Skrevet 23-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Så jeg har helt sikkert fået min andel af barer. Men lige som for de fleste andre mennesker, som bruger tilskud i stedet for at spise sundt, så gjorde det også mere skade end gavn for mig at leve på den måde. Det indså jeg bare ikke på dette tidspunkt.
De fleste mennesker spiser energibarer som et sundt mellemmåltid, men når vi nu om lidt skal se på ingredienserne i en typisk energibar, vil vi opdage, at de langt fra er sunde.
Producenter prøver i deres smarte reklamer at få dig til at spise en energibar før træning for at give dig et energi-kick. Jeg siger, at du bør spise en banan, når du føler træthed under træningen. Jeg siger, at en sund energidrik er meget mere effektiv.
Hvis du stadig ikke er helt overbevist om, hvor usunde de gængse energibarer på markedet er, så lad os sammen kigge på ingredienserne:
Energibar – typiske ingredienser
Mælkchokoladeovertræk (20% – sukker, kakaosmør, sødmælkspulver, kakaomasse, emulgator: sojalecithin, aroma, sprøde risflager (16,8% - rismel, hvedegluten, hvedemalt, sukker, salt, dextrose), havregryn (15,1%), inverteret sukkersirup, glukosesirup, rosiner, sukker, dextrose, vegetabilsk fedtstof, maltodextrin, fructose-glukosesirup, fugtighedsbevarende middel (glycerol), syrningsmiddel (citronsyre), emulgator (sojalecithin), pærepurékoncentrat, salt, rørsukker, bananpurékoncentrat, hvedefiber, geleringsmiddel (pektin), citronjuicekoncentrat. Mælkechokolade indeholder minimum 35% kakaotørstof og minimum 14% mælketørstof.
Hold da op, det er virkelig mange ingredienser med nogle vilde navne.
Og jeg kan ikke se en eneste sund ingrediens i denne liste. Kan du?
I tilgift bruges der meget ofte hvede som en af hovedingredienserne i energibarer. Hvede indeholder gluten, og nogle eksperter mener, at op mod 50 % af alle mennesker af europæisk afstamning har allergi eller er intolerante over for hvede.
Dette betyder, at når du spiser hvede eller andre kornsorter, der indeholder gluten, undergraver du dit immunforsvar og dit helbred.
Dengang jeg spiste alle de her energibarer, kunne jeg ikke forstå, hvorfor jeg altid havde luft i maven og følte mig oppustet. Nu ved jeg hvorfor.
Så konklusionen på energibarer er igen, at vi skal erkende, at vi allerede får mere end rigeligt sukker i vores kost. Husk på, at vi spiser 150 gange mere sukker, end vi gjorde for bare 100 år siden. Derfor bliver du fed af disse usunde snacks, med mindre du træner ekstremt hårdt for at forbrænde alt det ekstra sukker.
Heldigvis er der et nyt mærke af økologiske energibarer, som jeg selv spiser, når jeg er på farten og har svært ved at finde sund mad. Men igen vil jeg understrege, at jeg aldrig bruger disse som energibarer, men kun som mellemmåltider, og kun når jeg ikke kan finde god mad!
Hvis du søger på Google, vil du finde dem.
Proteinbarer er i realiteten bare proteinkraft formet som en bar. Det er akkurat den samme teori, der ligger bag dette produkt. Det skal hjælpe dig med at restituere hurtigere efter træning.
Og så er proteinbarer i teorien meget praktiske. Du kan bare komme en i lommen og anvende den, når du får brug for den.
Men som jeg har pointeret gennem hele denne artikel, så er det bedre for dig at spise rigtig mad, som er sundere, og som giver dig bedre resultater i det lange løb, ikke bare bedre sportsresultater, men også et bedre helbred.
Og nedenfor vil jeg fortælle dig, hvorfor de er endnu mere usunde end energibarer:
Ingredienser i proteinbarer:
Mælkeprotein, glukosesirup, mælkechokolade (18.2% - sukker, kakaosmør, sødmælkspulver, kakao, emulgator: sojalecithin, aroma), invertsukkersirup, karamelmasse (5.5% - forsødet kondenseret mælk, glukosesirup, hydrogeneret vegetabilsk fedt, karamelliseret sirup, sukker, emulgator (E471), salt, aroma), sojaprotein, hydroliseret gelatine, sojaolie, hasselnød (1,8%), aroma, emulgator (sojalecithin), salt. Mælkechokolade indeholder: Minimum 35% kakaotørstof og minimum 14% mælketørstof.
Igen må vi spørge: Hvor er de sunde ingredienser? Jeg kan ikke finde nogen!
Lad os kigge på nogle af dem:
Mælkeprotein: Dette kommer selvfølgelig fra pasteuriseret mælk, og vi kan derfor være helt sikre på, at det er dødt!
Sukker: Du indtager blot en sukkerbombe med en lille smule dødt protein samt andre væmmelige ingredienser.
Sojaprotein: Hvem ønsker at udsætte sin krop for en stor dosis af kvindeligt kønshormon?
Nogle barer indeholder endvidere kunstige smagsstoffer.
Det værste ved det hele er selvfølgelig, at de bliver markedsført som sunde fødevarer. I virkeligheden gør de snarere folk syge, hvis de spiser for mange af dem. Husk, at liv kræver liv, så hvis du spiser døde fødevarer overdænget med kemikalier, suges livskraften ud af din krop!
Jo, i teorien lyder proteinbarer som en rigtig god idé, men det er bedre for dig at holde dig til rigtig mad. Hvis du ikke kan undvære proteinbarer, så søg på Google efter økologiske proteinbarer. Men brug dem kun efter træning eller i nødstilfælde. Husk, at rigtig mad er og bliver det bedste for din krop!
Klik her for at læse Kosttilskud og sportsernæringprodukter del 8
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.