Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Har du et sundt fordøjelsessystem?? Få svaret her!

Skrevet 27-04-2020 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Har du et sundt fordøjelsessystem?? Få svaret her!

Vent lige lidt. Skyl ikke ud endnu! Kig lige på din afføring, og få svar på, om der er alvorlige helbredsproblemer på vej. Ja, din afføring kan advare dig om kræft, gulsot, kronisk inflammation i bugspytkirtlen og meget mere. Jeg ved godt, at toiletbesøg er et tabuemne, men brug lige et øjeblik på at læse denne artikel, da den indeholder vigtig information om dit fremtidige helbred samt en guide, der lader dig vide, om du er på rette spor.


Hvad er normalt, og hvad er ikke, når du kigger ned i kummen efter et toiletbesøg?

Kig på billedet ovenfor, og find ud af, hvilken en af figurerne der oftest stirrer tilbage på dig.

Ja, kroppen fortæller dig konstant, hvordan du har det på helbredsområdet ved at sende signaler til dig. Lytter du?

Et af de vigtigste signaler om dit generelle helbred kan ses ved at kigge på din afføring og lægge mærke til farven, størrelsen, konsistensen, lugten og andre træk, før du skyller ud.

Hvis du ved, hvad du skal kigge efter, kan du muligvis opdage helbredsproblemer tidligt nok til at forhindre dem i at udvikle sig til noget alvorligt.

Hvordan ved du, om din afføring er sund?

Heldigvis siger et billede mere end tusind ord.

Billedet ovenfor kan bruges til at opdage symptomer på dehydrering, dårlig fordøjelse og for mange affaldsstoffer i kroppen.

Kig på billedet ovenfor, og hvis du begynder fra højre, så prøv at identificere, hvem det er, der kigger tilbage til dig fra toiletkummen:

”Pøllebetjenten” repræsenterer en sund tarmbevægelse
For at afføring kan kaldes for en ”Pøllebetjent,” skal den:

• Være velformet og ensartet i kontur
• Komme let og behageligt ud
• Være lysebrun til mellembrun i farven
• Lugte naturligt, næsten jordagtig – ikke dårligt
• Flyde og ikke kræve flere forsøg på at skylle ud.

At blive bekendt med de følgende tarmbanditter kan hjælpe dig til at diagnosticere et ustabilt eller dysfunktionelt fordøjelses-/udskillelsessystem.

”Blotteren”:
”Blotteren” viser dig resultatet af ufordøjede madpartikler i din afføring. Det er IKKE normalt at se madpartikler i din afføring, da det er et tegn på fødevareintolerance eller et inflammatorisk problem i dit fordøjelsessystem.

”Diarrella”:
”Diarrella” viser kroppens desperate forsøg på at afgifte sig selv. Selv hvis du er forstoppet og dehydreret, vil din tarm suge ekstra vand til sig for at fjerne affaldsstoffer i din krop.

”Pillemanden”:

”Pillepølser” ligner kanin- eller fåreekskrementer og kan være udtryk for et skift mellem sunde mave-tarmbevægelser og dehydrering.

”Bodybuilderen”:
”Bodybuilderpølser” er ofte større i diameter end ” Pøllebetjenten” og er sværere at komme af med. En sådan afføring kan være et resultat af for mange tørrede og forarbejdede fødevarer, især proteinbarer og pulvere.

”Olympisk Svømmer”:
Denne er lysere i farven end ”Pøllebetjenten” på grund af dens høje indhold af ufordøjet fedt.

Den bliver kaldt ”Olympiske svømmere”, da den er svær at skylle ud. ”Den Olympiske Svømmer” kan skyldes mangel på galde, der nedbryder fedt.

”Hr. Synker og Stinker”:

Disse slemme, små banditter forekommer ofte efter indtag af for meget forarbejdet mad, et giftigt miljø og/eller medicin – især efter bedøvelse i forbindelse med en operation.

”Hr. Synker og stinker” er nogle af de slemmeste små fyre, som du nogensinde vil møde på dit badeværelse. Hvis de tilhører dig, så er de meget svære at slippe af med. Hvis de ikke er dine, så er lugten nok til at få dine hår til at rejse sig!

Hvis de viser sig, så kom i gang med at afgifte din krop.

Flere kendsgerninger om afføring!

Var du klar over, at en gennemsnitsperson kommer af med omkring fem TONS afføring i sin levetid? Det er meget afføring!

Din afføring består af 75 % vand. Resten er en stinkende blanding af fibre, døde og levende bakterier, diverse celler samt slim.

Hvis du plejer at skynde dig ud af badeværelset efter et toiletbesøg, bør du måske tage den lidt med ro og kigge ned i toilettønden. Hvilket syn møder dig? Er det rart eller skræmmende?

Kig på billedet ovenfor.

VENT, kig, lyt og lugt, før du skyller ud

Hvad er normalt, og hvad er ikke normalt, når du kigger på dine venner i kummen? Billedet ovenfor og følgende skema vil hjælpe dig med at indsnævre feltet. Der er helt klart nogle få signaler, som giver anledning til bekymring. Hvis du er i tvivl, skal du gå til lægen.

Sund afføring Usund afføring
Mellembrun eller lysebrun Hård at få ud, smertefuld eller kræver anstrengelse
Blød og glat og i et langt stykke, ikke en masse små stykker Hårde knolde og stumper eller grødet og vandig eller endog klistret og svær at rengøre
Omkring 3 - 7 cm i diameter og op til 30 cm lang Smal, blyantstynd eller sløjfeformet afføring
Bør ramme vandet i kummen stille og blidt med en ganske svag lyd – ikke et ordentligt plask, så du må i brusebad bagefter Hvid, bleg eller grå afføring kan indikere mangel på galde
Naturlig lugt, ikke ubehagelig Øget slim i afføringen
Ensartet konsistens Ufordøjet mad (grund til bekymring, hvis det også ledsages af diarré, vægttab eller andre ændringer i toiletvaner)
Synker langsomt Flyder ovenpå eller plasker

 

Lugter din afføring virkelig dårligt?

Hvis din afføring har en virkelig dårlig lugt, skal du ikke ignorere det. Her taler jeg om en lugt, som er værre end den normalt anstødelige lugt. Ildelugtende afføring kan være et tegn på adskillige helbredsproblemer. Hvis du konsekvent har ildelugtende afføring, bør du kontakte din læge øjeblikkeligt.

Hvad med luft?

Luftafgang (flatulens) er normalt. Vær sød at fortælle min kone det.

Ikke bare helt normalt, men et sundt tegn på, at milliarder af hårdtarbejdende bakterier gør, hvad de skal. Mennesker har luftafgang i gennemsnit 14 gange om dagen – alt fra ½ til 2 liter!

99 % af al luft er lugtfri, så du lægger muligvis ikke engang mærke til, at du har luftafgang.

Hvor ofte bør du komme på toilettet?

Normale afføringsvaner varierer. Når vi taler om regelmæssighed, så taler vi i virkeligheden om, hvad der er normalt for dig. En til tre afføringer om dagen anses for at være indenfor det normale.

Lige så vigtigt er det, hvor let det er for dig at komme af med din afføring. At gå på toilettet bør ikke være en atletisk kraftanstrengelse.

Hvis du er nødt til at presse eller anstrenge dig, er der noget galt – tarmperistaltikken bør ikke kræve mere anstrengelse end at tisse eller komme af med luft. Det bør ikke være en olympisk disciplin.

Vær opmærksom på pludselige forandringer i afføringsvaner. Mange faktorer kan påvirke regelmæssighed. Det kan være din kost, rejseaktivitet, medicin, hormonelle svingninger, søvnmønstre, træning, sygdom, operation, fødsel, stress og en hel masse andre forhold.

Forstoppelse og diarré

I gennemsnit tager det kroppen mellem 18 – 72 timer at omdanne føde til afføring og komme af med den. Hvis tidsrummet er kortere end det, vil det resultere i diarré, da din tarm ikke vil kunne nå at absorbere alt vandet.

Omvendt kan en længere transittid føre til forstoppelse, fordi tarmen har optaget for meget vand. Som resultat vil ses hård, tør afføring.

Igen vil jeg sige, at hvis du konsekvent lider af enten diarré eller forstoppelse, skal du søge hjælp.

Sådan opnår du sund afføring

De fleste afføringsproblemer kan forebygges eller løses ved at ændre på små ting som din kost og din livsstil. Her er nogle tips til, hvordan du kommer i gang:

•    Undgå ALLE mælkeprodukter.
•    Fjern alle kilder til gluten i din kost.
•    Spis RÅ, friske, økologiske grøntsager og frugt, som bidrager med gode næringsstoffer og fiber. Størstedelen af dine fibre bør komme fra grøntsager, ikke korn.
•    Undgå kunstige sødestoffer, for meget sukker (især fruktose), kunstige tilsætningsstoffer, smagsforstærkere, store mængder koffein og forarbejdet mad, da alt dette skader både dit fordøjelsessystem og dit immunforsvar.
•    Styrk din tarmflora ved at lade naturligt fermenterede fødevarer indgå i din kost såsom sauerkraut, syltede agurker og kefir (hvis du kan tåle mælkeprodukter).
•    Drik altid masser af frisk, rent vand tilsat et drys Celtic Sea Salt.
•    Træn hver dag, men overdriv ikke. At overtræne kan stresse dine tarme.
•    Overvej at indføre qigong-øvelser eller tai chi som en del af din daglige rutine.
•    Kom i seng senest kl. 22, og sov mindst otte timer om natten.
•    Kom udenfor (især om vinteren), og nyd den friske luft og sol (D-vitamin).
•    Tal med din læge, hvis du indtager medicin.
•    Overvej at bruge et godt probiotika. Hjemme hos os bruger vi SB3 fra Puori.
•    Overvej at sidde på hug for at kunne tømme din tarm mere fuldstændigt uden at skulle anstrenge dig.

Konklusion: Hvad fortæller din afføring dig om din sundhedstilstand?

Jeg ved godt, at det ikke lyder særlig romantisk, og det er over grænsen for mange mennesker, men for dig og mig, som er interesserede i vores helbred, er en undersøgelse af vores afføring en af de bedste måder til at vurdere, ikke blot hvor sund vores fordøjelse er, men også hvor sunde vi er i det hele taget.

Efter min opfattelse lyver kroppen aldrig. Hvis du ikke konsekvent har god og sund afføring, så gør din vidunderlige krop dig en stor tjeneste ved at komme med en advarsel.

Hvis du ignorerer, hvad du efterlader i toiletkummen, kan du komme til at skylle dit gode helbred ud!

Så kig nu på billedet ovenfor, og kig derefter på din afføring, inden du skyller den ud. Hvis du ikke konsekvent har sund afføring, prøver din krop at fortælle dig noget.

Hvis du ikke de fleste dage har sund og regelmæssig afføring, skal du følge retningslinjerne ovenfor for at styrke din sundhed.

Simple tiltag som kvalitetssøvn, at komme udenfor, den rette form for træning, en kost med livskraft (økologisk kød, grøntsager og lidt frugt osv.), stresshåndtering og indtagelse af et probiotika af høj kvalitet (jeg bruger SB3 fra Puori) gør en kæmpe forskel for din sundhedstilstand.

Held og lykke.

P.S.: Hvis dit fordøjelsessystem har brug for et ”tune up,” eller hvis din afføring prøver at fortælle dig noget, så foreslår jeg, at du læser min gratis ebog.

P.P.S.: Og sidst, men ikke mindst: Her er en sjov YouTube-video, du kan nyde.

OBS: Billedet ovenfor i denne artikel er venligst udlånt af Paul Chek. Enhver, der er interesseret i deres helbred, burde have hans bog How to Eat, Move and Be Healthy.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Doris skrev denne kommentar:
30-04-2020 19:48:45

Hej jeg ved det jo godt, men man glemmer det i dagligdagen. Tak for en huskepille, og et godt billede der burde hænge på alle toiletter.
Mvh Doris


Uh Susanne skrev denne kommentar:
23-03-2023 08:16:50

Må jeg spørge dig om det er normalt at have anelse lysere brun en din pøllebetjen, eller er det gsldeskade.
Venlig hilsen
Susanne


Uh Susanne skrev denne kommentar:
23-03-2023 08:17:02

Må jeg spørge dig om det er normalt at have anelse lysere brun en din pøllebetjen, eller er det gsldeskade.
Venlig hilsen
Susanne


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley