Spiser du meget brød? Brød øger risikoen for kræft

Skrevet 28-11-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Spiser du meget brød? Brød øger risikoen for kræft

Pas på med for meget brød: Et nyt studie har vist en klar sammenhæng mellem stort brødindtag og forekomst af kræft i nyrerne.


Et studie af mere end 2300 italienere har vist, at højt brødindtag betydeligt øger risikoen for renal cell carcinoma, den mest udbredte form for nyrekræft.

Pasta og ris ser ud til også at kunne øge risikoen, mens indtag af grøntsager sænker risikoen.

I studiet, der forløb over 12 år, undersøgte man spisevanerne blandt 767 personer med denne nyrekræft og 1534 raske mennesker.

Forskerne bad deltagerne om at udfylde fødevareskemaer der undersøgte det gennemsnitlige ugentlige indtag af 78 forskellige fødevarer.

Der var en tydelig sammenhæng mellem stort indtag af brød og sygdommen, og en lidt mindre udtalt sammenhæng mellem indtag af pasta og ris og sygdommen. Blandt de raske deltagere var der højere indtag af grøntsager og fjerkræ end blandt de syge.

Forbindelsen mellem kornprodukter og kræft kan skyldes disse fødevarers høje glykæmiske indeks og deres sammenhæng med insulin-lignende vækst faktorer.

Insulin, der stimuleres af overskydende kulhydrater fra vores overflodsindtag af kornprodukter, stivelse og sukker er skyld i mange problemer.

Det bærer skylden for alle de fede vomme og enorme bagdele, vi ser dagligt, men hvad værre er, undertrykker et højt insulinniveau to vigtige hormoner -glucagoner og væksthormoner - der normalt sørger for h.h.v. at forbrænde fedt og sukker og fremme opbygningen af muskler.

Så insulin fra unaturligt højt indtag af kulhydrater fremmer fedt oplagring, samtidig med, at det ødelægger kroppens evne til at komme af med fedtet.

Overvægt og fedme fører til hjertesygdomme og en masse andre helbredsproblemer. Men følgerne af for meget korn og sukker stopper ikke her.

Det undertrykker immunforsvaret, og bidrager dermed til udvikling af allergi, og bærer ansvaret for de fleste fordøjelsesproblemer. De bidrager til depression, og overdrevent indtag af disse fødevarer kan som sagt føre til flere kroniske sygdomme som kræft og diabetes.

Gør din krop en tjeneste:

Skær så meget sukker som muligt væk fra din kost, og begræns dit indtag af kornprodukter (med mindre du er en kulhydrat type).

Husk dog på, at din krops unikke stofskifte type (metabolic type) har stor indflydelse på hvilke fødevarer, din krop har godt af, og det kan være, at broccoli ikke er det rigtige for dig.

Det vigtige er at lytte til din krop og ikke til nogen anden (heller ikke mig eller en ernæringsvejleder).

Det frustrerende er, at vi alle er forskellige, men omkring en tredjedel af Danmarks befolkning vil have det godt med at spise kornprodukter (fuldkorn naturligvis), hvorimod de andre to tredjedele, klart den overvejende del af befolkningen , lader til at have det bedre hvis de undgår eller skærer kraftigt ned på deres korn indtag.

Har du endnu ikke læst vores artikel om Metabolic Typing, så læs den her: og få bedre forståelse for dette begreb.

Her har vi samlet vores bedste artikler om sund kost.

Kilde: International Journal of Cancer October 20, 2006

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lasse Rasmussen skrev denne kommentar:
23-01-2013 22:56:29

Tak for artiklen. Ville elske hvis der kom en artikel om fuldkorn. Er fuldkorn f.eks. i virkeligheden sundt eller er det kun i forhold til "almindeligt" korn? Har hørt bunkevis af både positive og negative ting om fuldkorn, men ville elske en artikel som var baseret på noget forskning man kunne forholde sig til. Keep up the good work!


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley