❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Immunforsvar: Sådan opbygger du et sundt og stærkt immunforsvar

Skrevet 31-07-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Immunforsvar: Sådan opbygger du et sundt og stærkt immunforsvar

Træn dit immunforsvar! Mange af os har lært, at bakterier er dårlige for os, og at de er alle vegne, lurer bag det næste hjørne, venter på en mulighed til at springe på os og invadere vores forsvarsløse krop. Derfor går vi vidt for at bekæmpe disse potentielle indtrængende; vi vasker hænder hele tiden og vi smider maden ud, hvis den er faldet på gulvet.


I influenzasæsonen hører vi i medierne og fra lægen, at den årlige omgang influenza er uundgåelig hvis man ikke har fået sin vaccine. Men ligesom andre misforståede emner inden for moderne lægevidenskab er den opfattede immunologiske skrøbelighed en medicinsk myte.

Denne artikel vil give dig en bedre forståelse af forholdet mellem immunforsvar, menneske og mikroorganismer så du kan hjælpe din krop til at opbygge et stærkere og sundere immunforsvar og dermed skabe og vedligeholde et optimalt helbred. 

Teorien om sygdomme fremkaldt af mikroorganismer

Louis Pasteurs teori om sygdomsfremkaldende mikroorganismer udgør en hjørnesten i moderne medicin. Bernard havde ret. Mikroberne er intet, Jorden (kroppen) er alt (The germ is nothing, the soil (body) is everything)!

Den er baseret på den overbevisning, at sygdomme bedst helbredes ved at finde den rette medicin til den givne mikroorganisme.

Dette udnyttes i dag af den magtfulde farmaceutiske industri, der har en usund inflydelse på den medicinske verden og er grunden til, at de fleste læger satser på helbredelse frem for forebyggelse.

Overfor denne teori står overbevisningen om, at kroppens helbred er den vigtigste faktor i forhold til sygdomsforebyggelse.

I århundreder har eksperter diskuteret om det er mikroorganismer eller om det er tilstanden af kroppens forsvar overfor sygdomme - immunforsvaret, der er den primære faktor i forhold til sygdomsfrembrud.

Claude Bernard var en af de største kritikere af Pasteurs mikroorganismeteori. Bernard mente, at sygdom er en ”indefra-ud-opgave”, og at kroppens helbred trues af dårlige fødevarer og af giftstoffer, der er hyppige i den vestlige verden så som vacciner, kemikalier, tungmetaller osv.

Gennem hele sin kariere var Pasteur selv i tvivl om sin egen teori. Hvad mange mennesker ikke ved er, at før Pasteur døde, ændrede han mening og sagde: "Bernard havde ret. Mikroberne er intet, Jorden (kroppen) er alt” (The germ is nothing, the soil (body) is everything)!

Faderen til teorien om sygdomsfremkaldende mikrobers sidste overbevisning var altså, at kroppens helbred er langt den vigtigste faktor i forbindelse med at undgå sygdomme, og at forebyggelse er langt vigtigere end medicin.

Men hvorfor har det mon været hemmeligholdt?

Penge!

I dag er der mere end nogensinde penge i medicin og ikke i sygdomsforebyggelse ad naturlig vej som at have en krop, der er sund nok til at modstå bakterier, vira og svampe, så de ikke forårsager sygdomme.

Modsat den brede overbevisning tiltrækkes mikroorganismer af sygt væv; de forårsager det ikke. Dr. Rudolph Virchow, faderen til moderne patologi erklærede:

“ Hvis jeg kunne leve mit liv om igen, ville jeg vie det til at bevise, at mikroberne søger deres naturlige omgivelser – sygt væv – og ikke er grunden til, at vævet er sygt; med andre ord søger myggene det stillestående vand, de er ikke grunden til, at vandet bliver stille”

Så i virkeligheden er sygdomme så som influenza, forkølelse osv. sekundære sygdomme; den første “sygdom” var tabet af sundhed i de underliggende vævslag. 

Forstå dit immunforsvar

Immunforsvaret er den komplekse interaktion mellem hvide blodceller, antistoffer, hormoner, proteiner, enzymer og inflammatoriske molekyler kaldet cytokiner, der alle samarbejder for at beskytte din krop fra de sygdomsfremkaldende organismer og parasitter, der konstant angriber den.

 Disse angribere er vira, bakterier, sporer og kim, svampe, orme, insekter og andre organismer.

De forsøger at stjæle mad og energi fra din krop og for at overleve må du vinde slaget.

Grundet angribernes mangfoldighed har din krop mange forskellige forsvarsstrategier.

Eftersom de fleste af disse strategier har dødbringende udfald for den indtrængende, er det meget vigtigt, at fjender identificeres som sådanne og at dele af din krop eller ernæring ikke identificeres som fjender.

Immunforsvaret identificerer en indtrængende på dens fremmede proteinstruktur: Proteinerne ses som forskellige fra de tusinder af unikke proteiner, som udgør din krop, din føde og dine gode bakterier. Forsvarsstrategierne, der tages i anvendelse, er bla.:

1. Øgning af kropstemperaturen (feber) for at gøre kroppen uindtagelig for fjender.

2. Inflammation til at fortynde de toxiner, der kan være til stede.

3. Forsyning af antistoffer, der giver dine hvide blodlegemer besked på at angribe fremmede proteiner direkte.

4. Hyppig vandladning eller diarré for på mekanisk vis at komme af med de indtrængende.

Dit immunforsvar udgør en stor del af din genetiske kode.

I en verden hvor fjenderne er mange og hele tiden ændres, har naturen via sexuel reproduktion givet os hver især et immunforsvar, der er lidt forskelligt fra de andres, for at vor art kan overleve en ny parasit eller epidemi. Derfor bliver vi ikke alle ramt, selvom vi eksponeres for den samme fremmede angriber.

Visse fremmede proteiner, der føres ind i din krop ved at spise unaturlige fødevarer, der er typiske for den moderne vestlige kost som brød, pasteuriserede mælkeprodukter, næringsfattige færdigretter og andre forarbejdede fødevarer, for meget sukker, transfedt osv., kan få dit immunforsvar til at angribe din egen krop.

På grund af dårlig kost, dør eller rammes over 95% af alle mennesker i den industrialiserede verden unødigt af immunforsvarsrelaterede sygdomme som ledegigt, diabetes, allergier, Crohns sygdom, sklerose, Alzheimers, mange former for kræft og de fleste hjerte-karsygdomme.

Det er værd at bemærke, at vilde dyr ikke lider af ovenstående sygdomme, mens husdyr, der fodres med dåsemad eller anden forarbejdet mad, gør.

Endnu mere interessant er det, at primitive folkeslag studeret af videnskabsrejsende har vist sig ikke at lide af sådanne immunforsvarsrelaterede sygdomme.

Men når den “civiliserede” kost (brød, sukker, kunstigt salt, mælk, dåsemad osv.) blev introduceret i de indfødte kulturer, fromkom disse sygdomme i direkte proportion med indtaget af moderne fødevarer. Disse immunforstyrrelser blev beskrevet i 1843 af den franske dr. Tanchou i "Diseases of Civilisation".

Sunde bakterier

Hvert øjeblik udsættes kroppen for milliarder af bakterier der lever på huden, i munden, i fordøjelsessystemet og på alt hvad vi rører ved.

Bakterier, der sameksisterer med mennesker og dyr kaldes symbianter – organismer, der har udviklet et gensidigt samarbejde med kroppen, og som opfattes som en del af dens naturlige flora.

Immunforsvaret identificerer organismer, der ikke hører hjemme i kroppen og eliminerer dem. Denne proces sker tusindvis af gange i løbet af en dag uden at vi bemærker det.  

Hvad kan jeg gøre for at opbygge og bevare et stærkt immunforsvar?

Et sundt og stærkt immunforsvar er uundværligt for et godt velbefindende. Uden et velfungerende immunforsvar vil vi hurtigt begynde at skrante og siden blive syge, hvilket vil gå ud over vores livskvalitet og i sidste ende forkorte vores liv.

Følg nedenstående råd for at få et sundt og stærkt immunforsvar og dermed masser af energi og et liv uden sygdom. 

1. Lev så vidt muligt uden stress

Når vi bliver stressede, udskiller vore binyrer hormonet kortisol. Selvom den rette mængde kortisol på mange måder er godt for kroppen (idet det f.eks. hjælper med at holde inflammationer i skak), kan for store og for hyppige mængder svække immunforsvaret.

Selvom det er nemmere sagt end gjort, er det essentielt for et sundt immunforsvar at holde stressen under kontrol. Det vigtigste at huske på mht. stress er, at DU styrer dine egne tanker, DU kan bestemme hvad DU tænker på, DU kan bestemme om en situation er stressende eller ej eller beslutte dig for, at skifte de negative tanker ud med positive.

En af de gode ting ved mennesket er, at vi bestemmer over vores egen fremtid. Vi er personligt ansvarlige.

Vi har stor magt til at blive hvad vi forestiller os og tror på, så fokusér på de gode ting, der vil ske dig og sæt dig positive mål, så vil du være på rette vej mod et lykkeligt og sundt liv. 

2. Få nok søvn

At få nok søvn er uundværligt for et sundt immunforsvar. Når vi sover, forstærker og genoplader vi vort immunforsvar. Mister du blot en enkelt nats søvn kan det svække dit immunforsvar markant. 

3. Spis nærende mad

"Du er hvad du spiser." Det kan ikke understreges nok hvor vigtigt det er at spise sundt og hvor fuldstændigt uundværligt det er, hvis du vil have et stærkt immunforsvar.

Immunstyrkende fødevarer er økologisk frugt og grønt, æg, fisk og kød, alt sammen skyllet ned med rent vand. Spis dette 80% af tiden, så er du godt på vej til at modstå sygdom.

4. Undgå usunde fødevarer

Sukker og overforarbejdede fødevarer er nogle immunforsvarets værste fjender.En enkelt spiseskefuld raffineret sukker undertrykker immunforsvaret i op til 4 timer.

Andre usunde fødevarer er dem, der indeholder transfedt, pannerede fødevarer, forarbejdet kød samt bagte fødevarer af hvidt mel som brød og kager.

En god tommelfingerregel er, at jo længere holdbarhed en vare har, jo værre er den for dit helbred, eller at jo flere penge, der er brugt på at markedsføre en fødevare, jo mindre nærende er den.

Gode, nærende fødevarer behøver ingen markedsføring eftersom alle ved, at det er godt for dem.

Vær ikke fanatisk; vær blot konsekvent når du vælger fødevarer, der fremmer et godt immunforsvar og helbred. Et stykke chokolade en gang i mellem er ok, bare sørg for, at 80% af hvad du spiser bidrager til at opbygge et godt helbred. 

5. Sørg for at få den rette mængde af den rigtige træning - og ikke mere

Træning er rigtig godt til at fremme et sundt immunforsvar og det er godt for alle dele af kroppen!

Regelmæssig træning (kombinering af styrke og kondition) løsner stress og giver dig en bedre nattesøvn. Men sørg for at give dig selv tid til at komme dig oven på hver omgang træning, ellers risikerer du at overtræne og dermed svække dit immunforsvar. 

6. Undgå cigaretter og begræns alkoholforbruget

Cigaretrøg (inhaleret eller passivt) er mættet med toxiske kemikalier, der for de flestes vedkommende har negativ virkning på immunforsvaret.

Forskning indikerer, at alkoholindtag indvirker på flere af kroppens forsvarsmuligheder og det forbindes med visse typer kræft og infektioner. 

7. Få en masse sol, men pas på med at overdrive

Solen hjælper din krop til at producere D-vitamin, en vital faktor for et godt immunsystem. Men lad være med at overdrive og sørg for aldrig at blive forbrændt da det skader dit immunforsvar.

En anden god ting ved at være ude er al den friske luft, så tag dig tid til en tur på stranden eller til at gå en tur i smukke naturomgivelser; det vil få dig til at slappe af og give dig en masse frisk luft og D-vitamin.

8. Undgå forurening og giftige kemikalier

Forurening er en af hovedårsagerne til dårligt immunforsvar. Desværre findes toxiske kemikalier i dag overalt omkring os.

Sørg for at holde dig velinformeret! Lær at genkende skadelige kemikalier ude og hjemme. Køb (eller lav) ikke-toxiske husholdningsmidler, og brug så vidt muligt naturlige kropsplejemidler som f.eks. Green People.

9. Vask hænder

Mange bakterier overføres via hudkontakt med inficerede individer eller objekter. Ved at vaske hænder efter toiletbesøg og før du sætter dig til bords, kan du markant reducere din eksponering for skadelige bakterier.

Dermed reducerer du din risiko for at blive syg hvis dit immunforsvar netop skulle være lidt svækket, og du reducerer også risikoen for at stresse immunforsvaret og optage dets kapacitet.

Det er især vigtigt at vaske dine hænder i dag med alle de kemikalier, vi kommer i kontakt med. Vær ikke fanatisk med renligheden, vær blot konsekvent.

10. Renlighed med måde

Husk, at man ikke bliver syg af at blive eksponeret for fremmede organismer, man bliver syg fordi ens immunforsvar er svækket.

En af de vigtigste ting i forhold til at opbygge et sundt immunforsvar, er at træne det. Ved ikke at være hysterisk renlig med dine børn træner du deres immunforsvar så det ikke reagerer på falske fjender (som f.eks. pollen om foråret) men kan kende forskel på egentlige fjender og fremmede, men uskadelige organismer.

Vask små børns hænder efter toiletbesøg og før I skal spise, men lad dem også rode i jorden, kravle på gulvet og sutte på legetøjet (der naturligvis består af ikke-toxisk materiale). 

Konklusion

Immunsystemets formål er at forsvare kroppen mod vira, bakterier, kim og sporer, svampe, orme, insekter og andre organismer, der konstant angriber din krop.

Vi har alle hver især et forskelligt immunforsvar; det er derfor den menneskelige race har overlevet. Spørgsmålet er, hvor længe mennesket kan overleve på den dårlige kost, der forårsager flere og flere immunforsvarsrelaterede sygdomme, der vil dræbe mange af os langsomt og smertefuldt før tiden.

Men det behøver ikke at være sådan, du kan nemt opbygge et stærkt immunforsvar ved konsekvent at følge rådene i denne artikel. Ved at gøre dette, vil du ikke blot være mindre syg og lide mindre af allergier etc., du vil også få bedre livskvalitet med langt mere energi samt et længere og lykkeligere liv.

Er det ikke en god handel?

Få mere info om: Sådan opbygger du et sundt og stærkt immunforsvar klik her  


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

leo würtz skrev denne kommentar:
03-12-2010 15:18:15

det er virkeligt interressant og burde være et fag i skolen da det er det vigtigste i vort liv at leve sundt og at via viden om tingene kan forebygge sygdomme.


leo würtz skrev denne kommentar:
03-12-2010 15:18:32

det er virkeligt interressant og burde være et fag i skolen da det er det vigtigste i vort liv at leve sundt og at via viden om tingene kan forebygge sygdomme.


Kathrine skrev denne kommentar:
10-08-2012 07:19:01

Jeg er helt enig med Leo.
Selv er jeg elev i folkeskolen, og "dyrker" faktisk det her fag hjemmefra, fordi det meget sjældent er noget der bliver taget op i skolen. At leve sundt er alt, uden at overdrive.


Vis alle kommentarer

Peter Ganer skrev denne kommentar:
20-09-2012 16:56:53

Tak det var god læsning. Har netop overlevet en af listeria pådraget meningitis. Jeg er 80 år og har indtil nu levet et aktivt liv.Lige nu kniber det lidt,men jeg mærker lidt fremgang dagligt.
Venli hilsen
Peter.


tove iversen skrev denne kommentar:
14-10-2012 17:05:25

Jeg har læst artiklen med stor interesse, da mit immunforsvar iøjeblikket er ret dårligt.Jeg skal nu prøve,at efterleve mange af de gode råd.Det skal jeg!!


Ulla Warthoe skrev denne kommentar:
29-12-2012 10:54:15

Det er meget vigtigt. Kan næsten ikke overbetones. Mange sygdomme starter måske i virkeligheden på det mikrobiologiske plan og så udvikler sig videre derfra.
Måske også vigtigt at inddrage psyken, mange sygdomme starter måske allerførst på det psykiske plan med en eller anden overbevisning, ubearbejdet traume eller lign. og så sætter sig til sygdom i kroppen -


jens skrev denne kommentar:
03-01-2013 13:44:30

1.5 liter vand fra hanen om dagen.
De 5 tibetanere
1/2 times motion om dagen
5 frugt eller groentsager om dagen
- ost, - smoer, - mayo og minus remulade.
ecchinea extrakt til styrkelse af immunforsvaret


Alexander skrev denne kommentar:
08-01-2013 09:08:57

Har i de sidste 2-3 år lidt af sygdom stort set hver måned eller når der var noget i omløb.
Det skal være slut nu.
Jeg vil efterkomme disse råd og prøve at sørge for at sengen ikke holder på mig længere.


Ruth skrev denne kommentar:
03-02-2013 13:35:05

Jeg er glad over at man så let kan blive klogere på, hvordan man kan styrke sit immunforsvar .Jeg har leddegigt ,men er aktiv i min hverdag og, dette indlæg styrker mig i min livsstil.tak


jytte lindholm skrev denne kommentar:
22-06-2013 11:35:58

en god indformation, er selv nede efter en hofteoperation, vil følge dine gode forslag, og håbe på bedring.


Birna skrev denne kommentar:
05-11-2013 18:42:48

Interessant læsning, jeg har lidt meget af allergi. Men ved kostændring, drikke rigeligt af vand og tilskud af vitaminer,mineraler og cellesalt, er jeg næsten kommet af med allergien.


ywonne helsted skrev denne kommentar:
05-10-2014 13:50:44

det var en virkelig god artikel, og den gav absolut stof til eftertanke, selv om een del af artiklen vidste jeg i forvejen, men hvorfor er det så svært at efterleve , det må være total tankeløshed.
mvh. ywonne helsted


Nina Stentorp skrev denne kommentar:
27-02-2015 12:32:20

efter to mdr. med influenza slog jeg op
" immunforsvar" og læste så din artikel..rigtig god læsning .. men intet som et moderne menneske ikke selv er klar over og godt ved alt om , tror jeg da , hvorfor er det så svært at være konsekvent om sit liv ??
Mangles der noget i hjernen der gør at man syntes det er mega uoverskueligt at leve så nemt som efter din plan her , men hellere bliver syg igen og igen og så igen , det må du godt skrive en artikkel om


Freddy Jean Larsen skrev denne kommentar:
05-12-2015 15:15:07

Folketinget lave så mange love.: Her er en lov som kunne bruges i sundhedsvæsenet.:

Det er forbudt at bruge e numre og alle andre numre i fødevarer. alt skal være naturlige råvarer, trods holdbarheden.

Ovennævnte kan spare sundhedsvæsenet for milliarder af kroner.


annalena skrev denne kommentar:
18-06-2016 18:44:19

super, på mange måder super...hilsen ven fra Sverige.... Såvel som etik skulle være et fag i skolen, også dette flere andere mener..tak


Kirsten Åsberg skrev denne kommentar:
24-07-2016 21:17:16

Hej jeg skriver fordi jeg vil gerne vide hvad jeg kan gøre jeg syntes selv at jeg hurtig tar sygdomme til .og er lang tid om at komme oven på .


Olga Bodilsen skrev denne kommentar:
10-10-2016 12:24:22

Jeg har lyst til ost og tage på ferie i Nigeria


Torben Tissemand skrev denne kommentar:
10-10-2016 13:10:21

Yrsa


Cybele skrev denne kommentar:
14-02-2017 11:00:39

Fin artikel.
Jeg har lige lyst til at tilføje, at vores immunsystem i høj grad er påvirket af planeternes gang, men at vi naturligvis kan påvirke situationen i gunstig retning ved at følge de retningslinier, du skitserer i din artikel.


Cecilie Heilmann skrev denne kommentar:
10-03-2017 10:51:13

Endelig en læselig/forståelig artikel, den vil jeg gemme og dele.
Mvh Cecilie


LEneMEREte skrev denne kommentar:
08-06-2017 20:44:43

KÆMPE TAK for alt dit gode og intressante arbejde


Helle Eline Poulsen skrev denne kommentar:
01-04-2019 15:57:02

Jeg har i mange år svinget meget, psykisk. Blev klar over at jeg var særlig sensitiv for ca 10 år siden. Jeg er så let et offer når der er influenza/forkølelse i luften. Jeg kæmper med at finde balancen, og bliver let overstimuleret. Tænker at det er derfor jeg så let bliver fysisk syg ?


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley