❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 11: Multivitamin

Skrevet 19-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kosttilskud og sportsernæring- produkter Del 11: Multivitamin

I teorien en helt fantastisk idé. Bare ved at tage en pille kan du være sikker på at få alle de næringsstoffer, din krop har brug for. Men desværre er der ikke hold i dette koncept, fordi:


For det første tager mange mennesker vitaminer, fordi de tror, at en pille kan erstatte sund kost, og fordi de tror, at det styrker deres immunforsvar.

For det andet er de fleste vitamintilskud fremstillet af syntetiske ingredienser i laboratorier af videnskabsmænd. Det er simpelt hen kemikalier i pilleform. Selv om videnskaben er nået langt, er vi stadig lysår fra naturen. Og jeg er af den opfattelse, at vi altid vil være lysår fra naturens visdom, og jeg tror nu også, at de fleste videnskabsmænd vil indrømme dette, i hvert fald som privatpersoner.

Derfor er der aldrig noget, der kan erstatte de sundhedsmæssige fordele, en god kost giver.

Personligt har jeg ikke lyst til at komme noget syntetisk i min krop. Har du?

Jeg tror ikke, at de fleste mennesker er klar over, at det påhviler producenterne af de forskellige kosttilskud at sikre, at deres produkter er effektive og helbredsmæssigt forsvarlige at indtage, og at deres varedeklaration er oprigtig og ikke vildledende.

Dette angår ikke kun vitaminpræparater, men også alle de andre produkter, jeg har nævnt i denne artikel.

Selv om jeg tror, at de fleste firmaer gør sig etiske overvejelser, er der potentielle problemer i den gældende lovgivning. I øjeblikket er der ingen krav fra myndighedernes side til producenterne om at få foretaget en uvildig undersøgelse for at fastslå indholdets ægthed eller mængdens rigtighed.

Og hertil kommer, at det er en højst kompliceret proces at fremstille kosttilskud, og fejl kan desværre opstå i alle trin af processen. Resultatet kan blive et underlødigt eller endnu værre et farligt produkt, hvis der er fejl i selve ingredienserne, hvis noget overses, hvis der slækkes på produktionsmetoderne, eller hvis der opstår menneskelige fejl.

Derfor er det næsten som at lede efter en nål i en høstak, når du skal finde et kosttilskud i et slaraffenland af muligheder. Selv om du er velinformeret og har de bedste intentioner, er der desværre en stor risiko for, at du kommer til at købe et tilskud, som ikke er blevet ordentligt kvalitetskontrolleret, hvis du vælger et af de billige produkter henne i supermarkedet.

For nogle år siden undersøgte jeg et multivitaminprodukt til børn. Jeg blev meget chokeret.

For at lokke forældre og børn til at købe produktet var der tegneseriefigurer uden på æsken.

Og så faldt jeg næsten ned af stolen, da jeg læste selve varedeklarationen:

Indhold pr. tablet:
Vitamin A 400 mcg (1330 i.e.), vitamin B1 0,7 mg, vitamin B2 0,8 mg, viamin B6 0,8 mg, vitamin B12 1 mcg, Folsyre 75 mcg, Niacin 3 mg, Pantotensyre 3 mg, Biotin 20 mcg, vitamin C 90 mg, vitamin D 10 mcg (400 i.e.), vitamin E 5 mg, vitamin K 15 mcg, jern 8 mg, zink 5 mg, kobber 0,4 mg, jod 70 mcg, mangan 1 mg, krom 20 mcg, selen 20 mcg, molybdæn 25 mcg.

Tabletten indeholder ganske vist forskellige vitaminer og mineraler, men de er syntetisk fremstillede og har derfor tvivlsom effekt.

Men her kommer det mest skræmmende. Se lige, hvad de endvidere tilsætter til dette såkaldte sunde kosttilskud:

Sukker (saccharose), glukose, acerolapulver m. 25% vitamin C, tranebærekstrakt, overfladebehandlingsmiddel (magnesiumsalte af veg. fedtsyrer), tablethjælpestof (polyvinylpyrrolidon), aroma (naturligt jordbær), sødestof (neohesperedindihydrochalcon, naturligt sødestof fremstillet af citrusskaller).

Man skulle tro, det var løgn, men i børnevitaminpiller finder man som regel:

SUKKER
SYNTETISKE farvestoffer
SYNTETISKE smagsstoffer
KUNSTIGE sødestoffer

Hvorfor kalder de det ikke bare et Frankenstein-produkt for børn i stedet for vitaminpille?

Det værste ved det hele er, at de må sælge og markedsføre dette produkt som helsekost.

Desværre er det i dagens Danmark absolut nødvendigt at læse varedeklarationer, for ellers risikerer du at blive snydt.

Et andet produkt, som lovprises af eksperter, er D-vitamintilskud. Hvis man er bekymret for at få knogleskørhed, rådes man til at tage et tilskud af dette vitamin.

Selv om det er helt i orden at tage et D-vitamintilskud, så længe det ikke er fyldt med væmmelige kemikalier, er det dog en meget bedre idé at komme ud i solen noget mere og at spise torskelevertran, som er en glimrende måde at få D-vitamin på. Lad solen og torskelevertran være dine foretrukne måder at få D-vitamin på, og brug kun tabletter som et ekstra supplement i særlige tilfælde. Du får flere oplysninger om torskelevertran senere i denne e-bog.

Du er nødt til at forberede dig godt hjemmefra, før du investerer i et vitaminprodukt. Brug den nødvendige tid på at stille vigtige spørgsmål, ring til firmaet, eller søg uafhængig viden på Internettet for at få svar på nogle af de problemstillinger, jeg har været inde på i denne artikel.

Hvorfor smide penge ud ad vinduet, og værre endnu risikere at skade dig selv og din familie, ved at tage underlødige vitamintilskud?

Når du skal finde et vitamintilskud af høj kvalitet, er der flere ting, du bør overveje. For det første skal det være fremstillet af helt naturlige, ikke syntetiske ingredienser fra hele fødevarer. Og et produkt af høj kvalitet indeholder heller ingen tilsætningsstoffer eller allergifremkaldende stoffer.

Derudover skal du sikre dig, at producenten har været møjsommelig med at udvælge rå ingredienser af høj kvalitet, og at disse ingredienser bliver nænsomt behandlet under fremstillingsprocessen. Et godt sted at starte er ved at spørge en god helsekostforretning om anbefalinger af gode producenter. Kig også efter, om producenterne er certificerede med betegnelserne ISO 9000, ISO 9001 eller NSF. Producenter, der ønsker at erhverve sådan en certificering, må igennem krævende – og kostbare – undersøgelser af deres fremstillingsmetoder med det formål at blåstemple kvaliteten.

Jeg har ikke kunnet finde et sådant produkt i Danmark, så jeg sætter min lid til økologisk mad af høj kvalitet.

De eneste kosttilskud, jeg bruger er:

• Fiskeolie af høj kvalitet.
• Proteinpulver, men kun efter HÅRD træning.
• Organic Food Bars og / eller Superfood, når jeg en gang i mellem er på farten.

Jeg stoler på, at naturen ellers giver mig alt det, jeg behøver, og jeg har ikke været syg, siden jeg ændrede min kost og livsstil for flere år siden!

På dette tidspunkt synes jeg, det er passende at kigge på, hvorfor sunde fødevarer skal komme i første række:

Sunde fødevarer er altid bedst!
Jeg er overbevist om, at naturen ved bedst, og derfor skal du sikre dig, at du får sund kost, som giver dig alle de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Kosttilskud er netop TILSKUD TIL, ikke i stedet for sund mad. Hvis du overvejer vitamintilskud, så skal det være et supplement til naturlige, økologiske fødevarer af høj kvalitet.

Alt for mange mennesker tror, at en vitaminpille gør dem sunde, selv om de indtager en usund kost. Men hvis du skulle være af den opfattelse, snyder du bare dig selv og risikerer at blive syg.

Hvis du er forvirret og usikker på, hvad sund kost egentlig er, kan du læse denne korte artikel og komme i gang allerede i dag:

/sund-kost-ernaering-i-gang-med-at-spise-sundt.asp

De enkle og nemme råd, du får i denne artikel, vil hjælpe dig til at få mere energi, se godt ud og glemme alt om sygdom!

Lad os kigge på nogle populære kosttilskud, før vi når til konklusionen på denne bog:

Klik her for at læse Kosttilskud og sportsernæringprodukter del 12   


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley