Sidste Chance: Black Week - Brug koden TAK ALUN i indkøbskurven (kampagnefeltet) og få 25% rabat ved køb over 1000 kr. ❤

Skal du vaske dit hår eller IKKE? Her er ny sundhedstrend

Skrevet 28-01-2016 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Skal du vaske dit hår eller IKKE? Her er ny sundhedstrend

Vi vasker alle hår. Nogle af os mere end andre. Men gør hårvask mere skade end gavn? Hvor ofte bør du vaske dit hår? Eller skal du bare lade naturen gøre sit job? Dette vil muligvis overraske dig. Lær, hvordan den nyeste sundheds- og skønhedstrend kan styrke dit helbred.


Det er hot, og ja, den seneste sundhedstrend er at skrotte shampooen og lade naturen komme til!

Ja, bare drop din shampoo, og ”vask” (eller skyl ganske enkelt) dit hår mindre, såsom hver femte dag i stedet for hver dag.

Ser du, dit hår består af protein, og ved hver hårrod er der en talgkirtel. Fedtstoffet fra denne kirtel lægger sig om hårstrået for at beskytte det mod udtørring.

Hvis du vasker dit hår for ofte, bliver det frataget de naturlige fedtstoffer. Ved at lade de naturlige fedtstoffer blive i håret, behøver du ikke nogen som helst stylingprodukter. Og hvis du ikke anvender stylingprodukter, er der heller ikke nogen grund til at vaske dit hår eller i det mindste ikke så ofte.

Derudover er der en voksende anerkendelse af, at vi måske er blevet for renlige i vores samfund. Din hud vrimler med bakterier og mikroorganismer - de fleste af dem gavnlige.

Al den vasken kan forstyrre den naturlige mikrobielle balance. For ikke at nævne, at de fleste mennesker vasker deres hovedbund i shampoo, som er fyldt med kemikalier og er meget usund. 

Er det naturligt at vaske hår hver dag?

Vanen med at tage et dagligt brusebad var praktisk taget uhørt for bare 100 år siden. Det var først i 1930erne, da der begyndte at komme mere information fra sundhedsmyndighederne, at vi begyndte at fokusere på den personlige hygiejne.

Selvfølgelig skal vi vaske os, men hvor ofte, og hvor vi vasker os og med hvad, er meget vigtige sundhedsovervejelser. Mere om det senere.

At vaske hår eller IKKE?

Mange mennesker, som undlader at vaske hår med shampoo, siger, at det efterlader håret sundere, blankere og mindre viltert.

Du kan “træne” din hovedbund til at genskabe dens naturlige fedtbalance ved gradvist at øge længden mellem hårvaskene og ved at anvende en naturlig shampoo (se nedenfor).

Hvis du i øjeblikket vasker hår hver dag, så starter du med kun at vaske det hver anden dag, så hver tredje dag i løbet af nogle få uger.

Lyt til din egen krop (ærligt), og gør så, hvad der fungerer bedst for dig. Alle er forskellige.

Jeg dyrker sport næsten hver dag og vasker mig under armene og nedenfor med en økologisk shampoo.

Jeg skyller mit hår bare med vand (jeg vasker nok kun hår hver anden uge) og bruger ikke sæbe på resten af min hud. Ok, jeg har måske mindre hår end nogle af jer, og det, jeg har, er meget kort, men denne rutine fungerer godt for mig, og ved ikke at anvende sæbe over hele kroppen dræber jeg ikke (eller vasker væk) alle de sunde, naturlige bakterier på min hud!

Hvad gemmer sig af farlige ingredienser i din shampoo?

Læs ALTID indholdslisten. Ikke bare på de fødevarer, du køber, men også på personlige plejeprodukter.

Var du klar over, at 60 % af, hvad du kommer på huden, absorberes af kroppen?

Endvidere er der stort set ikke nogen overvågning på de løfter, som producenterne giver kunderne. Når en shampoo hævdes at være helt naturlig, er der i virkeligheden blot nogle få naturlige ingredienser i den og resten består af syntetiske, giftige kemikalier.  

Hvis en producent anvender blot en lille mængde naturlige eller økologiske ingredienser, så kan den hævde, at shampooen er naturlig eller økologisk på mærkaten. Så kig godt efter.

Hæderlige producenter som Green People fortæller dig, hvad og hvor stor en andel af ingredienserne er naturlige og økologiske!

Så køb kun naturlige produkter, og vær sikker på, at mindst 80 % af ingredienserne er økologiske. Hjemme hos os bruger vi Green People!

Her er nogle af de værste kemikalier, som du skal undgå for enhver pris:

Sodium lauryl sulphate (natriumlaurylsulfat): Findes i 90 % af alle shampooer, hudcremer og tandpastaer. Dette stof får produktet til at skumme. Denne giftige ingrediens frarøver hovedbunden naturligt fedtstof og gør den tør. Stoffet kan også blande sig med andre ingredienser og blive yderst giftig.

Phthalates (phthalater): Er et plastblødgørende materiale, som er blevet sat i forbindelse med fosterskader i det reproduktive system hos drenge samt lavere sædbevægelighed hos voksne mænd for blot at nævne nogle få problemer.

Parabens (parabener): Findes i shampoo, deodoranter og andre plejeprodukter. Har vist sig at efterligne effekten af det kvindelige kønshormon østrogen, som kan påvirke væksten af brystkræftknuder.

Når alt kommer til alt, skal du ikke købe en shampoo, hvis du er i tvivl om sikkerheden ved ingredienserne!

Overvej  IKKE at vaske din hud!

Som omtalt ovenfor er det daglige bad et relativt nyt fænomen, og forskning viser med tydelighed, at din krops mikrobiom (sunde bakterier og organismer) spiller en afgørende rolle for dit helbred, og det kan også drastisk ændre bl.a. din kropslugt.

Så det er virkelig i din bedste interesse at arbejde med og ikke imod det.

Desværre har sæbe en tendens til at fjerne det beskyttende sebum, som er fyldt med gavnlige fedtstoffer, som kroppen bruger til at beskytte din hud.

Alligevel anvender mange mennesker regelmæssigt sæbe til at vaske hele huden med og fjerner dermed det beskyttende lag - hvorefter de betaler penge for at påføre cremer og lotion for at genoprette det, de har fjernet.

Det samme gør sig gældende for håret. Vi vasker de naturlige fedtstoffer væk og påfører derefter dyr hårbalsam for at tilføre fugt igen.

Prøv kun at vaske dit hår og din hud, når det er nødvendigt, og brug sæbe (eller naturlig shampoo) og kun på de områder, der virkelig behøver at blive vasket, såsom under armene, i skridtet, fødder osv.

Hvis du er plaget af kløe og ildelugtende hovedbund pga. svamp, kan du tilsætte en eller to spiseskeer æblecidereddike til et stort glas koldt eller lunkent vand og skylle håret med blandingen efter hårvask.

Du kan vælge at skylle efter en sidste gang eller blot lade blandingen sidde i håret.

Hvorfor lugter du nogle gange?

Er du godt klar over, at huden er kroppens største organ? Dårlig kropslugt er et tegn på, at din krop afgifter, og din hud gør bare sit arbejde.

Hvis du ikke tilfører din krop giftstoffer, er der mindre risiko for at komme til at lugte. Tænk på din kost, vælg økologiske fødevarer.

Her skal du begynde, hvis du gerne vil have en krop, der dufter af roser!

Konklusion: At vaske hår eller IKKE

At vaske hår for tit berøver håret dets naturlige fedtstoffer, og mange af de gængse shampooer indeholder skadelige kemikalier.

Jeg foreslår, at du lytter ærligt til din krop og følger de råd, den giver dig.

Overvej at øge længden mellem hårvask. Din hovedbund vil reagere herpå og med tid producere mindre fedtstof. Du kan opdage, at du kan få dejligt, sundt hår ved blot at vaske det en gang om ugen og selvfølgelig med økologisk shampoo.

Det er også vigtigt at blive gode venner med de små banditter (sunde bakterier). De er naturens måde at holde os sunde på. Vask dem ikke væk med sæbe.

Selvfølgelig skal du blive ved med at vaske dig under armene, i skridtet og på fødderne, men lad naturen ordne resten af huden. Hvis du oplever lugtproblemer, bør du som det første kigge kritisk på din kost!

Er du klar til at hoppe på den nyeste sundhedstrend? Fortæl mig om det ved at skrive en kommentar nedenfor!


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Henriette skrev denne kommentar:
28-01-2016 15:41:46

Jeg vasker hår med økologisk shampoo 2 dage om ugen. Hvis jeg har svedt grundet træning skyller jeg bare håret. Det har jeg gjort i flere år og det fungerer fint for mig.


Trine skrev denne kommentar:
29-01-2016 10:03:41

Jeg har ikke brugt sæbe på kroppen i 10 år og shampooen bliver luftet 2 gange ugentligt max. Jeg har opdaget at meget varme bade har en effekt på min hud der ligner sæbebade.


Hanne skrev denne kommentar:
08-02-2016 20:03:14

Jeg har i lang tid kun vasket hår én gang om ugen. Og aldrig sæbe på kroppen. Kun de "kriminelle" steder. Desuden bruger jeg bagepulver under armene som deoderant. Og kroppen får en gang dejlig nærende økologisk olivenolie i stedet for body lotion. Og jeg lugter aldrig :-) Iævrigt bruger jeg heller ikke parefume. Alt dette kan anbefales. Som barn vaskede min mor vores hår i æg. Det var måske værd at prøve igen.


Vis alle kommentarer

Martin skrev denne kommentar:
09-02-2016 19:39:05

Har i ca. 20 år døjet med sart og kløende hovedbund. For 3 mdr. Siden lagde jeg shampoen på hylden og det har ikke kløet siden.
PS har prøvet rigtig mange shampoer. Også økologiske og "sunde"


Henriette skrev denne kommentar:
09-02-2016 20:15:07

Jeg vasker stadig hår, men jeg har fundet noget fantastisk sulfatfrit shampo. Det hedder 'morrocco method'. Det er en slags urtevask. Det skummer af gode grunde ikke, men det efterlader håret rent, flot og super velduftende. Det er et rigtig godt valg, hvis man ikke lige er helt klar til at gå planken ud ogpe hårvasken fuldstændig:-)
Man kan desværre ikke få det herhjemme, men jeg køber det på uk Amazon.


Mikkel skrev denne kommentar:
09-02-2016 20:35:27

Jeg har ikke haft shampoo i mit hår i snart to år. Jeg skyller det når jeg tager mit ugentlige brusebad. De andre dage står den på etagevask og så børster jeg håret med en naturhårsbørste. Nu har jeg kort hår, men det virker godt for mig og håret ser ikke fedtet ud.

Sidst jeg af ren refleks kom til at vaske håret med shampoo kløede det i flere dage...


Ulla skrev denne kommentar:
09-02-2016 20:51:12

Jeg har kort hår, og det er 4½ år siden, jeg stoppede med at vaske hår med shampoo. Jeg går dog i bad hver dag, og skyller håret i rent vand. Uden shampoo har håret altid den rette tilstand, så jeg kan 'sætte det' uden produkter. Win-win i forhold til kemi og økonomi.


Mitti skrev denne kommentar:
10-02-2016 09:06:18

Jeg bruger ikke shampoo. Jeg skyller/vasker kun håret med vand. Jeg har et sundt kraftigt hår som er nemt at sætte.
Jeg bruger kun showergel under armene og forneden og spiser mest økologisk. Derfor ingen lugt.


Anna skrev denne kommentar:
10-02-2016 09:43:39

Interessant artikel. Jeg vasker mig aldrig med sæbe - kun med vand og bruger normalt ikke deodorant (hvis jeg gør, er det en hjemmelavet blanding af natron og kokosolie). Håret skyller jeg - og vasker det cirka hver 14. dag. Ingen lugtgener.


Ulla Petersen skrev denne kommentar:
10-02-2016 10:35:43

"Mange mennesker, som undlader at vaske hår med shampoo, siger, at det efterlader håret sundere, blankere og mindre viltert."

Det er også min erfaring.


Jette skrev denne kommentar:
11-02-2016 20:48:53

Hanne jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan du bruger bagepulver som deodorant?


Steen skrev denne kommentar:
11-02-2016 23:44:16

Jeg vasker mig hver dag over hele kroppen med håndsæbe og en skumgummisvamp. Endvidere vasker jeg også hår hver dag. Og det har jeg gjort i rigtigt mange år - i hvert fald mere end 30 år.
Min hud er ren, glat og ret blød. Jeg har aldrig brugt creme eller olier. Jeg bruger deodorant ind imellem, men har egentlig ikke behov for det. Jeg har ingen rynker, og jeg ser faktisk ikke ud til at være 69 år - hvis ikke det var for det grå skæg og det grånende hår.
Jeg sveder mange affaldsstoffer ud, fordi porerne ikke er lukkede.
Reelt bliver der vel efterhånden en balance, så kroppen hurtigt danne sine egne fedtstoffer i huden, som bliver fjernet hver dag.


Ole skrev denne kommentar:
13-02-2016 20:33:27

Vedrørende SLS. Udover at det er en skummeagent så opløser den også fedt, og det menes at når det trænger igennem huden, at det vist nok nedbryder Blod-hjerne-barrieren. Blod-hjerne-barrieren beskytter imod at diverse skadelige stoffer kan trænge ind til hjernecellerne. Megaskidt!


jane skrev denne kommentar:
18-02-2016 11:50:50

Jeg vasker hår i rasul, som er en slags lerjord, håret bliver faktisk rigtig godt af det, og man kan også bruge det alle andre steder på kroppen.


Reidun Fynø skrev denne kommentar:
02-03-2016 14:30:26

Det er et rigtigt godt råd du giver i denne artikel.
Tidligere gik jeg i bad og vaskede hår - ikke hver dag - men flere gange om ugen. Jeg kunne mærke, på både hud og hår at det var for meget. Jeg har en ret sart hud, som ikke tåler stærk sæbe og deodorant mv. Nu vasker jeg hår en gang om ugen i forbindelse med mit også ugentlige bad. Det tog ikke så lang tid, for hud og hovedbund, at vænne sig til det. I løbet af ugen vasker jeg mig med en våd vaskeklud. Også ansigtet vasker jeg med vand og bagefter bruger jeg min nyligt indkøbte Bulgarske Rosenvand, som jeg er utroligt glad for. Mit ansigt er nu ikke længere tørt, og huden er blød at røre ved.
Venlig hilsen // Reidun


Reidun Fynø skrev denne kommentar:
02-03-2016 14:31:16

Det er et rigtigt godt råd du giver i denne artikel.
Tidligere gik jeg i bad og vaskede hår - ikke hver dag - men flere gange om ugen. Jeg kunne mærke, på både hud og hår at det var for meget. Jeg har en ret sart hud, som ikke tåler stærk sæbe og deodorant mv. Nu vasker jeg hår en gang om ugen i forbindelse med mit også ugentlige bad. Det tog ikke så lang tid, for hud og hovedbund, at vænne sig til det. I løbet af ugen vasker jeg mig med en våd vaskeklud. Også ansigtet vasker jeg med vand og bagefter bruger jeg min nyligt indkøbte Bulgarske Rosenvand, som jeg er utroligt glad for. Mit ansigt er nu ikke længere tørt, og huden er blød at røre ved.
Venlig hilsen // Reidun


Brian skrev denne kommentar:
11-08-2016 05:36:20

Jeg har langt hår, og har de sidste 5 år vasket det én gang om ugen, og det fungerer perfekt... Nu vil jeg prøve det du skriver om, med mindre sæbe...


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley