Sidste Chance: Black Week - Brug koden TAK ALUN i indkøbskurven (kampagnefeltet) og få 25% rabat ved køb over 1000 kr. ❤

Forstyrrede hormoner: Pubertet i børnehaven

Skrevet 10-11-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Forstyrrede hormoner: Pubertet i børnehaven

Børn risikerer i større og større grad at gå for tidligt i puberteteten på grund af de såkaldt hormonforstyrrende stoffer, der findes i kosmetikprodukter, i medicin og i miljøet samt i fødevarer i form af bl.a. soja. Sådan undgår du forstyrrede hormoner.


Oftere og oftere er børnelæger vidner til sager om børn, der går for tidligt i puberteten.

Tendensen er uhyggeligt tydelig i USA, men det forlyder, at det går i samme retning herhjemme.

Børn er ekstremt påvirkelige overfor hormonforstyrrende stoffer og der ses flere og flere tilfælde af børn, der går i pubertet før tid eller har andre hormonrelaterede problemer. I en grel, men desværre langt fra enestående sag, var en bror og en søster i børnehavealderen begyndt at få kønsbehåring.

De to børn viste sig at have et testosteron niveau, der var næsten 100 gange det normale. Det høje testosteron niveau og dermed den alt for tidlige pubertet skyldtes, at de to børn var blevet eksponeret for nogle stoffer i en koncentreret testosteron hudcreme, som faderen brugte.

Børnene absorberede testosteron gennem huden blot ved almindelig fysisk kontakt med deres far!

Flere og flere læger udviser bekymring over, at børn i større og større grad risikerer at gå for tidligt i puberteteten på grund af hormonforstyrrende stoffer.

Hvad kan vi gøre for at undgå, at vores børn en dag ikke selv kan få børn eller at de som 4-årige skal tage stilling til bryster og seksualdrift?

Kønshormoner som testosteron i den omtalte sag absorberes særligt nemt gennem huden og nedbrydes ikke i kroppen.

Andre faktorer, der har vist sig at udløse for tidlig pubertet er shampo, der indeholdt østrogen og moderkageekstrakt, kropspleje indeholdende tea tree oil samt industriel forurening. Men også vore fødevarer kan indeholde hormonforstyrrende ingredienser.

Soja baseret modermælkserstatning

I Danmark er det gudskelov udbredt at amme sine børn og der er mulighed for at gøre det længe.

Fungerer amningen af den ene eller den anden grund ikke, må man ty til modermælkserstatning. Modermælkserstatningerne i Danmark er oftest af god kvalitet, men sørg alligevel for at læse alt det med småt.

En modermælkserstatning baseret på soja kan få forfærdelige konsekvenser for dit barn:

En undersøgelse af amerikanske småpiger offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics viser, at 1% af alle amerikanske piger nu viser tegn på pubertet - brystudvikling og kønsbehåring - før de fylder 3 år. Som otteårige har 14,7% af de hvide piger og næsten 50% af afroamerikanske piger et eller begge af disse symptomer.

Konsekvenserne af den brat afbrudte barndom er tragiske.

Små piger med modne kroppe må tage stilling til følelser og drifter som børn ikke har forstået endnu.

Desuden ser det ud til, at tidlig modning hos piger ofte giver problemer med at få børn senere i livet samt øget risiko for brystkræft og for tidlig overgangsalder.

Man mistænker soja baserede modermælkserstatninger for at bære hovedansvaret for de små, kønsmodne piger.

Omkring 25 % af flaskeopfostrede spædbørn i USA får soja baseret mælkeerstatning – det er gudskelov langt færre i resten af den vestlige verden.

Den forening, der i USA uddeler gratis modermælk til mødre på bistandshjælp, anbefaler soja baseret modermælkserstatning til afro-amerikanske børn, fordi de skulle være intolerante overfor mælk.

Det kan sandsynligvis forklare den høje forekomst af for tidlig pubertet blandt afroamerikanske piger.

I 1998 viste en undersøgelse, at spædbørns daglige indtag af isoflavoner fra modermælkserstatning med soja er 6 – 11 gange højere (i forhold til kropsvægt) end den dosis, der har hormonel effekt på voksne, der indtager fødevarer med soja.

Den newzealandske toksikolog Mike Fitzpatrick har anslået, at et spædbarn, der udelukkende får soja baseret modermælkserstatning indtager (i forhold til kropsvægt) hvad der svarer til østrogen fra mindst 4 p-piller om dagen!

Der findes høje forekomster af mange andre helbredsmæssige problemer hos både drenge og piger, der er opflasket med soja baseret mælkeerstatning.

Disse er bl.a.: adfærdsvanskelighed, astma, problemer med immunforsvaret, hypofysesvigt, problemer med skjoldbruskkirtlen og tarmproblemer.

Undgå de hormonforstyrrende stoffer

Der findes mange muligheder for at blive udsat for hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen, her er et udpluk:

Sojaprodukter der er fyldt med hormonlignende substanser
Kvægvæksthormoner der ofte findes rester af i mejeriprodukter (dette gælder ikke produkter af dansk mælk)

Phthalater, der ofte bruges til at blødgøre plastik, f.eks til legetøj og til bideringe (!) til småbørn.

Perfluorooctanoic acid (PFOA) – bedre kendt som Teflon (bruges til slip-let pander og på vandtæt og åndbart overtøj og sko)

Bisphenol A, der også bruges til fremstilling af plastik

Parabener, der bruges til at forlænge fødevarers og kosmetikprodukters holdbarhed

Hvis du har børn eller ønsker at få det en gang, har du interesse i at undgå disse hormonforstyrrende stoffer.

Her er nogle forholdsregler, du kan tage for at beskytte dig og børnene fra giftige substanser, der bl.a. kan forårsage pubertet lang tid før naturen havde planlagt det:

Opbevar så vidt muligt dine fødevarer i glasbeholdere, de afgiver ikke stoffer til maden.

Brug kun naturlige rengøringsmidler derhjemme. De fleste helsekostforretninger og efterhånden også en del supermarkeder har et udvalg, ellers kan de købes over Nettet.

Undgå sojaprodukter, der er fyldt med hormonlignende substanser. Giv aldrig modermælkserstatninger eller babymad indeholdende soja til børn.

Køb og spis, så vidt muligt, økologiske fødevarer, vær især forsigtig med mejeriprodukter.

Undgå forarbejdede fødevarer.

Gå over til naturlige og økologiske kosmetikprodukter som shampo, tandpasta, deodorant og kosmetik og hvis du bruger plejeprodukter til dit barn, så sørg for, at det er økologisk. Disse ting kan du også købe i helsekostbutikker eller her på siden.

Du kan læse mere om hormonforstyrrende stoffer og deres konsekvenser på http://www.ourstolenfuture.org  

Få mere info om soja klik her 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Jørgen Gravengaard skrev denne kommentar:
21-09-2011 03:56:09

Kære Alun,
Det var en virkelig god artikel med årsagsforklaringer og råd til hjælp.
Mit barnebarn på ca. 6 år har måske de første symptomer - hun er ellers den sødeste, kærligste, kønneste, gladeste lille pige man kan ønske sig.
Tak for dine råd.
De bedste hilsener
Jørgen


Anita Damborg skrev denne kommentar:
04-06-2021 13:28:25

Mit barnebarn på 8 år var ved at komme i puberteten. Så undgik vi soja og udviklingen gik i sig selv. Men der er soja i næsten alt, kinderæg, nutella, ja alt chokolade også de danske. Kiks, kager, is osv.osv. Hvis vi slapper lidt af i en periode, begynder hendes bryster at hæve, blive røde og ømme. Det er store mængder der bliver fyldt i børn. Kan det være derfor mange har svært ved at få
børn.


Anita Damborg skrev denne kommentar:
04-06-2021 13:28:42

Mit barnebarn på 8 år var ved at komme i puberteten. Så undgik vi soja og udviklingen gik i sig selv. Men der er soja i næsten alt, kinderæg, nutella, ja alt chokolade også de danske. Kiks, kager, is osv.osv. Hvis vi slapper lidt af i en periode, begynder hendes bryster at hæve, blive røde og ømme. Det er store mængder der bliver fyldt i børn. Kan det være derfor mange har svært ved at få
børn.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley