Skrevet 25-10-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
I en populær kinesisk legende, fortælles det om den kinesiske kejser Shennong som var i gang med at drikke en kop varm vand, da vinden blæste et par blade fra et nærliggende træ ned i vandet og det begyndte at skifte farve.
Den nysgerrig monark tog en slurk af bryggen og han blev behageligt overrasket af dens smag og stimulerende egenskaber.
På grund af dens popularitet som et handelsprodukt, spredte den kulturelle indflydelse af te sig til regioner nu kendt som Japan, Indonesien, Afghanistan, Tyrkiet og Rusland.
Ved starten af 1700 tallet blev te den mest populære drik i England, hvor det blev drukket af næsten alle samfundslag. Briterne bragte deres nye nationaldrik med ud i verden via deres kulturelle og handelsmæssige indflydelse og de blev selv en storproducent af te i deres kolonier Indien og Sri Lanka.
Da briterne indførte en høj skat på te, skabte det også store protester i de amerikanske kolonier. Bl.a. begivenheden ”The Boston Tea Party”, der førte til den amerikanske uafhængighedskrig.
I dag er te sammen med kaffe de to varme drikke, som der bliver drukket mest af rundt omkring i verden.
Te skal drikkes fordi det smager godt, men derudover er der en række helbredsmæssige fordele:
- Fyldt med antioxidanter der beskytter mod frie radikaler
- Giver ro, balance og velvære
- Virker beskyttende mod hjerte-/karsygdomme
- Grøn te og sort te har i studier vist kræftbeskyttende virkninger
- Reducerer det ”dårlige” kolesterol
- Grøn te beskytter mod karies
- Forhøjer stofskiftet og derved brændes der flere kalorier af
- Te styrker kroppens eget immunforsvar, da det indeholder stoffer som aktivere de hvide blodlegemer
Te laves af tebuskens blade, der bruges til fremstilling af fire slags te, kategoriseret efter, hvor meget de er tørret, oxideret og forarbejdet:
- Hvid te består af de helt friske skud fra tebusken, som plukkes tidligt på foråret, før tebusken begynder at blomstre. Hvid te er den mindst forarbejdede te D
ette bevarer flere af de aktive stoffer, samt bevirker at hvid te indeholder mindst koffein af de fire varianter af te.
Smagen er mild, og eksperterne anbefaler, at man tager sig tid til at drikke den i en rolig stund uden for meget stress og jag.
- Grøn te er resultatet, når man blot tørrer de friskplukkede teblade. Grøn te er blevet drukket i Asien for helbredets skyld i over 3000 år.
Det indeholder mange antioxidanter, vitaminer og mineraler, samt de gavnlige flavonoider der menes at kunne beskytte mod kræft og hjerte/karsygdomme.
Forskere peger desuden på at grøn te kan bekæmpe ledegigt og Alzheimer samt stimulere til vægttab. Grøn te indeholder mindre koffein end sort te, men mere end hvid te. De fleste forbinder smagen af grøn te med noget bittert, men tesorten spænder faktisk bredt i smag.
- Sort te er grøn te, der er knust og oxideret af luftens ilt. Ved iltningen opnår tebladene den sorte farve.
Sort te er klassisk set den mest kendte tevariant i den vestlige verden, hvorimod den grønne og hvide mere har været udbredt i Asien.
Sort te indeholder også mange af de gode vitaminer og mineraler, dog ikke så meget som grøn og hvid te. Til gengæld indeholder det mere kalk og fluor end de øvrige varianter.
Smagen er ret mild i sammenligning med f.eks. grøn te, hvilket skyldes den iltning, som tebladene er blevet udsat for. Sort te indeholder mere koffein end de andre teer.
- Oolong te er en let oxideret grøn te, en slags mellemting mellem grøn te og sort te. Indeholder de samme gode stoffer som de andre varianter af te. Oolong te indeholder ligeledes koffein.
Urtete og rød te - Er egentlig ikke te. "Rød te" stammer fra en busk , der gror i Sydafrika. Buskens nærmest nålespidse kviste bliver plukket en gang om året, og det er selve fremstillingsprocessen som frembringer både smag og farve.
Rooibos ”rød te” er sødere i smagen og smager også godt kold. Rød te er helt fri for koffein i forhold til alm. Te.
Rød te indeholder store mængder C-vitamin, mineraler og antioxidanter samt de gavnlige flavonoider, så sundhedsmæssigt er rød te ligeså god som alm. Te.
Begrebet ”urtete” bruges om alle de udtræk, der laves af andre planter end tebusken. Det kan være kamille, mynte osv der alle har forskellige sundhedsmæssige træk og smage.
Alle os der arbejder her på alun.dk er utrolig glade for te og samtidige er vi stærkt kvalitetsbevidste omkring det vi indtager . Derfor søgte vi på verdensplan efter den bedste økologiske te vi kunne finde.
Teen skulle behandle miljøet og tearbejderne med respekt. Vi fandt en eksklusiv og meget spændende produkt kaldt Numi, der opfyldte alle disse krav.
Få mere info om Numi Økologisk te klik her
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.