❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kolesterol - Alvorlige bivirkninger efter kolesterolsænkende behandling

Skrevet 08-02-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kolesterol - Alvorlige bivirkninger efter kolesterolsænkende behandling

Kolesterol: De amerikanske sundhedsmyndigheder har for nylig foreslået, at kolesterol skal sænkes endnu mere end hidtil. For at opnå de nye mål, skriver de, kan det være nødvendigt at øge dosen på kolesterolsænkende medicin op til otte gange.


De nye anbefalinger baseres på flere eksperimenter, hvor man har sammenlignet en normal dosis med en otte gange højere.

Det seneste eksperiment med tilnavnet IDEAL, hvor man har studeret næsten 9000 hjertepatienter i Skandinavien og Holland, publiceredes i december i det amerikanske lægetidsskrift JAMA.

Ganske vist kunne man ikke mindske dødeligheden yderligere med den højere dosis, skrev forfatterne, men antallet af ikke-dødelige hjerteinfarkter gik ned og derfor mener de, at man bør stræbe efter at sænke kolesteroltallet så meget som muligt.

Forfatterne har ingen kommentarer til det skræmmende faktum, at næsten halvdelen af patienterne fik alvorlige bivirkninger af behandlingen udover, at der var lige mange bivirkninger efter den lave som efter den høje dosis. Det påpeger den danske læge dr. med. Uffe Ravnskov.

Der oplyses heller intet om hvilke bivirkninger, det drejer sig om. Vi ved imidlertid, siger Ravnskov, at statinbehandling kan lede til muskelbesvær, leverskade, nerveforstyrrelser, aggressivitet, depression, hukommelsestab, impotens, selvmordstanker og alvorlig nyreskade.

I de tidligere statinstudier har vi fået at vide, at der kun var få bivirkninger, mindre end et par procent.

Forklaringen kan være den, siger Ravnskov, at man der har udelukket et stort antal svage og sygelige patienter, inden man startede. I et af forsøgene, TNT-studiet, hvor man ligeledes havde studeret de høje doser, havde man for eksempel ekskluderet 45 % mod kun 8 % i IDEAL-studiet.

De patienter, man har studeret, er altså meget raskere end dem, der normalt behandles af de praktiserende læger og kan derfor også forventes at tåle medicinen bedre.

En anden forklaring kan være, at rapporterne ikke fortæller hele sandheden, siger Ravnskov. Samtlige statinstudier er finansieret af lægemiddelindustrien, alle blodprøver analyseres som regel på deres laboratorier, de statistiske beregninger udføres af deres statistikere og det sker også, at deres ansatte er medforfattere.

Der findes altså rige muligheder for, bevidst eller ubevidst, at kunne påvirke præsentationen og fortolkningen af forsøgsresultaterne. Noget kunne tyde på, at det heller ikke er forsøgslederne, der skriver rapporterne fra de store statineksperimenter.

I rapporten fra TNT-studiet, som publiceredes den 8. marts sidste år i New England Journal of Medicine, kan man således læse, at forfatterne først fik adgang til alle data den 29. januar.

Hvordan det er lykkedes at udføre alle statsitiske beregninger, at skrive den elleve sider lange rapport, at få den godkendt af alle ni forfattere, at få den gransket og accepteret af redaktionen og at få den trykt på mindre end seks uger, er simpelthen en præstation som bør optages i Guiness’ Rekordbog.

Ravnskov mener, at forklaringen kun kan være den, at udenforstående med andre motiver end de videnskabelige har holdt pennen.

Ravnskov minder også om, at de, der skriver retningslinjerne for statinbehandling, er betalt af den industri hvis produkter de anbefaler.

Skal vi forsætte med at anvende en medicin, der gør nytte for højst 7-8 procent af de behandlede, men som resulterer i alvorlige bivirkninger hos hveranden patient, spørger Ravnskov.

For yderligere information kontakt:
Docent, dr. med. Uffe Ravnskov
Tlf.:  +46-46145022 

Eller læs mere på http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

Få mere info om kolesterol klik her  


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kirsten Auland Marcussen skrev denne kommentar:
23-03-2011 15:23:52

Kære Uffe Ravnskov.
jeg er en kvinde på snart 71 år - har taget zarator men er holdt op og er begyndt at tage curumin. Det der bekymrer mig er Triglycerider - det tal er nede på 3.5 men har været oppe på 7 hvor farligt er det med et højt triglycerid ? mvh Kirsten PS er lidt buttet og vejer 80 kg.


Christina J. skrev denne kommentar:
23-11-2011 10:09:24

Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke nedsættes en uvildig international kommission af eksperter, som en kontrollernede instans. Problemet må til livs med det samme. Enhver kan jo se, at eksempelvis kolesterolsænkende medicin giver en masse bivirkninger. Se evt. listen over bivirkninger ved indtagelse af kolesterolsænkende medicin her: http://www.sundhedslex.dk/kolesterolsaenkende-medicin-bivirkninger.htm

Desuden er de voldsomme stigninger i brugen af medicinen udtryk for, at et stort antal raske mennesker tager medicinen som forebyggende medicin mod et evt. højt kolesteroltal. Læger bør også uddannes bedre mod overmedicinering


Methe Cecillie skrev denne kommentar:
20-03-2012 17:52:36

Kære... (på Alun)
Jeg synes det er en super fin artikel du har skrevet her, og du finder mange gode punkter frem ang. kolesterolsænkende medicin. Dog undrer det mig at du henviser til blot at spise kød uden betænkelighed.................
Jeg er enig med dig i at for kolesterolet skal man ikke afholde sig fra at spise kød, men jeg synes der er nok sundhedsmæssige beviser for at kødspiseri bør neddrosles (for slet ikke at tale om det etiske aspekt) - Kender du feks Mikkel Hindhedes,(dansk læge 1862-1945)bøger og forsøg der viser at kødspiseri giver giftstoffer (toxiner) i kroppen, som forårsager ildebefinde af forskellig art. Også forsøg af Dr. Herter fra Rockefeller instituttet har vist det sammeat æggehvidestoffer fra kød og æg i tarmen giver grobund for udviklingen af en vis slags forrådnelsesbakterier, der frembringer toxiner, der har en skadelig virkning på organismen...

De bedste hilsner
Methe Cecillie Hansen, zoneterapeut mv.


Vis alle kommentarer

Karin Vinkel skrev denne kommentar:
07-12-2012 23:08:58

Hvis man tænker sig lidt om, må man kunne indse, at det ikke kan passe at størstedelen af jordens befolkning pludselig skal være patienter. Lige som nogle er lyshårede, andre mørkhårede m.v. er der også nogle, der har forskellige kolesteroltal uden at være syge. Et højt kolesteroltal afspejler jo også ofte en inflammationstilstand, så det må være logisk at sætte ind der i stedet for at sænke kolesteroltallet, hvilket blot er at fjerne symptomerne. At medicinen også giver nogle rædselsfulde bivirkninger (jeg har selv prøvet det)forbigås, at disse kan dulmes lidt med højt tilskud af Q10, er der ikke mange læger, der nævner noget om. Det ligner i det hele taget en kolossal hovsa-ting, og jeg er sikker på, at man om nogle år finder ud af, hvor nytteløst og useriøst det hele er. Bevares, lægemiddelindustrien tjener tykt på det, men hvorfor skal det gå ud over alle os andre? Min logiske sans siger mig, at der er noget her, der er helt galt.


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley