Sidste Chance: James Nestor i København d. 6. – 7. oktober 2023 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred og indre ro. Klik HER! 

Hvordan vælger du sundt køkkengrej?

Skrevet 29-06-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

 Hvordan vælger du sundt køkkengrej?

Hvordan du tilbereder maden er ligeså vigtigt som selve kvaliteten af råvarerne. Du kan undgå at forvandle sund økologisk mad til usund ved at vælge det rigtige køkkengrej. Læs videre, og blive klogere på, hvordan du vælger det rigtige køkkengrej for et godt helbred.


Slip-let-køkkengrej og bageudstyr er blevet enormt populært på grund af bekvemmeligheden ved det. Maden glider let af panden, og derfor kræver det mindre knofedt at gøre panden ren bagefter.

Men er teflon og andet slip-let-køkkengrej forsvarligt at anvende?

Her er nogle kendsgerninger, du måske ikke er bekendt med:

I 1961 advarede en toksikolog fra DuPont (virksomheden, der fremstiller Teflon) sine kolleger om, at eksponering for virksomhedens stadig mere populære teflon-kemikalier forstørrede leveren på rotter og kaniner.

Undersøgelser i de følgende årtier fandt, at der ikke findes noget sikkert eksponeringsniveau hos dyr og slog samtidig fast, at mennesker ligeledes blev syge af at blive udsat for kemikalierne, som man kunne påvise, lagrede sig i kroppen og heller ikke kunne nedbrydes i naturen.

Slip-let-produkterne slipper man åbenbart ikke så let af med.

Og det er ikke godt for dig og din familie …

Farerne ved teflon-køkkenudstyr

Var du klar over, at når du opvarmer køkkenudstyr, der er belagt med teflon og andre slip-let-overflader, så frigives der dampe, der kan gøre din familie syg?

Statistikker fra the Cookware Manufacturers Association (Foreningen for producenter af køkkenudstyr) indikerer, at 90 procent af alt køkkenudstyr i aluminium, som blev solgt i 2001, var beklædt med slip-let-kemikalier såsom teflon.

Kemikalier og små giftige partikler fra teflon, der frigives, når det opvarmes, kommer ind i din krop gennem din mad samt de dampe, du indånder. Mindst fire af disse kemikalier bliver aldrig nedbrudt i miljøet og spores ofte i menneskeblod.

I undersøgelser med opvarmede slip-let-pander anvendt på konventionelt komfur, bestilt af forbrugerorganisationen Environmental Working Group (EWG), tog det blot to til fem minutters opvarmning at nå op på de temperaturer, hvor farlige kemikalier blev udskilt.

Belægningen begynder at nedbrydes og frigive giftstoffer til luften ved 240 grader Celsius. Når gryden eller panden bliver 360 grader varm, udsendes mindst seks giftige gasarter inklusive to karcinogener, PFOA og TFE (kædet sammen med stofskiftesygdomme, barnløshed samt udviklingsmæssige problemer) og monofluoreddikesyre (MFA), en kemisk krigsførelsesagent, som er dødelig for mennesker i selv små doser.

Ifølge EWG afslører undersøgelser udført af DuPonts egne forskere, at når deres køkkenudstyr med slip-let-belægning opvarmes, nedbrydes det til 15 forskellige giftige gasarter og partikler.

For ti år siden blev DuPont straffet med en bøde på 16,5 millioner dollars af The Environmental Protection Association for at tilbageholde årtiers vital information om sundhedsfarerne ved PFAS (phosphoribosylformylglycinamidine synthase). Følgende beskrives i en nylig rapport fra EWG:

”DuPont har længe vidst, at PFOA forårsager kræft, har forgiftet drikkevandet i mid-Ohio River Valley og har forurenet menneskers og dyrs blod verden over. Men de videregav aldrig deres viden til medarbejderne, de lokale myndigheder og borgere, offentlige instanser eller EPA.”

På daværende tidspunkt var bøden den største, EPA havde inddrevet, men den var stadig for lille til at virke afskrækkende.

Så nu ved du, hvad du skal gøre med dine Teflonpander. De bør afleveres på en genbrugsstation.

Hundredvis af videnskabsmænd udsteder advarsel om PFAS-kemikalier fremkaldt af slip-let- køkkengrej.

Det nylig udsendte “Madrid Statement”, underskrevet af flere end 200 forskere fra 40 lande, præsenterer en videnskabelig konsensus om skaderne ved PFAS-kemilierne, som befinder sig ikke kun i teflon-køkkengrej, men også i møbler, tæpper, tøj, emballage og selv i Apples nye Apple Watch Sport.

Sådan gør vi hjemme hos os:

Køkkengrej i rustfrit stål er det sundeste valg.

Rustfrit stål er et fantastisk alternativ til slip-let-pander og gryder. De fleste kokke synes, at rustfrit stål bruner maden bedre end slip-let-overflader.

Cooks Illustrated, et uafhængigt blad, foretrak i deres anmeldelse af sauteringspander rustfri stålpander over ellers identiske slip-let-udgaver. Når det gælder stegepander, anbefaler de ligeledes rustfrit stål over slip-let. 

Det bedste køkkenudstyr, jeg kender til, er Saladmaster. Hjemme hos os har vi udelukkende anvendt Saladmaster i de seneste 10 år. Det er dyrt, men alle pengene værd!

Et sæt køkkengrej i rustfrit stål af god kvalitet er måske en dyr investering lige her og nu, men det en livsvarig investering i et godt helbred. Du og din familie fortjener det bedste!

Bon appetit!

Yderligere information:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0123496

http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen/dupont-has-known-50-years


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

AngRo Del skrev denne kommentar:
29-06-2015 09:38:49

Jeg tror at man har vidst omkring teflon i meget lang tid. Men "Rustfrit" stål er heller ikke de sundeste siden de eneste metaller som ikke ruster er ædelmetaller. Stål vil producerer lidt kemi når den bliver opvarmet eller lades stå i blød i vand. Hvis man virkelig vil spise sund, sten er et godt valg. Men igen vi kan gå til ekstremer. Og når det kommer om at gøre folk syge, frygt er den værste ting man kan give folk, den dræber flere mennesker end alt andet på forskellige måder, svækker immunforsvaret, få din krop til at producerer carcinogenics, og giver endnu flere sygdomme end Teflon nogensinde kunne gøre. Og ja, der findes tusindvis af research angående dette. Det kunne være fed at starter med nogle nyheder som giver empowerment end dårlig energier.


Margareta Dahlström skrev denne kommentar:
29-06-2015 09:59:09

Teflon hverken på ministre eller køkkengrej.
Men er keramisk titanium OK?
vh Margareta


Anita skrev denne kommentar:
29-06-2015 11:00:07

Hej
Det er da et alvorlig problem for mange mennesker,tak for at blive mindet om det igen og igen
Jeg har en pande af smedejern den må vel god at bruge ? og en pande fra firma Polaris copper den fik jeg for 36 år siden.Mvh Anita


Vis alle kommentarer

Kristian skrev denne kommentar:
29-06-2015 17:12:07

Det er heldigvis ikke sandt - mere... Teflon i sin oprindelige og rene form er ikke helt stabilt ved høje temperaturer eller ved kontakt med sulfo(!) Meget overophedede teflonpander har tidligere kunnet udvikle en sennepsgas-agtig gift. Man har dog siden allersenest start-90'erne fået styr på slip let-belægninger af moderne "Teflon" til pander mv. så man i de sidste årtier roligt har kunnet både opvarme og vaske sin stegepande på normal vis uden fare for helbredet.

Fin reklame for Saladmaster, men ellers noget forsludret støj at sende ud til godtroende folk!


Rita Roulund skrev denne kommentar:
30-06-2015 08:59:50

Dette var en nyhed for mig, men nyttig at erfare


Sisse skrev denne kommentar:
30-06-2015 11:05:31

Gogglede lige Saladmaster, da jeg ikke kendte mærket, disse gryder/pander er der mange delte meninger om...
Hejsa. Ville bare advare dig mod Saladmaster og deres overpriser! Så et forbrugerprogram på tv2 igår kaldet Basta, og der beviste de at Saladmaster, og deres produkter ikke er andet end svindel og humbug. Hele deres forehavende er mere eller mindre et dække for det faktum, at de bare er et pyramidespil. En jurist kommenterede endda at det faktisk var på kant med loven. Kender intet til gryder, men på baggrund af programmet kan jeg kun sige: Køb ikke Saladmaster!
P.S. Deres dyreste grydesæt kostede 36- eller 38.000, kan ikke huske det helt.
Med venlig hilsen Tommy


Tina skrev denne kommentar:
30-06-2015 12:22:55

Hvor kæber man saladmaster produkter ?


Henrik skrev denne kommentar:
04-07-2015 14:45:54

Vi er så uhyggeligt langt bagefter når det gælder viden om disse ting i Danmark, og jeg vil Kristian ret i at der måske lige skulle have været læst lidt på lektien inden ovenstående artikel belv skrevet.
Rustfrit stål er som IKKE sundt, det er komponeret af div legeringstoffer som ingen af os har lyst til at have i kroppen. Jeg har selv fra Mineralstof analyser foretaget i Tyskland giftstoffer i min krop der med meget stor sansynlighed stammer fra brugen af rustfristålgryder. Teflon afgiver også som rigtigt skrevet ikke længere dampe, men det er en coating som løbende slides og dermed ender i den mad man spiser.
Der kommer konstant ny viden på alle sundhedsområder, og det er umuligt at følge med. En tysk online butik der hedder Purenature.de ved hvad der foregår og jeg tror at det bedste man kan gøre at at stole på de produker som sælges af dem.....det gør jeg ihvertfald.


Mounsiur le' boss skrev denne kommentar:
04-07-2015 15:59:12

Enhver er salig i sin tro... Men 'venner' .... I ved det godt ik... Skæbnen ender sku med at sætte kloen i os alle..Og så hjælper ingen kære mor.. Penge eller nok så megen videnskab.. Nææ skæbnen være jer alle nådig :-P..

Hehe


Frank Tromborg skrev denne kommentar:
28-07-2015 14:21:23

Flot side du har Alun, med mange informative artikler - tak.
Jeg vil videreformidle den til mine elever på Lyd-musikterapeutuddannelsen, hvor vi også har fokus på kost, og selvfølgelig til min familie.
Glade hilsner - Frank Tromborg


rene steffensen skrev denne kommentar:
30-01-2018 09:27:50

tak for denne artikel - meget hjælpsom


Hye Benson skrev denne kommentar:
09-08-2019 19:28:08

Hi

I am a regular customer of your shop.
And i want to order a watch from you.
But I can not find it anymore on your site,
it looks like this picture on this site http://bit.ly/PictureWatches53
Mail me if you are going to sell it again.
I'll wait.

Regards

"Sent from my iPhone"


Anita skrev denne kommentar:
29-09-2022 09:38:40

Hejsa
Jeg prøver at finde hoved og hale i de sundeste køkkenredskaber.
Hvis man vælger gryder og stegepander af rustfrit stål, hvad så med aluminium, cadmium?


Anita skrev denne kommentar:
29-09-2022 14:46:15

Hejsa
Jeg prøver at finde hoved og hale i de sundeste køkkenredskaber.
Hvis man vælger gryder og stegepander af rustfrit stål, hvad så med aluminium, cadmium?


Kom med din kommentar

Mest læste i Helse

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley