Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Gør luftforurening i dit hjem eller på din arbejdsplads dig syg?

Skrevet 25-02-2018 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Gør luftforurening i dit hjem eller på din arbejdsplads dig syg?

Verdenssundhedsorganisationen WHO påpeger, at 92 % af verdens befolkning indånder forurenet luft, og at syv millioner dødsfald om året kan tilskrives luftforurening. Samlet set er et giftigt miljø ansvarligt for mindst et ud af fire dødsfald rapporteret på verdensplan, og luftforurening udgør den største kilde til denne risiko. Din krop er afhængig af den luft, du indånder, for at opretholde et godt helbred, og dårlig luftkvalitet kan forårsage alvorlig skade på dine lunger, dit hjerte og andre organer. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan bevare dit og din families gode helbred!


Mange mennesker er ikke klar over, at forurening af indeklimaet kan være lige så farligt - eller endog mere skadeligt - end udendørsforurening, og at det kan forårsage sygdom i lunger og bronkier, hjertekarsygdom og endog kræft!

Dette skyldes, at luften i hjemmet ofte er mere forgiftet til at begynde med (to til fem gange mere end udenfor), og det faktum, at vi i gennemsnit tilbringer 92 % af vores tid indendøre og kun bruger 6 % af vores tid på transport til arbejde og 2 % af vores tid udenfor.

Hvad forårsager forurening af indeklimaet?

De to primære kilder til forurening af indeklimaet er de byggematerialer, som er anvendt i de bygninger, du bor og arbejder i og alt, hvad der findes i bygningerne inklusive møbler og de kemikalier, du bringer indenfor.

Tænk på hårspray, luftfriskere, neglelak, tobaksrøg, kemikalier i stof eller møbler, maling, lim, tæpper, bilprodukter, billige yogamåtter og træningsbolde osv.

Kort og godt: Hvis det ikke lugter behageligt, er det nok heller ikke godt!

Fem nøglestrategier til at forbedre indeklimaet

A. Undersøg, før du køber noget
Som det første skal du tænke, før du køber!

For eksempel skal min søn have en ny seng. Jeg er bevidst om, at han vil tilbringe mere end en tredjedel af sit liv med at sove i den. Så hvis madrassen, jeg køber, indeholder skadelige kemikalier, vil han indånde dem hele natten lang!

Hvilke bevidste beslutninger har du mulighed for at træffe, inden du køber noget?

B. Åbn dine vinduer
Den bedste og mest effektive måde at undgå forurening i dit hjem eller på din arbejdsplads er ved at åbne dine vinduer. Ved at åbne vinduer i begge sider dannes der effektiv ventilation. Da de fleste nyere boliger er energieffektive og er meget tætte, vil bare det at åbne et vindue i 15 minutter om dagen forbedre luften i indemiljøet.

OG sov altid med et åbent vindue i soveværelset om natten. Dette vil ikke bare hjælpe dig til at sove bedre, men også give dig sund luft at indånde!

C. Placér luftrensende planter i din bolig
Planter i hjemmet fjerner forurenende stoffer ved at absorbere partikler gennem deres blade og rødder på meget den samme måde, som de renser luften udenfor for forurening fra biler og varmesystemer.

De mest effektive planter til at forbedre luftkvaliteten er aloe vera, engelsk vedbend, fredslilje, svigermors skarpe tunge, bambuspalme, filodendron, chlorophytum (spider plant), rød dracæna og epipremnum aureum (golden pothos).

Min kone har for nylig købt en aloe vera-plante til hvert et rum i vores hus samt til mit kontor. Jeg har fået strenge ordrer på kun at vande den en gang om måneden og give den masser af kærlighed hver eneste dag!

D. Fjern stærkt lugtende og parfumerede rengøringsmidler og andre husholdningsprodukter
Det er virkelig meget enkelt. Hvis det lugter syntetisk eller har en skarp kemikalielugt, så er det ikke noget, der er godt for dig og din familie. Der er mange sundere alternativer.

Smid alle de dårligt lugtende produkter i dit hjem ud (rengøringsmidler, syntetiske luftfriskere, duftende lys samt neglelak), og søg information om sundere alternativer!

E. Kom udenfor, få noget frisk luft og genskab forbindelsen til naturen

En af de ting, der forårsager flest helbredsproblemer i vores liv, er den kendsgerning, at vi har mistet kontakten til, hvor vi udspringer fra, og hvor vi hører til.

For mange af os er vores tilhørsforhold til naturen ikke-eksisterende, fordi vi tilbringer næsten al vores tid indendøre!

Kan du huske, hvor afslappet du følte dig, da du sidst gik en tur i skoven eller ved stranden og indåndede masser af frisk, ren luft? Hvordan føltes det?

Bare det at komme udenfor i et par minutter hver dag og røre ved og hilse på et træ, føle vinden blæse stressen fra din hud og naturligvis solens helende kraft kan naturligt mindske mængden af giftstoffer fra luftforurening i din krop!

Konklusion – gør luftforurening i dit hjem eller på din arbejdsplads dig syg?

Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet påvirkes af, hvordan du trækker vejret, og hvor ren den luft du indånder, er.

Moderne, lufttætte bygninger skal ventileres ordentligt for at undgå eller reducere forurening af indeklimaet. En af de nemmeste måder at forbedre dit indemiljø er ved at åbne dine vinduer hver dag og købe nogle planter, der kan absorbere forureningen.

Undersøg grundigt, før du køber noget, og smid alle ejendele ud, som ikke lugter sundt.

Og glem ikke at komme udenfor hver dag og hilse på naturen. Naturen savner dig!

Yderligere læsning:

Rengøringsmidler øger din risiko for sygdom

World Health Organization, September 2016

Introduktion til luftkvalitet i indemiljøet

10 bedste stueplanter til at afstresse dit hjem og rense luften

Renser stueplanter virkelig luften?


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lars skrev denne kommentar:
26-02-2018 21:47:14

Desværre er planter kun gode til at rense luft hvis den ikke bliver skiftet ud OG de har gode vækstbetingelser. Men det kan være rart og føles naturligt at have planter omkring sig - medmindre alt roder til. http://time.com/5105027/indoor-plants-air-quality/


Lilian skrev denne kommentar:
28-02-2018 14:58:06

Jeg har købt en Aura Roboclean SPlus støvsuger. Den filtrerer det opsugede støv gennem vand så intet ryger tilbage i rummet når man støvsuger. Den renser luften på samme måde hvis man lader den stå og køre en halv times tid. Den kan også sprede negative ioner hvilket jeg indtil nu kun har hørt positivt om.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley