❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 4: Proteinpulver

Skrevet 26-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 4: Proteinpulver

Ordet protein stammer fra det græske ord med betydningen “af største vigtighed”, fordi protein er fundamentet for alt liv. Hvis man sugede alt vand ud af en slank, atletisk krop, ville mere end 50 % af, hvad der er tilbage, være protein.


Den genetiske struktur i hver en celle er opbygget af protein. Dine muskler, din hjerne, din hud og selv det hæmoglobin, som transporterer ilt til hele din krop, er lavet af protein. Faktisk er alle kropsfunktioner, lige fra at blinke med øjet til at udøve en sportsgren, styret af tusindvis af forskellige enzymer – og alle enzymer er proteiner.

Der hersker derfor ingen tvivl om vigtigheden af at få tilført protein af høj kvalitet.

I sportsblade og på Internettet bliver proteintilskud ikke blot markedsført som nøglen til forbedret ydeevne og sundhed, men producenterne lover helt fantastiske resultater på alle planer, f.eks. i styrke, udholdenhed, muskelvolumen, energiniveau og selv fedttab.

Men lever disse valleproteinpulvere nu også op til alle disse løfter?

For at besvare dette spørgsmål, må vi kigge på, hvilke kvaliteter valleprotein har i dets naturlige, rå tilstand.

Hvad er valleprotein?

Begrebet valleprotein dækker over en kompleks størrelse, som består af protein, laktose, fedt og mineraler. Proteinet i vallen er den bedst kendte komponent og består af mange forskellige proteiner såsom:

alpha-lactalbumin, Beta-lactoglobulin, bovin serum albumin (BSA), immunoglobuliner (IgGs), lactoferrin, glycomacropeptider og mindre peptider så som Active Peptides/aktive peptider, Vækstfaktorer, lactoperoxidaser og lysozym.

Hvert eneste af de forskellige proteiner og peptider, som valle indeholder, har unikke, sundhedsfremmende kvaliteter. Alle disse helsegivende egenskaber spiller også sammen i en fin symfoni i vallens oprindelige form, nemlig i frisk, rå mælk.

Hippokrates, den græske læge fra det 5. århundrede f.Kr., ”lægevidenskabens fader”, udtalte, at kroppen har en indre tilpasningsevne og en lægende kraft. For at styrke denne kraft udskrev han recepter på flydende råvalle til sine patienter. Helt naturlig, uspoleret valle med potente biologiske egenskaber og mange sundhedsfremmende kvaliteter.

Men desværre består 99 % af den valleprotein, man kan købe i dag, af stærkt forarbejdet (pasteuriseret) mælk og er affaldsprodukter fra osteproduktionen. Disse produkter kan derfor på ingen måde sammenlignes med den kraft, som Hippokrates 2500 år gamle recept på valleprotein var i besiddelse af.

Som tidligere nævnt i afsnittet om ingredienser er de fleste mennesker ikke klar over, at indtil for ganske nylig betragtede osteindustrien valle som et affaldsprodukt, og landmænd brugte det til at fodre deres svin med, eller det blev slet og ret kasseret på fabrikkerne.

Men efter at have smidt mange millioner valle på lossepladsen begyndte osteproducenterne at forske i at fremstille valleprotein af den store mængde affald.

Den valle, du finder i dit proteinprodukt, kan kun være så god som kvaliteten af den mælk, den er et biprodukt af i osteproduktionen. Også teknikken anvendt til at udtrække vallen i osteproduktionen påvirker kvaliteten af den valle, som bliver tilbage. Dette er vigtigt at forstå.

Lad os derfor trin for trin kigge på mælkens oprindelse, og på hvordan valleprotein egentlig bliver fremstillet.

Trin 1. Hvor sunde er de køer, som leverer mælk til valleproteinprodukter?

Den mælk, der bliver produceret i dag, er i de fleste tilfælde af en meget ringe kvalitet sammenlignet med den mælk, som blev produceret for 100 år siden. Af den simple grund at kvaliteten af mælken bestemmes af de pågældende dyrs velfærd og sundhedstilstand. Alt for mange køer i dag:

• Får antibiotika og anden medicin.
• Får hormoner for at producere mere mælk, især i USA.
• Bliver udsat for de pesticider, som anvendes på gården.
• Får kornfoder i stedet for græs (i USA får de også cement, savsmuld og andet affald).
• Bliver holdt inde, selv om det ligger i deres natur at boltre sig udenfor i sol og frisk luft.

Man behøver ikke at være et geni for at komme frem til, at alle disse forhold ikke bare påvirker koens velfærd og sundhed, men også den mælk, den producerer. Mælkekvaliteten er generelt bedst i New Zealand og i EU-lande, så det gælder først og fremmest om at forsikre sig om, at det vallepulver, som er anvendt til fremstilling af proteinpulveret, stammer fra kvalitetsmælk.

Personligt vil jeg ikke anbefale at købe proteinprodukter fra USA, medmindre forhandleren kan garantere, at de ikke indeholder hormoner, antibiotika, pesticider o.l.

Da størstedelen af proteinprodukterne i dag kommer fra USA, er dette et stort problem.

Interessant er det også, at økologisk mælk fra sunde køer indeholder op til 20 % mere protein end mælk fra konventionelle landbrug.

Trin 2. Er mælken blevet pasteuriseret ved høje temperaturer?

Størstedelen af den anvendte valleprotein stammer fra pasteuriseret mælk, men hvad vil det sige, at mælk er pasteuriseret, og hvorfor er det vigtigt?

Når mælk og flydende valle bliver pasteuriseret, bliver det opvarmet til meget høje temperaturer, og definitionen på pasteurisering er, at alle enzymer i mælken skal være nedbrudt. Mælken er bogstaveligt talt blevet steriliseret og bliver erklæret for pasteuriseret, når der ikke er nogen som helst enzymer tilbage = Død mælk.

Men pasteuriseringen dræber ikke blot alle enzymerne, som er vigtige, sammensatte proteiner. Den forårsager også følgende:

1. Ændrer aminosyrerne i mælken og ødelægger mange vigtige proteiner.
2. Ødelægger de sunde, umættede fedtsyrer.
3. Dræber næsten alle vitaminer.
4. Begrænser mængden af optagelige mineraler.

Så når mælk er blevet pasteuriseret, er den ikke bare død og uegnet til alle formål, men belaster også din krop og dit fordøjelsessystem, fordi din bugspytkirtel må producere ekstra fordøjelsesenzymer for at fordøje og optage den døde mælk!

At forstå hvordan pasteurisering påvirker mælkens kvalitet, er utrolig vigtigt, fordi kvaliteten af det valleproteinpulver, de proteinbarer og de drikke, du køber, kun er så god, som den mælk, de er lavet af.

Forarbejdet, død mælk kan kun resultere i forarbejdet, dødt valleprotein, og det skal du ikke indtage, hvis du ønsker en sund krop, at opnå gode sportsresultater eller at forbrænde fedt.

Så trin 2 består i at vælge et valleproteinprodukt af høj kvalitet ved at forsikre sig om, at den mælk, som er anvendt ved fremstillingen af produktet, ikke er blevet pasteuriseret ved høje temperaturer!

Trin 3. Hvordan er valleproteinet blevet transporteret, opbevaret og håndteret?

De producenter, som fremstiller valleproteinet, ligger som regel et stykke væk fra den gård, der leverer mælken dertil.

Derfor er det vigtigt at vide, at mælken er blevet transporteret og opbevaret forsvarligt, så den ikke ødelægges undervejs. Ligeledes må vi også undersøge selve fremstillingsmåden af vallen i forbindelse med osteproduktionen.

I forbindelse med ostefremstillingen ændres den kemiske struktur af valleproteinet, hvilket forandrer og ødelægger vallen, som også undergår en forsuring i processen. Det ødelagte protein, størstedelen af fedtet samt laktosen bliver herefter filtreret væk, og hvad der herefter er tilbage er de få intakte proteinstoffer, som har overlevet ikke bare ostefremstillingsprocessen, men også pasteuriseringen ved høje temperaturer.

Efter denne proces transporteres den overskydende valle til en valleproteinproducent. Her sker yderligere en omfattende filtrering for at fjerne så meget denatureret protein som muligt for at kunne fremstille et produkt med et meget højt indhold af protein. Uheldigvis overlever de sårbare, vitale proteinstrukturer, som er udtryk for biologisk aktivitet, ikke denne proces.

Herefter anvendes stort set ingen varme i produktionen, hvilket får nogle producenter til at kalde de færdige produkter for naturlige eller koldpressede. Men dette er selvfølgelig falsk markedsføring fra producentens side. For selv om der ikke anvendes varme i den sidste del af fremstillingsprocessen, så glemmer producenten at fortælle, at den mælk, som vallen kommer fra, er blevet udsat for høje temperaturer ved pasteuriseringen og ydermere ved udtrækningsprocessen fra ostemassen.

De fleste kommercielle metoder til fremstilling af valle ødelægger de skrøbelige immunstyrkende og opbyggende kvaliteter, eller med andre ord den oprindelige biologiske aktivitet, i mælken. De fleste proteinprodukter er fremstillet af ost og er affaldsprodukter.

Spørg derfor producenten, om deres valleprotein er et affaldsprodukt fra ostefremstilling. Hvis det er, så ved du nu, at produktet ikke bare er blevet pasteruriseret, men også har undergået en forsuring, og du bør derfor skifte til et andet mærke.

Trin 4. Metoden til at fremstille valleproteinpulver uden at ødelægge de sarte proteiner

Det allervigtigste at kigge efter, når du leder efter et produkt af høj kvalitet og effektivitet, er, om hele den biologiske aktivitet er bibeholdt, og om proteinstrukturerne er intakte i deres oprindelige form, sådan som naturen har skabt dem. Kun valle, som ikke er et biprodukt af osteproduktion, kan leve op til disse krav. Og husk også, at koens sundhedstilstand og mælkens kvalitet er grundlaget for produktets kvalitet.

At behandle valleprotein for at fjerne laktose, fedt osv. uden at miste de oprindelige biologiske egenskaber, kræver omhyggelig behandling fra producentens side. Og at bevare den ”levende”, naturlige form af proteinet er af største vigtighed for produktets effektivitet.

Den mælk, som proteinet er udvundet fra, må aldrig pasteuriseres ved høje temperaturer. Udvindingen af valleproteinet fra mælken skal foretages ved lave temperaturer, således at proteinet ikke bliver ”denatureret”.

Ved forsigtigt at udvinde vallen fra mælken får man som resultat levende, biologisk aktivt valleprotein, som på grund af alle dets oprindelige fordele styrker dit immunforsvar og din sundhed. Dette kan bl.a. tilskrives indholdet af laktoferrin, lysozym, laktoperoxidase, glycomacropeptider, alpha lactalbumin og bovin serum albumin.

Helt igennem naturligt, bioaktivt valleprotein styrker produktionen af glutathion inde i cellerne ved at tilføre dem dipeptid-cystein og efterfølgende glutamyl-cystein. Gluthation fremmer ifølge undersøgelser immunforsvaret, udskiller giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer, tilfører antioxidanter og ioniserende beskyttelse over for stråling, understøtter DNA-syntese og -genopbygning, protein-, prostaglandin- og leukotrinsyntese, aminosyretransport og enzymaktivitet og –regulering.

Flere af mine kunder har mailet til mig for at fortælle mig, at de er allergiske over for almindelige mælkeprodukter, men at de godt kan tåle naturlig, oprindelig valleprotein, udvundet på naturlig vis!

Trin 5. Hvad nu, hvis der er tilsat andre ingredienser til proteinproduktet?

Hvis du vil anvende valleproteinprodukter, så anbefaler jeg udelukkende at købe rene valleprodukter uden nogen som helst tilsætningsstoffer, farver eller aromaer.

De fleste proteinpulverprodukter indeholder en lokkende syntetisk, kemisk forstærket smag, stabilisatorer, konserveringsmidler samt kunstige farve- og aromastoffer. Sådan ser indholdet af et typisk proteinpulver ud:

Ingredienser:
Valleprotein-isolat, valleprotein, fedtfattigt kakaopulver, antiklumpningsmiddel (magnesiumkarbonat), aroma, sødemiddel (Aspartam).
Lad os lige igen kigge på indholdet af et typisk kunstigt smagsstof:
”Amylacetat, amylbutyrat, amylvalerat, anethol, anisylformat, benzylacetat, benzylisobutyrat, butyrsyre, cinnamylisobutyrat, cinnamylvalerat, cognac essens, diacetyl, dipropylketon, ethylacetat, ethylamylketon, ethylbutyrat, ethylcinnamat, ethylheptanoat, ethylheptylat, ethyllactat, ethyl methylphenylglycidate, ethylnitrat, ethylpropionat, ethylvalerat, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone, alpha-ionone, isobutylanthranilate, lemon essens, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methylbenzoat, methylcinnamat, methylheptincarbonat, methylnaphthylketon, methylsalicylat, pebermynteessens, nerolin, nerylisobutyrat, orris butter, phenethylalkohol, rose, romessens, gamma-undecalactone, vanillin og opløsningsmiddel.”

Hvis nu producenterne skrev hele den lange liste af kemikalier i stedet for blot at skrive kunstigt smagsstof, så vil jeg vædde på, at mange mennesker IKKE ville købe produktet!

Lad dig ikke narre af, når der på dåsen står naturidentisk, naturligt smagsstof/aroma osv. Det er bare smarte måder at dække over den kendsgerning, at der er anvendt syntetiske kemikalier. Prøv at forestille dig, hvad alle disse kemikalier gør ved din krop?

Og her har vi kun talt om kunstige aromastoffer. Når vi så også tager i betragtning, at der ydermere tilsættes farvestoffer, konserveringsmidler og stabiliserende stoffer, er det ikke svært at forestille sig, hvad din krop bliver udsat for, hver gang du indtager dit yndlingsproteinpulver!

Og husk så, at for at opnå den søde smag, er der også tilsat Aspartam eller et lignende sødestof, hvilket gør de fleste proteinpulverprodukter på markedet ikke blot usunde, men potentielt farlige for dit helbred.

Derfor anbefaler jeg at købe et helt neutralt 100 % valleproteinpulver uden nogen som helst væmmelige tilsætningsstoffer.

Trin 6. Lever proteinproduktet op til dens løfter?

Desværre er dette problem mere udbredt, end folk tror. At produkter ikke lever op til det, der loves på pakken, skyldes enten sjusk, eller også er det ren og skær snyd i et forsøg på at øge profitten.

Og dette er virkelig trist, for vi køber et produkt i god tro og stoler på, at vi får, hvad vi har betalt for. Da jeg ejede firmaet Maxim-Promax, sendte jeg ikke bare nogle af vores egne produkter til uvildig testning for proteinindhold, men også nogle af mine danske konkurrenters produkter, og helt ærligt så havde nogle af mine gamle konkurrenter et kvalitetsproblem, hvad enten de var klar over det eller ej.

Selv før jeg fik resultaterne af disse tests, kunne jeg gennemskue, at disse producenter ikke puttede de ingredienser i, som de hævdede, de gjorde, for så kunne de ikke sælge produkterne til den pris, de gjorde. Det er langt mere sandsynligt, at de snød med kvaliteten af indholdet!

Dette gøres f.eks. ved at deklarere et højere procentindhold af protein, end der fysisk er til stede i produktet, ved at anvende billigere protein såsom soja, kasein osv. blandet med valle, mens det dog hævdes i varedeklarationen, at det er 100 % valleprotein, eller ved at tilføje billige fyldprodukter som maltodextrin.

Hvis du vil teste dit favoritprodukts varedeklaration, så kontakt:

Eurofins Steins Lab A/S
Hjaltesvej 8
7500 Holstebro
Tlf 76604000
www.steins.dk

Det koster omkring 200 kr. pr. produkt. Bare bed om at få testet proteinindholdet. Du vil måske blive overrasket over, at selv nogle af de største mærker har et kvalitetsproblem.

Jeg overvejer, at lade nogle af de største mærker i Danmark teste og at lade dig få resultaterne i denne bog. Men som nævnt i starten vil jeg ikke nævne navne.

Det er nu heller ikke nødvendigt, for nu har du den nødvendige viden til at læse indholdsdeklarationer, så du ved, hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt!

Og det sidste spørgsmål, du skal have svar på, før du køber noget som helst, er selvfølgelig: Hvordan kan du være sikker på, at proteinpulveret stadig er levende med alle dets skrøbelige proteinfragmenter intakte? Er proteinet stadig biologisk aktivt?

Trin 7. Hvordan kan du vide, om dit proteinpulver stadig er biologisk aktivt?

Hvis der står på dit proteinpulver, at det er biologisk aktivt, så bed producenten om en uvildig analyse af produktet for at se, hvor meget immunoglobulin, laktoferrin og serumalbumin der er i det.

Med mindre de har læst denne e-bog, vil de højst sandsynligt:

1. Ikke vide, hvad du taler om.
2. Ikke være i stand til at give dig noget tal, da 99,99 % af alle proteinpulvere er døde.

De levende proteinpulverprodukter er helt sikkert dyrere, op til fem gange dyrere. Det kræver tid og omhyggelighed at fremstille et proteinpulver, som stadig er levende. Men husk, at pris og kvalitet hænger sammen!

Da du nu ved, hvordan du skal finde et sikkert proteinprodukt, kan vi gå videre til at kigge på, hvordan og hvornår du skal bruge det for at opnå maksimale resultater.

I hvilke situationer skal du anvende et proteinprodukt

Proteinprodukter kan aldrig erstatte eller måle sig med de fordele for helbredet og for sportsresultaterne, som der er ved at indtage protein fra godt økologisk kød og fisk. Men det optimale tidspunkt at indtage protein på er imidlertid lige efter træning. På dette tidspunkt er dine muskler ”sultne” efter protein til at reparere og styrke musklerne og efter kulhydrater til at genvinde dit energiniveau, på samme tid som dine enzymer og hormoner er i fuldt sving med at deltage i genopbygningen af hele din krop efter træningen.

At indtage et måltid med kulhydrater og protein lige efter træning eller en kamp resulterer i en stor udskillelse af hormonet insulin (som transporterer næring så som glykogen, aminosyrer osv. fra dit blod til dine muskler) og aktiverer samtidig de enzymer, som hjælper til i denne proces. Dette tidsrum varer omkring en time efter træning, og forskere kalder dette interval for ”window of opportunity” (optimalt tidspunkt).

”Window of opportunity” er faktisk en evolutionær fordel, som er blevet videregivet til os fra vores forfædre. Det gav mennesker i fortiden en bedre chance for at overleve, fordi deres kroppe kom sig hurtigere efter fysisk anstrengelse. Dette betød, at de kom i bedre form og derfor blev bedre til at kunne finde føde eller forsvare sig mod en tiger; en af de mange farer, der lurede på den tid.

For de fleste mennesker er det ikke praktisk muligt eller særlig appetitligt at tage proteinrig mad såsom kyllingebryst eller et hårdkogt æg med til træning, og de fleste mennesker er heller ikke sultne lige efter træning. For at udnytte dette ”open window” og hurtigt tilføre din krop protein, hvis det ikke er muligt eller praktisk at spise rigtig mad, foreslår jeg, at du spiser et stykke frugt sammen med 30 – 40 g valleproteinpulver af høj kvalitet, som beskrevet ovenfor.

Dette er det eneste tidspunkt, hvor du bør anvende proteintilskud, for du skal fokusere på rigtige fødevarer, som ikke blot indeholder protein, men også de vitale mikronæringsstoffer, som proteinpulveret mangler!

Men hvis du har mulighed for at spise kød lige efter træning, så anbefaler jeg, at du enten spiser kød sammen med frugt eller kød og grøntsager, da dette vil give dig bedre resultater i det lange løb.

Så før vi går videre til næste produkt, skal vi så ikke lige hurtigt opsummere nogle facts om proteinpulver?

Erstat aldrig rigtige fødevarer med noget som helst valleproteinprodukt, ligegyldigt hvor godt det er! Intet kan sammenlignes med økologisk frilandskød fra dyr, som har græsset i det fri, eller vildtfanget fisk, når vi skal have dækket vores daglige behov for kvalitetsprotein og de næringsstoffer, som findes heri!

Vær helt sikker på, at dit proteinpulver er levende, biologisk aktivt, 100 % naturligt og uden tilsætningsstoffer som kunstige sødemidler såsom Aspartam osv., syntetiske farvestoffer, smagsstoffer eller andre afskyelige ingredienser. Ingen af disse tilsætningsstoffer er nogensinde blevet erklæret egnede for mennesker at indtage. Så køb derfor ikke populære mærkevarer, når det gælder proteinprodukter!

OG spørg efter en laboratorieanalyse, som viser, at produktet er biologisk aktivt!

Og her på falderebet: Jeg kunne have skrevet en hel bog alene om proteinpulver produkter, så hvis du er interesseret i mere information om emnet, kan du læse denne artikel.

Klik her for at læse Kosttilskud og sportsernæringprodukter del 5 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley