Er mættet fedt farligt?

Skrevet 03-06-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Er mættet fedt farligt?

De fleste læger og ernæringseksperter fortæller os, at for at holde styr på hjertet og livvidden er vi nødt til at skære ned på mængden af mættet fedt i kosten. Det har ført til en massiv fedtforskrækkelse, som nu har varet i over 50 år. Men forskning viser nu, at mættet fedt IKKE er årsagen til hjertesygdomme og rent faktisk er sundt.


Du kender historien:

Mættet fedt = Djævlen i kosten

Og:

Mættet fedt = højt kolesteroltal = tidlig død

Men hvis du godt kan lide dine bøffer, så har jeg nogle gode nyheder. Mættet fedt er ikke skadeligt overhovedet!

Hvis du har fulgt dette site i et stykke tid, så ved du, at jeg har skrevet en del om mættet fedt og kolesterol, og mine konklusioner er meget forskellige fra det traditionelle lægelige synspunkt.

Så selv om denne undersøgelse ikke kommer med nogle ”nye” nyheder til mig, er det rart at vide, at det er i overensstemmelse med, hvad min krop og naturen har fortalt mig, siden jeg begyndte at lytte efter.

Så alle os, der elsker rødt kød, kan sove roligere om natten, fordi en videnskabelig undersøgelse, trykt i American Journal of Clinical Nutrition, som har samlet data fra 21 studier, der inkluderede 348.000 voksne mennesker, hvor man undersøgte deres kostvaner og helbred igennem 5 til 23 år, ikke har fundet nogen forskel i risikoen for hjertesygdomme og forekomsten af hjerteanfald mellem dem, som havde det laveste og det højeste indtag af mættet fedt.

Den undersøgelse støtter konklusionerne fra tidligere forskning.

Før vi kigger på implikationerne af denne spændende forskning, så lad os gå 50 år tilbage i tiden og kigge på oprindelsen af denne fobi over for mættet fedt, for når du ved, hvor denne fobi kommer fra, vil du bedre kunne forstå sandheden om mættet fedt.

Hvorfor er vi så bange for mættet fedt?

Dæmoniseringen af mættet fedt begyndte i 1953 med Dr. Ancel Keys’ offentliggørelse af en undersøgelse, som sammenlignede indtaget af fedt med dødeligheden pga. hjertesygdomme.

Keys’ undersøgelse påstod at bevise sammenhængen mellem fedt i kosten og hjertesygdomme, men hvad de færreste ved, inklusive de fleste læger, er, at han var meget selektiv og kun udvalgte sine resultater fra seks lande for at bevise sin påstand, frem for at sammenligne de data, som på daværende tidspunkt var tilgængelige, fra i alt 22 lande.

Kort sagt: Hvis du kigger på alle data, fra alle lande, var der ingen sammenhæng.

Dette blev starten på skræmmekampagnen imod mættet fedt, og denne misforståede opfattelse af mættet fedt som en klæbrig dræber, det onde i kosten, og alt hvad det har indebåret, er bare blevet mere forskruet med årene.

Men tiderne skifter, og, heldigvis for dig, skifter de til det bedre.

Er mættet fedt godt for dig?

Vi har alle sammen fået at vide, at hvis vi spiser for meget mættet fedt, så stiger vores kolesteroltal, og jo højere vores kolesteroltal er, des større er vores risiko for at få hjertesygdomme og til sidst forlade denne verden for tidligt

Så for vores hjerters skyld har vi fået at vide, at vi skule skære ned på mættet fedt, og hvis vores kolesteroltal var for højt, ville det være hensigtsmæssigt at tage noget kolesterolsænkende medicin for at kunne holde os i live.

Det har selvfølgelig givet de store medicinalselskaber en masse gode grunde til at grine hele vejen til banken på bekostning af vores sundhed.

Så denne seneste undersøgelse er som et pust af frisk luft, og det passer smukt sammen med det faktum, at vi i de sidste 50 år har spist mindre og mindre mættet fedt, og at antallet af hjertesygdomme er eksploderet.

Mættet fedt er en naturlig del af en sund kost; det har det altid været, og det vil det blive ved med.

Her har du nogle facts om mættet fedt som du måske ikke kender til:

  • Mættede fedtsyrer udgør mindst 50 procent af dine cellemembraner. De giver dine celler den nødvendige stivhed og integritet.
  • Mættet fedt spiller en vigtig rolle for din knoglers sundhed. For en optimal optagelse af calcium i skeletstrukturen bør 50 % af dit fedt i kosten være mættet.
  • Mættet fedt styrker dit immunforsvar.
  • Mættet fedt er nødvendigt for en god optagelse af essentielle fedtsyrer. Aflange omega-3 fedtsyrer optages og lagres bedre i vævet, hvis kosten er rig på mættet fedt.
  • Mættet fedt er hjertets foretrukne brændstof, hvilket er årsagen til, at fedtet omkring hjertet er højt mættet. Dit hjerte trækker på disse reserver i krisetider.
  • Korte og mellemlange mættede fedtsyrer har vigtige antimikrobielle egenskaber. De beskytter dig imod skadelige mikroorganismer i fordøjelsessystemet.
  • Når du spiser fedt som en del af et måltid, sinker det optagelsen af kosten så du får en bedre mæthedsfornemmelse og kan gå længere, før du bliver sulten igen.
  • Mættet fedt transporterer de vigtige fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. 

Så hvis mættet fedt er nødvendigt for at kroppen kan fungere ordentligt, synes jeg, at det er lidt underligt, at så mange mennesker er kommet til den konklusion, at vi skal forsøge at undgå det for enhver pris.

Kan det virkelig passe, at Naturen ved, hvad den laver?

Vi vender tilbage til det om et øjeblik, men nu, hvor vi har fastslået, at mættet fedt ikke er noget, vi skal forsøge at undgå i kosten, så lad os kigge på, hvordan du får nogle sunde fedtstoffer ind i din daglige kost.

Sunde tips til fedtstoffer

Du har brug for en vis mængde sundt fedt (mættet fedt, omega-3 fedt), men samtidig undgå de usunde udgaver (transfedt, for meget omega 6 fedt).

Den nemmeste måde at gøre det på er simpelthen at eliminere forarbejdede fødevarer fra din kost, fødevarer som har et højt indhold af alt, hvad der skader din krop: Sukker, kulhydrater og farlige typer af fedt.

Jeg har gjort det ved at basere min kost (inklusive morgenmad) på økologisk kød, fisk, æg og grøntsager, frugter og nødder.

Her er nogle tips, vi bruger hos os for at være sikre på, at vi får de rigtige fedtstoffer:

  • Brug økologisk smør i stedet for margarine og smørbare blandinger.
  • Brug kokosolie i madlavningen som et alternativ til smør. Det er bedre end noget andet madolie og har en lang række sundhedsmæssige fordele.
  • Brug ikke olivenolie til stegning. Olivenolie er ikke varmestabilt ved høje temperaturer og bør kun bruges KOLDT, dryppet på salat eller fisk, for eksempel.
  • Køb og brug ikke vegetabilske olier, som er stærkt forarbejdede og har en dårlig balance mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer. Køb og anvend ikke planteolier, som er stærkt forarbejdede (opvarmede, ændrede), og som har den forkerte fordeling af omega-6 og omega-3 fedtsyrer.
  • For at afrunde et sundt indtag af fedt, bør du sikre dig, at du indtager nogle rå fedtstoffer, som du finder i avokado, olivenolie og omega-3 fiskeolie af høj kvalitet.
  • Hvis du elsker fedtkanten på din bøf, så spis den med god samvittighed. Bare vær sikker på, at den kommer fra et dyr, som har haft et godt økologisk liv og er blevet fodret med græs.

Hvordan ved du om du får tilstrækkeligt fedt?

Hvis din hud er blød, glat og fløjlsagtig er du på rette spor. Hvis du har en tør hud, er det kroppens måde at fortælle dig at den mangler fedt.

Om vinteren, når det er koldt, kan du opleve at får en mere tør hud end om sommeren, når det er varmt. Om vinteren har du et højere behov for essentielle fedtsyrer.

Grunden til, at du kan bruge tør hud som indikator for hvad, der er optimalt, er, at din hjerne, din lever og dit hjerte har behov for essentielle fedtsyrer (de har førsteprioritet) – og hvis disse organer måtte undvære essentielle fedtsyrer, fordi de gik til huden, ville du få alvorlige problemer.

Men du kan sagtens leve med en tør hud. Det er ikke kønt, men du kan leve med det. Så naturens visdom bestemmer, at huden kommer sidst i rækken.

Så når du har en blød og fløjlsagtig hud, ved du også, at du er sund og rask, for så har resten af kroppen fået det, den har brug for.

Konklusioner omkring mættet fedt

Jeg spiser kød og grøntsager til alle tre måltider, inklusive morgenmad. Og siden jeg begyndte at spise mere som en stenaldermand, har jeg ikke haft en sygedag i mere end 8 år.

Da jeg fjernede alt, hvad der hedder brød, mælk og sukker fra min kost, gik jeg fra at være syg om vinteren til at være sund, rask og energisk, også om vinteren.

Ved at følge 80 / 20 reglen og spise sundt 80 % af tiden (20 % tilbage til sjov), føler jeg, at jeg har fundet en god balance mellem at passe godt på mig selv og kunne nyde livet.

Så for mig er historien om mættet fedt lige så simpel som beskrevet. Jeg tror ikke på, at det er en fedtet dræber, som er ude på at slå mig ihjel.

Jeg tror på, at naturen ved mere om, hvad der er godt for os end nogle eksperter. De seneste par millioner af år taler for sig selv. Vi er her endnu!

Hvis ikke det var meningen, at vi skulle spise mættet fedt, ville der vel have været noget kød uden mættet fedt, vi kunne spise i stedet.

Lyder det logisk?

Så min konklusion omkring mættet fedt er, det ikke bare er en naturlig del af en vores kost, men også spiller en stor rolle for vores sundhed, cellemembraner, brændstof til hjertet og et forstærket immunforsvar etc.

Mit råd er, at du ikke skal lytte til mig, heller ikke til de såkaldte eksperter, men den eneste, du skal lytte til, er din egen krop.

Hvis du spørger, vil din krop fortælle dig, hvad der er sundt for dig. Det eneste, du behøver, er at stoppe op og lytte.

Hvis du vil vide, hvor meget mættet fedt du bør spise i forhold til din krops sammensætning, kan du overveje at afgøre din stofskiftetype. Det vil give dig det bedste udgangspunkt.

Held og lykke.

P.S.: Det kommer nok til at tage tid, men jeg er overbevist om, at inden for de næste 10 år vil vi grine højt, når vi tænker tilbage på, hvordan vi udnævnte mættet fedt til at være skurken, uden en fair rettergang

Referencer:

American Journal of Clinical Nutrition, online January 13, 2010

American Journal of Clinical Nutrition September 2004 80(3):550-559


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kenneth Vogstad skrev denne kommentar:
06-06-2012 09:23:43

Den værste skurk er alle transfedt produkter, margarine, margarine blandinger, flydende margarine osv som hjerteforening anbefaler og det er lige til en kiste med låg. Men dem anbefaler man--hvorfor? Jeg tror der er noget som ikke er synlig i form af støtte, osv. verden er korrupt mere end vi kan se.
Tak for indlægget!


Jonathan Weidinger skrev denne kommentar:
06-06-2012 09:43:57

Du skriver: "Køb og brug ikke vegetabilske olier, som er stærkt forarbejdede og har en dårlig balance mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer ..."

Jeg har en rapsolie og solsikkeolie stående, men kan ikke se noget om bearbejdning eller omega-3 eller 6.

Vil du ikke skrive hvilke olier du kan anbefale, f.eks. til stegning. Det ved du jo en hel del om.

Tak for en god artikel.


Robin skrev denne kommentar:
06-06-2012 09:47:56

Jeg fravalgte fra barnsben smør og margarine, da jeg hverken kunne fordrage lugten eller smagen af dem.

Det kan jeg heller ikke i dag, men jeg fravalgte desværre også de sunde fedtstoffer, og da jeg i midt 2008 fik konstateret pletskaldethed, traf jeg desværre ikke de rigtige valg de første par år.

Så mødte jeg en sød pige, der accepterede min pletskaldethed, fordi jeg skrabede mit hoved hver dag, fordi der kom pletvis mørkt hår frem, 2/3 af mit højre øjenbyn og 1/3 af mit højre øjenvippe forsvandt også.

Da det så begyndte at komme tilbage, troede jeg i første omgang, at det var pga. kærligheden mellem min nu eks. kæreste og mig, men det skulle vise sig at være fra fedtet fra omega 369 olien, olivenolien og okse/kalvekødet jeg begyndte at spise samtidigt, med at jeg mødte hende.

For på det tidspunkt begyndte jeg at træne igen, men bare mere intenst med hård træning, den rette søvn 22-06, og selvfølgelig den rette muskel opbyggende kost, og der kom de sunde fedtstoffer ind, de gav mig fedt til hjernen og resten af kroppen, så i dag er mit hår kommet tilbage :) og min hud er silkeblød.


Vis alle kommentarer

Birthe Clausen skrev denne kommentar:
06-06-2012 10:14:40

Interessant, men hvad skal det optimale forhold mellem omega-3 og omega-6 være, og hvordan finder man ud af, hvad indholdet af disse fedtstoffer er i en given fødevare?

Birthe


Hanne Hvidtfeldt Jakobsen skrev denne kommentar:
06-06-2012 10:43:09

Jeg læste denne artikkel med stor interresse, da jeg for et par år siden fulgte de ting som er beskrevet med det resultat, at jeg fik det bedre og til og med tabte i vægt og fedt, specielt omkring mave og talje. Desværre skete en masse ting så jeg kom ind i den onde cirkel igen, med vægtforøgelse og mere fedt omking mave og talje. Men nu skal jeg igeng igen.


britta astadatter skrev denne kommentar:
06-06-2012 13:24:57

punkt nummer fire kan du forklare bedre - i stedet for, hvad vi ikke-skal-gøre - så sig hvilke typer produkter, der er gode - så vi kan hitte ud af at vælge, når vi står foran hylden i Kvickly eller hvor det nu er...


Gitte Gade skrev denne kommentar:
06-06-2012 22:20:49

Hej.
Tak for en spændende og interessant artikel.
Du skriver noget om den rette sammensætning af forskellige former for fedt. Vil du være sød at præcisere? På forhånd TAK :-)


Charlotte Andersen skrev denne kommentar:
08-06-2012 08:14:46

super god artikel. Jeg er dog overbevist om at tendensen med at vi alle skal være arbejdsrobotter sammen med hurtige usunde måltider, DET er den største dræber idag og for hvad - for at kunne købe endnu en fladskærm eller lign. unødvendige ting. Heldigvis er der flere og flere som opdager værdien i at være sammen med familie og venner på en afslappet aktiv og sund måde og at DET er det vigtigste i livet. Jeg har svært ved at tro at nogen har ligget på dødslejet og ønsket de havde arbejdet mere!!!!!


Erik Olsen skrev denne kommentar:
08-06-2012 23:56:58

Hej Alun
Tak for dine gode artikler. Jeg vil godt kommentere på den da jeg selv, i dag lever efter Paleo Diet ved at følge 80 / 20 reglen. Da jeg startede for godt to og et halvt år siden levede jeg 100 % efter Paleo, en indlæring som der ligger mere end fire mio. tilbage i historien, men som desværre er blevet fortrængt mere og mere gennem de sidste 10.000 år. Det er heldigvis ved at vende tilbage ikke mindst ved sådanne indlæg som dine. De første tre uger jeg levede på denne måde tabte jeg mig 7kg uden at jeg på noget tidspunkt gik sulten i seng, tvært imod. Det første efterår og vinter havde jeg et jernhelbred uden nogen form for snot eller noget med halsen som jeg ellers kunne døje med, og det er stadig sådan. Jeg kan kun opfordre alle til at kigge tilbage i historien og så prøve at forstå hvordan vi er havnet her hvor vi er i dag. Vi startede for ca. 4 mio. år siden, og for indtil ca. 10.000 år siden levede vi af hvad naturen havde at byde på.
Jeg tror at, for at du nemmer, kan overskue det og komme til at leve Paleo, kan du tænke på, at hvis ikke dine forfædre for bare 10.000 år siden, ville spise det du putter i din mund, burde du nok heller ikke.
Tænk på at din forfader, hver dag handlede ind på ca. samme måde, gennem ca. 4 mio. år
Jeg for ca. en md. siden, stødt på en video. Jeg købte den via et link på den web adresse jeg skriver til sidst. Se den og begynd så at passe den krop du har, for det er noget af det mest unikke der er skabt, Hilsen Erik http://perfecthumandiet.us/


Pt skrev denne kommentar:
12-06-2012 17:06:11

Denne side er fantastisk.
Jeg er selv uddannet kostvejleder, bachelor i sundhed og ernæring, med speciale i ernæring og fysisk aktivitet. Hvad jeg der er lærte er utroligt. Med den viden vi har idag.? Sukkersyge patienter skal spise frugt og jeg skal komme efter dig. Fructose er fjenden.!!

Det rette forhold imellem omega 3-6 er 1-1 eller 1-2 (1 omega 3 til 2 omega 6) max. Din raps, majs etc olie smid den ud. Brug kun koldpresset olier. Helst fra oliven, advocado, jordnødder, macadamianødder osv. Varm behandle dem ikke. Brug smør og kokosfedt til de vare retter og varm ved svag/jævn varme.
Dyr der har levet af korn + æg har et forhold mellem omega 3 og 6 på 1-20 /1-50 Det er det der danner plak/blodpropper og ikke kolesterol..!
Det er derfor vigtigt med økologisk kød og æg/gerne biodynamisk eller fra en gård, hvor der ikke er tilsat nitrat er endnu bedre. Her er forholdet 1-1 eller 1-2.
Korn er ikke dyrenes naturlige føde- undgå dyr der er fodret med det og antibiotika.
Mvh.


steffen rasmussen skrev denne kommentar:
14-06-2012 16:23:01

Sandt! Fedt er vigtigt for alle cellerne, men efter min smag lyder det som alt for meget fedt. Jeg harpet olier og smør og spiser i øjeblikket under 10 % af mine kalorier fra fedt, og jeg har aldrig haft det bedre :)
@PT Desuden er det ikke fructose der er problemet for sukkersyge, men derimod et højt fedtindhold i blodet så fructosen ikke kan optages.


Mau Lindow skrev denne kommentar:
20-08-2012 09:17:32

"Hvis ikke det var meningen, at vi skulle spise mættet fedt, ville der vel have været noget kød uden mættet fedt, vi kunne spise i stedet."

Hvad nu hvis det slet ikke er meningen at vi skal spise kød?


Lars skrev denne kommentar:
17-12-2012 10:43:21

Tak for en "fed" artikel. Jeg er så rørende enig og samtidigt temmeligt indigneret over at vi har en fødevarestyrelse der er fuldstændig ignorant over for nyere forskning på fedtsyrer området. Hvis man vil vide mere om en lidt mere moderne udgave af Paleo så gå ind på www.perfecthealthdiet.com. Deres bog forklarer på fremragende vis hvor den nyere forskning taler for flere sunde fedtsyrer og mindre sukker/kulhydrat i vores mad.


ostemanden skrev denne kommentar:
15-01-2013 13:17:18

kill yourself.


Jane Brix Bech skrev denne kommentar:
11-06-2013 11:10:23

Hej Alun.
Jeg er så ærgerlig over at jer fortalere for stenalderkost ALDRIG nævner den kæmpe betydning det har for vores jord - og menneskene på den, at vi nu blot kan spise MERE kød med god samvittighed - Hvor er helhedsforståelsen som rækker ud over hvad der lige smager godt og "føles godt" for din egen krop. ØV øv jeg savner medfølelse for dem på jorden som lider under at vi rige skal kunne spise kød (og leve i overflod) mens mennesker rundt om på jorden ikke har mad nok til deres børn - det må være det værste man kan forestille sig.
Undskyld min harme tone - jeg har bare læst for mange af denne type i mine øjne uansvarlige reklame for at vi bare skal spise masser af kød.
VH
Jane - der kan sige det samme som dig om antal sygedage siden jeg begyndte at leve overvejende vegetarisk!


Blod Prop skrev denne kommentar:
31-07-2013 17:16:46

Det er løgn!
Jeg spiste kun planter og havde ingen blodprop. Så spiste jeg pølser osv. og fik tre blodpropper i 2 år. Så holdt jeg op med at spise dyr og købte brød hvor fedt/mættede fedtsyrer < 0,15. Jeg fik aldrig en blodprop mere. Hvis det havde været dig der bestemte over mine spisevaner, så tror jeg nok jeg ville være død nu. Hold op med at dræbe folk med dine ord!


Jonathan Weidinger skrev denne kommentar:
10-06-2014 07:55:14

Du skriver: "Køb og brug ikke vegetabilske olier, som er stærkt forarbejdede og har en dårlig balance mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer ..."

Jeg har en rapsolie og solsikkeolie stående, men kan ikke se noget om bearbejdning eller omega-3 eller 6.

Vil du ikke skrive hvilke olier du kan anbefale, f.eks. til stegning. Det ved du jo en hel del om.

Tak for en god artikel.


Lilian skrev denne kommentar:
10-06-2014 09:37:40

Har vi tænder som et rovdyr? Hvordan kan det være at ex. grækere, italienere, spanioler, franskmænd og portugisere steger i olivenolie?


Anne-Grete skrev denne kommentar:
10-06-2014 09:45:02

Hej Mark,
genoptrykker og udgiver du bare dine gamle artikler fra 2012?
det ser ud til ifølge datoerne fra de tidligste kommentarer, at artiklen har været bragt i 2012.
Kommentarer bl. a. fra Jonathan, er bragt første gang i 2012 bringes nu igen, med nøjagtig samme ordlyd, men nu dateret til 2014?
Dette gør for mig hele denne kampagne meget utroværdig. Ærgeligt, da det er vigtige og interessante emner, hvor der formentlig løbende, også siden 2012 må være fremkommet ny forskning og nye resultater? Det ville også være klædeligt, hvis du besvarede folks kommentarer og spørgsmål, med mindre de er selproducerede?
Du har sikkert travlt, men denne form for vidensdeling er efter min opfattelse ikke acceptabel!


Anne-Grete skrev denne kommentar:
10-06-2014 09:45:15

Hej Mark,
genoptrykker og udgiver du bare dine gamle artikler fra 2012?
det ser ud til ifølge datoerne fra de tidligste kommentarer, at artiklen har været bragt i 2012.
Kommentarer bl. a. fra Jonathan, er bragt første gang i 2012 bringes nu igen, med nøjagtig samme ordlyd, men nu dateret til 2014?
Dette gør for mig hele denne kampagne meget utroværdig. Ærgeligt, da det er vigtige og interessante emner, hvor der formentlig løbende, også siden 2012 må være fremkommet ny forskning og nye resultater? Det ville også være klædeligt, hvis du besvarede folks kommentarer og spørgsmål, med mindre de er selproducerede?
Du har sikkert travlt, men denne form for vidensdeling er efter min opfattelse ikke acceptabel!


Hanne skrev denne kommentar:
10-06-2014 12:10:57

Tak for din artikel! Det er så vigtigt at vi alle holder os informeret og at der er nogle der samler trådene.
En dansk læge Uffe Ravnsborg har i mange år prøvet at vække os alle sammen. Så hvis du synes det er sjovt at gå i dybden har han skrevet en bog 'Ignore the Akward' ( e-bog på Amazon.com. Handler netop kolesterol.


Asa skrev denne kommentar:
10-06-2014 14:28:47

Kokusolie til stegning og olivenolie til salater,
Er der nogle andre olier man også kan bruge?


Henny Johansen skrev denne kommentar:
12-06-2014 10:17:44

Nu kan der jo være andre problemer med mættet fedt end lige blodpropper, som videnskaben forlængst har opdaget ikke kommer fra kolesterol, men fra et for stort sukker indtag.
Jeg blev for et års tid siden gentestet for fedmegener og har bl.a. et gen der hedder FTO. populært kaldet junkfoodgenet.. og det gen aktiveres af mættet fedt, så får jeg for meget af det, så får jeg i den grad cravings efter junkfood.. holder jeg mig under 10 gram mættet om dagen, så deaktiveres genet og jeg slipper for at blive trukket rundt i manegen af FTO genet. Det betyder ikke at jeg lever fedtforskrækket.. det betyder bare at jeg vælger fisk og kalkun oftere end røde bøffer. Så kan jeg nemlig få mere mad i maven for mindre mættet. Ost er en stor skurk i denne sammenhæng og jeg har tabt over 30 kg. ved at eliminere ost fra min kost. Når jeg spiser efter min gentest fordeling på kulhydrater/protein/fedt 40/25/35 kan jeg spise mig mæt, undgå cravings og holde vægten. Så det giver god mening for mig i hvert fald.


Jane skrev denne kommentar:
10-07-2014 23:01:57

Jeg er i hvert fald blevet meget mere rask siden jeg begyndte at æde løs af mættet fedt. Dengang jeg spiste "sundt" og fedtfattigt var jeg syg konstant.


Lena Bryan-Lund skrev denne kommentar:
22-02-2015 08:50:05

Hej Robert
Du skriver at du har skåret alt sukker og brød (kulhydrater) væk fra din kost. Samtidig skriver du, at du lever efter 80 20 % reglen. Hvad er det så du "synder" med?
Hilsen Lena


Det er ligemeget skrev denne kommentar:
20-04-2016 09:10:26

okee


Det er ligemeget skrev denne kommentar:
20-04-2016 09:11:15

Spis fisk


Hanne skrev denne kommentar:
19-06-2017 15:58:05

Dejlig læsning, tak for sammenfatningen :-)


Hanne skrev denne kommentar:
19-06-2017 15:59:16

Dejlig læsning, tak for sammenfatningen :-)


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser