Workshops: James Nestor i København d. 6. – 7. oktober 2023 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred og indre ro. Klik HER! 

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 3: Ingredienser

Skrevet 27-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 3: Ingredienser

Hvad bør du vælge? Kosttilskud eller sunde fødevarer? Plus De syv ingredienser, du ikke ønsker i dine favoritprodukter


Hvad bør du vælge? Kosttilskud eller sunde fødevarer?

Kosttilskud kan aldrig nogensinde erstatte de helbredsmæssige og sportsforbedrende fordele, der er ved at spise gode, økologiske fødevarer. Rigtige fødevarer skal altid være fundamentet i din kostplan. Kosttilskud er, som navnet også hentyder til, et tilskud til en sund kost, og må aldrig træde i stedet for.

Når dette er sagt, så er der tidspunkter, hvor det ikke er så praktisk at spise rigtig mad, f.eks. under motion og lige bagefter, og her kan et sportsernæringsprodukt af god kvalitet være på sin plads. Ligeledes kan visse sunde kosttilskud være et godt supplement til en sund, økologisk kost.

Jeg vil forklare mere om dette senere, men husk nu, mens du læser denne artikel, at mad altid kommer ind på førstepladsen!

Før vi kigger nærmere på de fordele, kosttilskud og sportsernæring kan have både for dit helbred og for dine sportspræstationer, så lad os først kigge på og forstå, hvordan og hvorfor du skal undgå visse farlige og usunde ingredienser, som forekommer i både sportsernæringsprodukter og kosttilskud.

De syv ingredienser, du ikke ønsker i dine favoritprodukter

Her er de syv ingredienser, som ikke bør indgå i hverken dine sportsprodukter eller dine kosttilskud. Når du kigger på mærkatet på det tilskud, som du overvejer at købe og bruge, og du ser nogle af disse syv ingredienser, så ved du, at dette produkt vil gøre mere skade end gavn i det lange løb.

1. Dødt protein fra pasteuriseret mælk!
Jeg vil beskrive dette mere omfattende i afsnittet om proteinpulver. Men for bare lige at opsummere så stammer 99,99 % af det protein, som bliver brugt i sportsernæringstilskud fra pasteuriseret mælk. Definitionen på pasteuriseret mælk er netop, at alle enzymer og gode bakterier i mælken er slået ihjel.

Endvidere er stort set alt det proteinpulver (valleprotein), som sportsindustrien anvender, faktisk et affaldsprodukt fra osteindustrien. Før i tiden blev det brugt til at fodre grise med, indtil man fandt ud af, at man kunne tjene flere penge på at udnytte det til proteinpulver, slankeprodukter osv.

Husk, at liv kræver liv, og hvor meget liv er der i dødt proteinpulver?

Senere vil jeg vise dig, hvordan du kan finde frem til et biologisk aktivt proteinpulver, som er sundt for dig.

2. Sojaprotein
Hver gang jeg er ude at handle, ser jeg flere og flere sojaprodukter på hylderne i forretningerne. Efterspørgslen på soja stiger hele tiden. Men er soja nu også et vidunderprodukt, eller er det snarere farligt for dit helbred?

Mange mennesker tror fejlagtigt, at der indtages store mængder sojaprodukter i Asien. Men sandheden er, at der i gennemsnit kun indtages 10 g (ca. 2 teskefulde) pr. dag. Asiater spiser sojaprodukter som tilbehør i små mængder, ikke som erstatning for animalsk føde.

At vi nu ser flere og flere sojaprodukter på hylderne herhjemme skyldes ene og alene, at det er billigt og nemt at fremstille dem.

Vi bliver derfor nødt til at stille os selv det spørgsmål, om det stigende udbud og indtag af sojaprodukter både er til fordel for producenterne og for os kunder.

Mange er ikke klar over, at sojabønner naturligt indeholder giftstoffer, som er skadelige for os, men at disse giftstoffer forsvinder ved fermentering (gæring), og at det først derefter er i orden at spise soja, men stadig i små mængder.

MEN den soja, som bruges i proteinpulver og slankeprodukter, er ikke blevet behandlet og kan derfor være potentielt farlig for dit helbred.

Ydermere er de fleste mennesker uvidende om, at soja indeholder højpotente østrogener. Hvis du derfor indtager store mængder soja, risikerer du samtidig at indtage stærkt virkende kvindelige hormoner!

Mænd, kom ikke kvindelige hormoner i din krop, specielt ikke hvis du gerne vil styrke dine muskler!

Vidste du, at husmødre i Japan servere Tofu for deres mænd, hvis de vil reducere deres sexdrive?

Kvinder, der er mange andre ting i soja, man skal være på vagt overfor, så I bør dog også være forsigtige med soja!

For at forstå den omfattende risiko, vi løber ved at spise ufermenteret soja, klik her for at læse denne artikel:

www.alun.dk/sund-Soja-Vidunder-eller-helbredsrisiko.asp

3. Kunstige sødestoffer som Aspartam
Kunstige sødestoffer er nogle virkelig væmmelige kemikalier, som aldrig er blevet stemplet som sikre at indtage for mennesker, og som er blevet kædet sammen med mange forskellige sygdomme!

Vidste du, at Aspartam på et tidspunkt var på Pentagons liste over kemiske våben? I dag er Aspartam jo en integreret del af den almindelige, moderne kost. Aspartam findes i mere end 5.000 fødevarer, bl.a. i proteinpulver, light-sodavand, tyggegummi, sødemidler, slanke- og diabetikerprodukter, morgenmadsprodukter, syltetøj, slik, vitaminer, receptpligtig og håndkøbsmedicin.

Dette medfører en stor risiko for, at du og din familie er blandt de to tredjedele af den voksne befolkning og 40 % af de børn, som jævnligt indtager dette dødsensfarlige sødestof.

Da Aspartam ikke indeholder kalorier, anses det af mange helsebevidste forbrugere overalt i verden for at være et vidundermiddel, men dette er kun, fordi de ikke kender til sandheden om Aspartam. Uafhængige videnskabsfolk siger nemlig, at Aspartam kan give alvorlige bivirkninger for dig og din familie, lige fra hovedpine til hukommelsestab, humørsvingninger, epileptiske anfald, sclerose, Parkinson-lignende symptomer, kræft og selv dødsfald.

Vil du vide mere om farerne ved Aspartam og andre kunstige sødestoffer, kan du læse denne artikel:

/sund-Aspartam-din-cola-light-livet-af-dig.asp

4. Kunstige aromastoffer
Da jeg fik at vide, at et typisk kunstigt aromastof med jordbærsmag, som bliver tilsat almindelige fødevarer, indeholder omkring halvtreds kunstige ingredienser, troede jeg først ikke på det.

Så satte jeg mig for at udforske emnet og var chokeret over, hvad jeg fandt ud af. Se, hvad den kunstige jordbærsmag indeholder:

”Amylacetat, amylbutyrat, amylvalerat, anethol, anisylformat, benzylacetat, benzylisobutyrat, butyrsyre, cinnamylisobutyrat, cinnamylvalerat, cognac essens, diacetyl, dipropylketon, ethylacetat, ethylamylketon, ethylbutyrat, ethylcinnamat, ethylheptanoat, ethylheptylat, ethyllactat, ethyl methylphenylglycidate, ethylnitrat, ethylpropionat, ethylvalerat, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone, alpha-ionone, isobutylanthranilate, lemon essens, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methylbenzoat, methylcinnamat, methylheptincarbonat, methylnaphthylketon, methylsalicylat, pebermynteessens, nerolin, nerylisobutyrat, orris butter, phenethylalkohol, rose, rom essens, gamma-undecalactone, vanillin og opløsningsmiddel.”

Tænk så på, hvad alle disse kemikalier gør ved din krop.

Nej tak ..!

Lad dig heller ikke narre, når der på ingredienslisten står ord som ”naturidentisk”, ”naturlige smagsstoffer”, ”naturlig aroma” o.l. Det er bare smarte måder at dække over de syntetiske ingredienser på.

5. Kunstige konserveringsmidler og farver
Ja, disse tilsætningsstoffer er også menneskeskabte kemikalier, og lige som de kunstige aromaer kommer de fleste af dem fra den samme fabrik i New York, International Flavors and Fragrances (IFF), som er verdens største leverandør af aromaer og tilsætningsstoffer.

Denne fabriks laboratorier står inde for smagen af chips, majschips, brød, kiks, morgenmadsprodukter, dyrefoder - og selvfølgelig kosttilskud og sportsernæringsprodukter.

IFF fremstiller også de kemikalier, som udgør seks af de ti bedst sælgende parfumer, f.eks. Estée Lauders Beautiful, Cliniques Happy, Lancomes Trésor og Calvin Kleins Eternity.

De laver også dufte til husholdningsprodukter såsom deodoranter, opvaskemidler, håndsæbe, shampoo, møbelplejeprodukter og gulvvoks. Alle disse aromaer og dufte fremstilles ved samme basale proces: Ved at manipulere med flygtige kemiske strukturer.

Og ja, fremstillingsprocessen bag duften i dit barberskum er den samme som den, der benyttes til at fremstille smagen i dine foretrukne sportsernæringsprodukter.

Ret skræmmende, ikke?

Bare for 100 år siden indtog vi ingen medicin eller kemikalier, og selvfølgelig var vi meget sundere, end vi er i dag. Hvor har verden dog forandret sig. Man regner med, at vi hver især indtager mere end 10 kg skadelige kemikalier hvert år.

Vil du vide mere om de kemikalier, vi indtager gennem føden i dag, så klik på dette link:

/sund-kost-foedevareindustri-kemi-eksperiment.asp

Før du køber noget som helst produkt, hvad enten det er et kosttilskud eller et sportsernæringsprodukt, så kig nøje på varedeklarationen, og er der noget på listen, som du ikke forstår, skal du ikke købe det, da der er god grund til at formode, at det er skadeligt for dit helbred.

6. Sukker
Hvorfor er sukker den første ingrediens ikke bare i mange sportsernæringsprodukter, men også i mange fødevarer i det hele taget?

Ganske simpelt fordi det er en meget billig ingrediens, som giver en fortryllende sød smag, så sød og dejlig, at vi vil have mere og mere. Sukker er afhængighedsskabende, og producenter ved, at når de tilsætter det til mange produkter, vil du have mere og mere af dem!

Men de er smarte, er de. De prøver at skjule det faktum, at de har tilsat sukker, ved at kalde det maltodextrin, dextrose og fruktose.

Vidste du, at vores daglige gennemsnitsindtag af sukker er steget fra at være 0,5 kg for 100 år siden til 70 kg pr. år i dag?

Er der noget at sige til, at mange af os ikke kan komme ned i vores yndlingscowboybukser, og at vi er syge hele tiden?

Så hvis du ser, at sukker er en af ingredienserne i dit favoritprodukt, så stop lige op et øjeblik. Med mindre der er tale om en energidrik, er der ingen grund til, at sukker eller maltodextrin skal indgå i noget som helst sportsernæringsprodukt eller kosttilskud.

7. Planteolier
Planteolie er en hyppig ingrediens i mange slanke- og ernæringsprodukter. Men dette er ikke af det gode, for planteolier er for det første ustabile og bliver let harske, og for det andet har den mest anvendte olie i disse produkter et uheldigt forhold mellem omega-3- og omega-6-fedtsyrer.

Vi spiser allerede alt for meget forarbejdet planteolie (olivenolie er dog ok), så vi er ikke interesseret i at overbebyrde vores krop ved unødvendigt at indtage mere af det i de tilskud, vi vælger.

Moralen her er, at du altid bør kigge på ingredienserne i et produkt, før du køber eller spiser det. Vær en bevidst forbruger! Nu har du den fornødne viden til at fravælge det, du ikke ønsker at indtage. Og med dette i frisk erindring vil vi nu kigge på nogle forskellige produkter. Er det produkt, du bruger, nu også så sundt, som du formoder?

Klik her for at læse Kosttilskud og sportsernæringprodukter del 4 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley