Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 5: Energidrikke

Skrevet 25-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 5: Energidrikke

Teorien bag brugen af energidrikke er ret simpel og faktisk temmelig logisk. Kroppen er nemlig kun i stand til at opbevare en begrænset mængde kulhydrater, ca. 400 g. Når du træner, bliver kulhydrater omsat til energi, hvilket kan resultere i både lavt blodsukker (kulhydratindhold i blodet) og i et reduceret indhold af kulhydrater i musklerne.


Hvis dit blodsukker bliver for lavt, bliver du slap og svimmel, og det siger sig selv, at dine muskler ikke vil være i stand til at fungere rigtigt, hvis kulhydratniveauet er for lavt. Resultatet bliver svigtende præstationer.

Så teoretisk set kan du anvende en energidrik for at bevare blodsukkerniveauet og være sikker på, at der er nok kulhydratenergi til dine muskler.

Hertil kommer, at når vi træner, så sveder vi, og taber vi bare 2 % af vores kropsvæsker, kan det begrænse vores ydeevne med op til 20 %.

Så energidrikke kan hjælpe dig med at forebygge dehydrering og sikre, at du har nok kulhydratenergi, så din ydeevne ikke begrænses.

Ok, men det er i teorien. Hvad med i praksis? Bør du overveje at bruge energidrikke?

Forbedrer energidrikke dine sportspræstationer, og er de sunde for dig?
Lad os starte med at kigge på sportspræstationer. Selvfølgelig er der ingen tvivl om, at en energidrik vil kunne forebygge, at du falder på cyklen eller rammer muren i et maraton eller triatlon.

Et andet eksempel på, at en energidrik kan være en hjælp, er, når en professionel sportsudøver træner meget hårdt to gange om dagen i mere end en time ad gangen. Men læg mærke til, at jeg sagde meget hård træning.

Men hvad så med resten af os, som f.eks. træner 30 – 60 minutter et par gange om ugen? Jeg er overbevist om, at i denne situation er energidrikke ikke nødvendige og gør os snarere FEDE.

Ja, du læste rigtigt: FEDE!

Det kan komme som en overraskelse for mange mennesker, men her er årsagen:

Som jeg forklarede dig tidligere i artiklen, så indtog vi for 100 år siden kun 500 g eller ½ kg sukker på et helt år. Dette tal er kun det sukker, som blev tilsat til fødevarer, og naturligvis ikke det naturlige sukker og de kulhydrater, vi får fra frugt og grøntsager, som selvfølgelig er meget højere end ½ kg.

Hvor meget tilsat sukker tror du, vi indtager i dag i gennemsnit?

Faktisk 70 kg eller 70.000 g pr. år, og det stiger hele tiden. Ja, det er 150 gange så meget som den mængde, vi spiste for 100 år siden. Er der noget at sige til, at vi bliver mere overvægtige og mere syge for hver dag, der går?

Det, jeg vil frem til, er, at hvis ikke du træner så hårdt og så ofte, at dine kulhydratlagre i kroppen bliver tømt, men du alligevel indtager en energidrik, så tilføjer du bare mere sukker til dit i forvejen for høje sukkerforbrug, og dette ekstra sukker bliver desværre ikke omdannet til energi, men vil i stedet gøre dig syg (sukker nedsætter dit immunforsvar) og forøge dine deller.

Kort og godt, mine damer og herrer, medmindre du er professionel sportsudøver og træner flere gange om dagen, eller løber lange distancer på f.eks. mere end to timer, så forårsager energidrikke følgende:

1. Gør dig fed.

2. Øger din risiko for at blive syg, da immunforsvaret nedsættes i op til fire timer efter bare en enkelt spiseskefuld sukker.

Og det sjove af det hele: Hvorfor tror du, at de fleste af os motionerer?

Det er selvfølgelig, fordi vi ikke kan lide, hvad vi ser i spejlet og gerne vil af med det fedt, vi ser. Men det paradoksale er, at hvis du træner hårdt et par gange om ugen og anvender energidrikke, så saboterer du målet for at sige det mildt.

Jeg håber, at du nu har indset, at det kun er meget få af os, som faktisk har brug for og vil få noget ud af at indtage energidrikke.

Der er noget, jeg gerne vil tilstå, for jeg føler mig temmelig skyldig, når jeg tænker tilbage på de mange tons af energidrikke, jeg i sin tid solgte hver måned til mennesker, som jeg havde overbevist om, at de havde brug for, når de nu faktisk gør mere skade end gavn. En stor undskyldning til jer alle! Jeg håber, I tilgiver mig og vil læse resten af denne e-bog!

Men hvad så med træning på varme sommerdage? Vil det da ikke være en god idé at bruge en energidrik for at undgå dehydrering?

Jo, da, men du behøver bare ikke alle de ekstra kulhydrater. Det samme princip gælder her, at medmindre du træner mange gange om dagen eller træner langdistanceløb i mere end et par timer, så skal du bare drikke vand.

Hvis du vil gøre det lidt mere videnskabeligt, kan du tilføje et drys Celtic Sea Salt til vandet, bare en lille smule, og vær sikker på, at du anvender en god kvalitet salt, ikke bare hvilket som helst salt.

Dette salt vil hjælpe kroppen med at absorbere vandet og vil erstatte de mineraler, som du har tabt sammen med sveden.

Nu har vi kigget på energidrikke i forhold til sportspræstationer, og som sagt er der ingen tvivl om, at kun ganske få af os har brug for dem. Det næste spørgsmål bliver så, om de energidrikke, som er i handlen, nu også er sunde for de få af os, som kan have glæde af dem.

For at kunne besvare dette spørgsmål, må vi, ligesom da vi undersøgte proteinprodukterne, kigge på ingredienserne.

Så lad os nu kigge på en af de gængse energidrikke og se, hvad den indeholder:

Maltodextrin (fremstillet ved delvis hydrolyse af en særlig type majs), fruktose, smagsstoffer, farvestoffer, mineraler og Aspartam.

Jeg er ked af det, men ligesom i proteinprodukterne, har vi også her en hel del væmmelige ingredienser. Lad os se på dem fra ende til anden:

Maltodextrin: Fremstilles af majs. Mens jeg stadig havde firmaet Maxim, bad jeg producenten om et garantibevis for, at den maltodextrin, som blev brugt i vores energidrikke, nu også var fri for GMO. Det kunne jeg ikke få, så jeg forsøgte hos flere andre forhandlere, men uden succes.

Så du kan desværre være ret sikker på, at al den maltodextrin der bruges i sportsernæring og i andre fødevarer, er genmodificeret. Det er ikke godt, og personligt vil jeg ikke have det ind i min krop.

Fruktose: Igen mere unødvendigt sukker. Det siges ellers, at fruktose skulle være godt til at erstatte leverens lager af kulhydrater. Men jeg er nu ikke overbevist. Det lugter mere af smart markedsføring. Fruktose er ekstremt sødt, og det er årsagen til, at det findes i drikken.

Smagsstoffer: Desværre fremstillet af syntetiske, farlige kemikalier. Hvis du stadig ikke er helt overbevist om farerne ved disse kemikalier, så lad os lige kigge på jordbærsmagsstoffet igen:

”Amylacetat, amylbutyrat, amylvalerat, anethol, anisylformat, benzylacetat, benzylisobutyrat, butyrsyre, cinnamylisobutyrat, cinnamylvalerat, cognac essens, diacetyl, dipropylketon, ethylacetat, ethylamylketon, ethylbutyrat, ethylcinnamat, ethylheptanoat, ethylheptylat, ethyllactat, ethyl methylphenylglycidate, ethylnitrat, ethylpropionat, ethylvalerat, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone, alpha-ionone, isobutylanthranilate, lemon essens, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methylbenzoat, methylcinnamat, methylheptincarbonat, methylnaphthylketon, methylsalicylat, pebermynteessens, nerolin, nerylisobutyrat, orris butter, phenethylalkohol, rose, rom essens, gamma-undecalactone, vanillin og opløsningsmiddel.”

Ja, over 50 forskellige kemikalier. Vil du virkelig udsætte din krop for det?

Farvestoffer: Endnu flere kemikalier. Jeg håber, du er ved at forstå alvoren.

Mineraler: Natriumklorid står der på varedeklarationen, men hvad din krop har brug for er rigtigt salt med hele 80 intakte spormineraler. Ikke natriumklorid, som er et billigt og væmmeligt stof, som bliver tilsat for at få os til at tro, at produktet hjælper os med at forebygge dehydrering. Det kan godt være, at det hjælper, men det er ikke sundt, og havsalt er ikke bare sundere for dig, men også mere effektivt.

Aspartam: Simpelthen den mest kontroversielle fødevareingrediens nogensinde. Var du klar over, at Aspartam sættes i forbindelse med mange sygdomme som kræft osv. I fremtiden tror jeg, at folk begynder at vågne op og indse, hvor farlige de er.

Nogle energidrik-producenter anvender i stedet sukralose, men jeg er sikker på, at tiden vil vise, at dette stof er lige så farligt som Aspartam.

Når nu energidrikke i forvejen indeholder over 99 % sukker, hvorfor i alverden skal produktet så sødes yderligere?

En anden ting, som folk ikke er bevidste om, er at undersøgelser viser, at syreindholdet i disse drikke ødelægger dine tænder.

Men hvad er så alternativet for de sportsudøvere, som træner meget og derfor har brug for en energidrik?

Hvordan laver man en sund, hjemmelavet energidrik?

Først og fremmest skal du huske på, at medmindre du træner to gange om dagen eller træner mere end to timer ad gangen, behøver du blot at drikke vand, og på varme dage, når du sveder meget, kan du tilsætte lidt ekstra salt til din mad (skal være af høj kvalitet såsom Celtic Sea Salt) og også tilsætte lidt til dit vand.

Hvis du træner meget, har jeg tre forslag:

1. Spis en banan, før du træner, og drik vand under træningen. Hvis du mærker, at du trænger til flere kulhydrater, mens du træner, så tag nogle bananer med og spis dem, når du får brug for dem.

2. Lav din egen, hjemmelavede energidrik. Jeg foreslår, at du f.eks. presser nogle appelsiner og tilsætter noget vand, så væsken ikke bliver så koncentreret og sød, og så bruger den som energidrik. Der er ingen nemme udveje.

Du kan ikke anvende købejuice i karton, for den er blevet pasteuriseret på samme måde som mælk og er derfor også helt død. Kartonjuice er egentlig bare sukkervand, hvor alle enzymer, vitaminer og mineraler osv. er blevet ødelagt. Jo, det er bedre end de færdige energidrikke, du kan købe, for det er ikke genmodificeret og indeholder ikke kunstige farver, smagsstoffer eller sødestoffer, men det er stadig ikke sundt for dig.

Så for at opsummere det hele med hensyn til energidrikke: Lad dig ikke narre af, at energidrikke sælges som et helseprodukt. De er efter min mening farlige og ikke noget, man frivilligt skal udsætte sin krop for. Prøv i stedet de alternativer, jeg har foreslået ovenfor. Mine forslag tager lidt mere tid, men er dit helbred ikke det værd?

Husk at eksperimentere og mærke efter på din egen krop:

A. Får du rent faktisk noget ud af at bruge et produkt?
B. Hvilken af de sunde energidrikke virker bedst på dig?

Hvis du tager dig tid til at mærke ordentligt efter, vil du nok komme frem til, at du ikke kan mærke nogen forskel, når du anvender energidrikke, og derfor behøver du heller ikke at bruge dem!

Klik her for at læse Kosttilskud og sportsernæringprodukter del 6 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jens Laugesen skrev denne kommentar:
29-08-2010 16:30:32

Mere et spørgsmål i stedet for en kommentar:
Kan man med fordel spise et stykke drue sukker for at holde blodsukkeret oppe, eller indeholder de det samme ting som energi drikke?


jane skrev denne kommentar:
05-05-2011 21:42:46

Sjovt fandt lige en artikel du selv har skrevet om hvilket fantastisk produkt maxim er. Hvordan kan man den ene dag sige noget for så pluselig at blive total hellig og skrive at man bliver fed og det slet ikke er godt for kroppen. En anden ting du skriver i denne artikel er at man ikke skal drikke isotonisk sportsdrik. Alle anbefaler isotonisk da det har de rette salte i og hvis jeg ikke helt husker forkert så er Maxim vist også isotonisk...


Fatemeh skrev denne kommentar:
08-05-2013 19:51:13

Eller den helt nemme og effiktive løsning, kaffe. Koffeinen skal nok holde en igang og give masser af energi. Desuden er der meget mere koffein i en kop kaffe, end en dåse energidrik.


Vis alle kommentarer

Robert skrev denne kommentar:
14-01-2014 19:21:42

Jeg synes det er et godt og realitisk artikel indtil man kommer til løsningen og det er generelt på nettet. Hvis man sammenligner en halv liter Monster som værende en bazuka så er et glas fortyndet appelsinsaft altså blot en vandpistol og en som ikke sprøjtet ret langt. Andre nævner et glas vand (wooaaw genialt), smoothie, green tea og selvfølgelig kaffe. desværre for mig synes jeg at sort kaffe smager af muddervand. Findes der nogen som har en rigtig klog alternativ?


stig günther skrev denne kommentar:
11-03-2015 08:34:02

Dem der kritiserer denne artikel, aner ikke havd de snakker om. Den siger sandheden om disse overflødige sportsdrikke. Alt hvad Alun skriver her, kan man få bekræftet af videnskbelige artikler. Fin artikel, som jeg tilfældigvis lige faldt over.


Rikke skrev denne kommentar:
25-01-2016 18:45:56

Kulhydrat er en grov simplificering. Der findes fordøjelige og ufordøjelige, simple og komplekse. Kroppens lager af kulhydrat består af muskel og leverglukogen. Glukose er den kæde af simple kulhydrater som vi kan optage direkte i blodbanen og giver derfor et stort udsving i blodglucoseniveau (blodsukker)


Arne Kristensen skrev denne kommentar:
23-07-2018 10:44:08

Hej Alun! Tak for de fine og gode oplysninger om hvad man egentlig har brug for ved træning. Hvad skal jeg indtage andet end vand når mine cykeltræningspas er 3-4 timer. Det er ofte hård træning i varme.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley