Nyt snyderi med kolesterol sænkende medicin!

Skrevet 03-09-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Nyt snyderi med kolesterol sænkende medicin!

Et nyt studie betalt af Pfizer, fabrikanten af “Lipitor”, understøtter brugen af kolesterol sænkende statiner for at sænke risikoen for hjerteanfald.


Medicinen skulle ifølge studiet også hjælpe dem, der ikke indgår i risikogruppen.

Reduceret risiko med lavere kolesterol

I studiet så forskerne på mere end 4700 mennesker, ingen af dem havde tidligere haft hjerte/kar-sygdomme, men de var blevet ramt af et slagtilfælde eller et transitorisk cerebral iskæmi (TCI), et lille anfald forårsaget af en midlertidig blodprop i hjernen.

Patienter, der tog Lipitor efter et slagtilfælde, fik reduceret deres risiko for et nyt tilfælde med 16 procent over fem år. 

Samme dødelighed med lavere kolesterol

Imidlertid var der ingen forskel i den overordnede dødelighed mellem dem, der tog statiner efter deres første anfald og dem, der ikke tog medicinen.

Med andre ord kan det være, at du slipper for at dø af et hjerteanfald, men du vil have præcis den samme risiko for at dø, som hvis du ikke tog præparatet.

Desuden har Lipitor en masse forfærdelige bivirkninger, så det kan godt være, det sænker patientens kolesteroltal og risiko for at få et nyt anfald, men det forlænger ikke levetiden og den tid, patienten lever, vil han eller hun opleve forringet livskvalitet p.gr.af bivirkninger som muskelstivhed, impotens, oppustethed, smerter i leddene, tynd og sårbar hud samt øget kræftrisiko.

Pfizer vil i år tjene omkring 100 milliarder kr. på statinet Lipitor, så det var en god forretning for dem at finansiere et studie, der kunne udvide målgruppen for deres populære produkt.

Når du læser et lægemiddelstudie, så sørg altid for at være opmærksom på, hvem der har betalt det.

Det har vist sig, at lægemidler får positive resultater i 80 % af de studier, der er betalt af midlets producent.

New England Journal of Medicine August 10, 2006; 355(6): 549-559

Få mere info om kolesterol klik her  


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Helse