Kend din shampo

Skrevet 24-08-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kend din shampo

Hvad skal du se efter når du køber shampo? Har du nogensinde overvejet at vaske dit hår i bremsevæske? Eller at prisen for et glansfuldt hår kan være kræft? Her kan du lære at tyde indholdsdeklarationen på din "naturlige" shampo.


Flere og flere af de store kosmetikproducenter er begyndt at markedsføre deres produkter som ”naturlige” ved f.eks. at skrive på dem, at de indeholder ”urteekstrakter”, ”planteekstrakt” ”kildevand”, "mandelmælk”, ”blomsternektar” o.m.m.

Men lige meget hvor naturlig en shampo fremstår, så sørg for at læse varedeklarationen grundigt før du køber den, for mange af de mest populære shampoer indeholder sundhedsskadelige ingredienser. M

en hvordan ved man hvad der gemmer sig bag de engelske eller latinske betegnelser, der står på etiketten?

The Ecologist har udarbejdet en brugervenlig guide til shampoingredienser og her vil vi gennemgå de mest almindelige.

SODIUM ( / NATRIUM ) LAURETH ( / LAURYL ) SULFATE i shampo

Også kaldet SLS eller NLS
SLS er et skummemiddel, der fjerner de naturlige olier fra hår og hovedbund og får shampoen til at trænge bedre ind.

SLS trænger meget nemt ind i hud og hår og bliver forholdsvist længe i vævet (især i hjerne-, hjerte- og levervæv).

Stoffet findes i omkring 90 % af alle shampoer og i en lang række andre kropsplejeprodukter som cremer og tandpastaer.

SLS er blevet forbudt i skumbad fordi det svækker hudens naturlige forsvar og forårsager kløe og infektioner. SLS anvendes også i industrielle rengøringsmidler og som irritator i laboratorieforsøg når man skal teste beroligende cremers effekt.

SLS trænger ind i blodbanen og tranporteres rundt i kroppen hvor det hober sig op i hjerne, hjerte, lever, lunger og øjne. Det forbliver længe i vævet og kan forårsage følgende virkninger:

Kræft: SLS kan reagere med andre kemikalier (bl.a. Cocamide MEA se nedenfor) og danne kræftfremkaldende kemiske forbindelser.

Hormonforstyrrelser: SLS kan i kroppen opføre sig som et hormon og skabe hormonel ubalance. Stoffet kan bl.a. opføre sig som østrogen og dermed have betydning for menneskets evne til at få børn.

Øjenskader: SLS optages særlig nemt af øjnenes celler (også selvom man ikke får shampoen i øjnene, SLS går som sagt i blodet hvorfra øjnene optager stoffet). SLS skader øjnenes udvikling og funktion – især hos børn.

Hårtab: SLS dræber i det lange løb hårrødderne så hårene et efter et falder af – det er bare ikke alle der bemærker det, fordi der som regel vokser nye hår ud andre steder på hovedet.

Sart hud med svækket forsvar: Huden udgør en stor del af kroppens naturlige forsvarsværk, men SLS fjerner de naturlige olier hvormed huden efterlades udtørret og lettilgængelig for diverse mikroorganismer som svampe og bakterier. Dette øger også din risiko for allergiske reaktioner.

PERFUME / PARFUME / FRAGRANCE i shampo

Får shampoen til at dufte godt og naturligt, f.eks. af ”mandelmælk” eller af ”blomsternektar”.

Der findes omkring 5000 parfumestoffer på markedet, hvoraf 95% er laboratoriefremstillede – og mange af dem ud fra petrolium. De egentlige ingredienser holdes hemmelige fordi duftstoffer ikke kan patenteres.

Petrolium-baserede ingredienser kan forårsage kræft, fosterskader, ubalance i centralnervesystemet og allergiske reaktioner.

PROPYLENE GLYCOL i shampo

Binder vandet i shampoen og giver den sit ”silke-touch”

Stoffet er et petrokemikalie, der udgør den primære ingrediens i bremsevæske og i anti-frostvæsker. Propylene glycol findes i de fleste kosmetikprodukter som maskara og babypleje.

Stoffet anses for at være en nervegas og har desuden vist sig at forårsage betændelser i huden samt lever- og nyreskader i dyrestudier. Det kan føre til forøget cellevækst samt virke lokalirriterende på huden.

TETRASODIUM EDTA i shampo

Gør rengøring nemmere ved at binde skidt og spor af tungmetaller.

EDTA tilsættes bl.a. shampo, vaskemidler, landbrugets kemiske sprøjtemidler og medicinalindustriens produkter.

Stoffet er svært nedbrydeligt så når først det findes i miljøet opløser det tungmetaller hvormed disse kan indgå i fødekæden. Tungmetaller er giftige for mennesker og forårsager både adfærdsvanskeligheder, hukommelsesbesvær og fysiske skavanker.
Stoffet i sig selv virker irriterende på øjne og hud.

FARVESTOFFER/ COLORANTS i shampo

Som CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053
Har til formål at give shampoen en flot eller naturlig farve (f.eks. grøn hvis shampoen markedsføres som ”urteshampo”)

De nævnte farver er blot 4 ud af flere hundrede syntetiske og petrokemikalske farvestoffer, der bruges i næsten alle shampoer. Selv hvis din shampo er hvid er der stor sandsynlighed for, at den indeholder farvestoffer.

De færreste farvestoffer er blevet undersøgt tilstrækkeligt for deres langsigtede virkninger, men mange af dem giver umiddelbare allergiske reaktioner, og flere er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

BENZOIC ACID i shampo

Er et konserveringsmiddel og et opløsningsmiddel.

Stoffet indeholder kræftfremkaldende enzene rings og toluene, der mistænkes for at forstyrre hormonbalancen og forårsage fosterskader. Stoffet forårsager umiddelbart irritationer af luftveje, øjne og hud.

DIAZOLIDINYL UREA i shampo

Er et antibakterielt stof. Diazolidinyl urea frigiver formaldehyd, der bl.a. er kræftfremkaldende på langt sigt. På kort sigt virker stoffet irriterende på øjne og hud. 

METHYL / PROPYL / ETHYL / BUTYL PARABEN i shampo

Parabener er billige og effektive konserveringsmidler, der bruges i langt de fleste shampoer på markedet.

Stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende. De opfører sig som østrogen i din krop og brugt på drengebørn (babypleje indeholder også masser af parabener) kan parabener ødelægge drengenes mulighed for engang at blive fædre.

Parabener forårsager også mange allergiske reaktioner. Parabenerne bærer navne som “methylparaben”, ”ethylparaben”, ”propylparaben” og ”butylparaben”.

Ser du sådanne navne på etiketten bør du vælge shampoen fra; dette er om muligt endnu mere vigtigt, hvis det er til dine børn. Foretræk produkter med naturlige konserveringsmidler som f.eks. Aloe vera.

SODIUM CHLORIDE i shampo

Kemisk fremstillet salt. Bruges til at opnå en bedre konsistens på shampoen. Så længe man holder brugen af sodium chlorid til udvortes brug (som i shampo) synes der ikke at være svære bivirkninger.

DMDM HYDANTOIN i shampo

Dette stof bruges for sine antibakterielle egenskaber. Har vist sig i laboratorieforsøg at forårsage lungekræft og at skade DNA. I

ndholder 17,7 % formaldehyd, der er et lokalirriterende og kræftfremkaldende stof og skaber en toksisk reaktion i 20% af de mennesker, der udsættes for det.

COCAMIDE MEA i shampo

Får shampoen til at skumme nemt og rigeligt.

Stoffet har vist sig kræftfremkaldende i dyreforsøg.
Cocamide MEA indeholder momoethanolamine der reagerer med SLS (se ovenfor) og skaber det kræftfremkaldende nitrosamin.

www.alun.dk om shampo:

I kosmetikindustrien gør man alt hvad man kan for at tjene penge.

Lad være med at tro på deres anprisninger af egne produkter som ”naturlige”.

Køb en økologisk shampo fra et mærke, du har tillid til og læs altid indholdsdeklarationen.

Vær særlig omhyggelig når det gælder dine børn, der er endnu mere sarte overfor de stoffer, mange shampoer indeholder.

Der er i øvrigt ingen grund til at bruge shampo på spædbørn, vask blot deres hår med vand.

Søger du efter en god økologisk shampo, kan vi anbefale Green People. Deres shampo fås med aloe vera til tørt eller normalt hår eller med rosmarin til fedtet hår og kløende hovedbund.

Kilde: The Ecologist, www.theecologist.com

Få mere info om Naturlig shampo klik her 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lene skrev denne kommentar:
12-02-2012 19:35:12

Jeg synes måske du skal undersøge nærmere, hvad probylene glycol egentlig er. Det har i hvert fald overhovedet intet at gøre med nervegas og giver heller ikke hverken nyre eller leverskader. Prøv selv at undersøge sagen lidt nærmere.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse