❤ Bestil produkter for 2000 kr. og få et par lækre KMD 2.0 til Fitness og Sport (Værdi 899,-) som bonus til 0 kroner!. ❤

Hvordan kan du sidde ned ved et skrivebord og stadig være sund

Skrevet 25-10-2010 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvordan kan du sidde ned ved et skrivebord og stadig være sund

Hvor mange timer bruger du om dagen på at sidde ned ved et skrivebord, enten på kontoret eller hjemme?


I følge ny forskning så kan man, når man sidder ned ved et skrivebord i for lang tid øge risikoen for at tage på i vægt eller få problemer med rygsmerter, muskelspændinger og mere.

Dog kan de følgende tips kan hjælpe dig med at forblive sund.

Der er en stor chance for, at du bruger en ganske betydelig del af din tid på at sidde ned. Imellem arbejde og de utallige ting, som folk nu bruger deres computere til, kan du meget let komme til at bruge mere tid foran dit skrivebord end noget som helst andet sted.

Dette er årsagen til, at det er så vigtigt, at du lærer, hvordan du kan sidde ved et skrivebord og stadig væk være sund.

Ulemperne ved at sidde for meget

Overordnet set er det at sidde ned (hvorvidt det er ved et skrivebord, i en bil eller et andet sted) for længe ikke en sundhedsfremmende ting at foretage sig.

For det første kan det få dig til at tage på. En undersøgelse i ”The International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders” fandt, at dem som sad meget ned (7,4 timer eller mere) havde en signifikant større sandsynlighed for at være overvægtige eller fede, end dem som rapporterede, at de kun sad lidt ned (mindre end 4,7 timer om dagen).

Et studie i ”The American Journal of Preventive Medicine” fandt endda, at jo længere en person sidder ved sit skrivebord, jo større er chancen for, at personen er overvægtig.

At sidde ned i lang tid udsætter dig også for en risiko for at få rygsmerter, specielt hvis du sidder med en dårlig holdning, kramper i benet, spændte muskler og selvfølgelig kedsomhed.

Sunde tips til at sidde ned ved dit skrivebord

Mange af os har ikke noget valg og skal arbejde ved et skrivebord hele dagen, eller i det mindste i en vis periode hver dag. I løbet af denne tid kan du bruge følgende råd til at holde din krop og sind i form.

Hold din krop i en neutral position. Det betyder, at dine led er i en naturlig stilling, hvilket reducerer risikoen for at få stress og for at overbelaste musklerne, senerne og skelettet og for at udvikle en regulær sygdom i bevægeapparatet. For at opnå en neutral kropsposition bør du:

• Tilpasse din stol, så dine lår er parallelle med gulvet.

• Vælge en stol, der støtter din ryg, inklusive kurven i din lænd(hvis ikke, så placér et oprullet håndklæde eller en pude bag din lænd for støtte). Eller overvej at bruge en Fitnessbold som stol.

• Dine hænder, håndled og underarme bør være i lige linje og rundt regnet parallelt med gulvet.

• Dit hoved bør være på linje med din overkrop og på samme niveau (eller let fremad).

• Din computerskærm bør være så højt placeret, at dine øjne ser lige imod midten af skærmen, når du ser lige ud. Se nedenunder for flere detaljer.

• Dine albuer bør være tæt til din krop, bøjet ved en 90- til 120-grader vinkel.

• Dine skuldre skal være afslappede, og dine overarme hænge naturligt ved siden af din krop.

• Dine fødder bør have fuld kontakt til gulvet eller være støttet af en fodskammel.

Bevæg dig rundt ofte. Din krop kan kun klare at sidde i den samme position i omkring 20 minutter, før det begynder at blive ubehageligt, ifølge Mayo klinikken.

Så hvert 20. til 30. minut bør du: Stille dig op, strække dig, gå omkring og skifte din stilling i mindst et par minutter.

Reducér ensidigt gentagne bevægelser. Bevægelser, som du gentager igen og igen (så som at svare på telefonen eller række ud efter en bog) kan lede til overbelastninger og stress.

Reducér unødvendige bevægelser så meget som muligt ved at holde ting, som du ofte bruger tæt på dig, og bruge redskaber så som et headset til telefonen for at undgå ensidigt gentagne bevægelser.

Du bør også skifte mellem højre og venstre hånd, når bruger computermusen.

Den korrekte position af din computerskærm

Hold din computerskærm i en sund position. Dvs. direkte foran dig, men mindst 50 cm væk. Midten af skærmen skal være på niveau med øjnene, og den skal være vinkelret i forhold til vinduet (for at reducere genskær), ifølge OSHA, Occupational Safety and Health Administration.

At se ned på en computerskærm på et bord hele dagen vil ikke kun hurtigt give dig en dårlig holdning, det vil også øge din risiko for at skade din ryg!

Så ved at indstille din computer korrekt vil du have taget et kæmpe skridt imod at opretholde en god holdning, og det er efter min mening det allervigtigste du kan gøre, når du indretter din arbejdsplads. .

Derudover bør du se væk fra computerskærmen så ofte som muligt. At fokusere på computerskærmen i for lang tid kan lede til tørre og trætte øjne.

Vær sikker på at skifte dit fokus ofte, se på et punkt i langt væk, og blink regelmæssigt for at holde din øjne fugtige.

Brug en dokumentholder. Den bør idéelt set være på samme højde og afstand som din computerskærm (holdere sat på skærmen er ideelle).

Rent bord-politik

Fjern rodet fra dit skrivebord, og få en mere effektiv og sjov arbejdsplads. Omkring 40 procent af kontormedarbejdere siger, at de bliver forstyrret af for meget rod på deres skriveborde.

Spar dig selv for denne mentale ufred ved at bruge et par minutter hver dag på at gennemgå papirerne. Smid de papirer, som du ikke kan bruge, ud, og arkivér dem, du skal bruge.

Gør dit skrivebord til dit eget. Selv om det er godt med et rent skrivebord, er det godt at tilføje nogle ting, som betyder noget for dig, og som samtidig gør det til en større nydelse at arbejde ved dit skrivebord.

Nogle ting, du kan overveje, er: Nogle få billeder af familie og venner, en plante, inspirerende plakater eller et maleri på væggen og andre minder, der får dig til at have det godt.

En sund snack booster din energi dagen lang

Lad vær med at opbevare junkfood ved dit skrivebord. Fristelsen er simpelthen for stor til at spise junkfooden, og efterfølgende kommer konsekvenserne: Du føler dig sløv, træt eller skyldig.

I stedet for, så opbevar nogle sunde snacks tæt på, for at stille din sult på en smart måde. Gode snack-idéer er: Grøntsager i mundrette stykker, et par nødder, frisk frugt, et hårdkogt æg osv.

Du kan også overveje at have nogle nødhjælpssnacks parat, så som Organic Food Bar eller Superfood, i tilfælde af, at du bliver sulten og har brug for et hurtigt boost af din energi, samtidig med at det er sundt for dig.

Husk også at have et stort glas vand på dit skrivebord på samme tid.

Konklusion: Hvordan kan du sidde ned ved et skrivebord og stadig væk være sund?

Mange af os sidder ved vores skriveborde i omkring 1/3 af vores arbejdsliv.

Det er ikke den sundeste ting i verden at gøre hele dagen, men det er hvad mange af os er nødsaget til for at få mad på bordet.

Den gode nyhed er, at hvis du følger de simple, men meget effektive tips som er nævnt ovenfor, så har du en række gratis redskaber, der på længere sigt kan gøre kolossal forskel i dit helbred.

Så hvad venter du på?

Der er intet bedre tidspunkt end nu til at begynde at gøre dit skrivebord til et sundt sted at arbejde.

Start med at justére dit skrivebord til den rigtige højde. Indstildin computerskærm i den rigtige højde, så dine øjne ser direkte på midten af skærmen.

Hvis du har brug for en ny stol eller Fitnessbold til at sidde på osv., så bør du fortælle din chef, hvor mange penge han sparer, når du arbejder mere effektivt, og hvordan han samtidig vil få en meget gladere medarbejder.

Du kan også overveje at investere i et nyt ergonomisk tastatur.

Held og lykke

P.S. Se også: Er det at sidde ned dårligt for dit helbred og talje? 

P.P.S. Klik her for at få at modtage en GRATIS bog om 10 Tips til en god holdning


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jens Sigurdson skrev denne kommentar:
27-10-2010 11:28:55

Billedet er meget misvisende for et godt setup ved PC'en. Det vigtigste er at afstanden fra skrivebordskanten til mus og tastatur er lig afstanden fra albue til håndled. Det giver mulighed for at hvile hele underarmen på bordet så ømme håndled undgås, i værste fald "musse-arm". Man kan også rykke tastaturet lidt frem og tilbage i løbet af dagen.
Det er også en fordel med et trådløst tastatur, så man kan smække benene op og sidde og skrive en længere tekst med tastaturet på skødet.
I det hele taget er det super vigtigt at man hele tiden har mulighed for at skifte siddestilling i løbet af dagen. Den gamle historie med 90 graders vinkler i alle led, er den direkte vej til skader og ømhed.
Den i artiklen anbefalede position af skærmen, stiller jeg mig også tvivlende overfor. Det lyder mere som om at man bør indrette sin arbejdsplads efter teknikken/lyset end at man vælger det der er mest arbejdsmæssigt optimalt.
Hvis en skærmposition giver problemer med reflekser, kan man købe en solskærm, en slags kasketskygge, til skærmen. Det virker utroligt godt.
Ellers en god artikel, det er vigtigt at sætte fokus på skærmarbejdet for alle os der er "plaget" af dette.

Mvh
Jens Sigurdson
IT Administrator


jørgen pedersen skrev denne kommentar:
05-10-2012 16:11:15

Hej jeg er lastbils chauffør, hvordan skal jeg sidde på sædet for at sidde rigtigt.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley