Skrevet 21-11-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Undersøgelsen, der er lavet på Bordeaux universitetet, viser, at 94 % af de rotter, der fik valget mellem sukkervand og kokain, valgte sukker.
Selv rotter, der var afhængige af kokain, skiftede hurtigt præference til sukker, da de fik valget. Rotterne var desuden mere villige til at arbejde for at få sukker end for at få kokain.
Forskerne mener ikke, at sødestofreceptorerne (to proteinreceptorer, placeret under tungen), der blev udviklet i gammel tid, da vores kost ikke indeholdt meget sukker, har tilpasset sig den moderne tids store indtag af sukker.
Disse receptorer bliver stimuleret unormalt meget via vores sukkerrige kost, og det medfører, at der i alt for høj grad bliver sendt belønnende signaler til hjernen.
Dette kan potentielt underkende de normale selvkontrolmekanismer og dermed føre til afhængighed.
Derudover viser forskningen, at der findes et sammenligneligt tolerance og afhængigheds forhold mellem sukker og vanedannende stoffer. Eksempelvis kan dyr, der gennem tiderne har indtaget meget sukker, faktisk blive modstandsdygtige over for de smertestillende effekter af morfin.
Det er skræmmende, fordi raffineret sukker stort set ikke eksisterede i den menneskelige kost indtil for ganske kort tid siden.
For omkring 100 år siden spiste vi ca. et kilo tilsat sukker om året. I dag er overforbruget af sukker ikke bare medvirkende til, men det er faktisk drivkraften i den nuværende fedmeepidemi.
Du bør prioritere det højt at nedbringe dit sukkerindtag, uanset om du på nuværende tidspunkt er overvægtig eller ej.
Hvorfor? Fordi det igen og igen er blevet bevist, at sukker øger dit insulinniveau, og det kan medføre:
* Højt blodtryk og forhøjet kolesteroltal
* Hjertesygdomme
* Diabetes
* Vægtøgning
* For tidlig ældning, og mere…
Nu, hvor farerne ved sukker er blevet klarlagt, betyder det så, at du aldrig bør spise sukker?
Selvfølgelig ikke, for selvom det tydeligvis ikke er godt for dit helbred, vil sukker i moderate mængder ikke medføre betydelige skader.
Men hvad mener jeg med moderate mængder?
Det svarer til noget i nærheden af 2-3 kg om året. Det er betydeligt mindre end den mængde en gennemsnitlig vesterlændinge indtager – hvilket ligger nærmere 80 kg om året.
Det kan være svært at tro, at du faktisk indtager omkring 80 kg af det hvide skidt hvert år, men det er sandt!
Sukker er stort set tilsat alt for at give det smag: Morgenmadsprodukter, sodavand, slik og kager, chokolade, bagerbrød, marmelade og næsten alt pakket mad. Den mængde sodavand og slik, som vi indtager, er mere end fordoblet i løbet af de sidste fem år, og vores børn spiser i gennemsnit mindst 1,5 kg slik og is hver måned.
Alt for mange af os er bogstaveligt talt blevet sukkerjunkier. Vi ikke bare elsker smagen af sukker, men har konstant trang til det, og samtidig kan vi ikke få nok af mad, der indeholder denne lækre hvide gift.
Som forælder bør du, før du giver slik, sukkerholdige drikke osv. til dit barn, være opmærksom på, at én skefuld sukker (en lille flaske cola indeholder 12 skefulde) svækker immunforsvaret i op til fire timer.
Derudover vil børn, der i en tidlig alder bliver præsenteret for sukker, udvikle smagstolerans for det hvide skidt.
Det betyder, at når de bliver ældre, vil de have brug for mere og mere – flere fødevarer med højt sukkerindhold for at tilfredsstille deres søde tand. Derfor er det tragisk at høre historier, hvor forældre giver små børn og endda babyer cola eller andet.
Det er ikke nødvendigt at være fanatisk, selvfølgelig må dine børn få kage, slik osv. til fødselsdage, men vær opmærksom på, at hvis hver dag er sukkerdag, baner du vejen for, at dine børn i fremtiden vil udvikle alvorlige sundhedsproblemer som f.eks. diabetes samt et ukontrollabelt behov for sukker.
Hvordan for du så bedre kontrol over dit blodsukker?
1. Ved at følge din metabolic kostplan – ved at spise den rette kombination af proteiner, kulhydrater og fedt ved hvert måltid.
2. Ved at holde dig væk fra fødevarer med højt Glykemisk Indeks
Glykæmisk indeks er et system, der beskriver, hvorledes forskellige madvarer påvirker dit blodsukker. Viden om Glykæmisk indeks kan f.eks bidrage til vægttab.
Vil du gerne vide mere om Glykæmisk indeks GI, klik her
3. For lidt søvn gør dig fed og gammel. Her kan du læse mere hvordan mangel på søvn påvirker din vægt, humør og sukkertrang.
Husk, at det at spise for meget sukker er en af hovedårsagerne til, hvorfor vi ikke kan passe vores yndlingsjeans. Overskudssukker i kosten bliver nemlig lagret som fedt!
I et forsøg på at reducere sukkerindtaget er kunstige sødestoffer blevet utroligt populære, men de er nøjagtig lige så farlige som sukker. Vælg ikke den lette udvej!
Få mere info om SUKKER klik her
Referancer:
Magalie Lenoir, Fuschia Serre, Lauriane Cantin, Serge H. Ahmed - University Bordeaux 2, Université Bordeaux 1, CNRS, UMR 5227, Bordeaux, France
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
signe skrev denne kommentar:
26-05-2010 13:55:05
Udover de netop nævnte problemer så er sukker også årsag til adfærdsproblemer/-ændringer. Det bør bestemt ikke negligeres! Læste denne meget skræmmende og interessante klumme om hvad sukker gør ved børn http://babyvild.dk/klumme-hvad-g%c3%b8r-sukkeret-ved-mine-b%c3%b8rn Så tænker man lidt ekstra over hvad man giver sine børn (og sig selv) af mad!
Ole Brønd skrev denne kommentar:
21-09-2010 08:30:24
Det er en rigtig god artikel. Jeg bruger selv alt for ofte sukker i min madlavning, ganske vist økologisk rørsukker, men...
Hvilke sunde alternativer er der til sukker, f.eks. i forbindelse med madlavning, for at kunne beholde den øgede smagsoplevelse som "kryderiet" sukker giver.
jette Bille skrev denne kommentar:
21-09-2010 08:46:25
et sundt alternativ til sukker er krydderurten Stevia, men vær opmærksom på at den er meget kraftig i smagen, den bruges meget som sødemiddel i asien.
Ea Hudtloff skrev denne kommentar:
21-09-2010 10:58:51
Der findes en bog der uddyber emnet,den hedder "Hvorfor sukker er fargligt" af Kathleen DesMaison.
BG skrev denne kommentar:
21-09-2010 16:33:29
Nu er vanedannende og rus ikke det samme.
Når noget er vanedannende betyder det at man får til vane at skulle indtage det pågældende stof.
En rus sker ved en påvirkning af hjernens aktiviteter.
Disse to ting hører ikke nødvendigvis sammen.
Så fordi et stof er mere vanedannende end kokain, betyder det ikke at rusen er farligere end kokainrusen.
Det virker som om artiklen blander lidt rundt i det og prøver at få sukker til at fremstå farligere end det er.
En anden artikel nedgør sødestoffer... hvad må vi efterhånden indtage hvis vi skal gå efter Alun's kostråd? Kun produkter købt hos Alun.dk?
Fivefingers sko er elendigt seje at tygge!
Lene skrev denne kommentar:
21-09-2010 23:31:54
har aldrig rent sukker i huset, ved ikke hvad jeg skulle bruge det til. drikker te og kaffe uden, smager grimt med sukker i. spiser havregryn med frugt og rosiner, smager lækkert. bruger aldrig sukker i maden hvorfor skulle jeg dog det. spiser sommetider slik, og har prøvet at spise meget mere end jeg gør nu. som reget fre/lør. ved godt at man kan blive meget afhængig og at det er meget skadeligt, men vidste ikke at det var værre end kokain! ved ikke om vi spiser skjult sukker i nogle ting, måske. vi drikker mest vand, for det meste juice i weekenden, sjældent sodavand eller alkohol. hvis man aldrig har hørt om disse ting er artiklen virkelig god.
Isabella skrev denne kommentar:
04-10-2010 23:25:55
God artikel, men ikke noget nyt for mig. Jegpede slik (bortset fra chokolade)/hvidt sukker/bagerbrød/mainstreamkager/sodavand osv. allerede som ca. 15 årig fordi jeg tydeligt mærkede hvor stærkt det påvirkede min energi og jordforbindelse i uhensigtsmæssig retning. Det eneste sukker jeg en sjælden gang har haft i huset og bagt skønne grovkager med er hardcore mørkebrunt puddersukker, der virkelig gir smag, varme og fylde i nogle kager. Sådan en pose kan vare år her hos mig. Jeg fabrikerer selv det guf jeg af og til har lyst til med dadler som sødemiddel,anden tørret frugt eller en sjælden gang honning. Birkesød er også en mulighed hvis man vil ha noget der fuldstændigt ser ud som hvidt sukker. Det glas honning jeg har i skabet er flere år gammelt nu. Når jeg spiser chokolade foretrækker jeg 86 eller 100 % (alm. i Italien). Mindre virker oversødt...smil. Ja, sådan kan det også gå - helt naturligt.... At trække vejret dybt, favne og nyde alle sine følelser, følge sit hjerte og i det hele taget virke med det man brænder for er en vigtig nøgle...
Rene Hansen skrev denne kommentar:
13-10-2010 11:04:29
"Rotter synes sukker smager bedre end kokain ergo må sukker være mere vanedannene end kokain"
Jeg er ikke helt sikker på den konklusion holder i de akademiske kredse.
Hvad er chancen for at få absinenser af at undvære sukker?
Michael Nordsted skrev denne kommentar:
05-05-2011 11:50:53
Jeg er meget glad for at jeg fandt din artikel. Jeg er tidligere misbruger og er ved at skrive en bog om bl.a. alkoholmisbrug.
Da jeg skulle kvitte mine afhængigheder, opdagede jeg, at der rent faktisk er en tæt forbindelse mellem min afhængighed og sukker. Som barn fik jeg alt for meget sukker. Som ung ændredes dette til alkohol, der efterhånden blev et dagligt indtag.
Efter mange års alkoholmisbrug, har man en voldsom trang til alkohol om morgenen. Det har vist sig, at rigtig mange alkoholmisbrugere, har haft et stort sukkerforbrug som børn.Dette gælder i øvrigt også mange andre vanedannende stoffer. Jeg antager at hjernen stimuleres af sukker så der er mindre brug for andre stimulanser.
I hvert fald virker det som om der er en sammenhæng og jeg vil anbefale alle der har problemet i større eller mindre omfang, at afprøve dette.
Der er endnu ikke referencer og underligt nok, forskes der ikke i sådanne sammenhæng. Imidlertid er det i ædru alkoholiker kredse et kendt fænomen og enhver der kender til AA ved, at et lille stykke chokolade tager alkoholtrangen.
Carsten Jensen skrev denne kommentar:
30-08-2011 10:28:02
Hov, det er en gammel artikel fra sidste år du har gravet frem der - men det er jo sandt nok alligevel-)
Dog er der noget jeg ikke forstår - men det kan der nu også skrives tykke bøger om-)
-------------------
Nu, hvor farerne ved sukker er blevet klarlagt, betyder det så, at du aldrig bør spise sukker?
-------------------
JA.
-------------------
Selvfølgelig ikke, for selvom det tydeligvis ikke er godt for dit helbred, vil sukker i moderate mængder ikke medføre betydelige skader.
-------------------
Hvorfor skal vi tilføre vores krop noget som vi ved er skadeligt - bare det kun er lidt skadeligt ???
Ja ja, bevares, jeg er ikke nogen helgen - men jeg arbejder på at blive det-) .. Det jeg gør er at jeg spiser så naturligt som muligt - og der er rørsukker, økologisk naturligvis, der i den forbindelse altså er en hel del mere naturligt og samtidig også en hel del mindre skadeligt end alm hvidt sukker - og i øvrigt er der et højt sukkerindhold i tørret frugt, særligt rosiner og dadler, og ellers er friske æbler gode til den søde tand :)
Og husk så ellers at gå på jagt efter den psykologiske årsag til sukkertrangen - det hjælper ikke på den at skifte dit sukkerindtag ud med noget mere naturligt - vel-)
PS: Ja, jeg ryger nok i den gruppe du kalder for fanatikkerer - men helt ærligt: Sundhed betyder ikke at lave nedbrydende gerninger mod vort helbred - og jeg har det rigtig godt med det, det er ikke nogen tvangstanke, og jeg føler heller ingen trang til at missionere og pådutte andre hvad de skal - og vi alle er jo et sted på vores vej frem, ikke-)
G. Eriksen skrev denne kommentar:
30-08-2011 10:32:45
Ingen tvivl om, at for meget sukker feder og det ved vi godt. Der mangler en forklaring på hvorfor bla. ædru/aktive alkoholikere, misbrugere, deprimerede og stressede voksne samt børn/teenagere er særligt tiltrukket af sukker og hurtige kulhydrater. Det danner bla. en sukkeralkohol forbindelse i kroppen og øger også serotonin niveauet, som giver en øjblikkelig beroligende eller dulmende effekt på sindet eller ubehagelig følelser, og kan derfor føre til afhængighed. Det er en længere og temmelig indviklet biokemisk forklaring, der bla. også kan have noget med hormonproduktionen, morfinpeptider, fødevare intolerance og/eller lavt blodsukker at gøre. Det er i øvrigt dokumenteret, at børn og voksne med psykiske lidelser som ADHD, bipolar, skizofreni, svære depressioner o.a. oftere bliver afhængige af sukker, hurtige kulhydrater, alkohol og stoffer. Det er alt for tyndbenet, at skrivevi indtager for meget sukker, vi bliver fede, syge og afhængige af sukker uden at angive den biokemiske årsag. Nu sidder mange med enormt dårlig samvittighed over et forbrug, som de ofte er uforskyldte i og uvidende om. Dette emne er egentlig alt for avanceret til denne tråd.
Morten Jonassen skrev denne kommentar:
30-08-2011 12:06:20
"Det kan være svært at tro, at du faktisk indtager omkring 80 kg af det hvide skidt hvert år, men det er sandt!"
Ifølge sundhedsstyrelsen så spiser og drikker danskere årligt et sted mellem 20- 37,6 kg sukker: http://www.altomkost.dk/nr/exeres/d57c108e-6f13-4532-a7b3-2769ecd659b0.htm
"Det er skræmmende, fordi raffineret sukker stort set ikke eksisterede i den menneskelige kost indtil for ganske kort tid siden."
Den første sukker produktion startede formentlig for omkring 12.000 år siden. Det synes jeg nu er en ganske betragtelig tid.
Thomas skrev denne kommentar:
30-08-2011 16:01:39
Bare en tanke: Er det muligt at bruge sukker til afvænning af narkomaner?
Jesper skrev denne kommentar:
30-08-2011 17:11:29
Konsekvenserne ved misbrug og afhængighed af sukker er nok af en lidt mere sødlig karakter end af kokain. Det fortæller de narkomaner jeg har i behandling ihvertfald. En lidt poppet overskrift, hvis du spørger NA/AA/CA.
Carsten skrev denne kommentar:
01-09-2011 18:34:10
G. Eriksen: Kan du henvise til den indviklede biokemiske forklaring, entern her på nettet eller i en bog ?
Mange Hilsner
Carsten
G. Eriksen skrev denne kommentar:
04-10-2011 14:55:11
Hej Carsten
Beklager mit sene svar. Biokemisk Forening har flere artikler om forskning af sukker. Bogen Sukkerbomben er en af de bedste på markedet pt.
Der er flere amerikanske artikler fra NA/AA/CA samt alle medafhængig grupperne AL-ANON, ALA-TEEN osv. Jeg har selv deltaget i AL-ANON i mange år. Det eneste problem som fællesskabet har er, at artiklerne fra amerika ikke publiceres til DK. Tag evt kontakt til en amerikansk gruppe og få derigennem det korrekte svar på hvorfor netop den gruppe af personer bliver sukker afhængige. Jeg kunne aldrig finde på at postulere usandheder om dette alvorlige emne.
Smil fra Gitte
oc skrev denne kommentar:
12-09-2012 05:58:53
hvad skal man lave hvis man bliver 100år. (gå til basket)Der er så mange farlige ting. tænk på støvmider,skiftende arbejdstider.biler.cykle uden hjelm.driv hus gas.plastic poser ild svømmebassiner.uledsaget udgang.solskoldning.virus.kogalskab.resistente bakterier masse indvandring.tv avisen flytter.a våben.regnskoven forsvinder.truede dyrarter.fed mad.musearm.børnelokker.svindlere.og nu også sukker.puhhh jeg bliver træt
Line Svendsen skrev denne kommentar:
25-11-2014 11:41:06
Birkesød, Sukrin , Maltitol er også sukker stoffer der ikke påvirke vores stofskifte og blodsukker balance.
Men gå uden om aspartam og acesulfam k.
Carsten Bjerre skrev denne kommentar:
25-11-2014 12:04:54
Vi har fået fat i Muscovadosukker, som er uraffineret rørsukker, men jeg ved endnu ikke, hvor uskadeligt det eventuelt er...
Line Bundgaard Hansen skrev denne kommentar:
29-11-2014 14:17:09
Jeg har hørt at chrom er godt til at slukke trangen til slik og andre søge sager. Er der nogen der har erfaringer med det?? har det bivirkninger? er det dyrt?
Martin skrev denne kommentar:
01-12-2014 17:08:15
Chrom medvirker til et mere stabilt blodsukker. Man er som regel lækkersulten når ens blodsukker er ustabilt. Jeg synes det virker rigtigt godt..
Du kan få det i matas og det koster omkring 80 for en pakke.
chromgær skulle virke bedre end normal chrom: se http://www.helse.dk/helsedebatten/chromgaer-er-tilbage/