Skrevet 10-07-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
På www.alun.dk anbefaler vi dig at leve efter 80/20 reglen hvilket vil sige, at omkring 80 % af, hvad du spiser, bør være fødevarer, der bidrager til dit gode helbred og på den måde har du 20 % tilbage til at forkæle dig selv.
Så hvis du har lyst til at spise chokolade, er her lidt at tygge på:
Mørk chokolade er rig på flavanoler – plantebaserede antioxidanter, der ifølge tyske forskere beskytter mod hudkræft og gør huden sundere.
Det tyske studie havde 24 kvindelige testpersoner, der gennem ca. 3 måneder drak en kop varm kakao til deres morgenmad.
Den ene halvdel af kvinderne fik kakao, der indeholdt 329 mg flavanoler pr kop, mens den anden halvdel fik placebo kakao, der kun indeholdt 27 mg flavanoler.
Studiet viste, at de kvinder, der fik den flavanol-rige kakao:
• Oplevede 15 % mindre hudrødme efter udsættelse for UV lys efter at have drukket kakaoen i 6 uger, og 25 % mindre efter 12 uger
• Fik fordoblet blodcirkulation i hudens væv 1 millimeter under overfladen, og forøget blodcirkulation i vævet 7-8mm nede med 37,5 %.
• Fik 16 % tættere, 11 % tykkere, 13 % mere fugtig, 30 % mindre ru og 42 % mindre skællet hud i forhold til inden forsøget.
Forskerne mener, at de positive effekter skyldes, at flavanolerne øger blodgennemstrømningen og bekæmper frie radikaler.
I et andet forsøg offentliggjort i det medicinske tidsskrift JAMA fandt forskerne, at de plantepolyfenoler, der findes i mørk chokolade, kan hjælpe med at sænke blodtrykket.
Tidligere har studier bl.a. vist, at regelmæssig og moderat indtag af chokolade kan forlænge levetiden.
Det ser imidlertid ud til, at tilsætning af mælk i chokoladen udvisker antioxidanternes virkning.
I en artikel offentliggjort i tidsskriftet ”Nature” mener forskerne, at det er fordi mælkens proteiner går i forbindelse med antioxidanterne og gør dem sværere for kroppen at absorbere. Det er ikke overraskende, at tilsætning af mælk gør chokoladen usund:
Industriens pasteuriserede og homogeniserede mælk har fået ødelagt sine proteiner og mange andre næringsstoffer og forårsager – ud over at ødelægge antioxidanter – allergi og fejlernæring hos både børn og voksne – ofte uden de er klar over det. Spiser man chokolade for sundhedens skyld, bør man altså vælge den mørke.
Selvom mørk chokolade altså indeholder sunde stoffer, er det ikke nogen god idé at spise løs af den. Spis kun chokolade af rigtig god kvalitet.
Den indeholder langt flere antioxidanter, giver dig meget større nydelse og er meget drøjere end de billige efterligninger, så du ikke behøver så meget af den.
Foretræk også økologisk chokolade – ud over de åbenlyse fordele som at undgå pesticidrester, vil den også i de fleste tilfælde være langt mere nænsomt forarbejdet hvilket betyder, at antioxidanter og andre næringsstoffer er bevaret.
Et godt stykke chokolade i ny og næ er godt for dig!
Kilde:
Journal of Nutrition June 2006;136(6):1565-9
Science June 10, 2006, Vol. 169, No. 23
Få mere info om økologisk chokolade klik her
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.