Januar UDSALG: Brug koden Happy 2025 i indkøbskurven (kampagnefeltet) og få 25% EKSTRA rabat ved køb over 1.000 kr.

Aspartam forårsager kræft

Skrevet 18-05-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Aspartam forårsager kræft

Den italienske forsker Morando Soffritti har genoplivet debatten om aspartams helbredsmæssige forsvarlighed. Aspartam er et kunstigt sødestof, der bruges i mange populære fødevarer og læskedrikke, deriblandt light drikke fra Coca-Cola og Pepsi Co. Efter at have studeret 1800 rotter over otte år konkluderede hans forskerteam, at aspartam kan have meget alvorlige kræftfremkaldende virkninger.


Resultaterne blev frigivet i juli 2005 og første gang offentliggjort i marts 2006 i det amerikanske sundhedsministeriums blad, "Environmental Health Perspectives".

De modsiger tidligere studier financieret af firmaet G.D. Searle & Company, der skabte sødestoffet. Disse studier forsikrede i sin tid for, at aspartam ikke udgjorde nogen sundhedsmæssig risiko.

Aspartam indeholder kun fire kalorier pr. gram, men er 200 gange sødere end sukker. Det sælges under varemærkerne NutraSweet og Equal, og indbringer årligt 570 millioner dollars.

Det vurderes, at omkring 350 millioner mennesker i verden, mange af dem i håbet om at tabe sig, dagligt indtager aspartam fra omkring 6000 forskellige fødevarer og drikkevarer. Alene i Europa sælges årligt 2000 ton af sødemidlet.

Soffrittis undersøgelse blev udført på Cesare Maltoni Cancer Research Centre, af det europæiske Ramazzini Fond i Bologna, som han er leder af. Fondet blev stiftet i 1971 og vandt international anerkendelse da det afslørede den kræftfremkaldende virkning af benzintilsætningsstoffet MTBE (methyl tertiary butyl ether).

Her følger et interview med Soffritti offentliggjort på www.ipsnews.net :

Hvad er resultatet af de undersøgelser, som du har udført fra 1997 til 2005 om aspartams virkninger?

Resultaterne indikerer, at aspartam er et multipotentielt kræftfremkaldende stof, selv med et dagligt indtag på 20 milligram pr kg legemsvægt.

Det er et langt lavere indtag end det maksimale indtag, der anbefales af den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA (maks 50 mg/kg legemsvægt) og af EU (maks 40 mg/kg legemsvægt).

Hvilken slags kræft fremkalder aspartam?

Vores studie er det første, der har vist, at aspartam øger tilfældene af ondartede svulster hos rotter. Blandt hunnerne øger det tilfældende af leukæmi og lymfekræft, samt af kræftceller i bækken og urinrør. Hos hannerne øger det især tilfældende af ondartede svulster i det perifere nervesystem.

Hvor mange rotter indgik i studiet og hvilken metode anvendte I?

Vi studerede 1800 rotter (Sprague-Dawley) der blev avlet til formålet. Vi delte dem op i grupper og gav dem doser svarende til dem, mennesker dagligt indtager på hhv. 5000, 2500, 500, 100, 20, 4 eller 0 mg/kg legemsvægt. Aspartam blev tilsat deres normale føde (fordelt over syv daglige doser).

Forsøget startede, når dyrene var otte måneder gamle og varede til deres naturlige død ved tre år. Når rotterne døde, obducerede vi deres organer og væv. Vi analyserede mere end 30.000 rotter.

Kan man overføre resultatet til mennesker?

Ifølge et kræftstudie udført af verdenssundhedsorganisationen WHO, er forsøg med kræftfremkaldende stoffer på rotter meget signifikante for mennesker. En tredjedel af alle kræftfremkaldende faktorer hos mennesker er blevet afsløret i dyreforsøg.

Aspartam sælges primært til folk, der gerne vil tabe sig. Gik rotterne i dit forsøg ned i vægt?

Nej. Vi så, at de rotter, der fik aspartam, spiste mindre, men deres legemsvægt forblev den samme. Vi har ikke nogen forklaring på det, det ligger uden for vores område.

Aspartam indtages også af børn og af gravide. Hvilke konsekvenser kan det have?

I forsøget var der sammenhæng mellem de indtagne doser i mg og legemsvægten. Dette betyder, at den kræftfremkaldende virkning hos børn kan være stærkere (eftersom de vejer mindre end voksne). De kræftfremkaldende stoffer har en stærkere virkning på fosteret, hvorfor især gravide kvinder bør undgå aspartam.

Flere studier forsikrer, at aspartam er uskadeligt for mennesker. Hvad er forskellen på disse studier og på dit?

For det første blev disse studier af den kræftfremkaldende effekt hos rotter og mus udført i 1970erne, før kommercialiseringen af aspartam begyndte, og blev betalt af producenterne [af sødestoffet].

Resultaterne afslørede ikke aspartam som kræftfremkaldende. Men flere forskere tvivler på kvaliteten af disse eksperimenter fordi nogle af de dyr, der indtog aspartam fik hjernesvulster, mens dyrene i kontrolgruppen ikke blev syge.

For det andet brugtes i disse forsøg færre dyr (280 og 688 rotter) og de blev ikke udført i overensstemmelse med "God laboratorieskik", så man kan ikke konkludere ud fra disse studier, at aspartam ikke er kræftfremkaldende. Vores forskningscenter er uafhængigt. Vi modtager ikke midler fra producenterne af de stoffer, vi undersøger.

Er flere studier og mere forskning om aspartams potentielle kræftrisiko nødvendige?

Ja, vi må have flere studier for at kunne vurdere kræftrisikoen mere præcist.

Desuden kræver de foreliggende resultater, at kompetente instanser omgående tager de officielle anbefalinger om aspartamindtag op til revision for at beskytte folkesundheden og især af hensyn til børns helbred.

Dit studie bliver lige nu gransket af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), og de kommer med en erklæring i løbet af maj.

Tror du, de vil godkende dit studie, og mener du, at de forskellige regeringsudvalg i Europa og over resten af verden burde forbyde aspartam?

Jeg håber, de vil tage de eksisterende anbefalinger op til revision.

Få mere info om Aspartam klik her

Denne video viser farerne ved Aspartam!

Kilde: www.ipsnews.net

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Eskil Vad skrev denne kommentar:
12-01-2011 11:27:16

Det er et utrolig flot stykke arbejde med indsamling af alle disse informationer. Jeg kendte en stor del i forvejen, og bruger dem i de foredrag, jeg laver om kostens indvirkning på vores hverdag, men der var alligevel meget eksakt viden, jeg kan bruge i mit videre arbejde. Så jeg siger mange tak, og fortsæt endelig.
mvh.
Eskil Vad


per lyhne skrev denne kommentar:
24-05-2011 08:32:55

Aspartam – Nutrasweet – som myregift
http://info-wars.org/2010/11/05/see-what-ants-do-to-aspartame-using-aspartame-for-ant-cockroach-poison/
samt http://www.relfe.com/2010/aspartame_ant_cockroach_poison.html

Aspartam – forsøg på rotter
http://www.alun.dk/sund-kost/aspartam.html?utm_source=Facebook


per lyhne skrev denne kommentar:
24-05-2011 08:33:12

Aspartam – Nutrasweet – som myregift
http://info-wars.org/2010/11/05/see-what-ants-do-to-aspartame-using-aspartame-for-ant-cockroach-poison/
samt http://www.relfe.com/2010/aspartame_ant_cockroach_poison.html

Aspartam – forsøg på rotter
http://www.alun.dk/sund-kost/aspartam.html?utm_source=Facebook


Vis alle kommentarer

Numsegaz skrev denne kommentar:
26-10-2011 09:00:16

jeq synes det er en kedelig side


Numsegaz skrev denne kommentar:
26-10-2011 09:10:20

der står alt for mange ord på diden


Irene B Hansen skrev denne kommentar:
31-01-2012 12:40:19

Kan godt huske, da der blev advaret mod stoffet i aviser - lang tilbage i tiden - for et par år senere at blive nærmest dementeret. Føj. Hvem tjener på dementien, må jeg spørge mig selv om. Når jeg derefter gør personer opmærksomme på, de skal undgå stoffet, så siger de, at jeg er fejl på den. Så TAK for artiklen


conni jørgensen skrev denne kommentar:
02-10-2012 10:07:33

Jeg er meget bevidst om at aspartam er gift for alt levende her på jorden, derfor har jeg også forbudt min mand at bruge sødestoffer med aspatarm, da han har diabetes (gammelmands sukkersyge) også kaldt diabetes tybe 2. Har fundet sødemiddelet stivia i stedet, som er en plante.Takker mange for artiklen. Deler den også gerne. MVH Conni Jørgensen


Jens skrev denne kommentar:
15-10-2012 19:37:58

Man skal ikke tro på alt, hvad man hører, men det ville være rart, hvis man kunne tro på bare noget af det, I delte. Det er ærgerligt, at I åbenbart finder det nødvendigt, når I sikkert ville sælge lige så meget alligevel. Man behøver ikke at henvise til dårlige undersøgelser... http://haacker.dk/?p=104


Jesper skrev denne kommentar:
03-03-2013 08:57:26

http://haacker.dk/aspartam-giver-dig-kraeft/ skrevet af Linnéa Haacker. Personlig Træner, IFBB Dommer og Læge.

Fra cirka 2001 frem til 2009, vakte bl.a. nogle italienske studier på rotter stor opmærksomhed, hvor de påviste at aspartam kunne forårsage cancer. Den anbefalede maksimale konsumtion af aspartam modsvarer 40 mg/kg BW/dagved konsumtion under dette niveau, har man ikke observeret nogen cancerfremkaldende potentiale. Ved “normalt” brug af light produkter, kommer man ikke engang i nærheden af det niveauf eks ville det for en person på 80 kg svare til 5,3 liter cola light om dagen.
I de italienske studier havde man givet rotterne helt op imod 100 gange så meget og således havde de ikke vist noget andet end at præcis som for så meget andet, gælder også for aspartam: “alt med måde”. Eller hvis du drikker 530 liter cola om dagen får du nok kræft af det.
Således blev aspartam i 2009, af European Food Safety Authority, igen vurderet som sikkert ved almindeligt dagligt brug.


Tommy skrev denne kommentar:
11-04-2013 15:34:08

Det er påfaldende at dette stadig står som gospel. Denne undersøgelse blev studeret af EFSA (European Food Safety Authority) og konklusionen var (over flere omgange), at der ikke var noget belæg for at aspartam skulle give kræft.

Læs selv mere her: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm


julie skrev denne kommentar:
13-08-2013 18:04:07

Jeg har kun én ting at sige og det er NEJ. Aspartam giver ikke kræft, det gør kød og animalske produkter til gengæld.


Danial Hoydal skrev denne kommentar:
13-12-2013 07:39:02

http://www.bt.dk/danmark/frikendt-soedemiddel-er-ikke-farligt


Jes Gregersen skrev denne kommentar:
04-07-2014 10:25:21

Med en så omfattende bevisbyrde imod den citerede undersøgelse, undrer det mig at denne artikel ikke fjernes, da den er beviseligt forkert. Når man vælger at citere undersøgelsesresultater, baseret på (omend i dette tilfælde tvivlsomme) videnskabelige resultater, MÅ man også være villig til at enten fjerne det igen, eller udførligt gøre opmærksom på hvad nye undersøgelser har bidraget med af viden til emnet. Når man har et publikum, som du tydeligt har herinde, har man samtidig et ansvar - og det ansvar antager sådan set yderligere juridiske dimensioner, når det ikke bare er en personlig blog, men som her, er et firma.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley