Skrevet 29-05-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Insulin er noget alle mennesker har, og uden ville vi gå i insulinchok og dø, men næsten alle af os har alt for høje insulin niveauer.
For meget insulin kan fremskynde aldringen. Sukker, korn og andre unaturlige fødevarer vil højne dine insulin niveauer, og det er det samme som at trykke på speederen for aldring.
Der er kun få andre måder at accelerere aldringen hurtigere end ved at spise sukkerige fødevarer og korn.
Vidste du: At vi kun har spist korn (Brød, pasta osv.) i 10.000 år, og at vores forbrug af tilføjet sukker til vores kost er øget fra 0,5 kg for 100 år siden til over 70 kg om året i dag?
Undrer det nogen, at vi bliver syge og fede samt ligner nogen langt over vores holdbarhedsdato?
Du kan imidlertid normalisere dine insulin niveauer ved at spise den korrekte kost. Dette vil være et kæmpe skridt i at nedsætte aldringsprocessen, og her er hvordan det fungere:
Når du spiser en madvare som er rig på kulhydrater, vil du opleve en stigning i blodsukkeret. Dette resulterer i at din bugspytkirtel udløser hormonet insulin.
Insulin sikrer at dine celler modtager noget blodsukker, som er nødvendigt for liv, samt øger glykogen lagringen.
Det driver dog også din krop, til at bruge flere kulhydrater som brændstof og mindre fedt som brændstof. OG, insulin omdanner næsten halvdelen af din kulhydratindtagelse til fedt for lagring.
Sagt med andre ord, når vi spiser for mange kulhydrater, sender vi grundlæggende set et hormonelt budskab, via insulinet til kroppen ( Faktisk til fedtvævet) og beskeden er :
”Lagr fedt nu.”
Det øgede insulinniveau fortæller ikke kun kroppen, at den skal lagre kulhydrater som fedt, men det beder den også om IKKE at frigive noget lagret fedt. Dette gør det umuligt for dig at bruge din krops eget lager af fedt til energi.
Så de overflødige kulhydrater i din kost gør dig ikke kun fed, men de sørger også for at du forbliver fed.
Høje niveauer af insulin kan forårsage store skader på dit helbred og krop. Den mest kendte af disse er diabetes. Der er over 250.000 danskere som er diabetikere og antallet forventes at blive fordoblet indenfor de næste par år.
Men dette er kun toppen af isbjerget. Jeg er bekymret for, at vi ikke kun vil se en eksponentiel stigning i diabetikere, men også at mange af dem vil være børn.
Derudover er: forhøjet blodtryk, overvægt, hjertekarsygdomme, nyresygdomme, kvindelige fertilitetsproblemer samt demens og degenerative sygdomme, alle symptomer der kommer ved for høj indtagelse af de forkerte typer kulhydrater, der resulterer i høje insulinniveauer.
Derfor, hvis du vil bruge mere fedt som energi, skal din insulinrespons modereres da en kost der er rig på raffineret sukker vil udløse mere insulin, og derved tillade mindre fedt at blive forbrændt.
Så hvis du ser eller/og føler dig ældre end du burde, lige meget om symptomerne viser sig selv på din hud, ansigt, knogler, energi eller sind, så er det sandsynligvis grundet de forkerte typer af kulhydrater i din kost.
Navnlig for meget sukker og korn i din kost er den primære synder.
Vi har alle sammen brug for en hvis mængde kulhydrater, selvfølgelig! Men vi har brug for de gode kulhydrater som grøntsager forsyner os med.
Igennem den vestlige afhængighed af korn ( brød, pasta osv.) slik, sodavand osv. Sikrer den moderne kost ikke kun med garanti at størstedelen af befolkningen vil blive overvægtige og syge, men også at de vil se og føle sig ældre end de burde.
Som omtalt ovenover, så er din krop ikke skabt til at håndtere disse unaturligt høje niveauer af insulin skabt af korn og sukker.
Den overflødige insulin lagrer ikke kun flere kalorier fra kulhydrat som fedt ( hvilket er hvorfor så mange er overvægtige og fede nu til dags), men den overflødige insulin undertrykker også essentielle hormoner og immunforsvaret, hvilket er absolut essentielt for at undgå for tidlig aldring.
Så et godt Anti Aging program inkludere en begrænsning af unaturlige kulhydrater for at opretholde et sundt insulinniveau. Og ved at gøre dette, vil du have taget et kæmpe skridt på vejen mod at forblive ung og smuk!
De 3 trin der gør insulin til din ven er:
1. Spis korrekt for din stofskiftetype/metabolic type – www.metabolictyping.dk eller tag stofskifte/metabolic type testen her: www.alun.dk/test_din_stofskiftetype.asp
2. Spis en kost baseret på den mad, som du var genetisk programmeret til: Specielt ØKOLOGISK kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder og frø. Alt sammen skyllet ned med rent.
3.Kig på ingredienslisten på emballerede fødevarer. Hvis der er et navn, du ikke forstår eller hvis du kan se sukker som en af ingredienserne, så lad vær med at købe det!
Husk som en generel regel, at jo længere holdbarhed, jo dårlig er det for dig.
Denne artikel er et kort uddrag fra min Anti Aging bog.
Hvis du virkelig er interesseret i dit helbred og udseende, så er dette kursus et must for dig:
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
M skrev denne kommentar:
25-06-2011 22:41:28
Er uddannet klinisk diætist og bachelor sygeplejerske. Arbejder også som personlig træner.
Jeg har diabetes 1, og det med lidt kritiske øjne,at jeg læser din lange argumentation for anti-sukker. Meget af det er rigtigt, men insulin giver altså ikke en forhøjet risiko for tidlig aldring. Det har ALDIG været videnskabeligt testet eller dokumenteret - og ellers burde mange diabetes patienter ligne nogle meget ganle mennesker.
Det er rigtigt, at man som diabetes patient er mere disponeret for følgesygdomme, men det er bestemt IKKE sikkert, at man udvikler de følgesygdomme mere end "almindelige" mennesker.
Insulin øger ikke glykogen lagringen. Det lagres i hepar, HVIS det IKKE forbrændes i cellevævet/muskler. Resten returneres til hepar og lagres i glykogen depotet ja. Hvis man spiser fornuftigt og træner osv, så øges ens insulinfølsomhed jo også i pancreas, så det giver derfor en positiv indvirkning på ens blodglukose.
Insulin gør det heller ikke umuligt, at skille sig af med lagret fedt. Det er vist lidt snævert at anskue det sådan. Tillige er det heller ikke ødeløggende for immunforsvaret - insulin er derimod et anabolsk hormon - det er OPBYGGENDE.
I passagen i teksten, hvor du kommenterer antallet af diabetes patienter, kunne du så ikke være sød at tilføje, at der er FORSKEL på diabetes 1 og 2? Mange børn er født med diabetes 1, og de er derfor uskyldige, som alle andre diabetes 1 patienter. Det er ikke en livsstilsrelateret sygdom.
I stykket omkring fødevarer, så kan jeg se, at du - ligesom mange gør - hader kulhydrater som brød osv. Synes bare lige, at jeg vil tilføje, at jeg selv har været STOR fan af kulhydratfattig kost. Faktisk helt uden brød, ris, pasta. Jeg blev opereret for tarmslyng i 2007, hvor jeg kun med nød og næppe overlevede - jeg var simpelthen ødelagt af mangelsygdomme og dårlig mave. Jeg havde på det tidspunkt IKKE fået konstateret min diabetes 1. Så det kan evt været endnu en følgesygdom af manglende kostfibre. Så HVIS du skriver sådan, at man SLET ikke skal indtage brød, pasta osv, så HUSK at tilføje, at man skal sørge for andre fuldkornsprodukter eller bælgfrugter mv. For ellers kan det altså give fatale følger. Bl.a forhøjet risiko for tarmkræft!!!!
Finder det ret kristisk, at du lægger så megen vægt på emnet omkring insulin uden at have en basal viden om det. Gid du bare havde nøjes med at sige, at sukker - i for store mængder - er usunde. Det ved alle jo.
Håber ikke, at du tager dette ilde op, men blev jo ligefrem opfordret til at kommentere teksten...
MVH M
M2 skrev denne kommentar:
29-05-2013 14:42:53
Kære M
Jeg giver dig ret i det med ældning og sukker, men kan du med din udd. Forklare mig hvorfor min mand kan tabe sig 10 kilo på 1 mnd ved at spise stort set "det samme" som vi plejer, bare "tilført" dagligdagen mere afbacon, animalsk fedt, nøder og bannaner og mere bacon, hver dag, ogper alt sukker som mælk, pasta, ris, brød og alle kornprodukter, alt sukker og stivelse ?
Du og jeg er opdraget til er at være bange for fedt, men det oki at spise sukker, men der er sukker i uffateligt meget mad som pasta og kornbrodukter. Og det blev bevist i 60'erne at når kroppen modtager sukker, dannes der insulin, og når der dannes insulin bliver fedtet bundet til det eksisterene fedt! Det er flot du har en udd. Men stiller du aldrig kritiske spørgesmål til det du lære? Bruger du din fritid på at undersøge udviklingen ang ernæring, eller er din udd. bøger din gud. Ellers ville jorden jo stadig være flad, hvis folk bare nikkede ja du har ret for du er klogere end mig. nej, Jeg er ikke udd i ærnæring, jeg lytter med når de kloge drenge og piger snakker, og så er jeg nysgærrig. Og virkelig træt af at folk bruger deres udd. som agument for de har ret. Tiden ændre sig
Tina Larsen skrev denne kommentar:
03-01-2014 11:37:15
Igen en artikel hvor man generaliserer diabetes... Må jeg gøre opmærksom på at der også findes type 1 diabetes, der intet har at gøre med livstil! Det er en autoimmun sygdom som man ikke kan forhindre, og har intet med type 2 at gøre. Måske en ide at skrive type 2 eller livstil diabetes i artiklen, der er i forvejen så lidt viden om det blandt folk, men disse artikler gør det kun værre.. På forhånd tak fra en type 1 diabetiker.
M1 skrev denne kommentar:
08-02-2014 00:13:36
Kære Tina Larsen.
Denne artikkel handler ikke om diabetikkere! Den handler om at sukkerarter påvirker ALLE. Og specielt til endu raske mennesker som mig som endnu ikke har diabetis 2, og jeg jeg ved godt at der er diabetis 1.
(Politikerne har ikke ret i når de siger at de unge i dag ikke kan læse og forstå... Det gælder bestemt også de voksne!)
JHX skrev denne kommentar:
15-08-2016 21:28:26
Jeg har et citat fra "HowStuffWorks" Under emnet om Centanarians/Hundreårige og hvad der er årsagen til et langt liv og citerer herunder
Still another group of researchers believe that the key to longevity lies in the gene responsible for regulating insulin production. After studying a population of centenarian Ashkenazi Jews, researchers at the Albert Einstein College of Medicine in New York concluded in 2008 that a mutation on the insulin-like growth factor (IGF-1) gene is responsible for very long life in humans. The group found that women in the population who were centenarians or the children of centenarians were more likely to feature this genetic mutation, which impedes the production of insulin. This could explain a lack of cancer in centenarians, since insulin is related to growth hormones, which can aid in the development of cancerous cells.
Det lader dermed til M og M1 burde undgå kommentere på indlæg om insulin over forskningen har omskrevet deres dagsberøvende udtalelser og skulle insulin dermed forhindre fedt afbænding vil jeg personligt bidrage med et indtag på tre læs 3 kilo sukker ugentligt over familiært hyperinsulin syndrom jeg spiser pandekager stort set dagligt med marmelade chokosovs honning jeg indtager fedtholdig højenergi opskrifter og 1-2 pakker bacon til de 1600 calorie retter per måltid og jeg har ikke én dag været over firs jeg vil der med holde på det er point of view indstillingen til det man som individ har af genetiske behov og der har til dato ikke været så mange fede mennesker som efter det er blevet en trend og følge damebladenes uniformative helseråd og skulle jeg falde ind under de påstande om insulin som skrives i M1's kommentarer og forfatteren herover skulle jeg være et volumiøst fedtbjerg som den dag jeg falder om være så stor jeg ikke var til få ud af en dør