Skrevet 11-06-2006 af Uffe Ravnskov - Print - Send til en ven -
Lyder det kættersk?
Lad mig helt kort fortælle noget, de færreste læger og forskere kender om fedt.
Et gram fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som et gram kulhydrat eller protein. Vore kosteksperter og sundhedsmyndigheder har tilsyneladende logikken på deres side, når de advarer os mod den fede mad.
Men det er ikke så enkelt. At man blir fed af fedt er lige så sandt, som at man blir grøn af grøntsager. Talrige forsøg har vist, at en fedtrig kost ikke feder mere end en fedtfattig. Meget tyder på, at det er lige omvendt.
Fedthysterien hænger sammen med vores angst for hjerteinfarkt. Den fik fart i 1953 da den amerikanske fysiolog Ancel Keys påstod, at vi får hjerteinfarkt hvis vi spiser for meget fedt. Som bevis havde han et diagram, der viste en perfekt sammenhæng mellem hjertedødeligheden og forbruget af fedt i seks lande.
Keys snød imidlertid. Han havde valgt de lande, hvor tallene passede med hans hypotese. I virkeligheden fandtes der data fra 22 lande, og hvis man tog allesammen med, forsvandt den fine sammenhæng fuldstændigt.
Ancel Keys kom tilbage med en ny undersøgelse, som han kaldte Seven Countries. Denne gang påstod han, at det var madens indhold af mættet fedt, som var farligt. Jo mere mættet fedt man spiste, desto større var risikoen for at dø af et hjerteinfarkt.
Men pengene passede ikke. For eksempel var der syv gange flere som døde af hjerteinfarkt på den græske ø Korfu end på Kreta på trods af, at de spiste samme mængde fedt.
Mere end 30 studier har desuden vist, at infarktpatienter ikke har spist mere mættet fedt end andre, og hele ni kosteksperimenter har vist, at man ikke kan mindske risikoen for at dø af et hjerteinfarkt ved at spise mindre mættet fedt.
Trods alle disse modstridende resultater advarer sundhedsmyndigheder i alle lande mod det mættede fedt. I stedet skal vi anvende det flerumættede.
For femten år siden ændredes kostrådene imidlertid. Det viste sig nemlig, at flerumættet fedt i store mængder havde mange sundhedsfarlige egenskaber.
Siden da hedder det, at vores kaloriebehov helst skal dækkes af kartofler, brød og andre fedtfattige, kulhydratrige produkter. Og fedtforbruget er gået ned overalt, men diabetes og fedme er blevet folkesygdomme.
Mange forskere er også begyndt at sætte spørgsmålstegn ved kostrådene.Den, der kender den videnskabelige litteratur har nemlig svært ved at finde noget, der understøtter rådene.
Flere studier har til med vist, at en effektiv behandling af fedme og aldersdiabetes er at gøre lige det modsatte af, hvad autoriteterne anbefaler.
Ved at mindske madens indhold af kulhydrater kraftigt og i stedet øge indholdet af fedt og protein går vægten hurtigt ned, og alle laboratorieværdier forbedres hos de fleste.
Den, der er skeptisk over for, hvad jeg her har skrevet, kan finde den videnskabelige dokumentation på www.thincs.org, hjemmesiden for THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics.
Det er en gruppe af forskere, læger og videnskabsjournalister, som er betydeligt bedre informeret end de fleste andre forskere på dette område. Relevant information findes også på www.ravnskov.nu/dacholesterol.htm
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.