Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Gør din solcreme dig syg?

Skrevet 06-06-2017 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Gør din solcreme dig syg?

Hudlæger og andre eksperter anbefaler ofte at begrænse hudens udsættelse for sollys for at minimere risikoen for at udvikle hudkræft. Men hvad nu hvis de tager fejl, og hvad hvis D-vitaminmangel som følge af for lidt sollys kan forårsage kræft? Og hvad med solbeskyttelse? Er det nu også forsvarligt at anvende?


Ja, sommeren er en skøn tid at komme udenfor og nyde det bedste, naturen har at byde på.

Men hvem skal du lytte til omkring sikkerhed og sundhed i det varme vejr?

I situationer som denne med masser af modstridende råd kan jeg godt lide at træde to trin tilbage og:

1. Mærke efter hvad Moder Natur vil råde mig til og …
2. Lytte til min intuition og lade den guide mig.

Med hensyn til ophold i solen er jeg kommet frem til følgende konklusion (jeg kommer til solbeskyttelse om lidt):

Den bedste måde at undgå hudkræft eller en hvilken som helst anden form for kræft er at udsætte huden for sol så ofte som muligt for at opretholde et optimalt D-vitaminniveau.

Ja, forlæng dit ophold i solen langsomt i foråret, og sørg for, at du aldrig nogensinde bliver forbrændt.

Den største risikofaktor i forhold til hudkræft er solskoldning.

Alle forholdene beskrevet ovenfor burde give mening, for mennesket har et naturligt behov for at være udenfor og tæt på naturen. En stor og vigtig del af denne tæthed er at nyde solens stråler uden dog nogensinde at blive forbrændt i den varme sommerhede, især på ferier!

Hvordan kan solen hjælpe mig til at leve længere?

Videnskaben beviser nu med mere end 1000 studier de mange fordele der er ved at få UV-stråler på huden både for D-vitaminproduktion og mange andre fysiologiske processer.

Et af de senest offentliggjorte studier fulgte 25.500 svenske kvinder mellem 25 og 64 år gennem en periode på 20 år. Detaljerede oplysninger om soleksponeringsvaner og forstyrrende faktorer blev indsamlet og analyseret i et ”konkurrerende risikoscenario.” Samlet set levede de kvinder, der opholdt sig regelmæssigt i solen, længere - sandsynligvis på grund af deres øgede D-vitaminniveau.

Et lavt D-vitaminniveau øger potentielt risikoen for hjertekarsygdom, sukkersyge, knogleskørhed, visse kræftformer og andre kroniske sygdomme.

Hvordan vælger jeg et sundt solfilter?

Er du klar over, at 60 % af de plejeprodukter, du putter på huden, optages af din krop?
Så det er det samme som at sige, at hvis det er på din hud, drikker du det helt bogstaveligt!

Dette gælder for alle cremer, bodylotions, parfumer og selvfølgelig solcreme.

Men kigger vi helt specifikt på de ingredienser, der anvendes i størstedelen af solcremer, er mange af ingredienserne giftige og bestemt ikke noget, du ønsker at komme på din hud!

Så det første, du bør tænke på, er at anvende en økologisk solcreme af god kvalitet.

Men selvom det er en økologisk solcreme, så læs etiketten, og sørg for, at produktet har minimum 80 % økologiske ingredienser.

De fleste solcremer anvender titandioxid som solfaktor, og da denne ingrediens ikke er økologisk, er det ikke muligt at nå op på 100 % økologiske ingredienser.

Jeg fortæller dig dette, for mange hudplejeproducenter hævder, at deres produkter er økologiske, men når man kigger på etiketten, indeholder de kun 2 til 3 % økologiske ingredienser.

Dumme EU-regler tillader virksomheder at sige, at deres produkter er økologiske, selvom kun nogle få procent af ingredienserne er økologiske. Denne falske markedsføring skal stoppes!

Hjemme hos os har vi de sidste 15 år brugt Green People til vores børn.

Brug aldrig solprodukter i sprayform – de er dødeligt giftige

Solprodukter i sprayform udgør endnu en fare ved at frigive giftige partikler i luften. FDA i USA har advaret forældre mod at anvende solbeskyttelse i sprayform.

De to ingredienser af største bekymring i sprayprodukterne er zinkoxid og titandioxid, da disse er de mest anvendte ingredienser i solprodukter i sprayform. Disse to mineraler er de sikreste midler at anvende som solfaktor på huden, men at inhalere dem er en helt anden sag.

De fleste studier til dato har vist, at zinkoxid og titandioxid er sikre at anvende, da det er usandsynligt, at de vil trænge igennem huden. De må blot ikke inhaleres.

Konklusion

Forskning bakker op om, hvad vi hele tiden godt har vidst:

Naturen ved bedst.

At tilbringe tid i solen og nyde dens helbredende stråler er en del af en sund livsstil. En livsstil vi har nydt siden begyndelsen af vores eksistens på denne smukke planet.

Nøglen er at bygge opholdet i solen op langsomt over tid og aldrig blive forbrændt.
Personligt anvender jeg sjældent solfilter. Jeg foretrækker at tage en t-shirt og en hat på.

Hvis du anvender solcreme, så tjek ingredienserne (det skal være et økologisk kvalitetsprodukt), og hvad du end foretager dig, så vær sikker på, at du ikke bliver forbrændt.

Ha´ en dejlig sommer!

Referencer og yderligere læsning:

Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden. Journal of Internal Medicine. Volume 276, Issue 1, pages 77–86, July 2014

Lin SW, Wheeler DC, Park Y, Cahoon EK, Hollenbeck AR, Michal Freedman D, Abnet CC. Prospective study of ultraviolet radiation exposure and risk of cancer in the U.S. Int J Cancer. 2012 Apr 26. doi: 10.1002/ijc.27619.

Solbadning kan mindske din risiko for at dø med op til 50 %

Bør du bruge solcreme? Eller er solcreme i virkeligheden farlig?


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kirsten skou skrev denne kommentar:
07-06-2017 20:05:20

Jeg har stort set aldrig brugt solcreme og er altid blevet puncket for et ... ! Jeg er nok blevet skoldet i mine yngre år men er blevet mere bevidst med alderen.
Så ... dejlig artikel som understøtter min egen solopfattelse. Jeg har nu i to år kun brugt cocosolie på kroppen og har det så godt med det.
Vh Kirsten


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley