Sidste Chance: Black Week - Brug koden TAK ALUN i indkøbskurven (kampagnefeltet) og få 25% rabat ved køb over 1000 kr. ❤

Kosmetik - 10 grimme sandheder

Skrevet 17-06-2010 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kosmetik - 10 grimme sandheder

Tror du, at man i kosmetikindustrien først og fremmest tænker på, at hudpleje og kosmetik skal være sikkert at putte på huden? Så får du her nogle grimme overraskelser, der vil få dig til at tro om igen...


1. De fleste kosmetikprodukter - og vore kroppe - er fulde af giftige kemikalier

Hver eneste dag bruger vi masser af forskellige produkter til personlig pleje - som shampo, deodorant, tandpasta, bodylotion og makeup - der indeholder kemiske ingredienser, som kroppen både kan optage gennem huden, via luftvejene eller gennem fordøjelsessystemet når vi sluger det.

Det er altså ikke overraskende, at stofferne kommer ind i vore kroppe, vores modermælk og vore børn.

Flere af disse kemikalier sættes i forbindelse med kræft, fostermisdannelser, indlæringsvanskeligheder og andre helbredsmæssige problemer som det boomer med i vores samfund i dag. 

2. Du kan ikke stole på fabrikanterne

Kosmetikfabrikanterne påstår altid, at deres produkter er sundhedsmæssigt forsvarlige, at de er "dermatologisk testet" el.lign. Men hvad mener de egentlig med det?

Det betyder i mange tilfælde blot, at fabrikanten har testet sine ingredienser for, om kemikalierne forårsager kløe, svie, hævelse osv. - akutte reaktioner, der intet fortæller om de langsigtede virkninger.

Der er ingen krav om undersøgelser af produkternes langsigtede effekter som kræft eller evnen til at få et sundt barn.

Ifølge "Skin Deep Report" (verdens mest udførlige undersøgelse af kosmetikprodukter og deres konsekvenser for brugerne) indeholder mindst en tredjedel af alle kosmetikprodukter kemikalier, der sættes i forbindelse med kræft. 

3. Pengestærk kosmetikbranche med stor magt

I kosmetikbranchen omsættes årligt for 360 milliarder kr. Det er en pengestærk branche, der har magt til at udføre et betragteligt lobbyarbejde og det har de gennem årene benyttet sig grundigt af ved at skjule information og sinke lovgivningsprocessen i forhold til åbenhed om ingredienser osv.

Der bruges omkring 10.500 forskellige stoffer i de skønhedsprodukter, der findes på markedet, og heraf er omkring 11 % blevet testet for sundhedsmæssig forsvarlighed (af producenterne selv, vel at mærke). 

4. Visse produkter skal man være ekstra varsom med  

De mest risikofyldte produkter inden for skønhedspleje er produkter som:

- Hårfarve og hårafblegningsmiddel
- Midler til at glatte hår ud med
- Neglelak
- Neglelakfjerner og neglepleje generelt
- hårfjerningsmidler
Men selv inden for disse grupper af højrisikoprodukter er det muligt at finde mildere alternativer. 

5. De fleste ingredienser er aldrig blevet testet, men selv stoffer, man ved, er skadelige, fyldes i din hudpleje!

Nogle af de mest problematiske af disse stoffer er:

- Kviksølv, der er et kræftfremkaldende og reproduktionshæmmende stof, der bl.a. kan forårsage fosterskader. Findes i flere forskellige former for øjendråber.

- Blyacetat, der er et giftstof, der forårsager barnløshed og hæmmer fostres og børns udvikling. Blyacetat er forbudt i europæiske produkter, men bruges i eksempelvis hårfarve, der produceres uden for EU

- Formaldehyd, der er kræftfremkaldende og findes i visse negleplejemidler.

- Toluen (Methyl Benzen), der mistænkes for at være kræftfremkaldende og forårsage barnløshed. Kan indeholde giftige urenheder eller rester af andre stoffer, og findes i nogle neglelakker.

- Petroleum, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Petroleum kan indeholde giftige urenheder eller rester af andre stoffer. Det må ikke bruges i europæisk kosmetik, men kan findes i mascara, parfume, foundation, læbestift og læbepomade produceret uden for EU.

- Ætylakrylat, der bl.a. mistænkes for at være kræftfremkaldende. Ætylakrylat forårsager udslæt, og findes i nogle mascaraer.

- Kultjære, der er et kræftfremkaldende stof, der bruges til at farve eller neutralisere farven på kosmetikprodukter som shampo, parfume etc. Et kultjærebaseret farvestof ser typisk sådan ud på deklarationen: ”blue 1”, ”violet 2”, ”yellow 10”. Uden for Europa bruges kultjære desuden rent (ikke tilladt i EU) i kosmetikprodukter som skælshampo, kløestillende cremer og hårfarve.

- Dibutyl Phtalater er ikke tilladt i kosmetik fremstillet i EU, men findes i parfume, hårspray og neglelak produceret uden for EU. Dibutyl Phtalat er et hormonforstyrrende stof, der mistænkes for at forårsage barnløshed og hæmme børns udvikling.

6. De dyre mærker er ikke sikrere!

Du skal ikke føle dig sikker, fordi du bruger en formue på din kosmetik. Det eneste, du kan være helt sikker på er, at jo mere du giver for et produkt, desto flere penge er der smidt efter det i form af markedsføring - ikke i form af bedre ingredienser og mere kontrol.

Nogle gange kan det faktisk være de dyreste produkter, der er mest skadelige for dig. En omfattende gennemgang af Skin Deeps database over nu 15.000 kosmetikprodukter og deres ingredienser viste, at de fem mest giftige dagcremer kom fra Avon, Elizabeth Arden, Ultima, Clarins og Estee Lauder - producenter, der langt fra hører til i den billige ende af skalaen!

7. Mænd skal også passe på

Mange tænker i dag over, at kvinder skal passe på, hvilke produkter, de bruger på deres krop før og under en graviditet, men har du overvejet, at stoffer også kan påvirke mandens sæd og ikke bare gå ud over hans fertilitet, men faktisk også påvirke det ufødte barn i negativ retning?

Nogle af de produkter, der markedsføres specielt til mænd, er blandt de allerværste. Det er produkter som hårfarve til grå hår, skælshampo, aftershave, tandblegemidler, selvbrunere og eau de Cologne. Til alle disse produkter findes langt mere skånsomme alternativer. 

8. "Naturlig" på etiketten betyder ikke, at indholdet er ufarligt eller naturligt

Producenterne har skam bemærket den stigende efterspørgsel efter mindre skadelige produkter, men i stedet for at fjerne de skadelige ingredienser fra produkterne tager de fleste bare og ændrer på markedsføringen og emballagen.

Ved hjælp af formuleringer som "naturlig", "plantebaseret" osv. prøver de at få os til at tro, at produkterne er harmløse - eller måske ligefrem sunde for os.

Husk altid at tjekke deklarationen, lige meget hvor naturligt et produkt fremstår eller markedsføres.

I øvrigt var jeg den anden dag forbi et apotek for at tjekke deres udvalg af hudpleje. Er du blandt dem, der tror, at bare fordi du køber kosmetik, babypleje osv. på apoteket, så er det i orden?

Så se lige at få revideret din opfattelse! Husk, lige meget hvor du køber dine produkter og hvad der står på forsiden, at tjekke alt det med småt på bagsiden!

9. Samme producenter laver produkter fra begge ender af sikkerhedsskalaen

I Skin Deeps database figurerer produkter fra samme producent i begge ender af skalaen.

Eksempelvis laver L'Oreal to forskellige mascaraer, der henholdsvis bedømmes som værende blandt de mest skadelige og blandt de mindst skadelige og Estee Lauder laver på samme måde boblebad under forskellige brands, der rangerer fra de mest skadelige til de noget mindre skadelige.

Problemet er, at de store producenter producerer flere forskellige brands, og man skal ikke stole på alle producentens produkter blot fordi man har fundet ét, der er forholdsvist harmløst.

10. Selv små doser er skadelige

Fra kosmetikindustrien lyder det, at det er harmløst at smøre din krop ind i kemikalier, der kan forårsage kræft, fosterskader, barnløshed og andre helbredsmæssige problemer, fordi du hver gang kun putter nogle gram af produktet på huden.

Men prøv engang at tælle hvor mange produkter du bruger hver dag - tandpasta, sæbe, shampo, balsam, deodorant, hårspray, bodylotion, håndcreme, solcreme, barbergel, aftershave, neglelak og makeup.

Forestil dig, hvor meget det bliver til i løbet af en måned - og hvor meget det bliver til i løbet af hele dit liv... Kemikalier, der sættes i forbindelse med kræft og fosterskader hører overhovedet ikke til i produkter, du smører på kroppen (i håbet om at blive sund og smuk)!

www.alun.dk om kemikalier i kosmetik

I dag er der heldigvis flere og flere producenter af hudpleje, der laver gode produkter og finder alternativer til den skadelige kemi. Men der er stadig meget lang vej til at få fjernet alle de giftige stoffer fra supermarkedets og parfumeriets hylder.

Ved at undersøge hvad det er, du bør holde dig væk fra og altid læse indholdsdeklarationen på produkterne før du køber dem og før du smører dem på din hud, kan du undgå de stoffer, der på kort og på langt sigt forårsager alvorlige sygdomme og gener, både hos dig og hos dine børn.

Heldigvis er det endelig lykkedes de europæiske politikere et komme igennem med en kemikaliereform REACH, der trådte i kraft d. 1. juni 2007.

Men det er desværre en langsommelig proces med stærke kræfter, der trækker i den modsatte retning, og tidsplanen for implementeringen af REACH er således på 15 år.

Så sørg for at være vågen, søg information om ingredienser og om producenter, og køb dine hudplejeprodukter fra en forhandler, du har tillid til.

Som sagt findes der i dag flere gode alternativer til den skrappe hudpleje, og vi kan bl.a. anbefale Green People økologisk hudpleje.

Green People laves af ingredienser af god kvalitet. Produkterne er lækre at bruge og de ruinerer dig bestemt ikke. Du kan se mere om disse produkter her: www.alun.dk/shop/oekologisk_hudpleje.asp

Her kan du finde mere info om EUs nye kemikaliereform REACH, der trådte i kraft 1. juni 2007: www.mst.dk/Kemikalier/REACH+Helpdesk/Links+til+mere+viden/

Kilder:

- Skin Deep databasen fra Environmental Working Group www.ewg.org/skindeep

- www.safecosmetics.org

- Miljøministeriet: www.mst.dk/Kemikalier/REACH+Helpdesk/Links+til+mere+viden/

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jane skrev denne kommentar:
19-06-2010 23:16:37

Der er faktisk også skadelige ting i visse af Green Peoples produkter, fx Phenoxyethanol og sodium benzoate.


Jane skrev denne kommentar:
19-06-2010 23:52:04

Der er faktisk også skadelige ting i visse af Green Peoples produkter, fx Phenoxyethanol og sodium benzoate.


Iben skrev denne kommentar:
21-06-2010 12:03:35




| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |

Vurdering af DHA i selvbrunende produkter der sprayes på i kabiner

5 Sundhedsmæssig vurdering

5.1 Toksikologisk profil af dihydroxyacetone (dha) (cas-nr. 96-26-4)
5.2 Kort sundhedsmæssig vurdering af ethoxydiglycol (cas-nr. 111-90-0)
5.3 Kort sundhedsmæssig vurdering af phenoxyethanol (cas-nr.122-99-6)
5.4 Kort sundhedsmæssig vurdering af glycerin (cas-nr. 56-81-5)
5.5 Kort sundhedsmæssig vurdering af polysorbater, sorbitan estre
5.6 Kort sundhedsmæssig vurdering af erythrulose (cas-nr. 40031-31-0)
5.7 Kort sundhedsmæssig vurdering af parabener (methylparaben cas-nr. 99-76-3, ethylparaben, cas-nr. 120-47-8 og propylparaben cas-nr. 94-13-3)
5.8 Kort sundhedsmæssig vurdering af pca (cas-nr. 98-79-3 og 149-87-1) og natrium pca (cas-nr.28874-51-3 og 54571-67-4)
Den sundhedsmæssige vurdering er fokuseret på dihydroxyacetone (DHA) som aktiv ingrediens i selvbrunende midler. De øvrige ingredienser i selvbruner­produkter varierer fra producent til producent. Dog går enkelte ingredienser igen i mange produkter som fx ethoxydiglykol, phenoxyethanol, glycerin, poly­sorbater/sorbitan estre, parabener og PCA/Natrium PCA. I det følgende præsenteres korte sundhedsmæssige profiler af disse. Der foreligger kun begrænsede data for flere af stofferne/stofgrupperne.

Møder og anden kommunikation med repræsentanter fra nogle af de store producenter af kabiner og produkter viste, at ingen af dem havde dokumentation for, at DHA ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko ved eksponering af øjne og slimhinder eller ved indånding. En amerikansk producent Magic Tan har gennemført undersøgelser af effekten af selvbrunerprodukter ved eksponering via indånding, øjne og slimhinder, men ønskede ikke at give oplysninger om resultaterne efter anmodning herom (5).

5.1 Toksikologisk profil af dihydroxyacetone (dha) (cas-nr. 96-26-4)

Forekomst og anvendelse

DHA er en molekyle med tre kulstofatomer og er den mest anvendte aktive ingrediens i selvbrunende præparater. DHA blev først brugt i forbindelse med behandling af diabetikere, hvor tolerancen for DHA hos nogle patienter var bedre end overfor glukose. I 1957 blev DHA's hudfarvende egenskaber opdaget på et børnehospital. DHA blev administreret oralt til behandling af "childhood glycogen storage disease". Lægen bemærkede, at børn, der spyttede noget af DHA præparatet op, udviklede brune mærker der, hvor DHA ramte huden. Den første videnskabelige artikel om DHA blev publiceret i 1960. DHA's fysisk-kemiske og brunende egenskaber samt hudens reaktion på DHA har været udforsket siden (1).

Dihydroxyacetones hudfarvende egenskaber fremkommer ved en reaktion med de aminosyrer og aminogrupper, der forefindes i hudens øverste lag (stratum corneum) under dannelse af højmolekylære pigmenter (melanoinider). Dette foregår i en Maillard-lignende reaktion, hvor pyruvat og andre hydroxycarbonyl forbindelser dannes ud fra dihydroxyacetone.



De efterfølgende reaktionstrin er endnu ikke fuldstændigt klarlagt, da de til syne ladende er meget komplicerede. Man ved dog bl.a., at keto- eller aldoforbindelsen reagerer med en amin (hudens aminosyrer) under dannelse af en ketoimin eller en aldoimin. Endvidere ved man, at de resulterende forbindelser er cykliske og lineære polymerer, der har gul-brune farver og formodes at forløbe i henhold til følgende beskrivelse:



DHA farver ikke andre overflader end stratum corneum, dvs. ikke slimhinder. Der opnås derimod kraftigere farvning af hudområder, hvor stratum corneum er fortykket som fx på håndflader, fodsåler, knæ og ankler (6).

Identifikation

Kemisk navn 2-propanon, 1,3-dihydroxy-
Synonymer Dihydroxyacetone (DHA)
CAS-Nr. 96-26-4
EINECS Nr. 202-494-5
Molekyl formel C3H6O3
Molekyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer
(Bek. nr. 439 af 3. juni 2002)
Kosmetikbekendtgørelsen
(Bek. nr. 422 af 4. maj 2006)

Ikke klassificeret

Ikke begrænset

Fysisk-kemiske egenskaber (7,8)

Fysisk tilstandsform Krystallinsk pulver
Molvægt (g/mol) 90,08
Smeltepunkt, °C 90 °C (68-71 °C, (9)
Damptryk 0,021 mmHg (25 °C)
Henry´s lov konstant 1,21×10-3 atm m³/mol (25 °C)
Vandopløselighed (mg/L) 5,03×105 mg/L (25 °C)

Det er vist, at ren dihydroxyacetone optræder som en blanding af monomerer og dimerer, hvor dimerer dominerer. Ophedning eller smeltning omdanner dihydroxyacetone til monomer form. Monomerdannelse sker også i løbet af 30 minutter i en vandig opløsning. Det er kun monomeren, der er aktiv i relation til farvning af hud (4).

I vandig opløsning kan dihydroxyacetone monomeren gradvist automeriseres til glyceraldehyd. Da ligevægten forskydes mod glyceraldehyd ved højere pH, er ligevægten afhængig af pH i opløsningen.



Under alkaliske forhold, med udgangspunkt i glyceraldehyd, sker forskellige isomerisations- og kondensationsreaktioner som leder til dannelse af brunfarvede oligomerer (4).

Stabiliteten af DHA afhænger af koncentrationen af DHA, pH og tilstedeværelsen af biprodukter. pH-værdien i DHA-opløsninger falder over tid til ca. pH 3 på grund af dannelse af organiske syrer. DHA er i sig selv svagt sur. Glyceraldehyd er en isomer af DHA (4).

DHA-phosphat er et naturligt stof i menneskekroppen og indgår i Krebs cyklus (citronsyrecyklus) (4). pH for stratum corneum er 4,2- 5,6 og for epidermis 7,3-7,4. (10)

Akut toksicitet

Tabel 5.1. Sammenfatning af toksikologiske data.

Toksikologiske data (dyr)
LD50, (mg/kg lgv), intraperitoneal, rotte
(United States Patent Document. Vol. #4049795) 8750
LD50, (mg/kg lgv), intraperitoneal, kanin
(United States Patent Document. Vol. #4049795) 8000
LD50, (mg/kg lgv), oral, rotte (8) >16000
LD50, (mg/kg lgv), intraperitoneal, rotte (8) 6400

Ved en hud- og slimhindetest på kanin eksponeret for dihydroxyacetone fremkom ingen irritation (4,11).

Goldman har i en undersøgelse fra 1960érne vist, at indtagelse af 18 g dihydroxyacetone 3 gange pr. dag over 2-3 uger ikke fremkaldte skadelig effekt på voksne mennesker (12). Der er ikke foretaget nyere undersøgelser af denne art.

Indtagelse af DHA har vist sig at nedsætte mængden af kropsfedt hos rotter (13). DHA anvendes som kosttilskud sammen med pyruvat som præstationsfremmende midler (14,15,16)

Ifølge et nyere studie af Kurz (4) fra 1994 reagerer dihydroxyacetone med hudens stratum corneum men penetrerer ikke huden (4). Dette er i modstrid med, at Goldman et al. i et ældre studie fra 1962 kunne påvise DHA i blodet kort tid efter hudapplikation af DHA (17).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Der er modstridende oplysninger om DHA's sundhedsmæssige virkninger. Ældre undersøgelser af Akin et al. og Goldman et al. viser, at DHA ikke har vist toksisk eller carcinogen effekt. I Akins undersøgelse blev 0,1 ml af vandige 5 % og 40 %-ige opløsninger af 97 %-ig DHA jævnt appliceret på barberet Swiss-Webster mus en gang ugentligt. Musene allokeredes i tre grupper, hver med 50 hanner og 50 hunner. Behandlingen forløb i 80 uger. Ingen signifikant carcinogen effekt kunne påvises i nogen af grupperne. Goldman henviser til erfaring med DHAs lave toksicitet uden at give nærmere oplysninger om eksponeringsvej og koncentra tioner af DHA (18,19). Ifølge Draelos et al. har DHA lav toksicitet, både med hensyn til indtagelse og hudapplikation med kun få rapporterede tilfælde af allergisk kontakt dermatitis. Den lave toksiske effekt dokumenteres ikke yderligere i artiklen (20). Andre in vitro undersøgelser viser, at DHA er mistænkt for at kunne forårsage DNA-skader (21,22,23). DHA inducerede et signifikant øget antal type-3 foci i 3T3 fibroblaster, hvilket indikerer in vitro neoplastisk celletransformation (24). DHA er fundet i blodet kort tid efter hudapplikation (17). Ifølge Petersen et. al. (23) er der derfor en mulighed for, at DHA kan trænge ned gennem stratum corneum og påvirke DNA og proteiner i andre celler i kroppen.

På baggrund af et in vitro studie, hvor DHA har vist genotoksiske og mutagene egenskaber, er stoffet mistænkt for at have disse egenskaber. Egenskaberne er ikke eftervist i andre testsystemer. På denne baggrund rejses der tvivl om brugen af DHA til hudbehandling over længere tid (23).

Den tilgængelige information om DHA's genotoksicitet kan virke modstridende, idet DHA har vist genotoksiske egenskaber in vitro, men også er en intermediær i kulhydrat stofskiftet hos højerestående planter og dyr, og dermed naturligt forekommende i kroppen (7).

Lokal irritation

Ved hyppig brug af selvbrunerprodukter indeholdende DHA kan der lettere opstå irritation af huden (20).

Laboratorietest af et selvbruningsprodukt viste ingen irritation af hud, men moderat irritation af øjne. Der foreligger dog ingen bevis på, at irritationen skyldes indholdet af DHA (25).

Allergi

Patienter er blevet testet for allergi overfor DHA ved lappetest, med negativt resultat. Forfatteren har en hypotese om, at tidligere beskrevne tilfælde af allergi kan skyldes eksponering for andre stoffer samtidig med DHA (26,27).

Morren el al. rapporterer om to tilfælde af allergi overfor dihydroxyacetone som følge af brug af selvbrunende midler på huden (28). US FDA nævner, at det er muligt at andre ingredienser, der er fundet i selvbrunende produkter som fx olier eller ekstrakter af Juglans regia (valnød) kan forårsage utilpashed hos nøddeallergikere ved brug (29).

5.1.1.1 Kritisk effekt

Den kritiske effekt af DHA vurderes at være øjenirritation. Allergi er sjældent forekommende. DHA mistænkes på baggrund af et in vitro studie som et genotoksisk stof med mutagene egenskaber.

Der er ikke fundet data for indånding af DHA. Det amerikanske Magic Tan (5) har gennemført undersøgelser af effekter ved eksponering for selvbrunende midler via indånding, øjne og slimhinder, men ønsker ikke at udlevere resultaterne.

Det foreligger ingen data på NOAEL, LOAEL, NOEL eller LOEL i litteraturen.

US FDA´s holdning til DHA

DHA er en fødevareingrediens, og er godkendt til indtagelse af US Food and Drug Administration (FDA). Faktisk er helseindustrien den største bruger af DHA i verden. Da DHA er en "Pyruvite" eller "fat burner", bliver den brugt i mange vægttabsprodukter.

DHA er af FDA også godkendt til brug i cremer og lotion. FDA vurderer, at DHA ingen kendte skadelige effekter har på kroppen, når den påføres huden, og at DHA er eneste selvbruner godkendt til brug i selvbrunerprodukter. Godkendelsen af DHA som selvbruner til anvendelse i kosmetik er begrænset til udvortes brug. I henhold til FDA er udvortes brug defineret som ”kun påført den ydre dele af kroppen og ikke på læber eller nogen kropsoverflade med slimhinder”. Endvidere må intet farveadditiv anvendes i kosmetik beregnet til brug i området omkring øjnene, medmindre dette har en særlig tilladelse hertil (30).

Ifølge FDA's seneste monografi om solbeskyttelsesmidler skal selvbrunerprodukter være påført en advarsel om at de ikke beskytter mod UV-stråling eller solskoldning (1).

FDA's anbefalinger:

DHA bør ikke indåndes, da det i sjældne tilfælde kan skabe en allergisk reaktion hos allergikere, og man aldrig har undersøgt sukkerstoffets langsigtede virkning ved gentagen indånding.
Øjnene skal holdes lukket af ovenfor nævnte årsager.
Det kan være en god idé at beskytte læberne med en læbepomade og næsen med et næsefilter inden behandlingen.
Munden bør holdes lukket under behandlingen.
5.2 Kort sundhedsmæssig vurdering af ethoxydiglycol (cas-nr. 111-90-0)

Ethoxydiglycol står på INCI-listen og er ikke begrænset i forhold til anvendelsen i kosmetiske produkter iht. Kosmetikbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 422 af 4. maj 2006).

Ethoxydiglycol har generelt lav toksicitet. Dette gælder både ved injektion, inhalation samt ved akut og subkronisk hudtoksicitetstest (31).

Ethoxydiglycol fremkalder minimal til mild hudirritation i huden på kaniner og mild til alvorlig ocular irritation (øjenirritation) (31,32).

Ethoxydiglycol fremkalder ikke allergisk reaktion ved hudkontakt (31).

Det vurderes at være forbundet med lav risiko at bruge ethoxydiglycol som ingrediens i kosmetik ved nugældende praksis for anvendelse og koncentration (31).

5.3 Kort sundhedsmæssig vurdering af phenoxyethanol (cas-nr.122-99-6)

Phenoxyethanol står på INCI-listen og er en aromatisk ether, der er tilladt til anvendelse som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter i koncentrationer op til 1 %. I henhold til Cosmetic Ingredient Review Expert Panel har phenoxyethanol lav toksicitet i rotter ved indtagelse eller hudapplikation. Det fremgår ikke, hvilke koncentrationer der er testet. Derimod har en subkronisk test med phenoxyethanol vist nedsat kropsvægt på rotter i et 90-dages studie (33).

Der kunne ikke påvises skadelige effekter på rotter udsat for en engangsekspo nering for mættede dampe af phenoxyethanol (mættede ved 100 grad.C og derefter afkølet til stuetemperatur) i en periode på 7 timer (Hazardous Substance Databank, HSDB, Phenoxyethanol).

Koncentreret phenoxyethanol virkede stærkt irriterende på øjne. Denne irritation forsvandt ved koncentrationer < 2,2 %. Eksponering for phenoxyethanol i en koncentration på 2 % virkede let irriterende på hud ved test på kanin. Samme test på marsvin fremkaldte ingen irritation eller allergi. Der blev ikke fundet tegn på teratogenicitet, embryotoksicitet eller fætotoksicitet ved doser, der var toksiske for moderdyret i forbindelse med test på mus, hvor phenoxyethanol blev appliceret på huden. Phenoxyethanol var ikke mutagent i Ames' test, med eller uden metabolisk aktivering eller i ved micronucleus test (mus). I kliniske studier fremkaldte phenoxyethanol ingen primær irritation eller allergi. Phenoxyethanol udviste ikke fototoksicitet i kliniske studier (33).


Vis alle kommentarer

Iben skrev denne kommentar:
21-06-2010 12:05:04




5.3 Kort sundhedsmæssig vurdering af phenoxyethanol (cas-nr.122-99-6)

Phenoxyethanol står på INCI-listen og er en aromatisk ether, der er tilladt til anvendelse som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter i koncentrationer op til 1 %. I henhold til Cosmetic Ingredient Review Expert Panel har phenoxyethanol lav toksicitet i rotter ved indtagelse eller hudapplikation. Det fremgår ikke, hvilke koncentrationer der er testet. Derimod har en subkronisk test med phenoxyethanol vist nedsat kropsvægt på rotter i et 90-dages studie (33).

Der kunne ikke påvises skadelige effekter på rotter udsat for en engangsekspo nering for mættede dampe af phenoxyethanol (mættede ved 100 grad.C og derefter afkølet til stuetemperatur) i en periode på 7 timer (Hazardous Substance Databank, HSDB, Phenoxyethanol).

Koncentreret phenoxyethanol virkede stærkt irriterende på øjne. Denne irritation forsvandt ved koncentrationer < 2,2 %. Eksponering for phenoxyethanol i en koncentration på 2 % virkede let irriterende på hud ved test på kanin. Samme test på marsvin fremkaldte ingen irritation eller allergi. Der blev ikke fundet tegn på teratogenicitet, embryotoksicitet eller fætotoksicitet ved doser, der var toksiske for moderdyret i forbindelse med test på mus, hvor phenoxyethanol blev appliceret på huden. Phenoxyethanol var ikke mutagent i Ames' test, med eller uden metabolisk aktivering eller i ved micronucleus test (mus). I kliniske studier fremkaldte phenoxyethanol ingen primær irritation eller allergi. Phenoxyethanol udviste ikke fototoksicitet i kliniske studier (33).


Iben skrev denne kommentar:
21-06-2010 12:05:50



Ups gider du ikke slette først post)


Jane skrev denne kommentar:
21-06-2010 15:29:47

For det første kan de smide testresultatet i kloakken, for jeg tror ikke det fjerneste på at deres undersøgelser er noget værd, og for det andet så ved man jo ikke hvad der måske sker gennem flere år, og man kan aldrig bevise hvad det er der har gjort skaden. Jeg tror slet ikke på nogen kemikalier er gode, desværre er de meget svære at undgå helt.

Hvis man bare gjorde hvad forskere og sundhedsmyndigheder sagde, så kunne man jo bruge et hvilket som helst produkt, for de er alle godkendt. Det siger noget om hvor meget det er værd. Og kunne man undgå kød og smør, og sidde og bælle mælk i lange baner, da det jo anbefales, og det er jo lige før du også kunne sprøjte din mund med insektgift hver dag, for det er også godkendt, og er i alt konventionelt mad. Medicin der er komplet overflødigt, (hvor meget kunne undgås med rigtig kost) er også godkendt.

Det er sørme godt man har fået evnen til at tænke selv...


Alun skrev denne kommentar:
22-06-2010 10:32:04

Sodium benzoate er naturligt forekommende i mange forskellige bær og frugter som tranebær, hindbær og kirsebær

Phenoxyethanol findes også i naturen i kerner fra citrus frugter

Jeg kan ikke finde bedre økologisk hud og kropspleje end Green People til at bruge i vores hus


Anita skrev denne kommentar:
09-04-2013 11:01:52

Hej, faldt tilfældigt over din artikel - Tak. Meget interessant og det må være et stort arbejde du har gjort. Synes det er en træls jungle at finde ud af hvad man kan bruge og hvad man skal holde sig fra, samtidigt med at finde et produkt der føles godt.
Har du andre gode råd til produkter end nødvendigvis Green People? Jeg ville helst undgå alle skadelige stoffer, men synes det er svært for som Jane skrev, Phenoxyethanol (efter hvad jeg kan læse mig frem til er jo også skadeligt) findes i Green People men hvornår bedømmer man så om det er kritisk at bruge eller ej?
Jeg er bl.a. blevet anbefalet Korres, men der er vist også ting i der ikke er gode. Og oveni det fortalte en kosmetolog mig at Glycerin og Paraffin lukker hudens porer til så det skal man også helst undgå.
Har du ellers nogle erfaringer med f.eks. Bio-Oil (den der olie som skulle være totalt mirakelolie til strækmærker osv.)?
Jeg er især på jagt efter ansigtspleje og hårplejeprodukter så hører gerne om gode råd.
Selv kan jeg til enhver tid anbefale ren mandelolie til kroppen, det tager lidt tid at vænne sig til den men huden bliver SÅ lækker af det og den er der INGEN tilsætningsstoffer i :-)


Jytte skrev denne kommentar:
31-03-2014 10:20:11

Clarins læbepomade - Moisture Replenishing Lip Balm with essential rose Wax skal du holde dig væk fra. Den giver blærer omkring munden og opsvulmede læber. Jeg var i gang med tupe nr. 2 da jeg fik den reaktion. I skraldespanden med resten. Ærgerligt at smide så mange penge ude.


Petra Faye Villadsen skrev denne kommentar:
30-05-2014 11:24:57

Dejligt at få af vide hvad man skal passe på med!


Irene skrev denne kommentar:
28-06-2015 09:52:35

Jeg leder desperat efter cremer uden Phenoxyethanol. Da jeg er allergisk overfor det. Kender I nogen produkter helt uden.


Janni skrev denne kommentar:
04-08-2015 18:43:16

Nogen der kender et godt mærke UDEN Perubalsam, som jo desværre findes i rigtig meget hudpleje kosmetik. Perubalsam er bla. alle benzonater, vanilie, kanel, citrus mm.


Lucien Laszlo Nagy skrev denne kommentar:
09-02-2016 10:30:37

Uden jeg generalisere. nogen kan tåle andre ikke kan. Hvad er MEST usund,at bruge creme, eller at bruge parfume?
Parfume er ALKOHOL og FORDAMPER, men creme bliver "sidende" i længere tid. Hvilken af de to er mest usund?


Jim Mitchell skrev denne kommentar:
27-02-2020 15:08:20

Hi, I was visiting and wanted to let you
know about a service that could really boost your
business in the next couple of months.

Websites that rank high in the search engines
typically have one thing in common. Lots of
valuable, relevant backlinks!

If this is new to you, a "backlink" is a link
on another web page that points back to your
site.

The more websites which link to your webpages
the more valuable search engines perceive you
to be.

Search engines give more leverage to links from
sites which are popular and credible and from
sites which are relevant to your website topic.

However, not all links are created equal.

At SalesBoost.xyz we have an awesome content marketing
package that is sure to help give your site a boost.

Please feel free to give me a call 480-544-8870 to
Discuss how a Sales Boost could help your busines.

https://salesboost.xyz

As a powerful incentive to give sales boost a try we are offering 50% off
our monthly price when you sign up for a 6 month boost package or I can give
a special coupon code to give you 25% off our one month package for
a limited time only.

Coupon code: 25OFF2020

Make sure to add backlinking to your portfolio
of traffic tricks for no-cost traffic to your
website(s).

Talk soon,

Jim Mitchell
https://salesboost.xyz
support@salesboost.xyz
480-544-8870



Betina skrev denne kommentar:
16-05-2021 19:44:29

Synes rigtig godt om oplægget, vil ønske mange flere fik øjnene op. Synes phenoxyethanol skal væk fra alle produkter.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley