandlet, lede til hjertesygdomme, infertilitet, muskelsvaghed, knogleskørhed og i ekstreme tilfælde koma eller død --  dog er det estimeret, at i halvdelen af tilfældene i USA, omkring 15 millioner mennesker, forbliver udiagnosticeret.

Så hvis du har en række af symptomerne, så er der en god mulighed for – specielt hvis du er kvinde – at du muligvis kan være et af disse individer.

Hvordan kan du finde ud af, om du har Hypothyroidisme?

Den mest følsomme måde, at svare på dette spørgsmål er, at du bør lytte til din egen krop. Symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel er blandt andet:

• Reducerede energiniveauer – Træthed, samt en mangel på entusiasme og energi er almindelige symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel.

Dette er også et klassisk tegn på depression, så hvis du er blevet diagnosticeret med depression, så sørg for, at din læge også tjekker dine niveauer af skjoldbruskkirtel.

Ikke al udmattelse eller træthed skyldes dog en uorden af skjoldbruskkirtlen, så hvordan kan du se forskellen?

Skjoldbruskkirtel relateret udmattelse begynder, at vise sig, når du ikke kan opretholde energi i længevarende tid, specielt sammenlignet med tidligere niveauer af form og evner.

Hvis dit skjoldbruskkirtels fundament er tyndt, så bliver det svært at opretholde energien. Du vil også lægge mærke til, at du ikke længere ser ud til, at have energien du plejer, til at gøre de ting, som du plejede at være i stand til.

Nogle af de vigtigste symptomer på skjoldbruskkirtel udmattelse er:

o Følelsen af du ikke har nok energi til at motionere, og typisk ikke motionere kontinuerligt.

o Et tungt eller træt hoved, specielt hen af eftermiddagen, da dit hoved er en følsom indikator af dine skjoldbruskkirtler hormoners tilstand.

o Du falder i søvn, så snart du sætter dig ned, og du behøver ikke at gøre noget.

• Vægtøgning – Nemt ved at øge din vægt, eller vanskeligheder ved at tabe dig, til trods for et aggressivt motionsprogram og stærk fokus på din kost, er en anden indikator.   

• Tør, grov eller skællet hud, og tørt, sammenfiltret hår – I vintermånederne oplever mange af os perioder med tør hud og hår, men hvis du konstant har tør hud, der ikke reagere ordentlig, så kan hypothyroidisme overvejes som en mulighed.

• Forstoppelse

• Hårtab – Kvinder skal specielt være særlig opmærksomme på deres skjoldbruskkirtel, hvis de oplever uforklarligt hårtab. Heldigvis, hvis dit hårtab skyldes en lav skjoldbruskkirtel funktion, så vil dit hår komme tilbage ved en ordentlig behandling af skjoldbruskkirtlen.  

• Følsomhed overfor kulde – At fryse hele tiden, er også en indikator på en lav skjoldbruskkirtel funktion.
 
Enhver af disse symptomer kan indikere en underaktiv skjoldbruskkirtel, men jo flere af disse symptomer du oplever, jo højere er sandsynligheden for, at du har hypothyroidisme. 

Hvordan diagnoseres du med hypothyroidisme

Der en række forskellige måder at diagnosere hypothyroidisme. Et er at måle din kropstemperatur præcist. Selvom der er et par få forskellige fremgangsmåder, så er den mest almindelige benyttede the Broda Barnes system. 

Typisk, er en TSH (Thyroidea Stimulerende Hormon) blodprøve lavet. TSH er et hormon produceret af din hypofyse, der bliver forhøjet, når din skjoldbruskkirtel er i uorden, fordi din krop producerer mere TSH, som modsvar til de lavere hormonniveauer, for at “jump starte” din skjoldbruskkirtel.

Den bedste ting at gøre, er at diskutere hvilke som helst symptomer og bekymringer du måtte have med din læge.

Fødevare der helbreder eller skader din skjoldbruskkirtel

En af de mest almindelige fødevarer, der forværrer din skjoldbruskkirtel er ufermenteret soja. Ufermenteret soja indeholder isoflavoner, der er stærkt forbundet med en reduceret funktion af skjoldbruskkirtlen.

Hvis du er blevet overbevist af hypen om soja som et helseprodukt, så opfordrer jeg dig kraftigt til at læse, The Whole Soy Story, der tilbundsgående afdækker helbredsaspekterne ved soja.

En af de fødevarer, som forbedrer funktionen af din skjoldbruskkirtel er derimod kokosolie. Kokosolie indeholder mellemlange fedtsyrer og mættet fedt, og jeg tror, at det er blandt de sundeste fedtstoffer, som du kan bruge jævnligt i din kost.

Jodmangel – En almindelig årsag til Hypothyroidisme

Nummeret efter  ‘T’, såsom T3 eller T4, står for antallet af jodmolokyler, som hormonet indeholder. Faktisk er jodmangel – der er blandt de tre mest almindelige ernæringsmæssige mangler, sammen med vitamin D og magnesium– en nemt afhjulpet årsag til hypothyroidisme. 

En simpel test, for at tjekke, hvorvidt du mangler jod, er at putte jod på din hud, for at se hvor hurtigt det bliver absorberet. Dette er faktisk en teknik, som Paul Chek underviser i, på hans Ernærings og Livsstilskursus Level 2.

En simpel måde, at sikre dig at du får nok jod, er at få en billig recept fra din læge på SSKI, der er en mættet opløsning af kalium og jod. Du tilføjer ganske enkelt tre dråber på din hud, og gnider det ind en gang om dagen. 

Hvordan kan du bedømme, om du har nok jod i din krop?

Hvis du rører noget med let våde fingertipper, og der efterlade en gullig rand, så kommer joden ud af din hud, hvilket indikere, at din krop er mættet med det.

Behandlingsmuligheder for Hypothyroidisme

Det er vigtigt at indse, at tidlig indgriben succesfuldt kan genskabe din skjoldbruskkirtels funktion. Hvis du fik din skjoldbruskkirtel fjernet ved en operation, har du dog intet andet valg, end at tage skjoldbruskkirtel hormoner resten af dit liv.

Yderligere Fuldstændig-Naturlige måder, at genoprette din skjoldbruskkirtels funktion.

For at adressere hovedårsagen til en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, så anbefaler jeg stærkt, at du implementere de følgende livsstilsændringer:

1. Spis en sund kost, følg en ernæringsplan, der er rigtig for din stofskiftetype og undgå overforarbejdet og raffineret mad.

2. Sørg for, du får nok selen og jod, der giver råmaterialerne, der hjælper din skjoldbruskkirtel til at fungere bedre. 

3. Få masser af Omega-3 fra højkvalitets kilder såsom fiskeolie. En mangfoldighed af studier og fysiologiske principper antyder, at 3-5 gram per dag, giver en hjælpende hånd til at genopbygge normal skjoldbruskkirtel funktion.

4. Få en god nats søvn, i fuldstændig mørke.

5. Få styr på din følelsesmæssige stress. Størstedelen af folks skjoldbruskkirtlen bliver svækkede som et resultat af svage binyrer. Skjoldbruskirtlen forsøger at kompensere for dette og giver til sidst op og stopper med at fungere.

Javel, en svækkelse af binyrerne skyldes ofte følelsesmæssige stress, og hvis ikke du får løst disse følelsesmæssige udfordringer, så er der kun en minimal chance, for at skjoldbruskirtel genvinder sin funktion uden hormonerstatning.

Skjoldbruskkirtlens funktion er et komplekst emne, og hvis du har brug for mere information og støtte, så er en af de førende indenfor dette felt Mary Shomon, about.coms skjoldbruskkirtel ekspert.

Held og lykke. 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jesper Larsen skrev denne kommentar:
13-04-2010 14:23:38

Hej og tak for en utrolig velskrevet og oplysende artikel. Jeg fik selv fjernet min skjoldbruskkirtel for 4 år siden, hvilket må siges at have forandret mit liv (til det værre). I øvrigt vil jeg benytte lejligheden til at henvise til http://www.skjoldbruskkirtel.dk/skjoldbruskkirtel.htm vh. Jesper


Liselotte skrev denne kommentar:
15-03-2011 23:29:22

Hvor var det dog dejligt at læse en side der var let læselig og nem at forstå uden en masse fremmedord.


Judy skrev denne kommentar:
19-03-2011 18:28:04

TAK for en god artikel!


Vis alle kommentarer

K.Hansen skrev denne kommentar:
22-06-2011 18:29:21

Tak for en forståelig forklaring på et så stort emne, det er i sig selv en kunst!
Ingen tvivl om en stor del af befolkningen kunne have brug for den viden, som jeg fik af at læse den, det er bedre at forebygge i tide, end at skulle til at heldbrede!


Bente Andersen skrev denne kommentar:
30-07-2011 20:01:35

Jeg har lige været igennem et år hvor mit stofskifte har været fuldstængdig mærkelig. Efter 3 år med for lavt stofskifte og medicin blev det sidste år i december for højt. Ændring i medicin og i marts i år blev det så for lavt. Min TSH var 30,5 og jeg var meget dårlig. Arbejdede ikke. Regulering af medicin har gjort at tallet er faldet til 5,5, så nu er jeg på rette vej. Jeg startede med Eltroxin og blev dårlig da de ændrede indholdet, fik derefter Euthyrox, men for meget. Nu ser det ud til at vi er på rette spor og docering.


Evy skrev denne kommentar:
20-09-2011 11:56:43

Rigtig oplysende artikel. Hvad er de normale tal (bedst/dårligst) for T3 og T4? Hvilken specifik test beder man om hos sin læge? Er det blodprøve? Hvad skal jeg lægge mærke til af diverse værdier?


Inger Marie Ravn skrev denne kommentar:
14-11-2011 10:10:02

Tak for en meget oplysende artikel vedr. skjoldbruskkirtlens funktion.
Jeg har lige fået konstateret for lavt stofskifte, min læge forklarede, men Din beskrivelse gir mig den fulde forståelse hvorfor jeg har alle disse symptomer som jeg har haft i flere år, dog er det tiltaget.
Tak for en god hjælp.
Venligst
Ravnemor


helle skrev denne kommentar:
06-09-2012 14:18:13

tak for en super artikel.
har kæmpet med at forstå hvorfor lægen siger jeg ikke levede. mit tsh lå på 400. for pokker nu forstår jeg bedre. men pokkers den træthed efter flere år bliver ved med at forfølge en. folk tror jo man er doven eller er deprimeret.


Astrid Birch-Jensen skrev denne kommentar:
22-03-2013 18:31:55

Hej. Tak for en virkelig informativ artikel. P.g.a. TAO går jeg til kontrol på Rigshospitalets endokrinologiske Afdeling. Føler jeg er i kompetente hænder, men man negligerer min tørre hud, tynde hår og vægtøgning. Efter at have læst din artikel, har jeg noget at gå videre med. TAK FOR DET. Mvh Astrid


Karina Carstensen skrev denne kommentar:
28-05-2013 09:30:49

Tak for en god artikel. Jeg er meget interesseret i hvad jeg selv kan gøre via kost og livsstil for at få min skjoldbruskirtel til at arbejde så godt som muligt.

For 5 år siden havde jeg et TSH på over 100 og var bare ultra dårlig, og til trods for det, fuldtidsjob og enlig mor...jeg har tilsyneladende levet med lavt stofskifte sinde 12-14 års alderen og nu er jeg 45..nu er der gået 5 år på medicin og jeg håber sådan på at jeg kan få kroppen på rette kurs og min krop ikke har lidt for meget under de mange år der gik før der var en sygeplejerske der lyttede til mig og tog de rigtige blodprøver...jeg bøvler stadigvæk med træthed...


Irene.harmno skrev denne kommentar:
26-06-2013 08:15:16

Tak for en meget god nem og praktisk forklærlig artikel.
Jeg selv blev sat i aktier dessin behandling og det viste sig at være hypothyroidism.
Jeg anbefaler bestemt at blive behandlet hos en enzo endokrinolog og ikke kun hos privat læge.
Vigtigt også at tage sukkerindhold i betragtning og undersøge indflydelse hypothyroidism og diabetes
Irene israel.


Mette lock skrev denne kommentar:
11-07-2013 23:22:58

Tusinde tak for en god artikel. Jeg har ingen skjoldbruskirtel mere og har været gennem en år række af besøg på hosp osv osv og mit helbred er KUN forværret og har taget mange kilo på. Men skøn artikel der var Info omkring fødevarer jeg ikk anede. Så tak


Svend Baaring skrev denne kommentar:
23-07-2013 14:53:11

Enkel og informativ.
Har- har haft mange af symptomerne.
Lægen siger "Vi har tager prøver".
Enkle og gode råd
Keep up the good work.


Christa skrev denne kommentar:
25-08-2013 12:15:00

Findes der andet medicin en Eltroxin og Euthyrox?
Jeg har fået fjernet en kirtel i venstre side for ca 15 år sinden men har det stadig i den anden side. Jeg trives overhovedet ikke og har en masse følgevirkninger af det. Jeg har læst om naturligt hormon? Er det korrekt for dette her magter jeg snart ikke mere.
Jeg går til kontrol på Rigshospitalet men de har aldrig nævnt nogen anden behandlings mulighed.


Søs Hjorth skrev denne kommentar:
19-10-2013 16:29:56

Hvis man har en skjoldbrukkirtel er så dårlig at man skal have insulin er der så nogen mulighed for at rette op på skjoldbrukkirtelen ?
Venlig hilsen
Søs Hjorth.


Gitte Grønbech skrev denne kommentar:
04-11-2013 23:08:50

Tusinde tak for en god lærerig artikel :-)


eva lilli butina skrev denne kommentar:
28-01-2014 17:27:52

Tak for artikel og kommentarer :)


Charlotte Christensen skrev denne kommentar:
02-07-2014 19:00:25

- sådan, så kan vi alle forstå hvad der står - tak :)


Lone koefoed skrev denne kommentar:
27-12-2014 06:02:31

Jeg tager hjertemedicin og en bivirkning af det, er kræft i skjoldbrystkirtlen, men ovennævnte siger ikke meget om det ?
Efter at have tage Cordarone i ca 3 mdr fik jeg en kraftig vægtøgning ca. 10 kg........., hvad kan det skyldes ?


Eva mielsen skrev denne kommentar:
16-01-2015 15:54:34

Den hidtil bedste artikel jeg har læst for øjeblikket kæmper jeg med min læge. Kan ikke få ham til at måle stofskifte hormoner på den korrekte måde . Ved ikke hvordan jeg skal klare den kamp.Har alle symptomer. Samtidig har jeg leddegigt og mener det kan være sygdom i skjoldbruskkirtlen autoimmun sygdom men han vil ikke
hjælpe mig .Han siger der ikke findes sygdomme i skjoldbruskkirtlen og det får mig til at rynke panden.Virker som en total uvidende læge jeg har mvh Eva nielsen


tove knudsen skrev denne kommentar:
25-02-2015 11:45:22

har læst din artikel og synes jeg har nogle af de symtomer,med manglende energi og tør hud,er 74 år.Hvad kan jeg gøre?


Tina skrev denne kommentar:
09-11-2015 00:11:07

Hej. God artikel dog med en vigtig fejl. Hvis man skal finde ud af om man har lavt stofskifte, er det ikke nok at måle TSH. Her skal man måle Frit T3 og Frit T4 som ikke er bundet til proteiner. Flere og flere læger/endokrinologer har opdaget dette. Men dog hersker der alligevel den udbredte misforståelse hos praktiserende læger og visse endokrinologer at det er nok at måle TSH. Det kan medføre at mange ikke bliver diagnosticeret selvom de er syge.


Ida Kallmeyer skrev denne kommentar:
11-12-2015 01:14:57

Gode, overskuelige og oplysende artikler! Men vær lige opmærksom på grundlæggende grammatiske fejl som f.eks. manglende "r" sidst på udsagnsord i nutid (implementerer, indikerer), og navneord i flertal (fødevarer)! Mvh Ida


Sonja Hammel skrev denne kommentar:
03-04-2016 15:39:58

Tak for artiklen. Jeg har formentlig arvelig for lavt stofskifte og det er fornyligt konstateret og jeg får medicin for det.
Kan du anbefale artikler så jeg kan lære mere.


Gitte Pedersen skrev denne kommentar:
29-04-2016 13:06:01

Hej. Tak for oplysning. Jeg leder lige nu efter en forklaring på hvorfor jeg har så svært ved at tabe mig og pludselig tager mere på. Jeg lever sundt og dyrker moderat motion. Jeg har fået undersøgt mit stofskifte, da jeg havde flere af symptomerne, bla. træthed, hvor jeg ikke burde være træt og jeg fryser også pludselig. Jeg har fået at vide at alt er ok. Men kan der være noget galt med min skjoldbruskkirtel alligevel? det kan jo være afgørende og vigtigt at det er specifikte prøver som tages. På forhånd mange tak.
Venlig hilsen
Gitte Pedersen


Bente skrev denne kommentar:
09-08-2016 07:57:13

Har i længere tid haft tør hud ved øjne og i hår kant. Håber lægen vil lade mig undersøge for dette


vibeke skrev denne kommentar:
29-08-2016 20:47:08

Det kan være indholdet af teksten er fagligt korrekt, men der er mange grammatiske fejl i sproget. Ret fejlene, så teksten bliver forståelig at læse, f.eks. ret forskel på navnemåde og nutid, og meget andet.


Anne-Mette W. Madsen skrev denne kommentar:
21-03-2017 20:47:51

Tak for en god artikel. Jeg har bare lige brug for at vide hvordan man får sammensat en kostplan der kan hjælpe, så det forhåbentlig ikke er nødvendigt med medicin vh. Anne-Mette


Lisbeth Larsen skrev denne kommentar:
24-12-2017 07:47:35

Stor hjælp, men en masse at tage stilling til. Beroliget af at læse dette. TAK.
Må prøve lægen igen.
Stor hilsen
24-12-2017 kl 745 Glædelig Jul.


Vivian Rosenbeck skrev denne kommentar:
11-06-2021 23:57:01

Sikken en gang pladder og hjemme-filosofi. Kun 5 % er rigtigt.


CECILIE skrev denne kommentar:
12-11-2023 11:55:43

Tak for god pædagogisk artikel. Er det en god ide at spise kosttilskud med thyrodea og jod for at afbalancere stofskiftet?


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley