❤ Bestil produkter for 2000 kr. og få et par lækre KMD 2.0 til Fitness og Sport (Værdi 899,-) som bonus til 0 kroner!. ❤

Kolesterol: Højt kolesteroltal ufarligt for gamle

Skrevet 30-05-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kolesterol: Højt kolesteroltal ufarligt for gamle

Ifølge en ny dansk undersøgelse så har raske mennesker over 70 år næsten ingen gavn af at få medicin mod for højt kolesteroltal.


Medicinen mod forhøjet kolesteroltal kan måske, være dårligt givet ud på raske gamle mennesker. Det viser i hvert fald en ny dansk undersøgelse, der konkluderer, at mennesker over 70 år kun har ringe eller slet ingen gavn af at få deres kolesteroltal bragt ned.

 

Undersøgelsen der er lavet af et hold af danske læger viser, at et højt kolesteroltal ikke er noget nævneværdigt problem for raske gamle mennesker.

 

For dem, der er over 70 år, er der kun en svagt forøget risiko, og for de over 80-årige er der slet ikke nogen forøget risiko.

Den bekræfter også tidligere studiers budskaber om, at et højt kolesteroltal er forbundet med en stærkt forøget risiko for hjertesygdom for unge og midaldrende. Dog har de danske læger i modsætning til de fleste andre studier også set på en stor gruppe ældre og gamle mennesker hvor de altså fandt, at den forøgede risiko falder meget med alderen.

Ud fra tidligere viden er det ellers blevet anbefalet også at give raske ældre mennesker medicin mod højt kolesteroltal for at reducere deres risiko for blodprop i hjertet.

Dog giver det ifølge speciallæge dr.med. Peter Schnohr, der er en af lægerne bag undersøgelsen, ikke den store mening.

"Vores konklusion er, at personer på 70-80 år og ældre ikke skal have kolesterolsænkende medicin, med mindre de lider af åreforkalkning." siger Peter Schnohr.

Blodprop af andre grunde?

Den danske undersøgelse siger ikke noget om, hvorfor sammenhængen mellem kolesteroltal og hjerteblodprop falder med alderen. Lægerne udpeger dog to muligheder.

Det kan skyldes, at nogle mennesker simpelthen bedre kan tåle at have meget kolesterol i blodet uden at tage skade af det.

En anden mulighed er, at den relative betydning af højt kolesteroltal ikke fylder ret meget hos en gruppe i befolkningen, der har en ret stor absolut risiko for at få en blodprop af alle mulige andre årsager.

Den danske undersøgelse bygger på data fra den meget omfattende befolkningsundersøgelse, Østerbroundersøgelsen. 10.000 personer og deres oplysninger indgik i det nye studie, heraf var knap 1.500 fra 70 til 93 år.

Alun.dk om Kolesterol

Jeg er sikker på, at dette studie om kolesterol bare er en ud mange, der vil vise, at du er nødt til være forsigtig med at tage kolesterolmedicin. Når det kommer til kolesterol, så tror jeg at:

1. Du behøver ikke frygte mættet fedt.

Mættet fedt er ikke en dræber. Mit første argument er, at hvis mættet fedt var så skadeligt for os, tror du så ikke, at gud ville have skabt kød frit for mættet fedt, som vi kunne spise?

Mættet fedt er en naturlig del af vores kost. Dernæst så er beviserne, der tilsyneladende fremstiller mættet fedt som en dræber svage. Min egen konklusion efter at have læst forskningen er, at sukker og bestemte vegetabilske olier (olivenolie er okay) er de virkelige farer for vores hjerter.

2. Kolesterolmedicins effektivitet er tvivlsom

Der er ingen tvivl om, at kolesterolmedicin kan sænke dit kolesteroltal, men jeg har endnu ikke set et overbevisende argument, der rent faktisk viser, at det signifikant forlænger dit liv. Problemet er, at medicinfirmaerne finansierer de fleste af studierne om kolesterol og også i mange tilfælde analysere dataene af kolesterolstudierne.

Er de forudindtaget? Kan man stole på medicinalfirmaerne?

Jeg vil overlade beslutningen til dig.

Desuden, er der nogen reelle beviser for at kolesterolmedicin faktisk hjælper dig med at leve længere?

Ifølge nogle eksperter nej.

Hvis du tager alle personer med et højt kolesteroltal og putter dem i to grupper. En gruppe som får kolesterolmedicinen og en anden gruppe som ikke får noget, så lever kolesterolmedicin gruppen statistisk set ikke længere.

Så hvorfor tage kolesterolmedicinen, der har så mange ubehagelige bivirkninger?

3. Kolesterolmedicin har mange ubehagelige bivirkninger.

Mit råd er, at før nogle som helst overvejer at tage kolesterolmedicinen eller hvilken som helst andet medicin for den sags skyld, at du laver dine egne grundige undersøgelser og får argumenter både for og imod medicinen og først og fremmest lytter til din egen krop!

Der er en del kendte og alvorlige bivirkninger ved at tage kolesterolmedicin inklusiv:

Hukommelsestab, kræft, impotens, svage muskler og hjertesvigt der alle let kan opfattes som en naturlig følge af alderdom.

 

 

Så før du påbegynder hvilken som helst medicin bør du lave din egen undersøgelse og frem for alt lytte til din egen krop, den ved bedre end nogen ekspert eller læge.

Klik her, for at læse mere om kolesterol


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Aage Christensen skrev denne kommentar:
16-06-2012 11:56:58

Ja, det er alt sammen meget godt, men
der mangler oplysninger om hvor højt eller rettere hvor lavt tallet bør være, målingsoplysninger.
Jeg er født i 1933 og har lige fået nogle prøver: PSA 10,3 -Kolesteroltal 3,3. Er det ok.


Anne grete skrev denne kommentar:
23-09-2018 18:20:32

Er fuldstændig enig med dig jeg taler af min erfaring med statiner har haft en blodprop ved hjertet i 2012 og har fået atorvastatin siden men har gudskelov en god læge der giver mig lov til at holde pauser med stationer og på nuværende tidspunkt ligger mit ldl på 3,2 så jeg er tilfreds og tager Q10 og c vitaminer og det er en bedre hverdag og perfekt livskvalitet


Nils skrev denne kommentar:
17-09-2021 16:35:25

I år 2017 fik jeg indsat 4 stens i hjertet efter kolesterol propper i hjertet , og jeg blev efterfølgende ordineret kolesterol piller og hjertemedicin . Vi skriver nu år 2021 og mit kolesterol tal er fint og jeg har ingen problemer . Du skriver at mættet fedt ikke er farligt , da Gud så ikke ville have skabt kød uden fedt hvis det er farligt ? Er colesteron nu blevet en Guds sag ?


Vis alle kommentarer

Marianne Snorgaard skrev denne kommentar:
16-03-2023 20:09:18

70-80 årige skal ikke have cholesterolsænkende medicin Med mindre “de lider af åreforkalkning” hvem har ikke åreforkalkning som 70-80 årig? Mener du manifest sygdom ? Hvad med stroke forebyggelse ? Blodprop i hjernen nok en endnu mere skræmmende tilstand at havne i end blodprop i hjertet


Marianne Snorgaard skrev denne kommentar:
16-03-2023 20:09:22

70-80 årige skal ikke have cholesterolsænkende medicin Med mindre “de lider af åreforkalkning” hvem har ikke åreforkalkning som 70-80 årig? Mener du manifest sygdom ? Hvad med stroke forebyggelse ? Blodprop i hjernen nok en endnu mere skræmmende tilstand at havne i end blodprop i hjertet


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley